Seuraa 
Viestejä45973

Terve,

Tietäiskö joku kynttilän lämmitystehon noin suurinpiirtein?
Entä ihmisen?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Heitän mutullu: Tuikkukynttilä 20w, Ihminen 100-120w, lehmä 500w, Hevonen 400w, Kana 15w.

Löytyisikö steariinin lämpömäärä jostain taulukosta? Se on noin öljyn luokkaa. Poltellaan kyntilää ja mitataan aineen kuluma ja käytetty aika, niin saadaan teho.
40 MJ/kg 14g. 4 h.

Sitten varotaan niiden ryhmittelyä lähekkäin, koska ne voi roihahtaa. Täällä oli juttelua siitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aikoinaan koulun fysiikan demonstraatioissa poltettiin ns. vanhaa brittiläistä standardikynttilää vaa’an päällä ja mitattiin vahan kulutusta aikayksikössä. Siitä saatin kynttilän tehoksi noin 100 W. Myös kynttilän kynttilävoima (cp) mitattiin (modernimmalla laitteella) ja siitä saatiin luonnollisesti suunnillen 1 cp (candlepower).

Tuo steariinin energiasisältö tilavuusyksikköä kohti on suunnilleen sama kuin bensan, eli jos lähtee mittailemaan, niin arvona voi käyttää 35 MJ/litra. Tässä täytyy siis nimenomaan käyttää puhdasta steariinikynttilää, ei mitään vaha- tai lämpökynttilöitä.

http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Kynttil%C3%A4t
(28.09.2006) Mitä eroa kynttilän palamisen kannalta on sreariinillä ja parafiinillä? Onko valumisen kannalta eroja? Tehdäänkö Suomessa molempia kynttilöitä? Onko hinnoissa eroja? Miten tavallinen kansalainen voi tietää kaupassa että kumpaako ainetta ostaa?
Alunperin kynttilöitä valmistettiin talista, joka kuitenkin haisi palaessaan pahalle. Vaihtoehtoinen luonnonmateriaali oli mehiläisvaha, mutta se oli liian kallista kaikkien käyttöön.
Ranskalainen kemisti Michel Chevreul havaitsi 1800-luvulla, että talista saatiin erotettua steariini niminen aineosa. Samalla vuosisadalla kehittyivät öljy- ja hiiliteollisuus, joiden sivutuotteena saatiin parafiinia.
Nykyisin steariinia saadaan kasvis-ja kalaöljyistä ja parafiini bensiinin jalostuksen sivutuotteena,

Itse tehtävien kynttilöiden ohjeissa on useimmiten pääsosa parafiinia. Steariini hidastaa kynttilän palamista.

Kynttilöitä on niin runsaasti tarjolla, että hintavertailua on mahdoton tehdä. Valmistusaineiden lisäksi hintaan vaikuttaa myös valmistustapa; käsintehty vai teollinen tuote.
Kynttilöistä pitäisi löytyä tuoteseloste, josta käy ilmi valmistusaineet tai ainakin myyjän tulisi osata ne kertoa.
Lähde: Isotaito, Otavan iso taitosanakirja, Otava, 1978.
Jenkins, Alison: Käsintehtyjä kynttilöitä, Multikustannus, 2004.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat