Seuraa 
Viestejä45973

Tehokkain nykypäivän rakettipolttoainekombinaatio on vety-happi. Vety-fluori olisi vielä tehokkaampi, mutta fluori ja reaktiotuote fluorivety ovat aivan liian agressiivisia kemikaaleja.

Kun vety-happi -reaktiolla saadaan ulkomuistista jotain 150 kcal moolista,
saadaan teoriassa sama määrä energiaa vetyatomien yhdistyessä vetymolekyyliksi H2. Kun mooli vetyä paina n. 2 g ja mooli vettä n. 18 g, saadaan H + H -reaktiolla siis noin yhdeksänkertainen energia vety-happi-reaktioon verrattuna, aivan oleellinen parannus.

Miksei tätä käytetä ? Ymmärtääkseni, kun vetymolekyyli muodostuu, yhtyvät atomit eivät ole identtisiä, vaan niiden spinit ovat vastakkaiset, ortovety ja paravety. Niiden säilyttäminen erillisinä ei onnistune, ainakaan helposti ? Joidenkin boorivetyjen reagoidessa osa tästä energiasta vapautuu, silti en ole kuullut boorivetyjä käytettävän polttoaineena, johtunee taas niiden suuresta myrkyllisyydestä.

"Mon-atomi-vedyn" , kuten tieteiskirjailija Robert A. Heinlein sitä kutsui eräässä romaanissaan, käyttö parantaisi oleellisesti avaruuslentojen ekonomiaa, päästäisiin kertaluokkaa pienemmällä polttoainemäärällä. Tässä on huomattava vielä, että rakettimoottorin impulssi olisi paljon parempi, koska impulssi on verrannollinen palokaasujen lämpötilaan ja
kääntäen verrannollinen kaasun molekyylipainon kuutiojuureen.

Tunteeko joku aluetta syvemmin ?

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat