Seuraa 
Viestejä45973

Käsite "huutava työvoimapula" on mielenkiintoinen. Sen väitetään perustuvan niin sanottuihin "huoltosuhdelukuihin" joiden mukaan esim Suomessa ei ole kohta kylliksi työntekijöitä työmarkkinoillle, eikä veronmaksajia pitämään jatkuvasti raskaampaan byrokraattisempaan, kalliimpaan ja ikääntyvämpää yhteiskuntaa kasassa.

Ja tämän väittäjät ovatkin oikeassa! On monta syytä suosia nuoren,(mieluiten tosin myös osaavan)työvoiman muuttamista Suomeen!

Maahanmuuton hyötynä on, että huoltosuhde ja syntyvyys paranevat, kulutus ja ostovimakin luultavasti kasvavat, sekä luovuus ja kansainväliset suhteet lisääntyvät.

Huonoina puolina ovat mm maahanmuuttajista aiheutuvat menot. On sanottu, että nykytilanteessa 10 000-maahanmuuttajaa vuodessa ainakin seuraavan 10-vuoden ajan löytäisivät Suomesta vaivatta työtä.

Ehkä, mutta millaista se työ olisi? Palvelualalta tai teollisuudesta? Entä saisiko sillä maksettua jatkuvasti kohovia veroja, nousevia hintoja tai muita elinkustannuksia?

Teoriassa ajatus on ihan kiva. Jos Suomen oma syntyvyys kerra on lähtenyt pysyvään laskusuuntaan, niin miksei sitä sitten voitaisi paikata aktiivisella maahanmuutolla? EU jäseniähän nyt ollaan jo muutenkin!

No, ensinnäkin, maahanmuuttajat maksavat. Niin sanottu "nyrkkisääntö" hommassa on, että mitä lähempää maahanmuuttaja tulee, sitä vähemmän maksaa hänen "sopeuttamisensa". Valitettavasti Itä-Euroopan väestöresursseista ei enää kovin paljon ammenneta. MM kasvava Baltia, Venäjä ja Puola tarvitsevat itse omat nuoret osaajansa.

Kauempaa osaajien etisimiseen taas liittyy aina tietty riski. Kuten esim se, että Suomesta on jo nyt tullut yksi kansainvälisen terrorismin tärkeimpiä tukipisteitä(siis ei niin, että terroristit tekisivät iskuja Suomeen, mutta Suomi on aivan oikeasti tärkeä tukikohta kansainvälisille terroristeille toimia ja järjestää mm rahoitusta ja tapaamisia Ruotsin lisäksi)Tai sitten syrjäytyvät etniset vähemmistöt, kuten esim Romanit ja Somalit. Tai entä rasismi sekä niin sanotut "rotusodat" Entä sosiaaliset kustannukset tai esim se tosiseikka, että jo noin 25% Suomen vangeista on "ei-suomalaisia"

Niin, maahanmuutto on toki kiva asia, mutta se myös maksaa, ja viimeisenä laskun usein maksaa keskivertoveronmaksaja. Suomalainen(ja koko länsimainen)vero järjestelmä on aika pitkälle keskiluokan verotusta. Verojärjestelmä oli käytännössä progressiivinen vielä 1980-luvulla, mutta siitä luovuttiin, koska ei haluttu verottaa rikkaita "kuoliaiksi"

Tämän takia Suomessa mm noin 70% bensiinin hinnasta on veroa, eikä tämä asianseikka tuskin tule muuttumaan riippumatta siitä, millaisiin korkeuksiin öljytynnyrin hinta lopulta kipuaa. Ruuan arvonlisävero on toisaalta 22%, siis yksi korkeimmista koko Euroopassa. Muutenkin verot ja maksut(kuten esim pahamaineinen "tv-lupa") on mitoitettu siten, että ne pääosin maksavat keskiluokka. Toisin sanoen, nykyään työelämään astuva parikymppisten sukupolvi on sekä raskaiten kilpaitetuin, että myös raskaimmin verottu sukupolvi koko Suomen historiassa. Ja siihen vielä päälle "miljoona maahanmuuttajaa"?

Mielestäni idea ei suoraan sanoen ole kovin hyvä, mutta se nyt vain on minun pikku vaatimaton mielipiteeni Maahanmuuttajista aiheutuvat suuret kustannukset, jotka pääosin maksaa keskiluokka. Ja koska he pääosin pääsevät työskentelemään vain niin sanotuille "palvelualoille" merkitsee se myös heillekin vaikeuksia, koska myös heitä koskevat raskaat verot ja elämisen kustannukset.

Päälle tulee tietenkin vielä niin sanottu "Kiina-ilmiö" ja "automaation vallankunkumous" joka oikeastaan viimeisen 3-miljoonan vuoden aikana on pikemminkin vähentänyt työn tarvetta kuin lisännyt sitä. Alunperinhän niin sanottu "automaation vallankumous" alkoi kahden kiven hakkaamisesta toinen toisiaan vasten, joista siten saatiin tehokkaampia välineitä mm eläinten tappamiseen ja nylkemiseen. Sitten tulivat mukaan kuvaan entistä tehokkaammat ja erikoistuneemmat kivityökalut, sekä lopulta tulen käyttö. Kun ihmiset osasivat lisäksi valmistaa luusta niin sanotun "neulansilmän" he saattoivat ryhtyä ompelemaan itselleen lämpimämpiä vaatteita. Myöhemmin alettiin metsästyksen ohella kalastamaan, kesyttämään eläimiä sekä entistä enemmän keräämään luonnon antimia. Tämä puolestaan vähitellen johti entistä tehokkaampaan kasvinjalostukseen ja tehokkaampaan maanviljelyyn, josta syntyi ylijäämää. Kehittyneempi tekniikka maataloudessa sekä mm raudan käyttöönotto kiihdyttivät kehitystä entisestään. Lisääntyvä kansainvälinen kauppa loi jo Roomalaisten aikana kiristyvää kansainvälistä kilpailua. Uusi tekninen innovaatio toinen toisensa jälkeen mm maataloudessa lisäsi satoa, ja vähensi tarvittavan työn määrää. Tuotanto kasvoi, kilpailu kiristyi!

Tultaessa 1990-luvulla tämä kehitys oli lopulta johtanut vanhan maalais ja teollisuusyhteiskunnan kuolonkouristuksiin. Ensinnäkin, Neuvostoliiton kaaduttua puolet koko planeetasta saatiin kansainvälisen kapitalismin piriin. Toiseksi, parantunut teknologia ja logistiikka salli entistä suuremman osan työstä siirtymiseen ulkomaille. Koneet myös entistä enemmän hoitivat ihmisten töitä mm paperitehtaissa. Länsimainen ylipalkattu työntekijä alkoi siis sanalla sanoen köydä melkeinpä tarpeettomaksi.

Ja tähän ympäristöön nyt halutaan tuoda suunnilleen 100-miljoonaa maahanmuuttajaa sekä EU:hun että Yhdysvaltoihin? Sanotaan, että työvoimapula varsinkin palvelualoilla on jo kerta kaikkiaan HUUTAVA!!!

Niin, ehkä nyt. Mutta entä kun lisääntyvä automaatio vie nämäkin työpaikat? Ajatelkaamme vaikka USA:a? Siellä suunnitellaan mahdollisesti miljoonien "laittomien" ottamista Amerikan kansalaisiksi. Tullessaan Amerikan kansalaisiksi he astuvat Amerikkalaisen minimipalkkalain piiriin, ja heistä tulee myös laillisia veronmaksajia.

Tässä tilanteessa(jossa uusia "laittomia" ei enää voi saada teollisuuden palvelukseen, koska raja on pantu kiinni)kannattaa entisestään panostaa automaatioon. Yritykset eivät sitäpaitsi voi elättää esim marjojen poimijoita kuin vain tietyn ajan vuodesta, minkä jälkeen ne sysäävät nämä yhteiskunnan hoidettaviksi.

Automaation vallankumous etenee vääjäämättä, niinkuin se on edennyt jo viimeiset 3-miljoonaa vuotta! Tarvittavan työn määrä vähenee tuotanto kasvaa, mutta nyt jättiaskelin vielä 1900-lukuun verrattuna! Jatkuvasti tehostuva ja automatisoiva tuotanto vaatii siis entistä vähemmän työvoimaa, ja toisaalta entistä enemmän pätkäsuhteita. Näin meillä on yhteiskunta, jossa suuri osa ihmisistä on ehkä peräti vuosia työttöminä yhteiskunnan tuella, ja sen taas puolestaan kustantavat ne alle 50% väestöstä jotka vielä ovat töissä. Eli ehkä kannattaisi pikkuisen harkita ennenkuin aletaan "HUUTAVAA TYÖVOIMAPULAA" kirkumaan? Suomessa jo miljoona maahanmuuttajaa merkitsisi varmaankin noin 30% alle 40:sestä väestöstä. Että silleen

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Meillä on hyvä tilaisuus tarkatella asiaa myös hieman etäältä.

Viron työvoimasta 50% on 55-65-vuotiaita. Siellä jos missä on huutava työvoimapula. Miten tuo köyhä maa hoitaa asian?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat