Seuraa 
Viestejä45973

Tää nyt ei kuulu ehkä tälle palstalle mutta tuli tos mieleen että on kyl aika vaikeeta yrittää keksiä totaalisesti uus kirjain.. mikä lausuttais totaalisesti erillailla kun nuo perinteiset aakkoset jne kiinalaiset aakkoset ja mitä niitä onkaan.

keksiskö joku ?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (23)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen käyttänyt yhtä kaverini keksimää ja yhtä itse keksimääni merkkiä yli 40 vuotta. Harmittaa jonkun verran nuoruuden hölmöily. Otin ne nimittäin käyttöön nopeuttaakseni allekirjoitustani, mikä oli osa työtäni tuolloin. Olen kenties säästänyt aikaa jonkun verran asiakkailta, mutta itselleni jäänyttä nettoaikaa ei näy missään. Oma keksintöni oli yhdistää ndstr-kirjainyhdistelmä yhdeksi merkiksi. Se ei ole lyönyt itseään läpi, mutten oikeastaan voi luopua siitä enää. Kaverini käytti omituista lyhennelmää etunimessään, jonka lainasin.

Kuusivuotiaana kehittelin äng-äännettä. Kokeilkaapa lausua vaikka sanat "renkaat" ja "tangot" (siis ei tanjjot vaan Tan-GOT!") ilman ängiä siellä seassa niin kuulostaa aika huonolta. Joskus peruskoulun alkupuolella sitten luovuin mokomasta enkä ehtinyt ottaa sitä käyttöön.

re
Kuusivuotiaana kehittelin äng-äännettä. Kokeilkaapa lausua vaikka sanat "renkaat" ja "tangot" (siis ei tanjjot vaan Tan-GOT!") ilman ängiä siellä seassa niin kuulostaa aika huonolta. Joskus peruskoulun alkupuolella sitten luovuin mokomasta enkä ehtinyt ottaa sitä käyttöön.

Eipä ole kovin uniikki juttu. Esim. virolaiset eivät osaa sanoa äng-äännettä lainkaan, vaan he sanovat tan-got, ken-gät jne.

Äng-äänne on hankala myös joitakin Hämeen murteita puhuville. Toki he sen osaavat sanoa, mutta eivät käytä sitä arkipuheessaan.

Jos kehittelee oman kielen...tai jos jollekin äänteelle keksii oman symbolin (kuten äng).
Muutoin ei kyllä tarvitse meideän kielessä olla tarvetta.

Radiant Dragon
Jos kehittelee oman kielen...

En tiedä sitten kuin omituisena minua pidetään jos kerron että kehittelin joskus koulu iässä oman kielen taikka muunnelman, mihin sittemmin kaikki hermostui, elikkä opettelin puhumaan siten että muunsin jokaisen Vokaalin, I kirjaimeksi. ja mikä on lapsena opittua ei luonnollisesti koskaan unohdu...

(hauskan kuuloista, jokainen voi ite kokeilla).

Lapset keksivät joskus oman kielensä keskinäiseen kanssakäymiseen ja yhtä usein pakotetaan luopumaan siitä. Harva tuskin tekee sitä erityisen systemaattisesti.
"Ooks sen kaa" on sukua tälle mutta ei niin spesiaalia.

Tarkoitatko suomen kielessä vai kokonaisuudessaan?

Ainakin suomen kieleen haluaisin lisätä "zh" yhdistelmän erikseen kirjaimen ja myös "ts", niin kuin pizzassa lausutaan.

smarko
Seuraa 
Viestejä465

Äänteiden välimuodoista saattaisi löytyä jotain vielä käyttämättöminä olevia tai ainakin jossain kielessä käyttämättöminä olevia. Esim. ruotsinkielessä on äänne joka sijoittuu u:n ja y:n välille.

[size=75:mcxacw69]Lukioruotsin oppikirja, Helt Okej, kurssi 1, sivu 14[/size:mcxacw69]

Helppoa on luoda uusia kieliä ja äänteitä. Paintilla tai linusistit omalla ohjelmallaan voi vaikka piirtää omia kirjaimia joita ei varmasti missään ole ennen nähty. Ja näitä kirjaimia vastaavan äänteen voi keksiä sellaisen jota ei missään kielessä vielä ole käytetty. Tosin melko lähelle jotain käytettyä äännettä se taajuudeltaan tai ominaiskäyrältään varmaankin osuisi.

Kaikki kielet ovat vaan de facto -standardeja, vakiintuneita sopimuksia. Olisi hauskaa luoda tarkkojen tutkimustulosten pohjalta keinotekoinen kieli, joka olisi ihmisten enemmistölle ilmaisuvoimainen, nopea kirjoittaa ja helppo oppia.

Äänteitäkin on ihmisellä käytössä ääretön määrä. Fyysiset ominaisuudet asettavat rajat kuinka korkeita tai matalia ääniä voimme milläkin intensiteetillä tuottaa. Ihmisten välisen kommunikaation monimutkaisuus säätelee kuinka monimutkainen kieli tarvitaan, eli kuinka pieniä ovat äänteiden vivahde-erot. Ihannekieleen voitaisiin poimia ne, jotka voitaisiin erottaa toisistaan parhaiten, ja joita olisi helppo ja nopea ääntää.

Eiku siis se uus kirjain ei saa sisältää mitään nykyisiä kirjaimia.. kuten äng tai ts... lol

vaan totaalisesti uus ( kirjain ) äänähdys aakkosiin..niiku lyhyt vihellys esim..

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Ehkä nuoteista ja sävelistä saisi hyvät kirjaimet. Niin että voitaisiin tunnistaa kappaleita Da-da-da-daa daa daa dadadaa. Tällä tavalla ei saa varsinaista ääntä ja sävellystä siirrettyä teikäläisille päin.

Hymiöistä ja intonaatioista saisi hyviä huuto- ja kysymysmerkkejä.

Ja kun kirjoitetaan niin ihmiset osaavat lukea sanoja jos vain ensinmäinen ja viimeinen kirjain on oikein, niin voisi kehittää japanilaistyyliset kirjaisinmerkit jossa joka sanalla olisi oma merkki niin että eka ja viimeinen kirjain olisi hallitsevia ja siinä välissä olisi muista kirjaimista muodostettu "söherö".

smarko
Seuraa 
Viestejä465
nuubi
kiinalaiset aakkoset

Ettei tämä olisi niin "helppoa", niin heitänpä soppaan vielä mukaan muutamat huomiot kiinankielestä. Tällä tosin merkitystä vain siinä mielessä, jos olisi tarkoitus kehitellä tai kuvitella jotain enempääkin kuin vain yksi uusi äänne. Kenties kokonaan uusi kieli.

Kiinan kirjoitusjärjestelmästä

Kiinan kielen kirjoitusjärjestelmä perustuu meille tutuista kirjaimista poiketen merkkeihin, jotka eivät merkitse pelkkää lausumista vaan sisältävät myös merkityksen. Merkkejä on yhteensä yli 40 000, joista yleisesti käytettyjä 6763. Perussanastoon kuuluu noin 1800 merkkiä, mutta merkkejä pitää tuntea 3000 pystyäkseen lukemaan tavallista sanomalehtitekstiä. ( linkki )

Mandariinikiinan ääntämisestä

Kiinan sanoja ei taivuteta lainkaan, edes aikamuotoja tai monikkoja ei sellaisenaan ole. ... Mandariinikiinassa on neljä (tai viisi jos neutritooni lasketaan) toonia, eli sävelastetta. Sanojen merkitys eri tooneilla lausuttuna on täysin erilainen. Ensimmäinen tooni on tasainen ja pitkä, toisessa toonissa ääni nousee matalalta korkealle nopeasti, kolmas tooni pysyy matalana hetken ja nousee sitten ylös, ja neljäs tooni laskeutuu nopeasti ylhäältä alas. ( linkki )

Kuriositeettina: Geenit auttavat kiinan oppimisessa (lähde: Tekniikka ja talous)

Muuten.. nuubi, mitä alunperin ajattelit sillä hetkellä kun tämän viestiketjun avasit. Mistä tämä äänneasia tuli mieleesi? Mielenkiinnosta vain kysyn.

Olen kehittänyt sanatonta ilmaisua eli kehon kieltä ja ilmeitä, sekä uusia äänen painoja.

Kukaan ei ymmärrä minua enää palavereissa, mutta mitä sitten ? Palaverit on ihan ajan tappoa muutenkin. Voidaan osoittaa että on töissä muka tehty jotain.

oge
Kukaan ei ymmärrä minua enää palavereissa, mutta mitä sitten ?

Olen törmänny samaan ongelmaan, vaikken käytäkkään opettelemaani kieltä, lähinnä syy piilee siinä että toisilla on termistö hallussa mutta siihen se ajatus sit katkeaakin, kun minä en osaa termejä mutta asian.

(voit tietenki yrittää opettaa heille uusia äänteitä ja ilmasuja).

Ilolle on nauru, närkästymiselle tuhahdus, suuttumiselle amplitudin nosto.

Kaikille tunteille on jo ilmaisu. Pitäisi ensin keksiä joku uusi tunnetila, ja sille sitten uusi ilmaisu. Kirjallisessa muodossa se tarvisi uuden sanan. Kirjaimet on vain koodausta ilman merkitystä. Kuten DNA tai nuotti.

Uusi tunnetila vuonna 2060 voisi olla vaikka "Onko tuolla teraherz aurinkolasit ? Näkeekö se vaatteideni läpi ? Saamarin tirkistelijä. Olen alasti hänelle, mutta niin ovat muutkin, ja toisaalta muille en ole alasti"

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat