Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tää nyt ei kuulu ehkä tälle palstalle mutta tuli tos mieleen että on kyl aika vaikeeta yrittää keksiä totaalisesti uus kirjain.. mikä lausuttais totaalisesti erillailla kun nuo perinteiset aakkoset jne kiinalaiset aakkoset ja mitä niitä onkaan.

keksiskö joku ?

Sivut

Kommentit (23)

Olen käyttänyt yhtä kaverini keksimää ja yhtä itse keksimääni merkkiä yli 40 vuotta. Harmittaa jonkun verran nuoruuden hölmöily. Otin ne nimittäin käyttöön nopeuttaakseni allekirjoitustani, mikä oli osa työtäni tuolloin. Olen kenties säästänyt aikaa jonkun verran asiakkailta, mutta itselleni jäänyttä nettoaikaa ei näy missään. Oma keksintöni oli yhdistää ndstr-kirjainyhdistelmä yhdeksi merkiksi. Se ei ole lyönyt itseään läpi, mutten oikeastaan voi luopua siitä enää. Kaverini käytti omituista lyhennelmää etunimessään, jonka lainasin.

Kuusivuotiaana kehittelin äng-äännettä. Kokeilkaapa lausua vaikka sanat "renkaat" ja "tangot" (siis ei tanjjot vaan Tan-GOT!") ilman ängiä siellä seassa niin kuulostaa aika huonolta. Joskus peruskoulun alkupuolella sitten luovuin mokomasta enkä ehtinyt ottaa sitä käyttöön.

re
Kuusivuotiaana kehittelin äng-äännettä. Kokeilkaapa lausua vaikka sanat "renkaat" ja "tangot" (siis ei tanjjot vaan Tan-GOT!") ilman ängiä siellä seassa niin kuulostaa aika huonolta. Joskus peruskoulun alkupuolella sitten luovuin mokomasta enkä ehtinyt ottaa sitä käyttöön.

Eipä ole kovin uniikki juttu. Esim. virolaiset eivät osaa sanoa äng-äännettä lainkaan, vaan he sanovat tan-got, ken-gät jne.

Äng-äänne on hankala myös joitakin Hämeen murteita puhuville. Toki he sen osaavat sanoa, mutta eivät käytä sitä arkipuheessaan.

Jos kehittelee oman kielen...tai jos jollekin äänteelle keksii oman symbolin (kuten äng).
Muutoin ei kyllä tarvitse meideän kielessä olla tarvetta.

Radiant Dragon
Jos kehittelee oman kielen...

En tiedä sitten kuin omituisena minua pidetään jos kerron että kehittelin joskus koulu iässä oman kielen taikka muunnelman, mihin sittemmin kaikki hermostui, elikkä opettelin puhumaan siten että muunsin jokaisen Vokaalin, I kirjaimeksi. ja mikä on lapsena opittua ei luonnollisesti koskaan unohdu...

(hauskan kuuloista, jokainen voi ite kokeilla).

Lapset keksivät joskus oman kielensä keskinäiseen kanssakäymiseen ja yhtä usein pakotetaan luopumaan siitä. Harva tuskin tekee sitä erityisen systemaattisesti.
"Ooks sen kaa" on sukua tälle mutta ei niin spesiaalia.

Tarkoitatko suomen kielessä vai kokonaisuudessaan?

Ainakin suomen kieleen haluaisin lisätä "zh" yhdistelmän erikseen kirjaimen ja myös "ts", niin kuin pizzassa lausutaan.

smarko
Seuraa 
Viestejä465
Liittynyt14.12.2005

Äänteiden välimuodoista saattaisi löytyä jotain vielä käyttämättöminä olevia tai ainakin jossain kielessä käyttämättöminä olevia. Esim. ruotsinkielessä on äänne joka sijoittuu u:n ja y:n välille.

[size=75:mcxacw69]Lukioruotsin oppikirja, Helt Okej, kurssi 1, sivu 14[/size:mcxacw69]

Helppoa on luoda uusia kieliä ja äänteitä. Paintilla tai linusistit omalla ohjelmallaan voi vaikka piirtää omia kirjaimia joita ei varmasti missään ole ennen nähty. Ja näitä kirjaimia vastaavan äänteen voi keksiä sellaisen jota ei missään kielessä vielä ole käytetty. Tosin melko lähelle jotain käytettyä äännettä se taajuudeltaan tai ominaiskäyrältään varmaankin osuisi.

Kaikki kielet ovat vaan de facto -standardeja, vakiintuneita sopimuksia. Olisi hauskaa luoda tarkkojen tutkimustulosten pohjalta keinotekoinen kieli, joka olisi ihmisten enemmistölle ilmaisuvoimainen, nopea kirjoittaa ja helppo oppia.

Äänteitäkin on ihmisellä käytössä ääretön määrä. Fyysiset ominaisuudet asettavat rajat kuinka korkeita tai matalia ääniä voimme milläkin intensiteetillä tuottaa. Ihmisten välisen kommunikaation monimutkaisuus säätelee kuinka monimutkainen kieli tarvitaan, eli kuinka pieniä ovat äänteiden vivahde-erot. Ihannekieleen voitaisiin poimia ne, jotka voitaisiin erottaa toisistaan parhaiten, ja joita olisi helppo ja nopea ääntää.

Eiku siis se uus kirjain ei saa sisältää mitään nykyisiä kirjaimia.. kuten äng tai ts... lol

vaan totaalisesti uus ( kirjain ) äänähdys aakkosiin..niiku lyhyt vihellys esim..

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Liittynyt4.10.2007

Ehkä nuoteista ja sävelistä saisi hyvät kirjaimet. Niin että voitaisiin tunnistaa kappaleita Da-da-da-daa daa daa dadadaa. Tällä tavalla ei saa varsinaista ääntä ja sävellystä siirrettyä teikäläisille päin.

Hymiöistä ja intonaatioista saisi hyviä huuto- ja kysymysmerkkejä.

Ja kun kirjoitetaan niin ihmiset osaavat lukea sanoja jos vain ensinmäinen ja viimeinen kirjain on oikein, niin voisi kehittää japanilaistyyliset kirjaisinmerkit jossa joka sanalla olisi oma merkki niin että eka ja viimeinen kirjain olisi hallitsevia ja siinä välissä olisi muista kirjaimista muodostettu "söherö".

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat