Seuraa 
Viestejä45973

Voisko USA romahtaa niinkuin Neuvostoliitto teki aikoinaan? Olisiko sille olemassa edellytyksiä?

Neuvostoliiton romahduksen pääsyynä oli, ettei se kyennyt kilpailemaan Yhdysvaltojen kanssa maailmanherruudesta. Mutta voiko Yhdysvallat kilpailla Kiinan?

Kiina on kohta sekä taloudellisesti että sotilaallisesti Yhdysvaltojen veroinen, mutta sen vaikutuspiiri on huomattavasti pienempi, jolloin se voi kohdistaa voimansa pääosin Taiwaninsalmeen ja Aasiaan näin yleensä. USA ei sen sijaan voi jatkaa sotiaan Lähi-Idässä, ja samaan aikaan näytellä aktiivista roolia Aasiassa.

EU:n tuki USA:lle on vähintääkin välttelevä, Israel myy aseita Kiinalle nyt jo avoimesti, ja mm Intiaa kiinnostaa pääosin saada toimivat suhteet Kiinaan ja Venäjään kuin tukea Washigtonia. Lisäksi Washigton tukee Intian lisäksi sen verivihollista Pakistania, jolloin Intian on otettava tämä huomioon Kiina suhteissaan.

USA:n voimavarat riittäisivät paremmin aktiivisen roolin näyttelemiseen Amerikan kaksoismantereella. Tämä on USA:n niin sanottu "luonnollinen valtapiiri" johon eivät sen sijaan kuulu keski-aasia ja lähi-itä. USA:n on jossain vaiheessa hyväksyttävä se karu tosiasia, ettei nykytiellä yksinkertaisesti kertakaikkiaan voida jatkaa! USA:n ylistykseksi on tosin mainittava kongressissa läpi menneet amerikan vapaakauppasopimukset NAFTA, CAFTA, ja toivon mukaan pian myös FTAA. Amerikka ainakin yrittää

Yhdysvalloille kaikista viisainta olisi se, että Amerikan kaksoismantereesta muodostettaisiin eräänlainen koe-alue amerikkalaiselle "Globalisaatiolle" EU: voisi laajentua itään ja Lähi-itään, ja Yhdysvallat puolestaan keski ja etelä-amerikkaan ja Kanadaan. Ensinnäkin, sekä Grönlannin että etelänavan öljykentissä riittäisi USA:llekin purtavaa, ja kiitos ilmastonmuutoksen pitäisi poraamisenkin siellä pian olla sangen halpaa ja edullista Toiseksi, USA on amerikan kaksoismantereen kiistaton valtias, mutta sen ulkopuolella voi tulla ongelmia. Yksi iso ongelma on Aasia, jossa Japani haluaa irti USA:n valtapiiristä, eikä Intiaa oikeasti kiinnosta liitto USA:n kanssa Kiinaa vastaan.

Pääongelma Aasiassa on tietenkin Kiina. Kiina on päättänyt yhdistää Taiwanin itseensä tavalla tai toisella, ja mielestäni sillä onkin siihen täysi oikeus! Onhan olemassa vain yksi Kiina! Yksi Kiinalainen rotu! Yksi Kiinan kieli, sekä se yksi todellinen Kiina jota hallitaan Pekingistä käsin, niinkuin on ollut jo vuosisatojen ajan. Kiinojen on vihdoin viimein aika yhdistyä, sillä onhan kylmä sota jo lopultakin ohi! Samoin tosin pitäisi olla koreoidenkin laita. Yhdysvaltojen sen sijaan sopisi miettivän tarkkaan, mitä se oikein hakee Aasiasta. Ongelmia? Nykyinen vinoilu Kiinalle tuottaa niitä vielä paljon! Ensinnäkin, USA:n puolutusbudjetti ei tätä myötä enää pysy kasassa. Hyökkäys Iraqiin oli oikea MOKIEN MOKAUS, koska nyt Saddamin kaaduttua alue on vapaa kaiken maailman wannabe terroristeille. Ja sitten vielä Iran

Hyvät Kiina suhteet voisivat ostaa USA:lle edes lisää aikaa, mutta nykyinen Bushin hallinto on lähtenyt "kuka pelkää" leikkiin samaan aikaan sekä Lähi-Itään että Taiwanin salmeen, joka voi käydä sille vielä kalliiksi! USA ei kuitenkaan mitenkään voi estää Kiinan varustelua eikä sitä, että se alkaa pian solmia itsenäisiä suhteita sekä muihin Aasian maihin että EU:hun. Kuten Kiinan valuutta, myös sen poliittinen painoarvo on pahoin aliarvostettu Washigstonissa! Kiina on varteenotettava, täysin USA:aan verrattava pelaaja Aasiassa, eikä mikään heikon diktaattorin hallitsema "kolmannen maailman" maa. USA:ssa kannattaisi nyt toden teolla miettiä niin sanottua "globalisaatiostragediaa" uusiksi! Ensinnäkin, USA ei voi "hallita maailmaa" ilman liittolaisia! Eristäytyminen Amerikan mantereelle olisi tietenkin yksi vaihtoehto. Kiinalla sen sijaan on mahdollisuus solmia hyvät suhteet Koreaan, Japaniin, Venäjään, Intiaan ja Vietnamiin jos se vain haluaa! Yhdistyminen Taiwanin kanssa voidaan hoitaa vapaaehtoisesti ja väkivallattomasti. USA:n hysteerinen käytös Kiinan kasvavan mahdin suhteen ei kuitenkaan auta ratkaisemaan mitään. USA voi pahimmillaan joutua asevarusteluun johon sillä ei ole varaa. Se on jo nyt täydellisen taloudellisen romahduksen partaalla!

Tietenkin on mahdollista, että USA romahtaa. Sotilashallinto ottaa Amerikassa vallan ja syjäyttää "laillisen" järjestyksen. Amerikka vetäytyy takaisin omaan kuoreensa tällä kertaa lopullisesti. Ja ehkä se olisikin paras ratkaisu. Kiina ei tietenkään voi kasvaa loputtomiin, mutta siitä on tulossa merkittävä pelaaja ainakin Aasiasssa, ehkä peräti koko maailmassa, ja sekä Euroopassa että USA:ssa on vain alettava elämään tämän asian kanssa! Vaikka sitä kuinka toivottaisiinkin, Kiina ei ole uusi Neuvostoliito! He tietevät kyllä, mikä Neukkulassa meni vikaan! Kiina tulee käyttämään voimavarojaan(luultavasti)juuri sen verran kuin sen voimat riittävät, päinvastoin kuin CCCP ja USA!

USA saattaa toki olla jo nähnyt parhaat päivänsä. Sen suurin virhe tuntuu sisällis-sodan jälkeen ollut ensimmäiseen maailmansotaan osallistuminen. Jos se olisi vain kiltisti pysynyt siitä erossa, historia saattaisi nyt olla toisenlainen. Saksa olisi "lyönyt" länsiliittoutuneet, ja pakottaneet nämä "häpeärauhaan" mutta rauhaan kumminkin. Yhdysvallat olisi monroe oppinsa mukaan pysynyt visusti Amerikassa, eikä mitään hitlerin "natsisaksaa" olisi ikinä muodostunut.

USA kuitenkin toimi toisin halpojen voittojen toivossa, joka sai sen tukemaan Isoa-Britanniaa ja Ranskaa sodassa Saksaa vastaan. Tämä sai aikaan Saksan tappion ja hysteerisen Amerikkalaisvihan, joka puolestaan oli toisen maailmansodan taustalla.

Niin, paljon virheitä on epäilemättä tehty. Amerikalla on kuitenkin yhä mahdollisuus näytellä merkittävää roolia lähi-alueillaan. Muualla se nähdään nykyään väkivaltaisena tunkeilijana, ja siihen tullaan myös reagoimaan siten! Kilpailu Kiinan kanssa olisi nyt jotain, mitä Yhdysvallat ei missään nimessä kestäisi, mutta siihen suuntaan ollaan jokatapauksessa menossa, koska Washigtonin taulapäät eivät halua myöntää Kiinaa tasavertoiseksi pelaajaksi. Se on ISO VIRHE! Ehkä viimeinen virhe jota Amerikkalaiset tekevät sitten vapaus-sodan!

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (33)

On vaikea sanoa, million USA:n varsinainen "kulta-aika" mahdollisesti oli? Ehkä se oli ennen vuonna 1776 laadittua itsenäisyysjulistusta ?

Sisällis-sota oli tietenkin tulevalle supervalalle suuri takaisku, joka loi niin sanotun "neekeriongelman" maahan. Sitä ei saatu ratkaistua, koska presidentti Lincoln salamurhattiin vähän sisällis-sodan loppumisen jälkeen, eivätkä hänen seuraajansa olleet kiinnostuneita palauttamaan mustia entisiä orjia takaisin korvausten kanssa.

Niin sanotun "neekeriongelman" lisäksi tuli myös "intiaaniongelma" kun USA lopulta väkisin riisti kaikilta Intiaaneilta heidän maansa ja ajoi heidät eristettyihin ja köyhiin reservaatteihin. Ensimmäinen maailmansota ja vuoden 1929 suuri pörssiromahdus olivat nekin suuria takaiskuja. Tähän masentuneeseen tunnelmaan Japanin yllätysisku Pearl Harboriin tuli USA:lle kuin taivaan lahjana

USA pääsi tuosta hetkestä lähtien niin sanottujen "hyvin jätkien" joukkoon, josta Neuvostoliitto potkittiin pois vähän toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Ja USA oli "hyvistä jätkistä" ehdottomast vahvin!

Toisen maailmansodan jälkeen USA ehkä koki todellisen kulta-kautensa. Tai ehkä se alkoi vasta surullisen Vietnamin sodan jälkeen 1980-luvulla? USA ei ole ikinä ollut "täydellinen" suurvalta. Sekä intiaaneille että mustille ei yhä olla jaettu minkäänlaisia korvauksia tapahtuneista vääryyksistä. Tämän lisäksi USA:ssa on nyt jo noin 10-miljoonaa ihmistä, joilla ei käytännössä ole minkäänlaisia kansalaisoikeuksia

Tämän lisäksi tulevat vielä kalliit ulkomaiset sodat! USA:n julkinen budjettialijäämä on kertakaikkiaan kasvanut liian suureksi! Tilanne alkaa jo enteillä katastrofia!

Syntyikö Amerikka todella henkilökohtaisen vapauden, vaiko kaupan ja nopeiden voittojen vapauden turvaamiseksi ?

Ensinnäkin Kiina on täysin riippuvainen Yhdysvalloista, kuten oikeastaan lähes tulkoon koko maailma. Jos se kaatuu niin se vie kyllä Kiinan mukanaan. Ja koska Yhdysvallat on rakennettu täysin erilaiselle talouspolitiikalle kuin Neuvostoliitto aikanaan, se ei pääse romahtamaan.

Ja mitä tuohon historiikkiisi tulee, niin Yhdysvallat ei ollut välttämätön kummankaan maailmansodan päättymiseen. Se ainoastaan nopeutti Akselivaltojen kaatumista. Toiseksi, Yhdysvalloilla ei ollut oikeastaan mitään tekemistä toisen maailmansodan syntyyn. Sen juuret juontavat Clemenceaun typeriin rauhanehtoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No kovin kovaa alijäämää amerikka ei voi kovin kauaa tehdä. Virheenä oli talouden liika "vapauttaminen" Lisäksi mukana ovat suuret niin sanottujen "vähemmistöjen" aiheuttamat sosiaaliset ongelmat. Ja mainitsko suurta hintaa ulkomaisista sodista, korkea asumisen hinta. Öljy, terrorismi, rikollisuus...eiköhän kohta ala jo RYTISTÄ !!!

Ja koska Yhdysvallat on rakennettu täysin erilaiselle talouspolitiikalle kuin Neuvostoliitto aikanaan, se ei pääse romahtamaan.

En täysin ymmärrä miten Yhdysvaltain talouspolitiikka voisi olla kuolematon. Voitko perustella?

Toinen tuleminen
Voisko USA romahtaa niinkuin Neuvostoliitto teki aikoinaan? Olisiko sille olemassa edellytyksiä?Ei. Neuvostoliitossa romahdus tapahtui, kun rahat loppuivat, ei kyetty muuttamaan systeemiä muulla tavoin ja sisäiset ristiriitaisuudet eivät miellyttäneet enää kaikkia.

Toinen tuleminen
Neuvostoliiton...
... viimeinen virhe jota Amerikkalaivapaus-sodan!

Ja tämä pätkä olikin sitten aivan päätöntä tavaraa.

"Laajentunut Euroopan unioni nousi Maailmanpankin tuoreen vertailun mukaan viime vuonna maailman suurimmaksi taloudeksi ohi Yhdysvaltojen. Hurjaa kasvuvauhtia pitkään jatkaneen Kiinan bruttokansantuote kohosi Maailmanpankin laskelmien mukaan viime vuonna ostovoimakorjattuna jo yli 61 prosenttiin USA:n bruttokansantuotteesta."

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=76988

"Ensinnäkin Kiina on täysin riippuvainen Yhdysvalloista, kuten oikeastaan lähes tulkoon koko maailma."

Eikös se USA:lainen way of life ole aika riippuvainen muun maailman luonnovaroista...

Rollerball
Ensinnäkin Kiina on täysin riippuvainen Yhdysvalloista, kuten oikeastaan lähes tulkoon koko maailma. Jos se kaatuu niin se vie kyllä Kiinan mukanaan. Ja koska Yhdysvallat on rakennettu täysin erilaiselle talouspolitiikalle kuin Neuvostoliitto aikanaan, se ei pääse romahtamaan.Yhdysvallat on Kiinan kauppakumppanina samaa kokoluokkaan, kuin EU ja Japani eli suurinpiirtein 15% ulkomaankaupasta suuntautuu Yhdysvaltoihin. Tästäkin vaihdosta valtaosa on Kiinan vientiä Yhdysvaltoihin. Yksin Yhdysvaltojen kaatuminen ei veisi Kiinaa mukanaan, mutta sillä olisi huomattavia vaikutuksia myös Kiinan muille kauppakumppaneille. Yhdysvaltojen romahtamista pidän minäkin melko mahdottomana, mutta taantumaa en. USA kaupan hidastuminen vaikuttaisi lähinnä Kiinan itä-rannikon kasvukeskuksiin.

Rollerball
Toiseksi, Yhdysvalloilla ei ollut oikeastaan mitään tekemistä toisen maailmansodan syntyyn. Sen juuret juontavat Clemenceaun typeriin rauhanehtoihin.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Euroopassa olot olivat hyvin hankalat, minkä lisäksi monet Länsi-Euroopan maat olivat reippaasti velkaisia Yhdysvalloille tämän avusta keskusvaltoja vastaan. Velkaa koitettiin maksaa viemällä Yhdysvaltoihin Eurooppalaisia tuotteita ja vaatimalla Saksalta erittäin suuria sotakorvauksia. Yhdysvallat ei ainakaan helpottanut velkojen takaisinmaksua määräämällä Eurooppalaisille tuotteille tulleja maksimaalisen voiton tavoittelussa. Saksa josta tuli suurin maksaja joutui jopa ottamaan lisää velkaa Yhdysvalloilta. Lopputulos oli että talous Saksan talous käytännössä loppui, jonka ansiosta radikaalitkin ajatukset saivat hyvän kasvualustan. Ranska siinä eniten hankasi vastaan, mutta en laskisi sitä pelkästään Clemenceuaun syyksi.

Deckers
Rollerball
Ensinnäkin Kiina on täysin riippuvainen Yhdysvalloista, kuten oikeastaan lähes tulkoon koko maailma. Jos se kaatuu niin se vie kyllä Kiinan mukanaan. Ja koska Yhdysvallat on rakennettu täysin erilaiselle talouspolitiikalle kuin Neuvostoliitto aikanaan, se ei pääse romahtamaan.Yhdysvallat on Kiinan kauppakumppanina samaa kokoluokkaan, kuin EU ja Japani eli suurinpiirtein 15% ulkomaankaupasta suuntautuu Yhdysvaltoihin. Tästäkin vaihdosta valtaosa on Kiinan vientiä Yhdysvaltoihin. Yksin Yhdysvaltojen kaatuminen ei veisi Kiinaa mukanaan, mutta sillä olisi huomattavia vaikutuksia myös Kiinan muille kauppakumppaneille. Yhdysvaltojen romahtamista pidän minäkin melko mahdottomana, mutta taantumaa en. USA kaupan hidastuminen vaikuttaisi lähinnä Kiinan itä-rannikon kasvukeskuksiin.
Äläs unohda sitä valuuttaa... vaikka Kiina nyt hieman vapauttikin valuuttaansa dollarista, mut en nyt vielä kiljuisi riemusta.

Johnny Too Bad
Ja koska Yhdysvallat on rakennettu täysin erilaiselle talouspolitiikalle kuin Neuvostoliitto aikanaan, se ei pääse romahtamaan.En täysin ymmärrä miten Yhdysvaltain talouspolitiikka voisi olla kuolematon. Voitko perustella?

No ei se nyt kuolematon ole, mutta hyvin vakaalla pohjalla. Vaikka Bush nuorempi onkin töpeksinyt taloudessa aivan urakalla, täytyy uusamerikkavastaisten aktivistien suruksi todeta, että Yhdysvaltain talous on niin vahvalla pohjalla, ettei sitä yksi mies voi kaataa. Yrittäjyyden perinne, vähäinen byrokratia, kevyt verotus, luonnonvarat, suuret sisämarkkinat, korkea teknologia, hyvä tutkimuksen taso ja määrä, hyvät kauppasuhteet jne... Neukkulassa noista ei ollut kuin luonnonvarat.

Rollerball
Deckers

Yhdysvallat on Kiinan kauppakumppanina samaa kokoluokkaan, kuin EU ja Japani eli suurinpiirtein 15% ulkomaankaupasta suuntautuu Yhdysvaltoihin. Tästäkin vaihdosta valtaosa on Kiinan vientiä Yhdysvaltoihin. Yksin Yhdysvaltojen kaatuminen ei veisi Kiinaa mukanaan, mutta sillä olisi huomattavia vaikutuksia myös Kiinan muille kauppakumppaneille. Yhdysvaltojen romahtamista pidän minäkin melko mahdottomana, mutta taantumaa en. USA kaupan hidastuminen vaikuttaisi lähinnä Kiinan itä-rannikon kasvukeskuksiin.
Äläs unohda sitä valuuttaa... vaikka Kiina nyt hieman vapauttikin valuuttaansa dollarista, mut en nyt vielä kiljuisi riemusta.

Mitä tuosta valuutasta ja sen revalvaatiosta pitäisi erikoisesti muistaa? Revalvaatio oli lähinnä hyväntahdonele rauhoittelelmaan Yhdysvaltalaisyrityksiä. Kiinalla ei ole vielä pitkään aikaan varaa kelluttaa renminbiä, koska valtaosa Kiinan keskuspankin sijoituksista on dollareissa. Lisäksi Yuanin heikentyminen dollariin nähden vähentää vientiä, mikä ei taas ole Kiinan etujen mukaista. Yhdysvalloillekin on hyvä jos Kiinalaiset tuotteet pysyvät tällä hetkellä hintatasoltaan matalana, koska FED:llä on muutenkin jo paineita pitää inflaatiota kurissa.

Rollerball
Ja mitä tuohon historiikkiisi tulee, niin Yhdysvallat ei ollut välttämätön kummankaan maailmansodan päättymiseen. Se ainoastaan nopeutti Akselivaltojen kaatumista.

Tuota en purematta niele. Yhdysvaltain rooli ainakin 2. maailmansodan loppumisessa liittoutuneiden voittoon oli todella suuri. Ilman jenkkien apua Hitlerin ainut kunnon vastustaja Euroopassa olisi ollut NL, joka sekin nojasi jenkkien materiaali yms. apuun. Ranska oli lyöty eivätkä englantilaiset olisi yksin saaneet mitään Normandian kaltaista aikaan. Ja ilman jenkkejä olisi Japani voinut käydä NL:n kimppuun ihan eri vimmalla. Tosin ilman japanilaisia jenkit eivät välttämättä olisi liittyneet sotaan lainkaan... No, spekulaatio on kivaa

Toinen tuleminen
Tämän lisäksi USA:ssa on nyt jo noin 10-miljoonaa ihmistä, joilla ei käytännössä ole minkäänlaisia kansalaisoikeuksia

Mutta onko tuo nyt edes yllättävää?

Nuohan ovat laittomia maahanmuuttajia. Tuskin edes Suomessa jaellaan hymyssä suin kansalaisuuksia jokaiselle laittomalle rajan ylittäjälle.

Voiko USA:an talous romahtaa? Tottakai voi,ja luultavasti joskus romahtaakin.
Mutta nimimerkki toinen tulemisen käsitys että amerikka romahtaa ei perustu taloudellisiin eikä polittiseen päättelyyn,vaan pelkästään siihen että hän ei tykkää amerikasta.
Amerikka on kuitenkin maailman talousmahti,halusimme sitä tai emme.

Eräs komentti joka pisti silmään oli:
"Kiina on päättänyt yhdistää Taiwanin itseensä tavalla tai toisella, ja mielestäni sillä onkin siihen täysi oikeus! Onhan olemassa vain yksi Kiina! Yksi Kiinalainen rotu! Yksi Kiinan kieli, sekä se yksi todellinen Kiina jota hallitaan Pekingistä käsin, niinkuin on ollut jo vuosisatojen ajan."

Sinähän puhut kuin Adolf Hitler,hänhän puhui nurbergin valtiopäivillä just noin kun hän yhdisteli sutteetti sakuja natzisaksaan.Laitat vaan taiwanin tilalle puolan ja muut maat joissa asui sakuja ja kiinan tilalle laitat saksan!
Ja vielä luullaan että me jotain ollaan opittu toisenmaailman sodasta!

Ja mitä tulee neuvostoliiton kaatumiseen niin sen eittämättä sai aikaan R.Reagan,hänhän oli vielä enemmän parjattu aikoinaan kuin Bush.
Mutta ei Reagan sitä yksin saanut aikaseksi,ensinäkin koko systeemi oli suomeksi sanottuna perseestä.Tietäähän kun juutalainen teoreetikko oli sen systeemin rakentanut.Nimittän Karl Marx,ehkä hänen olisi pitänyt myös muuttaa amerikkaan ja tehdä siellä veikeitä komedioita kuten Marxin veljekset tekivät.Sillä tavalla hän olisi pelastanut kymmenen miljooninen ihmisten hengen.

Mutta palataanpa ryssän romahtamiseen.Ruplan arvon pitäminen keinotekoisesti korkealla oli eräs merkittävä syy.Lisäksi tyomoraali tai pikemmin sen puute,joka kommunistisissa maissa on olematon.
Rupalan kurssi oli siihen aikaa kun vierailin "stalinin puutarhassa" oli sellainen että kymmenellä markalla virallisesti sai yhden ruplan,kuitenkin mustassa pörssissä satasella ostin 500 ruplaa.Eli rahan arvo ei ollut neuvostoliitossa oikea,sitä vaan haluttiin pitää korkeana väkisin.Sanoinkin siitä mukana oleville kommareille että tämähän on täysin absurdia,että rahalla ei ole sitä oikeeta arvoa.Muistan kun minulle kerrottiin että: "Kyllä tätä asiaa on kuule sinua viisaammat pohtineet ja ne tietää mitä tekee".Nyt jälkeenpäin on nähty että ne ei tienneet yhtään mitään. EU syyllistyy nyt myös samaa,eli euroa pidetään keinotekoisesti korkealla.Eu:sta karkaa jatkuvasti sen seurauksena pääomaa ulkomaille,aasiaan ja pohjois amerikkaan.Eikä kukaan EU:n ulkopuolinen osta eu maista tehtyjä tuotteita koska ne on heille kalliita euron korkean kurssin takia.Olen huomannut kuinka jotkut tahot pitävät euron arvoa merkkinä siitä että NYT amerikan talous romahtaa,vaikka jenkit nimeonmaan ottavat siitä hyödyn itselleen.Eu:n talous nerot ovat kuin hölmöläinen joka saa oksaa poikki jolla ite istuu ja on oksan väärällä puolella ja samalla hän ilkkuu niitä jotka istuvat samalla oksalla mutta rungon puollella.

Toisen tulemisen kirjoitus ilmeisesti sai alkusysäyksen kun amerikkalaiset vaativat että kiinan on laitettava jeninsä kellumaan.sillä yeniä pidettiin niin alhaisena, että kiinalaiset tuotteet olivat suorastaan pilkkahinnalla maailman markkinoilla.Tätä samaa myös Eu vaati kiinalta,sillä eu:han asetti tuontikiintiöt kiinalaisille tekstiileille.Amerikkalaisten vaatimus yenin revaltoimiseksi nimenomaan hyödytti kaikkein eniten eurooppaa,kuitenkaan eu ei vapauttanut tuontikiintiöitä.Nytkin kiinalaisia tekstiileja on eu:n tulliasemille juuttuneet.
Kun amerikkalaiset asettavat tuontitulleja ja kiintiöitä niin se on tuomittavaa,mutta kun saman tekee eu,niin se onkin jo hyvä asia.
Suhtautuminen muuttuu heti riippuen siitä mikä valtio on kyseessä.
Eipä näy netissä missään tuomitsevia kirjoituksia eu:n markkinoiden suojelemisesta,mutta jos jenkit tekee niin,jopas nousee mekkala.

Meidän ei pidä ollaa huolissaan että romahtaako amerikka,vaan meidän pitää olla siitä huolissaan että milloin romahtaa eu:n kuviteltu talousmahti.
Sillä eu ei ole minkään mittapuun mukaan talousmahti,se ei muutu siksi vaikka kymmenen miljoonaa kärpästä siitä surisisi.

Suomella on omakohtaisia kokemuksia rahapolitiikan epäonnistumisesta.Sillä Mauno Koivisto oli vahvan markan talouspoliitiikan kannattaja ja hän asettii pääministeriksi Harri Holkerin joka myötäli,tai kuten monet sanoivat jälkeenpäin: "Holkeri maksoi pääministerin paikan noudattamalla Koiviston poliittiikaa kirjaimellisesti."
Holkerin hallitus nimittän kohta virkaan astujaisten jälkee revalvoi markan.(nyt pitää sanoa niille jotka eivät tiedä mitä revaltointi on,että se on markan ulkoisen arvon nostamista)
Hallitus lisäksi laittoi markan kellumaan siinä vaiheessa kun tiedettiin että paineita oli sen nostamiseen,eli hallitus Koiviston suosituksesta todellisuudessa revalvoi kaksi kertaa.
Kummallakin kerralla oli asiantuntijoita jotka varoittelivat seurauksista,mutta heitä ei paljon haastateltu tiedotusvälineissä,heitä pidettin pikemmin ilonpilaajina koska silloin elettiin nousukautta.

Suomalaiset ostivat kovasti eletroniikkaa ulkomailta ja kaikkea muuta "tarpeellista".Mutta suomalaisia tuotteita oli erittäin vaikea myydä,niitä jouduttiin myymään jopa alle tuotantokustannuksia ettei vain menettettäisi markkinalueita.
Kun tätä poliitiikkaa oli aikansa harrastettu niin kauppatase näytti miinusta ja pahasti.Vajetta yrittettiin vielä paikkailla myymällä vielä halvenmalla,mutta jossain tulee katto vastaan idiotistmissakin ja siitä saatiin maksaa karvaasti.
Jo silloin kun suomessa oli nousukausi,niin eräät sijoittajat myivät suurella voitolla ostamiaan osakkaita ja sijoittivat rahat ulkomaille,eräs heistä oli Pentti Kouri.Hän näki tuhon leijuvan ilmassa ja veti oikeat johtopäätökset.Vahvan markan politiikan seurauksena tuli suomeen sodan jälkeisen pahin lama,pahinta lamassa oli se,että se oli itse aiheutettu.Tiedän että on nykin vielä asiantuntijoita joiden mielestä suomi ei olisi mahtanut lamalle mitään,se on paskapuhetta.Sillä jos suomi olisi devalvoinut markan niin kilpailukyky olisi parantunut.
Kukaan poliitikko joka oli silloin tukemassa vahvan markan politiikkaa ei ole tänäpäivänäkään tunnustanut virheen.ainoan poikkeuksen tekee Holkeri,hän tunnusti suoraan että "taidettiin pojat mokata".

Amerikassa ja aasiassa on eräs etu eu:n nähden,jos niiden yrityksillä alkaa mennä huonosti,tai ei kannata tarpeeksi.Niin työntekijät lähetetään samantien kilometritehtaalle.Eu:ssa kun muutaman autonvalmistajat yrittivät vähentää väkeä niin heti oli mielenostoitukset ja mellakat edessä ja irtisanomiset peruttiin.Nyt nämä autonvalmistajat tuottavat tappioita jatkuvasti.Suomeksi sanottuna niitä tuotteita ei saada myytyä eu:n ulkopuolelle korkaiden tuotantokustannusten vuoksi.
Sen takia Eu on nyt yrittänyt kovasti panostaa sisämarkkinointiin,eli eu:sta tehdään samankaltainen systeemi kuin oli ryssässä.(sisämarkkinat)Ja me tiedettiin kuinka siinä kävi.Kohta eu:n tuotteita ei osta mikään maa tuotteiden kalliuden vuoksi.
Nyt on maailma globalisoitunut siihen malliin että vain ja ainostaan idiootti kuvittelee suojaavansa talouttaan tehokkaalla sisämarkkinoinnilla.

Talous ja rahapolitiikka on erittäin yksinkertaista,niinkuin eräs kyläkauppias joka piti kylä kauppaa 50vuotta totesi:"kun ostat markalla ja myyt kahdella saat 1% voiton.
Talousasintuntijat naureskelivat että eipä ukko tiedä mitään prosenttilaskuista ei edes ymmärrä mitä tarkoittaa sana "kate".
Vaikka kauppias ei kaikkia hienouksia ymmärtänyt niin hänen liikkeensä oli kannattava,perustuen yksinkertaiseen totuteen.
Sama yksinkertainen totuus pätee tänäkin aikana,kun sen asian vielä meidän herrat joskus ymmärtäisivät.

Lopuksi kysymys:
Muistaako kukaan kuka oli se poliitikko joka varoitteli useaan otteeseen nousukauden aikana vahvan markan seurauksena syntyneestä ylikuumenneesta taloudesta?
Vihje:Erään hänen puheen jälkeen Holkerin hallituksen ulkoministeri K.Sorsa uhkaili häntä valtakunnan oikeudella.

Pitääpä tässä kertoa siitä millainen reissu oli Murmanskiin silloin kun neuvostoliitossa tuli käytyä.
Bussissa oli puolet kemiläisiä ja lähiympäristön kunnista kommarita.Rajan yli mentiin rajajoosepista.Ennen rajajooseppia kommarit lauloi niitä iänikuisia kommarilaulujaan ja muutekin olivat innoissaan kun pääsevät kerrankin näkemään maan jossa asiat on viimesenpäälle kunnossa.
Rajajoosepin suomenpuolen tullista selvittiin kymmenessä minuutissa.Kun sitten raja ylitettiin niin kommarit kajauttivat erään tervolalaisen kommarin johdolla laulun "sorron yöstä".Kun ajettiin ryssänpuoleiselle tulliasemalle niin laulu katkesi kuin leikaten,ainoastaan tervolailainen trubaduuri joka oli selin ei nähnyt tulliasemaa.Hänkin kääntyi katsomaan eteenpäin,siihen loppui hänenkin laulunsa kesken kertosäkeen,eikä enää koko matkalla yllyttänyt muitakaan laulamaan.
Tulliasema tuli tutuksi ulkoapäin hyvin,koska odoteltiin tullimiehiä vaivaiset parituntia.Kun viimen nämä "työnsankarit" saapuivat gaz merkkisella maastoautolla,niin päästiin autosta ulos.Laukkujamme pengottiin muutaman tunnin ja viimen päästiin matkaan.
Kun oltiin ajettu lähemmäs parituntia niin keskellä tietä oli sorakasa.Linjaauto jouduttiin ajaan ojan kautta,ja työnnettiin vielä se sieltä ojasta pois.Siinäkin vierähti tunti.Sanoinkin että taitaa tässä valtiossa olla ylityökielto voimassa kun keskenkaiken on kotia lähdetty ja jätetty sorakasa tasoittamatta.Ja muutenkin naureskeltiin ryssien touhuille ja erityisesti tulliaseman rivakoita tullivirkailijoita pilkattiin.
Yksikään kommari ei kommentoinut mitenkään meidän juttujamme.

Kaverini joka oli minut houkutellut matkalla pyydettiin eteen kertomaan murmasnkin elämästä koska hän joutui asumaan työnsä puolesta murmanskissa.Hän kertoi siitä että mitä me saamme tehdä ja erityisesti siitä mitä me emme saa tehdä.Lisäksi hän kertoi myös rikollisista joita on satoja hotellin ympärisitössä odottamassa turisteja.
Tähän väliin huusin että eihän neuvostoliitossa ole rikollisia,siellä kun kaikilla on asiat niin hyvin että ei ihmisten tarvi varastaan toisilta.Sitä asiaa aina kommarit suomessa painotti,että länsimaissa on niin eriarvoisia ihmiset että osa joutuu varastamaan nälkäänsä.
Kaveri kertoi sitten parista sillasta joiden yli kohta mennään,sillat on rakenettu kohtalaisen hyvin.Eräs vika niissä on,ne nimittäin ovat väärässä paikassa,5metriä leveän joen yli on tehty 30 metriä pitkä silta,ja vastaavasti 30metrisen joen yli 5 metrinen silta.Siltojen paikat on jossain suunnitteluvaiheessa vaihtaneet paikkaansa,ja kaikki rakentajat on sen tiennet,mutta koska puoluepamput on näin määränneet niin näin myös tehdään.Ja todentotta,kun ylitettiin sillat niin asia todettiin itsekki.Tässä vaiheessa kommarien matkanjohtaja ajoi kaverini pois.

Kun viimen tultiin lähellä murmanskia ja silloin elettiin kevät aikaa.Kaikki roskat ja rytöläjät oli tienvarsilla.Voin vakuttaa että se oli näös.Tässä vaiheessa kommarit eivät enää paljon vilkuilleet eikä kuulunut etupenkiltä minkäälaista puheensorinaa,meillä sitä vastoin oli hauskaa.Varsinkin kun me monin erisanakääntein tuotiin esille se lohduton näkymä joka linjaauton ikkunoista näkyy.
Erään mutkan takana oli neuvostoliittolainen linja-auto sammunut ja matkustajat työnsivät sitä sivunmalle.Silloin nähtiin tavallisia neuvostoliittolaisia ja heidän 50-luvulta olevat vaatekerrat.Merkille pantavaa oli heidän apaattiset ilmeet.

Jonkin ajan päästä jouduttiin pysähtymään junan takia,jouduttiin odotteleen junaa pitkään ja kun se viimein ilmestyi sankan savupilven keskeltä niin se juna oli tosiaan näös.En surkeempaa junaa ole nähnyt edes televisiossa en edes elokuvassa lavastettuna.Kun juna mateli ohi ja savupilven seasta alkoi ilmaantua junavaunuja niin niissä olevet ihmest oli viimesenpäälle apaattisia ja kaikilla sama design vaateissa.
Juna tuntui että se ei edes lopu,siinä oli matkustaja vaunuja ja välillä tavarankuljetusvaunuja.
Kun juna viimein meni niin kommarimatkan järjestäjä sanoi: "jopa oli pitkä juna".Kuoro vastasi:" niin oli,ei suomessa eikä missään lansimaassa ole noin pitkää junaa".
Lisäsin siihen heti: "eikä noin paskasta".
Junan pituutta ne päivitteli loppumatkan,vertailivat sitä suomen juniin jotka koostuvat vain muutamasta vaunusta.Löysivät hekin jotain myönteistä nääs.

Hotellissa oli hissit sellaiset että oli aivan sama mitä nappia painoit,se meni mielivaltaisesti eri kerroksiin.Kun käytiin syömässä jotain mömmöä,niin sanoin hississa kun painoin viidenen kerroksen nappia:"Suoritetaan virallinen arvonta".Sen jälkeen kommarit ei ainakaan minun kanssa "matkustelleet" hissillä.Luultavasti kävelivät kaikki aina kerrokseen missä asuttiin kilpaa torakoiden ja lutikoiden kanssa.
Mutta nehän oli sosialistisia torakoita,eli siis vaarattomia kuten eräälle kommarille sanoin kun se kyseli että miten niistä pääsee eroon.
Kommari matkalaiset supattelivat hiljaa ja välttelivät meitä koko loppuajan mitä oltiin murmanskissa.

Käydessämme valuuttakaupassa minulla oli yllä adidas verryttelypuku joka oli värikäs ja erottui selvästi katukuvasta,niin heti tuli jobbari jolta olin rahaa vaihtanut ostaan pukua minulta,ensin tarjosi 1000 ruplaa,sen jälkeen korotteli hintaa peräri 10.000 ruplaan.Sanoin että en myy,en tarvi niin paljon ruplia.Kysyinkin että jos myyn sinulle 10.000 ruplalla niin paljollako myyt takasin,niin se sanoi: "En myy vaikka tarjoaisit miljoonan".
Kymmenentuhatta ruplaa olisi tehnyt hiukan vajaa 100.000 markkaa virallisen kurssin mukaan.
Käväistiin myös paikallisessa "Ostoskeskuksessa",siellä ei ollut yhtään mitään ostettavaa.Korostan että ei mitään!!
Ostoskeskuksesta tullessa niin portailla oli eräs vanha mummo laskemassa kopekoita kämmenellä.Annoin sille parisataa ruplaa ja mummo sekosi onnesta,hyvä että ei köysissä viety poijes.

Kaverini oli tilannut erään tutun joka lähti näyttään meille kaupunkia.Ensi töikseen kaveri ajoi viinakaupan eteen,siellä oli jonossa n 3-400 ihmistä.Koska viinalasti oli sinäpäivänä tulossa kaupunkiin,ja yleensä tähän viinakaupaan se tulee ekana.Mutta ei kuitenkaan ollut vielä varmuutta että tuleeko tänään viinaa,sen takia siellä on noin vähän sanoi kuski.
Sen jälkeen hän näytti erään kioskin,jossa myytiin tupakkaa. Siellä oli muutama sata jonottajaa,sinne taas ei tänään ollut tulossa mitään.Mutta varmuuden vuoksi jonotettaan jos nyt jostain ihmeen syystä sattusi tuleen.Sillä maailmahan on ihmeitä täynnä.

Kun viimen lähdettiin kotimatkalle niin bussikuski sanoi että ruplia ei saa viedä maasta ulos,eli jos jollain on jäänyt niin tulomassa vai oliko se ylätuloma,niin siellä on kauppa.Kysyin:"Mitä tuotteita siellä myydään?"
Bussikuski sanoi että leipää ja barafiinia ja lisäsi vielä että leipä maksaa vain muutaman kopeekan.Koska minulla oli jäänyt melkein 300 ruplaa niin ilmoitin ostavani koko kaupan ja jääväni tänne onnelaan tekeen liepuska kauppoja yltäkylläisten ja onnellisten neuvostoliittolaisten kanssa.
Kaupassa käväistiin ja ostin yhden leivän ja maksoin siitä sen vajava kolmesataa ruplaa,varmaan myyjä teki hyvän tilin.Vähän epäilin että ei taida ruplat päätyä sovhoosin pohjattomaan kassaan.

Kommunisteille se reissu oli pettymys,eikä meikäläisen kommentin mitenkään piristäneet.
Erään myönteisen seikan ne taas oli etsimällä löytäneet.Meinaan että ne oli käyneet jossakin teatteriesityksessa ja kehuivat kuinka taitava pantomiini esitys siellä oli ollut.Eräs niistä kehua retostteli että neuvostoliittolais pantomiini taiteilijat ovat maailman kuuluja.
En malttanut olla siihen huomatuttamatta: "sehän on selvä,koska täällä ei saa puhua,niin ihmiset kommunikoi viittelemällä ja elehteimällä.

Loppumatka meni rattoisasti muistellessa reissuamme,joskin kommarit eivät osallistuneet muistelemiseen.Istuivat apaattisina kuten neuvostoliitossa kuuluukin tehdä.
Kun viimen tultiin ivalon kirkonkylälle niin eräs niistä totesi,että jo oli isoja mäntyjä siellä rajantakana.Sen hän sanoi ikäänkuin kasvillisuuskin tietäsi että sosialaistinen järjestelmä on paras.

Tällänen oli reissu ihanne valtioon,tiesin jo mennessä että siellä ei pelaa mikään,mutta kun sen omin silmin näki niin näkymä oli todella lohduttava.
Tiedän että monet tuntemani kommunistit kävit neuvostoliitossa,ja pitää kyllä ihmetellä että eivätkö he tosiaan näheet totuuden siellä.

Toinen tuleminen
Onhan olemassa vain yksi Kiina! Yksi Kiinalainen rotu! Yksi Kiinan kieli, sekä se yksi todellinen Kiina jota hallitaan Pekingistä käsin, niinkuin on ollut jo vuosisatojen ajan.

Onko tuo yksi kiinan kieli kantoninkiinaa, vai mandariinikiinaa?

Kyllä sikäläisessä N-liitossa mm. kukoisti avaruustekniikka ja ehkäpä lääketide.
Pistäisin rahani likoon EU:n puolesta jos Kisaajina: USA, Kiina, venäjä, Japani, Intia, EU ja Vietnam

Anti-static
Kyllä sikäläisessä N-liitossa mm. kukoisti avaruustekniikka ja ehkäpä lääketide.
Pistäisin rahani likoon EU:n puolesta jos Kisaajina: USA, Kiina, venäjä, Japani, Intia, EU ja Vietnam

Mihin perustat väitteesi?
Minun arvio on että tuosta ryhmästä EU on se "heikoin lenkki".
Jos katsotaan sitä että kuinka eu:ta ajetaan liittovaltion suuntaan,sitä samaahan yrittivät neuvostoliitossa kohtalokkain seurauksin.
Se että eu:sta tehdään liittovaltio ei yksinään riitä kaatamaan eu:ta,vaan eu:n sisämarkkina höpötykset sen tekevät.Vain eu:n sisällä olevissa maissa on varaa ostaa eussa tehtyjä tuotteita.Eu:ssa on koitettu jarrutella globalisaatiota,koska eu:ssa tiedetään että eu jää jälkeen siinä ja pahasti.

Toinen tulemisen kirjoitukset on kuin suoraan kopioitu taistolaiskommareilta 60 ja 70-luvulta.jo 50-luvulta on "ekonomit" ja muut "asiantuntijat" spekuloineet millon USa romahtaa.Näiden "asiantuntijoiden" arviot eivät ole perustuneet taloudellisiin tosiseikkoihin vaan polittiseen päätelmiin.Harmi vaan heidän kannalta,mutta usa on vaan porskuttanut eteenpäin ja kommunismi on romahtanut.
Länsimaissa oleva markkinatalousjärjestelmä ei ole tekemällä tehty,vaan se on ikäänkuin taloudellisen evoluution tuote.Kommunismihan oli rakennettu teorioiden varaan,sen takia koko järjestelmä romahti kuin korttitalo.

Eu koittaa nyt vahvalla eurolla jyllätä,voisitteko selittää mitä hyötyä siitä on meille?? Kuten tuossa edellisessä kirjoituksessa olen selittänyt niin kenelläkään ei ole varaa ostaa Eu:ssa tehtyjä tuotteita.

Lueskelin eräästä netissä olevasta kirjoituksesta arvioita siitä kuinka amerikan talous romahtaa,perusteluna oli se että jenkit on tehneet dollareita ja ohjanneet ne ulkomaille.Sitten kun euro ottaa dollarin aseman maailmanmarkkinoilta niin dollarit palaavat jenkkeihin ja siitä seuraa inflaatio.Koko väite on täysin naurettava ja vailla minkäänlaista tosellisuuspohjaa.Mutta mikä tahansa valhe kelpaa ihmisille jotka eivät pidä amerikasta.

Pahin virhe mitä taloudellisessa ajattelussa voi syyllistyä on uskoa omia valheitaan.Ne jotka toivovat amerikan romahtamista eivät ymmärrä sitä että jos niin käy,niin eu on suurin kärsijä.Aasiaan sillä ei ole niin suurta henkistä merkitystä kuin meille jotka olemme tottuneet vatsat täynnä arvostelemaan länsimaista elämäntapaa.

Eu:ta on arvoseltu päätöksen teon hitaudesta ja suoranaisesta saamattomuudesta.Taloudellisen laman kohdatessa eu ei pysty tekemään tarvittavia päätöksiä nopeasti,vaan jokaisen maan edustaja koittaa tehdä sellaisen päätöksen että se suosisi omaa valtiotaan.

Kaiken huipuksi eu:n butjetti on salainen,ja lisäksi sinne butjetoidaan muutamia kymmeniä miljaardeja ylimääräistä rahaa,koska joku kuitekin huijaa ne.Ette varmaan edes tiedä sitä että eu:sta katoaa mystillisesti rahaa.Eräs huippu tilintarkastaja ei hyväksynyt sen takia tilejä,eu ratkaisi asian kyllä nopeasti(kerrankin).Eu nimittäin irtisanoi tilintarkastajan ja piti muille tilintarkastajille "koulutustilaisuuden" siitä kuinka tilit pitää tutkia.

Mitäs sanoisitte jos Vanhasen hallitus salaisi butjettia ja lisäksi saisitte tietää että sinne on varattu 10 miljoonaan euroa sen takia että joku kuitekin varastaan sen??

Näkyy netissä olevan muillakin keskustelupalstoilla nimimerkki "toinen tuleminen" kirjoituksia samasta aiheesta,yhtä ymmärtämättömiä ne kirjoitukset sielläkin on.

Sen verran kiinnosti että mistä nämä järjettömyydet kumpuavat,etsiskelin netistä näitä "dollari talousromahtaa" juttuja.
Niitähän löytyikin marxilaisen työväenliiton sivuilta ja niitä lähellä olevista sivustoista.

Jos ette tiedä niin tosiasiassa me eurooppalaiset maksamme koko ajan amerikan talouden epätasapainoa.
Seuraavassa erään analyytikon kommentteja aiheesta.Ilmeisesti tämä ei ole se sama ekonomisti jota nimimerkki "toinen tuleminen" pitää taloudellisena gurunaan.

"Euron raju vahvistuminen johtuu Yhdysvaltain talouden epätasapainosta,
eikä siitä että euro olisi sijoittajien suosiossa. USA:n hulppea maksutaseenvaje vaatii halvempaa dollaria, jotta vienti saataisiin vetämään ja tuonti kuriin."

"Euroopan ongelma on, että mitä enemmän euro vahvistuu suhteessa dollariin sitä vaivalloisempaa talouden elpyminen on. Euroalueen talouskasvu on jo nykyisellään hitaampaa kuin Yhdysvalloissa
ja jopa Japanissa, ja vahvistuva euro lisää kitkaa. Mitä korkeammalle euro kipuaa sitä kalliimmaksi euroalueen tuotteet käyvät vientimarkkinoilla. Ilman reippaampaa vientiä euroalueen talous pysyy heikkona."

"Toistaiseksi Yhdysvaltain velanoton maksumiehinä ovat olleet eurooppalaiset, jotka ovat menettäneet kilpailukykyä verrattuna amerikkalaisiin."

Kyllä EU porskuttaa, mutta se edellyttää kahta aika tärkeää asiaa. Stratekisiksi kumppaneiksi tulisi valita Kiina, Venäjä ja Intia. Lisäksi budjetista tulisi varata suurempi kakku RD rahastoon. Sitten ei hyvä heilu jos euro turhan korkea...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat