klo 21:35 | 11.12.2007
Pop! Poksahti äsken LED -lamppumme kuin shampanjapullon korkki. Lampun kuori lensi lattialle, kuoren takana on piirilevy ja johdon pätkä. Lamppu oli osa kattovalaisinta, jossa oli kolme lamppua, kaksi halogeenia ja räjähtänyt LED. Ne oli kytketty erikseen. Miksi viileämpi LED -lamppu räjähti mutta ei kuumat halogeenit? Onko muille tapahtunut tällaista? Mikä voisi olla syynä?
Sivut
Pienenä kytkin punaisen 5 mm:n LED:n junanradan 16 VAC muuntajaan. Kuului kova pamaus ja puolipallon muotoinen LED:n pää lensi kimposi pari kertaa seinien välillä.
Yritin toistaa koetta, mutta harmikseni se ei onnistunut - tosin testasin varmaan alle viidellä muulla LED:llä.
Ylijännitteellä saa LED:n palamaan. Ei muuten. Lampussa lienee liitäntäelektroniikka hajonnut sillä seurauksella, että on päästänyt ylijännitettä LED:lle.
valmistus virhe/oikosulku polttimossa
nuo nyt tulee ensimmäisenä mieleen tietämättä sen paremmin polttimosta.
toisen polven pilkkuvirhe
Ilmeisesti ledin saa poksahtamaan hillityllä ylijännitteellä, mikä ei sulata johdetta, mutta heikentää ja sulattaa epoksin. Sitten kun painetta on tarpeeksi, niin poks
Tuohon johtopäätökseen on helppo yhtyä. Tuo junaratamuutaja, kun oli säädettävä, ja silloin kun se poksahti, niin ehti olla täysillä vain sekunnin murto-osia. Lämpötila arvattavastikin nousee ja lämpölaajeneminen hoitaa loput.
LEDithän sinällään toimivat hyvin pienellä jännitteellä 1,2-3.5 V tyypillisesti. 230 AC verkkoon liitettäessä ne tarvitsevat liitäntälaitteen.
LED ei ole polttimo, vaan valoa emitoiva puolijohde.
mutta tiedä sitten
Niinköhän tätä pitää käydä vielä testaamaan - tuossa olisi jokunen sata 3 mm:n punainen LED...
Transistoritkin poksahtelevat tuolla tavalla kun niitä ylikuormittaa. Silloin kun se hajoaa, niin puolijohteen rajapinta kuumenee hehkuvaksi yllättäen ja muovikotelointi halkeaa.
Tapahtuu jonkinlainen lämpötilan karkaaminen. Lämpö lisää vastusta ja vastuksen lisäys lisää lämpötehoa, ja lämpötila nousee eksponentiaalisesti.
Omissa räjäytyskokeissa ledin sai kyllä iloisimmin poksahtamaan lyömällä reippan ylijännitteen heti, luultavimmin DerMack:n ajatusten mukaisesti. 110V/AC niin yleensä ledin kärki lähti kuin luoti, ainakin kokeilluista punaisista. Muita ei ollu käsillä.
Parhaita paukkuja silti oli sopivan kokoiset (en muista kokoa) elkot. Niistä kuului sentään kunnon ääni. Haju oli vaan iso miinus..
Tein nuorena, kaikki tietävänä opiskelijana sähköteknisiä "tutkimuksia" rajäyttelemällä kondensaattoreita. Purin niitä putkiradioista. Ei muuta kuin pihat kiinni ja oven takana töpseli seinään. Niissä isoissa konkissa on muuten erillaisia hajuja
Jostain olen kuullut, että on noita valaisinlamppuina poksahdellut. Pienet ledit lentelee kuten Veikkokin kertoi transistoreista.
Äh. OzziXX ehti kertoa samaa konkista
Kotelossa käytetyn muovin heikko lämmönjohtavuus ja suuri lämpölaajenemiskerroin aiheuttaa sen pohjan kuumetessa sen että jännitykset rikkovat muovin kuten lasillekkin käy. Siksi sen kärki lähtee.
Mistä ylijännitys johtuu ?
Kuten jo mainitsin, niin liitäntäelektroniikka on hajonnut.
LED:t toimivat huomattavasti pienemmällä jännitteellä, kuin 230 AC, lisäksi tasasähköllä. Väliin tarvitaan elektroniikkaa, joka pudottaa jännitteen LED:lle sopivaksi.
No joo. Viittaa selvästi hampunviljelyyn. Kysy Olli Suomalaiselta huume-kytkös-ohjeita. Kuvien kanssa.
??? Väärä ketju ???
Outoa, kyllä ne minulla ovat aina pamahtaneet, kun ovat saaneet sähköä isosta muuntajasta ilman etuvastusta. Olisiko sitten niin, että liika virta polttaa johdot (sen kotelon sisällä) ennen kuin puolijohde höyrystyy.
Ja vähän pienemmällä virralla vihreä ledi välähtää oranssina. Kannattaa kokeilla, kikka toiminee vain GaP-ledeillä (niitä kellertävänvihreitä himmeitä). Ehkä jossain karekasti arvioituna ampeerin paikkeilla voisi olla sopiva virta.
Räjähtämiseen tarvitaan kyllä aika raju ylivirta. En tiedä minkälainen liitäntälaite tuollaisissa on, mutta veikkaanpa että verkkojännite pääsi syystä tai toisesta suoraan ledeille.
Vastus riittää, harvemmin ne kuitenkaan palavat oikosulkuun.
En usko, että verkkovirtaan liitettävät ledivalaisimet käyttävät liitäntälaitteena vastusta. Se hukkaisi huomattavasti tehoa, joka on ongelma niin taloudellisuuden kuin jäähdytyksenkin kannalta. Koska ledit joka tapauksessa maksavat jonkin verran, todennäköisesti siellä on pieni, yksinkertainen ja ultrahalpa (lue: ultraepäluotettava) hakkuri syöttämässä niitä.
Koska kyseessä on vaihtovirta, niin vastus voidaan toteuttaa myös impendanssilla, eli tehdään kahdesta kondensaattorista jännitejako.
Samaa temppua käytetään kiinalaisissa ladattavissa taskulampuissa, kun ei viitsitä laittaa muuntajaa sinne väliin.
Sivut