Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005

Onko se jotain 30miljardia euroa suomen ulkomaanvelka? Varmaan sitä luokkaa. Mä ajattelin maksaa oman osuuteni ens vuoden puolella pois. Koska te ajattelitte maksaa?

Sivut

Kommentit (75)

CE-hyväksytty
Onko se jotain 30miljardia euroa suomen ulkomaanvelka? Varmaan sitä luokkaa. Mä ajattelin maksaa oman osuuteni ens vuoden puolella pois. Koska te ajattelitte maksaa?

Jos mää olisin Suomen talousykkönen, niin valtion velan maksajat saisivat vähentää koko summan verotuksessa, jolloin mää voisin maksaa velat pois, enkä ottais velkaa koskaan, koska mää oon huippu talousasiantuntijana.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä14206
Liittynyt27.11.2006
CE-hyväksytty
Onko se jotain 30miljardia euroa suomen ulkomaanvelka? Varmaan sitä luokkaa. Mä ajattelin maksaa oman osuuteni ens vuoden puolella pois. Koska te ajattelitte maksaa?

"Valtio olen minä", sanoi jo Ludvig XIV aikanaan.

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

Kansiksen luennon Sampo-pankista saapuneen vierailijaluennoijan mukaan n. 38 miljardia euroa. Mutta ei niitä piruja sovi uskoa.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä14206
Liittynyt27.11.2006

Valtion velka 30.11.2007 oli n. 56,3 mrd €, 10600 € / asukas. Velka on sekä absoluuttisesti että suhteellisesti laskenut jo kymmenen vuoden ajan.

http://www.treasuryfinland.fi/Public/Default.aspx

BKT:sta se on n. 30 %, Suomi on yksi EU:n vähävelkaisimpia maita.

Kaikilla mailla on velkaa. Myös useimmilla erittäin kannattavilla yrityksillä on velkaa, ei velkaa pidä pelätä.

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

mirab
Seuraa 
Viestejä3017
Liittynyt30.4.2007
Dredex
Eiköhän se ole noin 50mrd euroa.

Bruttovelka oli 30.11.2007 tarkalleen 56 410 171 166 €
(lähde: http://www.treasuryfinland.fi/public/do ... 1110&GUID={cd511592-8075-4247-8939-7a41e143de87})

Suurimmillaan valtion velta oli 1997 ja 1998, jolloin se oli noin 70 mirljardia euro. Valtionvelan osuus bruttokansatuotteesta oli 1997 n. 65%.
Tänä vuonna osuus on laskenut 32%:iin, siis alle puoleen, vaikka euromääräinen lasku on vain n. 20%.

Johtopäätös: Ei valtion velan lyhentämisestä kannata olla erityisen huolissaan. Tärkeämpää on pitää huolta talouden kasvuedellytyksistä.

Lisäksi olennaisempaa on valtion nettovelan määrä. Se lienee jossain 20 miljardin kieppeillä.

Rere väittää: Israel on rasistinen ja ihmisoikeuksien vastainen
"vihapuhetta saa tehdä kunhan kohde on juutalainen"
Sianliha on Israelissa kielletty
Maailmanpankki kirjoitti: MENA-maiden non-oil-vienti on paljon suurempi kuin Suomen.

Pseudohippi
- - Kaikilla mailla on velkaa. Myös useimmilla erittäin kannattavilla yrityksillä on velkaa, ei velkaa pidä pelätä.

Miksi ottaa velkaa, jos voi olla velaton? Nythän tietenkin joku viisastelee, että velkarahalla saa kaikkea kivaa. Mutta niin saa omallakin rahalla. Kansantalous on siitä jännä, että se kestää kauemmin kuin ihmisiän. Siispä periaatteessa pitäisi olla mahdollista kasvattaa kansan rahamassia sukupolvesta toiseen niin paljon, että on varaa myös pahan päivän varalle ilman velanottoa.

Mutta näyttää siltä, että ainoat rahamassin kasvattajat ovat rikkaat pankkiirit. Kansalla ei niin väliä? Sosialistit verottavat kansaa, kapitalistit verottavat tilejä.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä14206
Liittynyt27.11.2006
Dredex
Pseudohippi
- - Kaikilla mailla on velkaa. Myös useimmilla erittäin kannattavilla yrityksillä on velkaa, ei velkaa pidä pelätä.Miksi ottaa velkaa, jos voi olla velaton?

Niin jos voi. Erittäin harva valtio voi olla velaton, tällöin valtiolla on yleensä poikkeukselliset luonnonvarat tai se on jonkinlainen veroparatiisi tms, jotka globaalissa taloudessa ovat veronkiertäjiä (maksattavat infransa ja juoksevat menonsa jonkun muun maan tuotannolla). On meillä esimerkkejä sellaisestakin maista, joilla ei velkaa juuri ollut, muttei mitään poikkeuksellisia rikkauksiakaan. Ceausescun Romania, Hoxhan Albania, Kim Jong Ilin Pohjois-Korea... Näitä nyt ei kuitenkaan voi pitää kovin menestyneinä maina.

Esimerkiksi Suomen valtiolla oli 1990-luvun alussa vaihtoehtona antaa talouden ajautua kaaokseen tai ottaa velkaa. Minusta oli järkevämpi ottaa velkaa.

Nythän tietenkin joku viisastelee, että velkarahalla saa kaikkea kivaa. Mutta niin saa omallakin rahalla.

Harvalla on omaa rahaa niin paljon että sillä saa heti kaiken mitä haluaa (tai tarvitsee). Tämä pätee valtioihin siinä kun yksityishenkilöihin tai yrityksiinkin. Yksityishenkilöt voivat haluta vaikka asunnon, valtiot rakennuttaa satatuhatta uutta asuntoa. Yritykset vaikka uuden sorvin tai kännykkätehtaan Brasiliaan.

Kansantalous on siitä jännä, että se kestää kauemmin kuin ihmisiän. Siispä periaatteessa pitäisi olla mahdollista kasvattaa kansan rahamassia sukupolvesta toiseen niin paljon, että on varaa myös pahan päivän varalle ilman velanottoa.

Kuten Reiska tuossa toteaa, rahaa ei kannata makuuttaa. Jos on ylimääräistä rahaa, minusta on parempi vaikkapa kohentaa terveydenhuollon tilaa kun pitää sitä "pahan päivän varalle". Jollakin Norjalla on toisin, mutta se onkin öljyvarojensa ansiosta yksi maailman rikkaimmista valtioista.

Velka on investointi tulevaisuuteen. Jos ei usko tulevaisuuteen, on tietysti parempi olla velkaa ottamatta.

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

Pseudohippi
Niin jos voi. - -Älä hulluja puhu. Kyse ei ole voimisesta vaan haluamisesta. Tietenkin voi olla velaton. Et vaan ota velkaa ja kas, ihme on tapahtunut.

Eri asia sitten on, olemmeko jo niin orjamaisessa asemassa, että päättäjät korvataan toisilla, jos ne ei ota velkaa. Silloinkaan kyse ei ole voimisesta vaan haluamisesta. Kansa täytyy vaan saada näkemään uuden velattoman ajan mukainen ajattelutapa.

Pseudohippi
- - Erittäin harva valtio voi olla velaton, tällöin valtiolla on yleensä poikkeukselliset luonnonvarat tai se on jonkinlainen veroparatiisi tms, jotka globaalissa taloudessa ovat veronkiertäjiä (maksattavat infransa ja juoksevat menonsa jonkun muun maan tuotannolla). On meillä esimerkkejä sellaisestakin maista, joilla ei velkaa juuri ollut, muttei mitään poikkeuksellisia rikkauksiakaan. Ceausescun Romania, Hoxhan Albania, Kim Jong Ilin Pohjois-Korea... Näitä nyt ei kuitenkaan voi pitää kovin menestyneinä maina. - -Ei infraa rakenneta velalla vaan hiellä ja vaivalla.

Pseudohippi
- - Esimerkiksi Suomen valtiolla oli 1990-luvun alussa vaihtoehtona antaa talouden ajautua kaaokseen tai ottaa velkaa. Minusta oli järkevämpi ottaa velkaa. - -Peli menetettiin juurikin sen takia, koska ihmisillä oli velkaa. Sitten pankit meinasivat mennä konkurssiin, koska niillä oli tarve vetää lainat maksuun. Mutta ei onnistunut ja nyt valtio on jo armahtamassa velkaa ottaneiden kansalaisten velkoja. Mutta valtion velka on jäljellä ja kaikki maksavat sitä plus 2 miljardia euroa korkoa vuodessa. Ahdingosta on syyttäminen juurikin nimenomaan velanottajia.

Pseudohippi
- - Harvalla on omaa rahaa niin paljon että sillä saa heti kaiken mitä haluaa (tai tarvitsee). Tämä pätee valtioihin siinä kun yksityishenkilöihin tai yrityksiinkin. Yksityishenkilöt voivat haluta vaikka asunnon, valtiot rakennuttaa satatuhatta uutta asuntoa. Yritykset vaikka uuden sorvin tai kännykkätehtaan Brasiliaan. - -Kyse onkin siitä, mitä halutaan. Me emme halua velkaa. Me haluamme rahaa niin paljon, että voimme ostaa heti mitä haluamme.

Pseudohippi
- - Kuten Reiska tuossa toteaa, rahaa ei kannata makuuttaa. Jos on ylimääräistä rahaa, minusta on parempi vaikkapa kohentaa terveydenhuollon tilaa kun pitää sitä "pahan päivän varalle". Jollakin Norjalla on toisin, mutta se onkin öljyvarojensa ansiosta yksi maailman rikkaimmista valtioista. - -Toki rahaa voi sijoittaa. Mutta on parempi että on ylimääräistä rahaa kuin käyttää se johonkin mielettömyyksiin ja sitten maksella hirveitä korkoja. Onhan ollut uutisissa että nyt meillä olisi 2 miljardia käteistä. Mutta ettekö te tajua, että meillä on 56 miljardia velkaa, josta juoksee 2 miljardia korkoa vuodessa? Toisin sanoen, niin kauan kuin meillä on tuo velka, haihtuu valtavan suuret määrät rahaa savuna ilmaan ilman että sillä saa yhtään mitään.

Pseudohippi
- - Velka on investointi tulevaisuuteen. Jos ei usko tulevaisuuteen, on tietysti parempi olla velkaa ottamatta. - -

Säästäminen ja sijoittaminen ja omistaminen ovat investointi tulevaisuuteen. Ei velkaloukussa kädestä suuhun eläminen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat