Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Atomilla on kolme biljoonaa erilaista tilaa sekunnissa, tarkoittaen elektronin sijaintia orbitaalilla. Kun tarkastellaan kokonaisuutta kuten ihmistä, lienee ihmisellä aika lukematon määrä eri sähköisiä kombinaatioita tuon yhden sekunnin aikana.

Jos otamme tähän analogian tv-kuvasta; meistä se on liikkuvaa dynaamista ja koko ajan olemassa olevaa "putkea". Näinhän ei todellisuudessa ole, vaan jos pystyisimme tarkastelemaan tv-lähetystä nopeammin, havaitsisimme ainoastaan sarjan liikkumattomia kuvia. Jos siis se tila, jonka koemme omaksi dynaamiseksi ja koko ajan jatkuvaksi todellisuudeksemme, onkin tiheä sarja atomien sähköisten tilojen muodostamia "still" -tiloja. Eli näemme todellisuuden kuten tv-kuvan, vaikka todellisuudessa välissä on suuri määrä hieman erilaisia todellisuuksia.

Näiden rinnakkaistodellisuuksien määrää ehkä rajoittaa fysiikan lait ja kenties säännöt siitä, mikä on toimiva kokonaisuus ja mikä on vain ryhmä atomeja -> esim. elämä vaatii tietyt säännöt ollakseen olemassa ja näitä sääntöjä emme vielä kokonaan tunne.

Kommentit (6)

Mihin perustat väitteesi atomin kolmesta biljoonasta tilasta sekä maailman "still"-tiloista, siis tavallaan päivitystaajuudesta?
Otitko huomioon että myös ydin on dynaaminen systeemi ja myös sen tilat, eli kvarkkien tilat vaihtuvat koko ajan elektronien sijainnin lisäksi? Siinä olet aivan oikeassa että todellisuus tai maailma koostuu "pysähtyneistä" still-kuvista, ja tapahtuminen, myös tietoisuuden "virtaus" syntyy näiden tilojen muutoksen kautta.
Jos maailmankaikkeus olisi yhdessä tilassa t?, olisi vain yksi pysyvä fyysinen tila ja yksi tietoisuudentila. Maailma virtaa ja myös tietoisuus on virtausta. Kuten Herakleitos sanoi "panta rei - kaikki virtaa".

Jostain luin tuon eletronin - ja vain elektronin - kolme biljoonaa eri tilaa sekunnissa. Ja tuo on totta, että atomissa on muitakin tilaansa vaihtavia elementtejä, ehkä emme kaikkia vielä edes tunne.

Mutta perusideasta mitä tarkoitin, sait ilmeisesti kiinni, eli että kokemamme todellisuus on sarja "still" -tiloja, jotka muodostavat dynaamisen todellisuutemme (ja ne muut tilat voisivat sitten olla siinä välissä rinnakkaistodellisuuksia).

Tässä ketjussa ja näemmä hiukan toissaallakin tässä foorumissa on pohdittu rinnakkaisien todellisuuksien olemusta. Todellisuuksien rinnakkaisuuksien pohdinnat lähtenevät liikkeelle kvanttiteoriasta, joka kertoo, että samasta atomaarisen ilmiön lähtötilanteesta saattaa seurata useita erillaisia tapahtumien kehityskulkuja. Maailmanhistorian haarautumisen ajatuksessa moneen erillaiseen tulevaisuuteen jokaisen kvantti-ilmiön tapahtuessa on mm. se ongelma, että kutakin sellaista arvontaa seuraava tulevaisuus pitäisi nähdä arvontahetkellä tyhjänä ja sitten lisätä materiaalia, eli aktualisoituneita tapahtumia, vähä kerrassaan rakentuvaan maailmanhistoriaan. Sellainen on ehkä jotensakin lähellä inhimmillistä kokemusta, jossa elämä kuluu päivä kerrallaan ja menneet asiat koetaa liikkumattomiksi ja jäätyneiksi kun taas tulevaisuudesta vähintäänkin tarkat tiedot ovat puutteellisia. Inhimillinen ajan ja tapahtumien rakentumisen kokemus muistuttaa maalitelan vetoa seinällä, jossa 4-ulotteinen aika-avaruus olisi typistetty 2-ulotteiseen seinään, jossa maalaussuunta olisi aika-akselin suunta. Samanaikaisuus olisi maalitelan suuntainen viiva, jolla aaltofunktioiden kollapsoitumiset tapahtuisivat siinä kun telasta tarttuu maali kuivaan seinäpintaan.

Olen päätynyt toisenlaiseen tulkintaan. Ainakaan henkilökohtaisesti en voi ymmärtää asiaa mitenkään muuten. Aika-avaruuden seinä ei ole maalattu yhdellä yhtenäisellä maalitelan vedolla, vaan sitä maalataan loputtomiin. Rinnakkaisiin maailmoihin siirrytään yhdestä mahdollisesta maailmanhistoriasta asteittain hivuttautumalla samalla tavoin kuin taiteilija päättää maalata aika-avaruuden jonkun kehnon muotoisen osan uudestaan. Öljymaalia saattaa tauluun lisätä entisen päälle vaikka kuinka monta kerrosta ja voidaan aina ympäröidä aika-avaruudesta uudenlaiseksi muutettava, eli arvottava, osa alkiolla, jonka sisältämät tapahtumat muuttuvat toiseksi vaikka alkion ulkopuolinen avaruusaika sen sivuilla, eli menneisyydessä, tulevaisuudessa ja paikallisesti siitä etäällä, säilyykin muuttumattomana.

Kvanttiteorian mukanaan tuoman historioiden haarautumisen saatan ymmärtää vain siten, että tietynlaiseen maailmanhistoriaan, jossa on jo tapahtumien kulku ajan alusta sen loppuun, saatetaan liittää sen ajallisesti ja paikallisesti keskivaiheilla olevaan osaan kokolailla toisenlaisia tapahtumien kulkuja pitäen kuitenkin uudelleen rakennetun aika-avaruuden osan ulkopuolella oleva aika-avaruus muuttumattomana.

Edellinen on ns. Sekoitus-Alkio-Prosessi, jota olen ja skepsis ry:n foorumilla käsitellyt, mutta sen saama palaute on hiukan sen laatuista, jotta eivät saa ideasta oikein mitään otetta. Olisin kuitenkin kiinnostunut vaikka oikealta fyysikolta kysymään, että saattaako kvanttiteorian käsittää siten vai ei?

Sekotus-alkio-prosessi (SAP)/ 9.9.2007:
http://keskustelu.skepsis.fi/html/KeskusteluViesti.asp?ViestiID=240404

Samaa ideaa konkretisoiva esimerkki on seuraavien linkkien takana kotisivullani, jonne en ole vielä tehnyt hakemistoa - vai miksikä sitä kutsutaan - linkkikokoelmaa, josta pääsee hypertekstin eri tietolokeroihin.

Sekoitus-alkio toimii kaasussa:

Teksti 1:
http://geocities.com/hpakarin/sek_kaas_1

Teksti 2:
http://geocities.com/hpakarin/sek_kaas_2

Teksti 3:
http://geocities.com/hpakarin/sek_kaas_3

Teksti 4:
http://geocities.com/hpakarin/sek_kaas_4

Kuva:
http://www.geocities.com/hpakarin/HMP.html

- Hannu

Tässä kohti oli tarpeeton tuplaviesti, mutten saa sitä ilmeisesti kokonaan pois, koska siihen on jo vastattu.

- Hannu

Anteeksi. Lähetin saman viestin tuohon kahdesti kun en ole tätä foorumia ennen käyttänyt. Yleensä aina avautuu uusi ikkuna ja sulkeutuu entinen kun on painanut lähetä-nappia.

Moderaattori saattanee siivota sotkun, eli poistaa toisen identtisen viestin ja tämänkin.

- Hannu

H.M.Pakarinen
Anteeksi. Lähetin saman viestin tuohon kahdesti kun en ole tätä foorumia ennen käyttänyt. Yleensä aina avautuu uusi ikkuna ja sulkeutuu entinen kun on painanut lähetä-nappia.

Moderaattori saattanee siivota sotkun, eli poistaa toisen identtisen viestin ja tämänkin.

- Hannu


Kyllä kaksoisviestin saa itsekin poistettua. Muokkaa viestiä ja sieltä raksi kohtaan "Poista tämä viesti".

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat