Kulttuurien välinen sota
Kulttuurien välinen sota
Amerikkalainen kulttuuri on tullut elääkseen tänne Suomeen eikä se ole jättänyt ketään kylmäksi: sitä joko vihataan tai rakastetaan. Kyseessä on kulttuurien välinen sota, missä vahvempi kulttuuri pyrkii tietoisesti syrjäyttämään heikoimman. Ennen tähän tarvittiin kulttuurin teknistä ylivertaisuutta tai ainakin toisen kulttuurin omaavan maan alistamista. Nykyään televisio ja muu valtamedia sekä suuryritykset tekevät tämän helpommaksi. Silti amerikkalainen kulttuuri kohtaa vastarintaa nimenomaisen puskemisstrategian takia. Toisin kuin amerikkalainen kulttuuri, aasialainen kulttuuri kiinnostaa ihmisiä eksoottisuutensa ja tyrkyttämättömyytensä takia. Kukaan ei tyrkytä sinulle aasialaista kulttuuria, vaan voit vapaasti käydä kiinalaisessa ravintolassa, teehuoneessa, paikanpäällä yms.
Aasialaisten maiden menestyminen on vaikuttanut myös heidän kulttuuriarvoonsa. Aasialaisissa täytyy olla sitä jotain, koska ovat menestyneet niin hyvin. Aasialaiset naiset näyttävät söpöiltä lapsenomaisine kasvoineen ja palvelualttiine asenteineen. Aasialaisen kulttuurin hidas soluttautuminen Eurooppaan on vastareaktio Yhdysvaltojen pyrkyryydelle tehdä kulttuuristaan globaalin maailmankulttuurin. Pohdittavaksi jää Aasian kulttuurien selviytyminen Yhdysvaltojen massakulttuuria vastaan käydyssä taistelussa vai sulautuminen globaaliin massakulttuuriin.
Niin, ja Aasiassa on Kulttuuria isolla K:lla. Vai mitä kulttuuria ovat mäkkärit ja väkivaltaviihde?
Tarkoitin lähinnä zen-buddhalaisuutta, taistelulajeja, eksoottista ruokaa, mangaa, animea, klassista kirjallisuutta (Sun Tzu - The Art of War), arkkitehtuuria yms.
Kaikista näistä ovat länsimaiset ihmiset kiinnostuneet enemmän tai vähemmän.
Niin juuri. Yhdysvalloilla on aika pitkälti mäkkärit ja väkivaltaviihde kun taas itämailla zen-buddhalaisuutta, taistelulajeja, eksoottista ruokaa, mangaa, animea, yms.
Molemmilla on toki arkkitehtuuria, mutta itämaissa on enempi historiallisia rakennuksia, koska Amerikka vasta valloitettiin. Intiaaneja tosin on vielä hieman jäljellä ja jotain azteekkien raunioita.
Pitää muistaa, että USA on osa länsimaista kulttuuria, eikä edusta mitään omaa kulttuuriaan.
Kiinalainen kulttuuri ja valtiokin on ollut olemassa yli 5000 vuotta suunnileen nykyisillä rajoillaan, joten niillä on mistä ammentaa.
Kysymys on oikeastaan arvoista, länsimaiset arvot on omaksuttu idässä ja itseasiassa idän nousu on alkanut juuri sen takia, että itä on omaksunut länsimaiset arvot.
Toisaalta on varsin todennäköistä, että vanhat itämaiset kulttuurit, kuten Kiina on, niin pystyvät kyllä sulauttamaan itseensä länsimaiset arvot ja samalla säilyttämään myös omansa.
Mitä ovat kiinalaiset tai yleisemmin itämaiset arvot?
Amerikkalaista kulttuuria ei ole olemassakaan. Alakulttuurista voitaneen puhua silloin kun kyse on Pohjois-Amerikasta.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)
Tuo asenne kertoo lähinnä siitä, että oma kulttuuri on niin itsestään selvää, ettei sitä edes huomaa. Eurooppa tai USA eivät ole yhtään kulttuurisesti Kiinaa köyhempiä, edellä mainittujen kulttuuri vain on meille niin tuttua, ettei sitä tule yleensä edes noteerattua. Kiinalainen ruoka on meille eksoottista, mutta ei se miljardille kiinalaiselle ole yhtään kummempaa kuin läskisoosi meille.
Japani on viimeisten 60 vuoden aikana selvästi länsimaistunut kulttuuriltaan, eli se on samalla menettänyt omaa kulttuuriaan omaksuessaan läntisiä arvoja. Vaikka Kiina tällä hetkellä kehittyy valtavaa vauhtia, ottaa se vastaan enemmän kulttuurisia vaikutteita lännestä kuin vie muualle. Tulevaisuudessa tilanne toki voi muuttua.
"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"
Amerikkalaisella kulttuurilla on ikää 20 000 vuotta, mutta siihen perehtyminen edellyttää omaa aktiivista asennetta. Jenkkikulttuuri on eri juttu, sillä on ikää 400 vuotta. Tosin jenkeiltäkin löytyy monenlaista kulttuuria, yli 90% kaikesta uudesta tiedosta maailmassa ilmestyy "jenkkikielellä".
Eurooppalaisten ei kannata kovin paljon ylpeillä omalla kulttuurillaan edes verrattuna jenkkikulttuuriin. Euroopassa oli 1400-luvulla kiellettyä käyttää kerto- ja jakolaskua sekä nollaa. Nämä olivat pakanoiden ja siis paholaisen keksintöjä. Jenkkien vanhimmat yliopistot syntyivät samoihin aikoihin kuin tieteellinen ajattelu alkoi vallata alaa Euroopassa. Eurooppa oli surkea takapajula ennen kuin alkoi tutustua Amerikkaan.
En ole kyllä väittänytkään, että länsimainen kulttuuri olisi jotenkin köyhempää ...
Väitin, että kulttuurien esittämät arvot on ne erot, mitä kulttuurien välillä on.
Itä sulauttaa itseensä todella voimakkaasti meidän arvomaailmaa ja todennäköisesti myös onnistuu siinä, Japani on hyvä esimerkki maasta joka on tässä onnistunut ja myös menestynyt sen takia.
Turha pohtia muita kulttuureita kuin Lähi-Idän häirikkökulttuuria. Sitä tulee joko ihanoida tai sitten tehdä asialle jotain.
Mielipideasia Itä-Aasian kulttuuri tuskin soluttautuu Eurooppaan, koska olemme kulttuurisesti paljon lähempänä Yhdysvaltoja kuin yhtäkään Itä-Aasian maata.
Luulin, että Amerikka vallattiin eurooppalaisten toimesta. Tietääkseni jopa Turun akatemia perustettiin 1600-luvun alussa.