Seuraa 
Viestejä45973

Ryöstökalastus on romahduttanut turskakannat niin, että sukupuutto uhkaa. Myös katkarapujen kannat ovat romahtamassa. Ryöstökalastus toki rassaa paitsi kalakantoja myös koko meren ekosysteemiä.
Vaikka kalankasvatus aiheuttaa monia ympäristöongelmia se tuonee kuitenkin luonnonkalakannoille helpotusta, vaikkakin pahoja sairauksia on tarttunut lohenkasvattamoilta luonnonkantoihin.
Eikö turskaa ole madollista kasvattaa, entä katkarapuja?

Pitäisikö ulkomaisten kalojen tuontia suomeen rajoittaa, koska meillä ei toistaiseksi ole kalasta pulaa omissa järvissämme tai meressäkään (myrkyistä huolimatta).

Maistuuko turskat, katkaravut tai tonnikala vielä? Tunnettoko piston omassatunnossanne?

Sivut

Kommentit (33)

Eiku kaikki romuksi vaan, luonnotasapaino jne, sitten on kaikkien hyvä elää ja kehitellä palavilla raunioilla rakentavaa keskustelua ihmisen tyhmyydestä.
Jälki viisaushan se paras viisaus on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Voi voi, mummo. Kyllähän nyt turskaa Suomeen tuodaan. Erinomainen kala. Sääli, että sen sukupuutto alkaa olla jo jokseenkin varmaa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Eli vastauksena alkuperäiseen kysymykseen: luettelemasi kala- ja äyriäislajit maistuvat kyllä, ja omantunnonpistoksia saan niitä ostaessani ja syödessäni. Kotimaisia järvikaloja pitäisi suosia niiden sijaan. Olen paha ihminen.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Mummo
Mitens, eihän turskaa taideta Suomeen tuoda, paitsi kapakalana lipeäkalan valmistukseen?

Nämä Norfinseit ja muunkin merkkiset seit ovat myös turskaa. Seiti on tuskalaji.

Lierikki Riikonen

Kiitos, lierik. luulin seitä ihan omaksi kalalajikseen.

Alkuperäiseen kysymykseen: Halulla syön, enkä tunnontuskia koe. Kotimainen kala on Mummolle liian kallista silakkaa lukuunottamatta.

Pelastan maailmaa muilla keinoin¨

Mummo

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
lierik
Mummo
Mitens, eihän turskaa taideta Suomeen tuoda, paitsi kapakalana lipeäkalan valmistukseen?



Nämä Norfinseit ja muunkin merkkiset seit ovat myös turskaa. Seiti on tuskalaji.

Seiti ei taida olla uhanalainen turskalaji vielä, vaikka vähentynyt onkin?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Mummo
Kiitos, lierik. luulin seitä ihan omaksi kalalajikseen.

Alkuperäiseen kysymykseen: Halulla syön, enkä tunnontuskia koe. Kotimainen kala on Mummolle liian kallista silakkaa lukuunottamatta.

Pelastan maailmaa muilla keinoin¨

Mummo

Muikku (n. 6 euroa kilo), hauki (9 - 15 euroa kilo), lahna (5 - 10 euroa kilo)... ahven (alle 10 euroa kilo), kuha (n. 14 euroa kilo)...?

En nyt siis puhu fileistä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb

Eivätpä ole Stadin hintoja nuo, täällä on kalliimpaa kuin Turuus. Syötävää taitaa perkuun jälkeen olla noin puolet painosta, vai kuinka.

Jo vain poistelemme Papan kanssa kaikenlaista kalaa massuihimme suurella mielihyvällä monta kertaa viikossa, joten kustannusten tasaamiseksi syömme myös nuita "syntisten kaloja".

Ehdottomasti parhaimman kala-aterian söin tänä kesänä Jyväskylässä ravintola Pöllövaarissa: Ruisjauhoissa pyöräytettyjä ja voissa paistettuja ahvenfileitä muussin kera. Pitkää ikää ja siunausta sinne keittiön puolelle.

Mummo

No minä ajattelinkin ettei nyt todellakaan sei ja turska ole sama kala. Söin tänään kalapuikkoja silakkalaatikkoa - kala on terveellistä - ja niiissä oli näemmä mustakitaturskaa. Sille on EU:n määräämät kalastuskiintiöt. Turska voi hyin islannin vesillä, en minä usko että se ihan sukupuuttoon häviää.

Japanilaista tonnikalaa ei kannata syödä eikä espanjalaisia äyriäisiä. Eikä kampelaa varsinkaan. Kampelaa kalastetaan pohjaeläimiä tuhoavalla laahusnuotalla.

Eikö suomalaisista järvikaloista voisi kehitellä jotain tonnikalapurkki-tyyppistä vaihtoehtoa? Siis kätevä säilyketölkki, jonka sisältö olisi särkeä ja ahventa öljyssä. Rehevöityneistä järvistämme pyydetään puhdistusmielessä tonneittain ns. roskakalaa, mitali sille, joka keksii kalalle muunkin käytön kuin minkinrehu. Hoitokalastusta on varaa lisätä vaikka millä mitalla. Esim. Japanissa voitaisiin olla kiinnostuneita suomalaisesta kalasta.

dinoflagellat
Eikö suomalaisista järvikaloista voisi kehitellä jotain tonnikalapurkki-tyyppistä vaihtoehtoa? Siis kätevä säilyketölkki, jonka sisältö olisi särkeä ja ahventa öljyssä. Rehevöityneistä järvistämme pyydetään puhdistusmielessä tonneittain ns. roskakalaa, mitali sille, joka keksii kalalle muunkin käytön kuin minkinrehu. Hoitokalastusta on varaa lisätä vaikka millä mitalla. Esim. Japanissa voitaisiin olla kiinnostuneita suomalaisesta kalasta.

Tuo olikin kiinnostava mielleyhtymä. Muutama vuosi sitten työpaikallani kävi japanilaisia tutustumassa.
Epäviralliseen ohjelmaan kuului sitten toki suomalainen saunominen jne.
Kalastamassakin käytiin. Japanilaiset vieraamme olivat ihastuksissaan valtavasta särki-ja ahvensaaliistamme. Me kerroimme heille ettei sitä oikein voi hyödyntää mitenkään, tuollaisia pikkusinttejä ja he taas selittivät että tuosta voisi tehdä ison bisneksen. Purkkiin vaan ja myyntiin.

Se on sääli, kalleus siis. Särkeä ja ahventahan on täällä vaikka millä mitalla. Jonkun pitäisi perustaa tehdas, joka tuottaisi hämäävästi tonnikalapurkin näköisiä särkipurkkeja, jotka olisivat vielä saman hintaisia kuin tonnikalat, niin että ihmiset menisivät lankaan. Kun kerran olisivat kokeilleet ja todenneet että käypää tavaraa on, niin markkinat aukeisivat. Markkinoinnissa voisi käyttää tonnikalan uhanalaisuutta hyväksi. Lehtiin juttuja tuotteesta tyyliin "Suomi käy taistoon tonnikalan sukupuuttoa vastaan".

Vai pitäisikös tänne roudata Aasiasta jengiä kalastamaan järvistämme, niin kuin heidät on saatu innostumaan marjanpoiminnasta.

Kalapuikkoja tehdään myös turskasta. Turskan suojelijan kannattaa siis olla tarkkana mitä puikkoja ostaa.

Koskeeko tuo sukupuutto tieto vain itämerta vai oikeinko maailmanlaajuisesta turskan sukupuutosta on kysymys?

Itse suosin yleensä kaloissa tuoretta ja mieluiten Suomalaista kalaa. Näin kesäisin monesti vieläpä itse pyydettyä.

Balthasar
Itse asiassa niin ahventa kuin särkeä jo myydään purkeissa mutta ovat varsin kalliita verrattuna vaikkapa tonnikalaan.

Mitä! Myydäänkö särkeä joissain vieläpä purkitettuna? Mökkiverkosta tulee aina nakeltua särjet veteen.(paikallisten lokkien suureksi iloksi) Meillä särkeä pidetään roskakalana. Itse en ole tosin särkeä ikinä syönyt. Onko joillain täällä kokemusta särjen syönnistä? Kannattaako kokeilla?

Voisihan sitä särjen tai kaksi ahventen kaverina kokeeksi savustaa.

Hauki

Mitä! Myydäänkö särkeä joissain vieläpä purkitettuna? Mökkiverkosta tulee aina nakeltua särjet veteen.(paikallisten lokkien suureksi iloksi) Meillä särkeä pidetään roskakalana. Itse en ole tosin särkeä ikinä syönyt. Onko joillain täällä kokemusta särjen syönnistä? Kannattaako kokeilla?

Voisihan sitä särjen tai kaksi ahventen kaverina kokeeksi savustaa.

Ota isojen särkien selkäfileet talteen ja laita suolaaan. Savupönttö ei ole oikea paikka, vaikka makuasioista pitää aina kiistellä.

Särkeä olen muutaman tölkin ostannu paikallisilta markkinoilta ja maistellut. Vertailuna, tonnikala on HYVÄN MAKUINEN kala - säilykepurkin tonnikala ei maistu tonnikalalta. Se maistuu suorastaan pahalta. Särki kuitenkin tuoreena. Tölkkihommelit eivät kuuluu suomalaiselle kalalle Suomessa. Särjen mieto maku ei salli basillika, tilli, chili, tomaatti...ym säilytystä tinassa. Eri kala.

Kuitenkin, särjet veteen jos ahventa on.

Ulkolaiset suomessa ovat haltioissaan kun pääsevät metsään paistamaan makkaraa ja järvelle onkimaan särkeä. Suomen kalamatkailu on sitä että viedään lohijoelle lottoamaan.

massa

Ota isojen särkien selkäfileet talteen ja laita suolaaan. Savupönttö ei ole oikea paikka, vaikka makuasioista pitää aina kiistellä.

Särkeä olen muutaman tölkin ostannu paikallisilta markkinoilta ja maistellut. Vertailuna, tonnikala on HYVÄN MAKUINEN kala - säilykepurkin tonnikala ei maistu tonnikalalta. Se maistuu suorastaan pahalta. Särki kuitenkin tuoreena. Tölkkihommelit eivät kuuluu suomalaiselle kalalle Suomessa. Särjen mieto maku ei salli basillika, tilli, chili, tomaatti...ym säilytystä tinassa. Eri kala.

Kuitenkin, särjet veteen jos ahventa on.

Ulkolaiset suomessa ovat haltioissaan kun pääsevät metsään paistamaan makkaraa ja järvelle onkimaan särkeä. Suomen kalamatkailu on sitä että viedään lohijoelle lottoamaan.

Selvä ei savusteta, tosin ahventa ja muuta kalaa tulee sen verran paljon, että taitaa ne särjet jäädä noin yleensä jatkossakin syömättä, muutta pitäähän sitä edes kerran eläessä särkeäkin maistaa. Söytiinhän sitä kuulemma Venäjän hovissa Suomalaista kiiskeä suurena herkkuna joskus Tsaarien aikaan.

Purkkikaloista en ole tykännyt koskaan minäkään mm. ahventa on tullut purkista syötyä. Purkkitonnikala sopii korkeintaan pitsan täytteeksi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat