Seuraa 
Viestejä45973

Hitto, kun ärsyttää vieläkin. Kun ei käy noiden kolmen yhteispeli mitenkään järkeen. Joku siinä mättää.

Pohdintaa:

Mietitäänpäs nyt vaikkapa antennia. Antenniin, joka on jonkin mittainen johde vaikkapa vertikaalisesti sijoitettuna. Tarjotaan antenniin suuri DC. Elektronit rynnistää antenniin,Eli antenni alkaa varautu suhteessa ympäristöönsä. Virran kulkiessa antenniin muodostuu tietenkin magneettikenttä. magneettikenttä tietenkin putoaa nollaan varauksen tultua huippuunsa, jolloin ei enää virtaa kulje.

Mikä oikeastaan saa fotonimeren (kuvallinen ilmaisu) liikkeelle? Varaus vai magneettikenttä?

Jos taas miettii vastaanotinta, tarkemmin sen antennia. Tämä äsken aikaansaatu fotoniaalto kohtaa samanlaisen antennin, ja mitä sitten? Fotonit saa elektronit liikkeelle, ilmeisesti. Ja antennista pystytään mittaamaan selkeä varaus.( oletetaan, jotta fotoni ei absorboidu vielä näillä tehoilla)

Jos ajatellaan hommaa aikavektorilta käsin: Jos fotonit lähtee liikkeelle magneettikentän ansiosta, niin vastaanottoantennissa on havaittavissa varaus jo ennen kuin lähettimen varaus on noussut huippuunsa. Ei voi olla näin. Vaihesiirto on tällöin 90 astetta, ja vastaanotin on aikaansa edellä. Eli varauskentän täytyy olla se, mikä saa fotonit käyttäytymään halutusti ja siirtämään energiaa.

Eli oikeastaan olisi selkeämpää käyttää sanaa sähköfotoninen säteily. Magneettikenttä ei ole siinä ilmeisesti mitenkään mukana. Ja se saadaan mitattua vasta sitten, kun fotoniaalto on varannut johteen, ja siinä alkaa kulkemaan virta. Samaa mieltä?

Fotoni siis ei reagoi magneettikentän kanssa mitenkään. Ja sitähän pidetäänkin massattomana, koska sitä ei voi mitata, ja se ei tottele magneettikenttää. Ok?

Sama homma pätee lämpösäteilynkin taajuudella. Ei halot tule magneettiseksi, kun ne palaa..

Mutta miten se fotoni saa sen elektronin liikkeelle? voisi kuvitella kaksi akustista kieltä, jotka on viritetty samaan kireyteen. Toista näpäytetään, ja se saa ilman värähtelemään. ilman pulssimainen värähtely saa toisenkin kielen liikkeeseen. Tämä on simppeli juttu.

Tässä nyt tietenkin oletetan, jotta ne elektronit odottelee siellä vastaanottoantennissa. Oikeastaanhan ei kaiketi tiedetä, missä ne ovat, sillä saman elektroninhan saa mitattua yhtä aikaa rovaniemeltä ja helsingistä, ja silloin se häviää. Ilmeisesti fotonit kuitenkin vaikuttaa vain "vapaisiin" elektroneihin, joita on johteessa. Muutoinhan ilmakin sähköistyisi radioaaltojen vaikutuksesta.
Mutta miten se fotoniaalto saa elektronit liikkeelle? Massaton pirulainen, joka sanoo elektroniparvelle, jotta nyt suksitte tuonne hetkeksi, kunnes menen tästä antennin ohi. Siis ne hylkii toisiaan. Elektronit ei "mahdu" olemaan samassa paikassa fotonien kanssa, jolloin ne keksii mennä johdetta myöten muualle. Vai onko niin, jotta elektronit tuleekin johteeseen turvaan pahiksia, eli fotoneita. (Sviddu, mitä vertauskuvia.. )
Hmm. Aurinkopaneelissa tämä voisi myös toimia näin. Mites lämpö. Termoparissa taitaa käydä myös näin. Joskin mekanismi on eri.

Tämä tarkoittaisi sitä, että vapaat elektronit ei olisikaan johtimen sisällä, vaan ympärillä. Tai jos ne ovat johtimessa, niin täytyy olla jokin välittäjä, joka käskee elektroneja. Fotonit kun ei tunkeudu tässä radioaaltoesimerkissä tietenkään johteen läpi (mm. faradayn häkki)
Tai sitten ne voi ilmestyä siihen.

Suurempia taajuuksia (esim. radioaktiivinen säteily) homma ei koske näin visuaalisesti, koska antennin rakentaminen niin pieneksi on mahdotonta. Joskin ko. säteily saa aikaan vastaavia ilmiöitä omassa mikromaailmassaan.

Eli magneettikenttä on ihan oma juttunsa, joka tönii elektroneja hieman samankaltaisesti kuin fotonitkin. Ero on vaan se, että magneettikenttä vaikutaa suoraan elektroneihin. (esim generaattori, jossa pyyhitään johdinta magneetilla ja saadaan aikaiseksi varaus)

Ei tartte ottaa vakavasti. Tulipahan tuumattua. Ja osa selvisi jo kirjoittaessa.. Kiitti.

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (6)

Tuli tämmöinen vanha viesti vastaan googlesta. Tuossa lienee menneet vähän fotonit ja elektronit sekaisin?!??

Mutta lisään tähän oman kysymyksen: vaikuttakko supervoimakkaat magneettikentät mitenkään fotoneihin?

derz
Seuraa 
Viestejä2470
artsi
Tuli tämmöinen vanha viesti vastaan googlesta. Tuossa lienee menneet vähän fotonit ja elektronit sekaisin?!??

Mutta lisään tähän oman kysymyksen: vaikuttakko supervoimakkaat magneettikentät mitenkään fotoneihin?
Fotonilla ei ole sähkövarausta, joten fotonin reittiin magneettikenttä ei vaikuta. Tarpeeksi voimakas magneettikenttä voi kuitenkin muuttaa fotonin polarisaatiota ja vielä voimakkaampi voi "hajottaa" tarpeeksi suurenergisen fotonin elektroniksi ja positroniksi.

∞ = ω^(1/Ω)
- Georg Cantor

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
derz

Fotonilla ei ole sähkövarausta, joten fotonin reittiin magneettikenttä ei vaikuta. Tarpeeksi voimakas magneettikenttä voi kuitenkin muuttaa fotonin polarisaatiota ja vielä voimakkaampi voi "hajottaa" tarpeeksi suurenergisen fotonin elektroniksi ja positroniksi.oho.. mielenkiintoista, osaatko sanoa jotain linkkiä nettiin asiasta?

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
artsi
derz

Fotonilla ei ole sähkövarausta, joten fotonin reittiin magneettikenttä ei vaikuta. Tarpeeksi voimakas magneettikenttä voi kuitenkin muuttaa fotonin polarisaatiota ja vielä voimakkaampi voi "hajottaa" tarpeeksi suurenergisen fotonin elektroniksi ja positroniksi.oho.. mielenkiintoista, osaatko sanoa jotain linkkiä nettiin asiasta?http://www.google.fi/#q=photon+dispersi ... etic+field

http://resources.metapress.com/pdf-prev ... ze=largest
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 1671901540

http://www.google.fi/#q=photon+dispersi ... etic+field

Tarjolla on siis parinmuodostusta ja splittausta. Ensinmainittua tapahtuu usein esimerkiksi protoni-protoni - törmäyksissä (LHC), jolloin törmäävät varaukset tuottavat välittömässä läheisyydessään hillittömän voimakkaan paikallisen magneettikentän ja törmäyksessä syntynyt fotoni vuorovaikuttaa tuon kentän kanssa. Jälkimmäisestä (yhdestä fotonista tulee kaksi fotonia) en tiedä juuri mitään, mutta näyttää olevan QED:n ennusteita.

http://itepws.itep.ru/Chistyakov.pdf

Fotonin jakaantuminen kahdeksi fotoniksi on näköjään kokeellisesti havaittu vuonna 1995 ja julkaistu vuonna 2002:
http://physics.aps.org/story/v10/st3

artsi
derz

Fotonilla ei ole sähkövarausta, joten fotonin reittiin magneettikenttä ei vaikuta. Tarpeeksi voimakas magneettikenttä voi kuitenkin muuttaa fotonin polarisaatiota ja vielä voimakkaampi voi "hajottaa" tarpeeksi suurenergisen fotonin elektroniksi ja positroniksi.oho.. mielenkiintoista, osaatko sanoa jotain linkkiä nettiin asiasta?Niin, kentät sinänsä ovat abstraktioita niiden todellisuus liittyy aaltoyhtälöihin.

Josta siis hiukkasparit syntyvät.

Fotoni on kentän häiriö, tässä mielessä se on olemassa vain absortoituessaan.

Fotoni ei siis muutu miksikään hiukkaspariksi, tai ainakin se on väärä kielikuva asiasta.

derz
artsi
Tuli tämmöinen vanha viesti vastaan googlesta. Tuossa lienee menneet vähän fotonit ja elektronit sekaisin?!??

Mutta lisään tähän oman kysymyksen: vaikuttakko supervoimakkaat magneettikentät mitenkään fotoneihin?
Fotonilla ei ole sähkövarausta, joten fotonin reittiin magneettikenttä ei vaikuta. Tarpeeksi voimakas magneettikenttä voi kuitenkin muuttaa fotonin polarisaatiota ja vielä voimakkaampi voi "hajottaa" tarpeeksi suurenergisen fotonin elektroniksi ja positroniksi.Wikissä lukee noin: Fotonilla ei ole lepomassaa eikä sähkövarausta (tai varaus on ainakin alle 10−46 kertaa alkeisvaraus).

.. eli sillä lienee kuitenkin on pieni? koska tuon mukaan :
http://www.tiede.fi/uutiset/4623/kolmiu ... kata_valoa

fotoneja pystytään manipuloimaan..

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat