Joulureseptit

Seuraa 
Viestejä1399
Liittynyt19.6.2005

Resepteillä en tarkoita jouluna nautittavia mömmöjä. Mummo jo aloitti ketjun jossa kysytään tärkeintä joulumakua. Siis vain tärkeintä joulumakua. Minulle tämä ei riitä. Haluan kaiken, siis kinkut, kalkkunat, kalat, rosollit ja niin edelleen...

Siis kysymykseni: Mitä jouluun kuuluvia reseptejä palstalaisilla on? Kinkunpaisto-ohjeenne? Kalkkunan täytteet? Laatikkoruokien reseptit? Ym.

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

Jääkylmä smetana ja siianmäti - tai mikä tahansa kalanmäti hienoksi hakatun sipulin kanssa - slurp

Feliz navidad!

Vierailija

HAUDUTETTU PUNAKAALI ( 4 - 6:lle )

Aika: 1 tunti

* 1 punakaali ( n. kilo )
* 2 rkl voita, margariinia tai öljyä
* 1/4 - 1/2 dl siirappia
* 2 omenaa
* 3 rkl viinietikkaa
* 1 rkl suolaa
* ripaus mustapippuria
* ( 1/2 dl herukkamehua tai punaviiniä )

Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna rasva padassa, lisää kaalisuikaleet ja siirappi ja pehmitä kaalia hämmennellen hetken aikaa.
Kuori omenat, poista siemenkodat ja lohko hedelmät. Lisää lohkot pataan yhdessä viinietikan kanssa. Hauduta kaalia miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen n. 45 min. Mausta suolalla, pippurilla ja mehulla tai punaviinillä.

Öö - natsittu Elisanet-kokkaussivuilta.

Vierailija

Piparitaikina

2,5 dl siirappia
3 dl fariinisokeria
250 g voita
3 rkl piparkakkumaustetta
2 tl kardemummaa
2 kananmunaa
10 dl jauhoja

Kiehautetaan kattilassa siirappi, sokeri, voi ja mausteet, ja jäähdytetään seos. Lisätään kananmunat ja jauhot. Nautitaan sellaisenaan. Jos taikina halutaan laittaa uuniin pilaantumaan, siihen kannattaa lisätä 2 tl ruokasoodaa.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Miss Baker
Jääkylmä smetana ja siianmäti - tai mikä tahansa kalanmäti hienoksi hakatun sipulin kanssa - slurp

Feliz navidad!

Itselläni on sama kestoherkku, mutta lisättynä paahdetulla leivällä:

Leikataan paahtoleivän viipaleet halki - siis kahdeksi puolet ohuemmaksi palaksi. Leikataan kuoret pois ja sitten kolmioiksi. Suihkutetaan päälle oliiviöljyä ja ruskistetaan uunissa grillivastuksen alla välillä kääntäen - palaa todella nopeasti! Kevyt raapaisu valkosipulinkynttä leivän rapeaan pintaan.

Muikunmäti, siianmäti ja lohenmäti - näitä kaikkia yleensä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Finlandes

Siis kysymykseni: Mitä jouluun kuuluvia reseptejä palstalaisilla on? Kinkunpaisto-ohjeenne? Kalkkunan täytteet? Laatikkoruokien reseptit? Ym.

Joka joulu tulee tehtyä hieman eri tavalla - Ihan kokeilun vuoksi ja tietenkin etsin jatkuvasti sitä parasta mahdollista. Yleensä menee muutama päivä miettiessä mitä laittaisi ja miten.

Tänä vuonna vierailevana tähtenä on hirven paahtopaisti. Ruskistaa ajattelin, sitten kypsentää 90 C:ssä roseeksi. Pintaan mustapippuria, katajanmarjoja, timjamia. Suolaan ehkä paiston jälkeen suolavedessä liottamalla - tuo kun on aika iso paisti, tai sitten vaan hieron pintaan ja suolaan kastiketta hieman enemmän. Seuraksi ajattelin tehdä piparjuuri-creme fraichea, ehkä kermavaahdolla kevennettynä.

Reiska
Seuraa 
Viestejä5100
Liittynyt6.5.2007

Kinkkuun ruiskuori(n. 1-2 cm paksu) ja leivinuuniin(n 200-250 astetta) yöks.. Aamulla asunnon täyttää ihana kinkun rasvainen tuoksu..

Per se

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Tänään löytyi ankan rintaa. Paistan sen roseeksi, leikkaan ohuiksi viipaleiksi ja teen chaufroid kastikkeen pintaan. Chaufroid on hyytyvä kirkas kastike, joka jää herkulliseksi hyytelöksi pintaan. Ajattelin maustaa sen appelsiininkuorilla ja hieman neilikkaa - pohjaksi keittelen varmaankin liemen sorsasta. Hieman Gran Marnieria.

kytoann
Seuraa 
Viestejä1906
Liittynyt16.3.2005

Imelletty perunalaatikko

Keitetään perunat kuorineen kypsiksi. Pito tai joku muu jauhoinen perunalajike käy.
Kuoritaan perunat niin kuumina kuin hyppyset vain kestävät. Muhennetaan saman tien. Minä käytän äidiltä perittyä Moulinex- sosemyllyä, semmoista isoa. Sillä saa sopivan tasaista sosetta nopeasti.
Sekoitetaan pari ruokalusikallista vehnäjauhoja joukkoon, peitetään kulho ja lämpimään paikkaan imeltymään illasta aamuun tai aamusta iltaan. Voi pistää uuniinkin n. 50 asteeseen. voi sekoittaa välillä. Lisätään vähän voita ja suolaa ja maitoa niin paljon että saadaan löysähkö puuro. Jos ei imeltyminen ole oikein onnistunut, lisätään siirappia.
Paistetaan noin 150 asteessa noin pari kolme tuntia.
Mausteeksi jotkut lisäävät muskottia, minusta ruoka ei sitä kaipaa.

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

Vierailija

Terveiset joulukeittiöstä! Tällaista aion laittaa huomenna graavilohesta:

150g graavikirjolohiviipaleita
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl wasabitahnaa
1 dl maustekurkkuviipaleita
3/4 dl tilliä

Tuorejuusto ja wasabitahna sekoitetaan keskenään seokseksi, ja maustekurkut kuutioidaan. Seos ja kurkut levitetään kalalevylle ja levy rullataan kääretortun tapaan. Sitten levy laitetaan pakastimeen kovettumaan.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
väläys
Terveiset joulukeittiöstä! Tällaista aion laittaa huomenna graavilohesta:

150g graavikirjolohiviipaleita
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl wasabitahnaa
1 dl maustekurkkuviipaleita
3/4 dl tilliä

Vähän samantyylinen kuin omakin viritykseni. Graavauksessa on sekä siikaa, että lohta. Mukana sitruunamehua ja sitruunaruohoa. Lisäsin vanhaan hyväksi koettuun reseptiin nyt sitruunaruohon.

Siian kanssa ajattelin tarjota wasabi-creme fraichea. Noin 1/3 wasabia. Lisäksi tillinen salaatti tuorekurkusta.

Lohen kanssa persikkaa, sekä mascarbone+kerma+parmesan+tilli-vaahtoa

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Tämmöisiä alkuruokia tuli tänään tehtyä:

Sitruunaruoholla graavattua siikaa, tuorekurkkusalaattia, wasabi-creme fraichea:

Sitruunagraavattua lohta, persikkaa ja mascarpone-parmesan vaahtoa:

Siianmätiä, smetanaa, punasipulia ja tillicrostini:

Mätihyytelö, tilliöljyä ja avocadoa:

Ankanrintaa chaudfroid sekä appelsiinin fileitä:

Maalaispateeta ja yksinkertaistettua rosollia:

Hirven paahtopaistia, hirvilientä ja piparjuurikermaa:

Hyvin tuntuivat kelpaavan

Lautasia meni jokunen kymmen. Menee vähän mössön näköiseksi annokset, kun ei ole yksinkertaista lautasta. Täytyy varmaan investoida settiin kunnon lautasia.

Voin kirjoitella reseptejäkin, jos joku kiinnostaa.

Vierailija

Ihastuttavan houkuttelevia kuvia! Tilli-jonkun resepti kiinnostaisi.

Minua lahjottiin mm. useammanlaisilla oliiviöljyillä. Mihin käyttäisit extravirgineä, joka on maustettu katajanmarjalla ja laakerinlehdillä

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Tillicrostini - olin näköjään kirjoittanut väärin - johtuiskohan punkusta, tai sitten se oli se valkkari, tai glögi tai konjakki.

Crostini on italialainen paahdettu ohut vaalea leipä. Syntyy näin:

Leikataan kuivahtaneesta leivästä ohuita, noin 5 mm:n viipaleita. Päälle pirskotellaan oliiviöljyä. Uuniin grillivastuksen alle, kunnes ruskistuvat. Hierotaan rapeaan pintaan tuoretta valkosipulia kevyt sipaus. Pintaan tilliöljyä (tuoretta tilli ja oliviöljyä), jossa hieman yrttisuolaa.

Crostinin päälle voi sitten kasata mitä haluaa (itse jätin kasaaamisen ruokailijan pähkäiltäväksi).

Maustetut öljyt toimivat tässä kivasti. Tuon tilliöljyn laitoin viimeksi, koska siinä on paljon tuoreita yrttejä ja ne olisivat vain mössööntyneet uunissa.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat