Seuraa 
Viestejä45973

Tekstissä vain viestillä on merkitys. Se koostuu lauseista ja esitystavasta. Viestin esitystapa on esim käsky, pyyntö, suostuttelu, ohje, toive tms.

Lause on yksinään lähes hyödytön, mutta osa viestiä. Koostuu sanoista.
Lauseen esitystapa on välimerkkien käyttö, lauseen pituus ja sanaston valinta, esim trendikäs tai rahvaanomainen slangi ja eri kielet. Jollakin on tiivis ilmaisu, toinen lisää sekaan tehosteita (niinku). Moni lisää sekaan toistoa (redundanssi).

Sana on kierrätettävissä oleva symboli. Sanan esitystapaan liittyy esim välilyönnin koko, mikä erottaa kaksi sanaa toisistaan. Myös kirjoitussuunta (vasemmalta oikealle) on osa sanan esitysmuotoa. Sana koostuu kirjaimista.

Kirjain on täysin tyhmä koodi. Esitystapa on fontti. Kirjainvalikoima on esim ascii tai unicode Latin-1, mikä sisältää mm ääkköset ja @-merkin.

Puheessa, musiikissa, dna-biologiassa ja esim radiotekniikasta voidaan erottaa kaikki samat rakennetasot, ja kaikilla rakenteilla on myös erilaisia esitysmuotoja. Esim radiotekniikan symboli eli sana on esim 64QAM IQ-symbolit ja esitysmuoto voi olla vaikka 5 GHz pystypolarisaatio. Puheessa kirjain on äänne ja esitysmuoto taajuus ja desibelit.

DNA ja geeni ovat älyttömän kaukana viestistä, koska DNA on koodausta. Kaikki äly on ylemmillä tasoilla. Ja joka tasolla on vielä eri esitysmuodot.

Miksei näistä eri esitysmuodoista puhuta paljoakaan ?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Minkälaista keskustelua toivoisit? Mitä tarkoitat älyllä puhuttaessa geeneistä? Ymmärrän älyn puhuttaessa puheen rakenteesta. Entä mitä tarkalleen ottaen tarkoitat eri esitysmuodoilla? Kenties DNA:ta, RNA:ta ja proteiinia?

---

Sinällään genetiikan vertaaminen esimerkiksi puheeseen on kiehtovaa.

- Kirjainta voisi vastata DNA:n emäkset A, T, G ja C.

- Sanaa voisi vastata emästen muodostamat kolmikot, esim. GCC, jotka vastaavat proteiinin aminohappoja (GCC=arginiini).

- Lausetta voisi vastata itse geeni, ja viestiä se toimenpide, jota geenin tuote suorittaa.

Koska tämä on vain semioottista pyörittelyä, voisi joku halutessaan myös tulkita näin päin: kirjaimia ovat emäkset, sanoja ovat geenit, lauseita ovat proteiinit ja viesti on koko organismin ainutlaatuinen kokonaisuus. Mutaatiot ovat kai typoja. Alleelit murreilmaisuja.

---

Meillä on taipumusta verrata luonnossa ilmenevää järjestäytyneisyyttä itselle tuttuihin ilmiöihin. Monimutkaisista järjestelmällisyyttä sisältävistä ilmiöistä voi saada vaikka mitä analogioita aikaiseksi. Kun näistä analogioista vielä alkaa etsiä merkityksiä, voi päästä jopa samalle tasolle kuin elokuvassa 23. Myös Mr Simonaho on kunnostautunut kyseisellä saralla tällä foorumilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat