Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kreikan tarusto sijoittuikin Suomen alueelle:

Felice Vinci (s. 1946) on italialainen ydinvoimainsinööri, joka on tullut tunnetuksi teoriastaan, jonka mukaan Troija olisi sijainnut Suomessa Kiskon Toijassa. Vincin teoria perustuu Homeroksen tarinoiden ilmaston kylmyyteen, Odysseuksen matkojen maantieteeseen ja alueen paikannimistöön. Ajatuksen Homeroksen tarinoiden sijoittamisesta pohjoiseen Vinci sai lukiessaan kreikkalaisen historioitsija Plutarkoksen kuvausta Ogygian saaresta, jossa Odysseus oli Kalypson vankina. Plutarkhoksen mukaan saari on vain viiden päivän purjehdusmatkan päässä Britanniasta.

Vinci on kirjoittanut teorioistaan kaksi teosta italiaksi, Homericus Nuncius (1993) ja Omero nel Baltico, jossa hän esitti lisää yksityiskohtia teoriansa tueksi. Kirjan esipuheen kirjoitti professori Rosa Calzecchi Onesti, joka on kääntänyt sekä Odysseuksen että Iliaan italian kielelle. Keväällä 2005 Vinci piti lyhyen luentosarjan Rooman La Sapienza -yliopiston maantieteen laitoksella, jossa kirja on merkitty kurssikirjaksi.

Vincin teoria ei ole saanut juurikaan kannatusta arkeologien keskuudessa.

No Mirushka kylla kannattaa silti!!!!

Kommentit (1)

Teorian julkisuus

Kun Felice Vincin ensimmäinen Homeros-aiheinen kirja Homericus Nuncius ilmestyi Italiassa syksyllä 1993, otsikoitiin aiheesta Suomessa jo helmikuussa 1994.

Ensimmäisenä asiasta Suomessa kirjoitti Helsingin Sanomien Pertti Lepistö helmikuussa 1994. Teoria herätti kiinnostusta siinä määrin, että vain päiviä sen ilmestymisen jälkeen tultiin pääkaupunkiseudulta Kiskoon näkemään tarujen Troijaa omin silmin. Eniten aiheesta kiinnostuivat ihmiset Kiskossa ja Salon seudulla. Niinpä Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Perniönseudun lehti kirjoittivat asiasta useaan otteeseen, ensin esitellen Vincin teoriaa, mutta seuraavina vuosina kirjoittelun painopisteenä olivat ne kulttuuritapahtumat, joita Toijassa järjestettiin teorian innoittamina. Ne toivatkin juuri sitä julkisuutta, jolla Kisko ja Toija jäivät ihmisten mieliin taide-elämysten tarjoajana.

Kiinnostus ei ollut kuitenkaan pelkästään paikallista. Helsingin Sanomien lisäksi mm. Iltalehti ja Seura-lehti kirjoittivat teoriasta ja Yleisradio ja muutamat paikallisetkin radioasemat uutisoivat siitä. Manner-Suomen ulkopuolella Åland-lehti kirjoitti aiheesta kun Vinci vieraili Ahvenanmaalla.

Myös ulkosuomalaiset lehdet ainakin Ruotsissa kirjoittivat Vincin teoriasta. Mälarinlaaksossa ilmestyvä Yks’Kaks pakinoi aiheesta muutamaan otteeseen ja sen toimittaja kävi haastattelemassa Kisko-Seuran puheenjohtajaa tehdäkseen radio-ohjelman Ruotsissa kuuluvalle suomenkieliselle radioasemalle.

Maamme rajojen ulkopuolella teoria ylitti uutisrajan useissa maailman lehdissä useaan otteeseen. Italiassa sitä kirjoitettiin mm. lehdissä Il Mattino ja aikakauslehdissä L’Italia ja Il Novecento. Myös Kreikassa teoria huomattiin ja siitä kirjoitettiin, olihan kyseessä nimenomaan kreikkalaisen kulttuurin alkuhistoriaa koskeva teoria. Yhteensä ulkomaiset lehdet kirjoittivat aiheesta noin 30 000 palstamillimetriä.

Huomionarvoista on, että vaikka ulkomaiset artikkelit käsittelivät Vincin teoriaa kokonaisuudessaan, mainitsivat ne vääjäämättä Kiskon Toijan, sillä Troija on eräs maailmanhistorian tunnetuimpia kaupunkeja ja tarina sen tuhosta koko länsimaisen maailman tunnetuimpia kertomuksia.

Eri puolilla maailmaa on Vincin teoriasta kirjoitettu internet-sivustoilla ja hiljattain hänen toinen kirjansa Omero nel Baltico on ilmestynyt sekä venäjän että englannin kielellä.

Viime vuosina on vireillä ollut ainakin italialaisen ohjaajan dokumenttielokuva aiheesta. Lisäksi Italian Pavian yliopiston piirissä etsitään EU-rahoitusta kansainväliselle poikkitieteelliselle tutkimushankkeelle, jonka tarkoitus olisi tarkastella Vincin teoriaa genetiikan, kielitieteen, geofysiikan ja arkeologian keinoin.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat