Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015
Lainaus Iltasanomista
Turistien harhat lisääntyvät Jerusalemissa joulunaikaan
Jerusalem-syndrooma vie kymmeniä sairaalaan
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkom ... id=1467196

Jos törmäät Jerusalemin kaduilla saarnamieheen vain valkoinen lakana asunaan, voi kyseessä hyvinkin olla Jerusalem-syndroomasta kärsivä turisti.

Kaupungissa toimitetaan vuosittain nelisenkymmentä ihmistä hoitoon sen jälkeen kun he ovat nähneet jumalallisia ilmestyksiä tai kuvitelleet olevansa itse jokin Raamatun hahmoista.Harhaisia turisteja havaitaan Jerusalemissa erityisesti joulunpyhien ja pääsiäisen tienoilla.

Matkaopas Avi Green muistaa muutaman vuoden takaa tapauksen, jossa 19-vuotias amerikkalaisnuori näki Itkumuurin aukeavan edessään ja Messiaan astuvan esiin.

- Hänestä tuli harhainen ja väkivaltainen. Hänet oli vietävä sairaalaan, Green muistelee.

Ilmiö on tunnettu Jerusalemissa vuosikymmenten takaa. Kaupunkiin perustettiin jo yli 20 vuotta sitten poliisin erikoisyksikkö, jonka tehtävänä on poimia harhoista kärsivät turistit kaduilta ja toimittaa heidät sairaalahoitoon.

Kohtaus voi kestää päiviä

- Syndrooma puhkeaa yleensä ensimmäisellä matkalla Pyhälle maalle -- kun matkustuksesta johtuvan aikaerorasituksen päälle lisää muutaman valvotun yön, turistit alkavat samaistua raamatullisiin hahmoihin, kertoo sairaustapauksia tutkinut lääkäri Gregory Katz.

Katzin mukaan oireiden alkuvaiheessa potilaasta tulee ensin levoton ja hermostunut. Hän haluaa kierrellä kaupungilla yksin ja lopulta irtautuu matkaseurueestaan. Viimeisessä vaiheessa potilas päätyy yleensä jonkin tärkeän uskonnollisen monumentin eteen hotellin lakanoihin kääriytyneenä.

Eräs Katzin potilaista oli 35-vuotias nainen, joka kolme yötä valvottuaan alkoi uskoa olevansa Neitsyt Maria. Nainen lähti hotellihuoneestaan pukeutuneena vain lakanasta kyhäämäänsä toogaan ja alkoi saarnata kadulla synnittömästä elämästä.

- Yleensä kohtaus kestää muutaman päivän, jonka jälkeen potilas ei yleensä muista mitä on tapahtunut, Katz kuvailee.

STT-Reuters

Jerusalem-syndrooman aitoudesta ei varmuutta

Psykiatrit ovat erimielisiä siitä, onko Jerusalem-syndrooma todella oma oireyhtymänsä. Toisten lääkäreiden mielestä oireet johtuvat henkilön aikaisemmista mielenterveysongelmista, joita Raamatun paikoissa vierailemisen nostattama tunnekuohu vahvistaa.

Sekavuutta ja heikotusta ovat turisteille aiheuttaneet myös esimerkiksi Rooman taideaarteet.

- Jerusalem ei tee näistä ihmisistä psykoottisia. Kaupunki vain vahvistaa heidän aiempia mielenhäiriöitään, Jerusalemin piiripsykiatri Moshe Kalian uskoo.


Joulunaika ja pääsiäinen Jerusalemissa ovat varmastikin Jerusalem-syndrooman kaksi huippua, mutta samaa tapahtuu muuallakin maailmassa uskonnollisissa paikoissa ja suurien taideaarteiden luona Roomassa ym. Erittäin voimakas samaistuminen uskonnolliseen tapahtumaan tai taideaarteiden aiheuttama tunnekuohu ja liikuttuminen saavat herkät ihmiset suoraan sanoen sekaisin, eli psykoosiin.
Ennen tapahtumaa pidettiin ihmeenä ja uskonnollisena kokemuksena, ja osa niistä on kirjattuna uskonnonkirjoihin, nyt se on mielenterveyden häiriö.

Aivan sama juttu suuren osan normaalien psykoosien kohdalla, jotka aiheutuvat samaistumisesta uskonnollisiin tapahtumiin tai henkilöihin liian syvällisesti ja suurella tunteella, usein myös vuodenaikoina joina on uskonnollisia juhlapäiviä. Samaa tapahtuu varmasti monelle myös 23.12.2012 jolloin Mayojen kalenteri loppuu ja ihmisillä on pelkoja että jotain suurta tapahtuu. Myös saatananpalvonta ja vaikka spiritismin harjoittaminen voivat laukaista tälläisen tunnekuohusta syntyvän psykoosin. Ero on vain siinä että normaalisti psykoosissa aloitetaan neuroleptilääkitys hyvin pian, kun taas Jerusalem-syndrooman kokeneet saavat yleensä tokeentua itsekseen ilman psyykelääkitystä. Tästä voisi miettiä sen kuinka paljon psykoosipotilaista pääsee taas omille raiteilleen voimakkaan tunnekuohunnan jälkeen ilman vakavia sivuvaikutuksia aiheuttavia antipsykoottisia psyykenlääkkeitä. Joidenkin mukaan yli 50% aika pian. Neuroleptien käyttöä ollaankin vähentämässä maailmalla, koska niistä on psyykeelle usein enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kommentit (5)

slam
Seuraa 
Viestejä2129
Liittynyt11.5.2006

Aikamoista jerusaalemia kait tämä elämä on.

Kokemus yliälyykkydestä liian voimakas , joka voidaan purkaa ja siitä tietoisena purkaa vain aivan muita asioita. Tiettyyn rajaan asti setti pysyy kasassa, vaikka olisi uskomus laajemmastakin kokemuksesta.

sopiva rajallisuus ei mene siihen, että tulee esmes. "ajattomuuden" kokemuksia.

Hyvin polkee.

Näissä kulttuurisissa "psykooseissa" ei välttämättä ole kysymys varsinaisista vakavista mielisairauksista, eli psykooseista, vaan kyseessä ovat voimakkaat tunne-elämykset ns. hurmostilat. Kyllä sellaiseen tilaan pystyy itsensä terve ihminenkin ajamaan jos tahtoo. Uskonnollinen ympäristö myös ikään kuin antaa luvan uskonnolliselle ihmiselle käyttäytyä vapaammin ja näyttää uskonnolliset tunteensa. Esim. pidetään varmaan melko hyväksyttävänä itkeä Itkumuurilla. Joillain ihmisillä on heikompi impulssikontrolli kuin toisilla ja he sitten innostuvat liikaa ja pukeutuvat lakanoihin.

Kysyin kuntoutuskaveriltani Timolta, tuossa taannoin, että mikä on Pyhän Hengen täyteys, ja Hän sanoi hetken mietittyään: PsYkoosi: HÄ?!

mustikka
Seuraa 
Viestejä81
Liittynyt31.10.2005

Itse jonkin asteisen psykoosin kokeneena voin sanoa, ettei se ole läheskään samanlainen tunne kuin mitä jonkin vahvasti vaikuttava taideteos saa aikaan.

Olen joskus vahvasti samaistunut "Toipilas" teoksen pikkutyttöön, joka istuu pöydän ääressä hiukset pörröllään. Mieleen tuli omat, karut lapsuusajat. Se tuntemus ei vastannut keskenmenon jälkeen tullutta psykoosia lähimainkaan.

Joukkohurmio on ehkä parempi ilmaisu näille hörhöille turisteille, vaikkakin sitten päätyvätkin vaeltelemaan yksin kaduilla.

meillä on kova tarve = kukaan järkevä ei halua meille töihin
meillä on jatkuva tarve = aikataulut kusee pahan kerran
kilpailukykyinen palkka = noin 60% liiton suosituksesta

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat