klo 10:18 | 21.12.2007
Mikä on syanidin(syanidin sinisen, eli syaanin) vastaväri? Ei ole koulutehtävä.
edit. tarkennus...
Mikä on syanidin(syanidin sinisen, eli syaanin) vastaväri? Ei ole koulutehtävä.
edit. tarkennus...
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Tarkoittanet syaania, sitä sinivihreää. Taitaa olla punainen.
Minun tuntemani väriympyräteorian mukaan se menee niin, että sinisen vastaväri on oranssi ja vihreän vastaväri punainen ja siten sinivihreän vastaväri oranssinpunainen.
Niin juuri...
Mutta onko se puhdas sinivihreä? Sitä vaan epäilin.
Jos tarkoiksi heittäydytään, pitäisi tietää mihin sovellat tietoa. Ei minun tietääkseni "puhtaita" värejä ole mitenkään määritelty, vaan aina nuo perusvärit ovat "jotain sinnepäin". Täsmälliseen värien määrittelyyn on kyllä olemassa menetelmiä, niissä värin kuitenkin määrittelee yhden adjektiivin sijasta kaksi (tai kolme, jos kirkkaus otetaan mukaan) reaalilukua.
Esimerkki: http://en.wikipedia.org/wiki/CIE_1931_color_space
En tiedä, miten syaanisinisen sävy määritellään, mutta käytännössä voit katsella sitä ja miettiä, näyttääkö se olevan enemmän sukua siniselle vai vihreälle. Jos se on sinisen ja vihreän keskivälissä, vastaväri on se oranssinpunainen. Jos se on enemmän siniseen päin, sen vastaväri on oranssi, jossa on vain hieman punaista. Jos se on enemmän vihreään päin, sen vastaväri on punainen, jossa on vain hieman oranssia. Näin siis ainakin teoriassa, kun puhutaan pigmenttiväreistä esim. taidemaalauksessa.
Vastavärin saat itse selville siten, että katsot isoa ja kirkasta väripintaa minuutin ajan ja sen jälkeen siirrät katseesi valkoiselle paperille. Sille ilmestyy äsken katselemasi värin vastaväri. Näin ainakin olen aina olettanut.
Joo, mutta onko sitä murrettu jollain kolmannella värillä. Vai onko se vain sinisen ja vihreän sekoitus.
Ding Dingin jälkikuvavinkki on hyvä perusosviitan saamiseksi, mutta jälkikuvasta voi olla vaikea nähdä tarkkaa sävyä.
Vielä sävyjen hahmottamisesta. Että voisi päätellä, onko jokin sävy sinisen ja vihreän keskivälissä, pitää tietysti olla keino hahmottaa, millaisia ovat perussininen ja perusvihreä. Ne voi haarukoida ajattelemalla niiden kahden puolen olevia sävyjä.
Esimerkiksi sininen voi mennä punaiseen (siis violetin suuntaan) tai vihreään (siihen turkoosiin) päin. Esimerkiksi ultramariininsininen alkaa olla hiukan violetti, ja syaani on tietääkseni sitten siellä turkoosin puolella. Jos sävy ei tunnu menevän kumpaankaan suuntaan, se on se keskisininen, perussininen.
Vastaavasti vihreä voi mennä keltaiseen tai siniseen päin. Jos ei tunnu menevän kumpaankaan, on keskivihreä.
Kokeile seuraavaa: Avaa windowsin tai jonkin piirtä-ohjelman väripaletti. Löydät sieltä systeemin, jolla voit säätää punaisen, vihreän, ja sinisen määriä välillä 0-255, ja näet vastaavan värin. Etsi seuraavaksi se syaani, se löytyy suunnilleen arvoilta punainen=0-50 ja vihreä ja sininen=200-255. Hienosäätämällä löydät sopivan sävyn.
Seuraavaksi kirjaat ylös värikomponenttien arvot, ja vähennät 255:stä ne. Tunge saadut luvut palettieditoriin, ja saat suunnilleen vastavärin. Päätä sitten, mikä on sitä vastaava adjektiivi. Ei tuo ole mikään absoluuttinen totuus, mutta sellaista varten pitäisi ensin määritellä valkoisen ja vastavärin käsitteet täsmällisesti.
Tuotakin voi yrittää päätellä teoreettisesti. Kaikki värit (siis pigmentit; valon väreistä en puhu mitään) voi ajatella kolmen päävärin sekoituksina: punaisen, keltaisen ja sinisen. Kun nämä laittaa ympyrälle tuossa järjestyksessä ja tekee sekoituksia vierekkäisistä väreistä, saa välivärejä. Sen jälkeen ympyrällä on punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti.
Näistä vastaväripareja ovat punainen-vihreä, oranssi-sininen ja keltainen-violetti. Jos vastavärejä alkaa sekoittaa keskenään, ne himmentävät toisiaan (sävy himmenee, harmaantuu tai ruskettuu).
Sinivihreä saadaan sekoittamalla sinistä ja vihreää. Jos lisätään keltaista, saadaan vihertävämpi sinivihreä, mutta se on edelleen sinivihreä, sillä päävärejä on edelleen mukana samat kuin aiemminkin (sininen plus vihreä, joka päävärien kannalta on sinikeltainen). Sen sijaan jos mukaan tuodaan kolmas pääväri eli punainen joko itsenään tai sen sekoitussävyjen kautta (oransin ja violetin versiot), sinivihreä alkaa himmetä ja siirtyä harmaata tai ruskeaa kohti.
Summa summarum: Jos sinivihreä on kirkas sävy, mukana ei todennäköisesti ole punaista. Jos se on himmeä, "taitettu", punaista lienee mukana jossakin muodossa.
Syanidin sininen on sinivihrean tummempi muoto. sen vastavari on sinooperin punaisen oranssiin viittaava (eli hieman keltaisempi) muoto.
Tässä tyhjentävästi realimaailmasta: http://www.joensuu.fi/opetusteknologiakeskus/palvelut/materiaalit/fotari...
Itse kysymykseen vastaan, ettei syaanilla ole vastaväriä. Syaani on vain yksi kolmesta pääväristä painotekniikassa, eli syaani, magenta ja keltainen.
Ai. Onko sinulla tuolle jokin perustelukin? Millaiseen vastavärien määritelmään sinä olet tottunut?