Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Risto Isomäen kirja "Litium 6" taitaa olla jo pakollinen ostos- niin hyvin kirjailijan ajatukset näyttävät toteutuvan.

Tässä lainauksia Kaleva-lehden kirjailijaa koskevasta jutusta:

Kaleva
...
Isomäki arvioi, että tulevaisuudessa aurinko, tuliperäisestä maaperästä saatava geoterminen energia ja tuulivoima ovat ihmiskunnan tärkeimmät energianlähteet.

Hän ennustaa, että pienet kylätason aurinkovoimalat ovat arkipäivää jo vuonna 2030 tai 2050, mutta viimeistään sadan vuoden päästä aurinkosähkö on hallitseva sähköntuotannon muoto.

Isomäen mukaan Israel, Yhdysvallat ja Australia ovat erityisen pitkällä niin sanotun keskittävän valosähköteknologian kehittämisessä. Maat ovat kehittäneet järjestelmiä, joissa auringon valoa keskitetään peileillä tai linsseillä 500- tai 1000-kertaisesti valokennoihin.

Keski-Euroopan energiantarpeen tyydyttämiseksi on jo vanhastaan kaavailtu sähköntuontia Saharan suurista aurinkovoimaloista. Tosin nykytietämyksen mukaan aurinkovoimaloita pitäisi rakentaa viiden ison ydinvoimalan verran, että niistä tulisi taloudellisesti kannattavia.
...
http://www.kaleva.fi/plus/juttu701552_page0.htm


Itse ennustaisin aurinkoenergian olevan "joka paikan" energialähteenä jo 2020.

Aurinkosähköä Afikasta-keskustelua käydään täälläkin:
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=25120

"nykytietämyksen mukaan aurinkovoimaloita pitäisi rakentaa viiden ison ydinvoimalan verran, että niistä tulisi taloudellisesti kannattavia."

Oikein hyvä juttu! Nyt voidaan lopettaa ydinvoimaloiden rakentaminen ja rakentaa aurinkovoimaa muutaman kymmenen ydinvoimalan sijasta vaikkapa Saksaan Pohjolaankin sähköä tuottamaan.

Sivut

Kommentit (21)

olli-san
Seuraa 
Viestejä419
Liittynyt28.1.2007

No sepäs mahtavaa että romaanikirjalija kertoo tulevaisuuden energiantuotannosta! Kyllä nyt pitää äkkiä keskeyttää Olkiluoto 3:n rakennustyöt ja lähettää insinöörit Afrikkaan suunnittelemaan aurinkovoimaloita joilla saadaan Suomeen sähköä!

olli-san
No sepäs mahtavaa että romaanikirjalija kertoo tulevaisuuden energiantuotannosta!
Etenkin, kun ne näyttävät pitävän yhtä tapahtumien kanssa. Lisäksi hänen varoittelunsa ydinpommista, josta
KAI HIRVASNORO arvostelussaan
Jos ihmiskunta ryhtyy vastaamaan yhteen ongelmaan, ilmastonmuutokseen, väärällä tavalla, massiivisella ydinvoimaohjelmalla, niin huonosti voi käydä. Suurisuuntaiset seuraavan polven ydinvoimaohjelmat tekevät ydinpommin käytöstä aiempaa helpompaa.
http://hirvasnoro.blogspot.com/2007/11/ ... mista.html
ovat ihan todellisia.

Kyllä nyt pitää äkkiä keskeyttää Olkiluoto 3:n rakennustyöt ja lähettää insinöörit Afrikkaan suunnittelemaan aurinkovoimaloita joilla saadaan Suomeen sähköä!
Kaunis ajatus. Uskoakseni kuitenkin Afrikkaan, Lähi-Itään, ja Eurooppaan rakennettavia aurinkovoimaloita suunnitellaan jo hyvinkin monessa maassa: Aurinkosähköä Afrikasta (Desertec-projekti).

En tiedä, onko Suomi tuossa projektissa mukana. Siihen häpeään, että Suomessa jarrutetaan kaikin keinoin uusiutuvien, kestävän kehityksen mukaisten energiajärjestelmien kehittämistä ja käyttöönottoa, on jo joutunut sopeutumaan. Se ei kuitenkaan tarkoita luovuttamista.

_________________
[size=75:2ntw6ngn]Olitpa ydinvoiman puolesta tai vastaan, sinun on myönnettävä, että
ydinvoima on kestävän kehityksen vastaista[/size:2ntw6ngn]

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
Tuppu L
Eli kun öljyä ei kannata tuoda tänne, niin sitten me ostetaan saudiarabialta sähköä?

Eikös virtausten vuoksi se auringon energia kulkeudu tänne Pohjolaankin, vähän toisessa muodossa vaan? Tuulimyllyjä ja ves-voimaloita pydeen vaan. Ostetaan se tarvittava säätövoima sitten saudeilta.

*antaa ajatukselleen tekohengitystä* Päh, liian myöhäistä, oli jo kuolleena syntynyt.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6319
Liittynyt7.7.2007

Tätä foorumia ajatellen on hyvä muistaa, että litiumia käytetään myös lääkinnällisessä tarkoituksessa maanisuuden hoitoon!

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007
ovolo
Tätä foorumia ajatellen on hyvä muistaa, että litiumia käytetään myös lääkinnällisessä tarkoituksessa maanisuuden hoitoon!

tätä myös nauroin kun luin vastaajan ensimmäisen viesti tähän aiheeseen.

onneksi suomessa saa käyttää aurinko sekä tuulivoimaa jonka on itse tuottanut eikä valtio sitä kiellä tai juurikaan tue ja miksi tukisi kyseessähän on "ilmaista" energiaa.

suuraurinko voimalat eivät koskaan tule nousemaan yleiseen käyttöön muualla kuin päiväntasaajalla vaikka ideoita olisi kuinka paljon tahansa. Täällä pohjolassa kesään tuottoon verrattuna saadaan joulu tammikuussa vain 2-3% energiaa talteen kesän lukemista.

tulevaisuudessa tarvitaan paljon litiumia jotta ihmiset jaksavat kaamoksesta jos kyseinen uhkakuva toteutuu.

toisen polven pilkkuvirhe

ovolo
Tätä foorumia ajatellen on hyvä muistaa, että litiumia käytetään myös lääkinnällisessä tarkoituksessa maanisuuden hoitoon!

Ei käytetä, litiumsuoloja käytetään.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6319
Liittynyt7.7.2007
fenomenologi
ovolo
Tätä foorumia ajatellen on hyvä muistaa, että litiumia käytetään myös lääkinnällisessä tarkoituksessa maanisuuden hoitoon!Ei käytetä, litiumsuoloja käytetään.

Niinpä tietysti, litium-yhdisteitä käytetään. Kuka nyt puhdasta metallia järsisi, vaikka kuinka kävisi ylikierroksilla! Mutta puhekielessä puhutaan yksinkertaisesti vain litiumista...

ovolo
fenomenologi
ovolo
Tätä foorumia ajatellen on hyvä muistaa, että litiumia käytetään myös lääkinnällisessä tarkoituksessa maanisuuden hoitoon!Ei käytetä, litiumsuoloja käytetään.Niinpä tietysti, litium-yhdisteitä käytetään. Kuka nyt puhdasta metallia järsisi, vaikka kuinka kävisi ylikierroksilla! Mutta puhekielessä puhutaan yksinkertaisesti vain litiumista...

Varmasti tiedätkin että litium alkalimetallina reagoi veden kanssa samalla tavalla kuin natrium, syntyy vetyä joka reaktion eksotermisyyden vuoksi syttyy palamaan.
Litiumhydroksidi on liian emäksistä nieltäväksi, se tekee ruokatorvesta kuoppaisen, ruoan nieleminen vaikeutuu oleellisesti.
Juuri siksikään ei pidä puhua litiumista vaan sen suoloista.

Kirjailija on hyvin seurannut aikamme tapahtumia energia-alalla ja tehnyt tietojensa pohjalta jännärin, jonka saa 30 eurolla:
http://www.tammi.fi/kirjat/ISBN/9789513 ... navi2/9015
Lainaus tuolta sivulta:

Lähitulevaisuus: Japanilaisen toimistorakennuksen kellarissa sijaitsevan ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmän modulit varastetaan. Samaan aikaan ranskalainen ydinvoimayhtiö näyttää hukanneen satakahdeksankymmentä grammaa plutoniumia.

Hälytysvalot syttyvät Yhdysvaltain ydinterrorismin vastaisessa erikoisyksikössä, sillä kahdeksan vuotta aiemmin soitetut puhelut yhdistävät tapaukset toisiinsa. Vähitellen yksikköä johtaville eversti Kenneth Andrewsille ja suomalaista syntyperää olevalle Lauri Nurmelle kertyy todistusaineistoa, joka viestii että Yhdysvaltoja saattaa uhata ydinasehyökkäys; että terroristit rakentavat suurta tuomiopäivän asetta, joka synnyttäisi mantereen laajuista tuhoa kylvävän radioaktiivisen pilven.

Iranilaissyntyistä Julia Noruziakin tämä maailman “ydinvoimapalapeli” vaivaa. Miksi sen palat eivät tunnu sopivan yhteen millään tavalla?


Ydinvoimapalapeli on mahdoton ratkaista niin kauan, kuin kansa saadaan pysymään siinä luulossa, että ydinvoiman siviili- ja asekäyttö voidaan pitää erillään - se nyt vaan on yksinkertaisesti mahdotonta, mutta talous on laskenut valehtelusta hyötyvänsä, joten tässä sitä ollaan. IAEAn (kansainvälisen atomienergiajärjestön) rooli ydinenergian kehittäjänä ja sen luvattoman (mitähän sekin oikein tässä yhteydessä tarkoittaa?) asekäytön valvojana on lievästi sanottuna skitsofreeninen.

sinnipirtti
ovolo
Tätä foorumia ajatellen on hyvä muistaa, että litiumia käytetään myös lääkinnällisessä tarkoituksessa maanisuuden hoitoon! :wink:tätä myös nauroin kun luin vastaajan ensimmäisen viesti tähän aiheeseen.
...
Jooh. Ymmärrän. Tai on helppokin ymmärtää, kun on tullut havainneeksi kuinka pitkälle jaksat asioita ajatella.

Tosiasia kuitenkin on, että ydinvoiman siviili-ja asekäyttöä ei voi erottaa toisistaan. Esimerkiksi IAEAn pääjohtaja ei naura sille, vaan pelkää samaa kuin kirjan Litium 6 kirjoittaja.

_________________
[size=75:133c3oga]Olitpa ydinvoiman puolesta tai vastaan, sinun on myönnettävä, että ydinvoima on kestävän kehityksen vastaista[/size:133c3oga]

uutena keskusteluaiheena, "Litium 6, onko luettu?"
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=27972

Aweb
Isomäen teoshan on kirjana varsin kehno, kliseinen ja kömpelö, mutta mitäpä kirjan lukeneet pitävät sen sisältämistä kuvauksista ydinvoiman aiheuttamista uhista?

Hyötöreaktori ja fuusiovoima kuvataan varsinaisiksi tuomiopäivän aseiksi, terroristien mahdollisuudet sytyttää maailma liekkeihin varastetun ydinpolttoaineen, uraanikuljetusten ja kaapattujen ydinvoimaloiden avulla erittäinkin varteenotettavaksi skenaarioksi, ja maailmalla eri tavoin karkuun päässeet radioaktiiviset ainekset pääsyyksi rajusti kasvaneeseen syöpäkuolleisuuteen (myös tupakoinnin aiheuttamiin kuolemiin).

Kyllä Isomäen perustelut vaikuttavat monta kokoluokkaa uskottavammilta, kuin vaikkapa norpan harjoittama määrätietoinen, ydinvoimaa lobbaava vähättely.


En ole lukenut kuin lainauksia ja arvosteluja netistä.

Voihan aiheesta olla kaksikin ketjua samaan aikaan, mutta kokeile, jos haluat, poistaa omasi jos ehdit.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Vastaaja_s24fi

Voihan aiheesta olla kaksikin ketjua samaan aikaan, mutta kokeile, jos haluat, poistaa omasi jos ehdit.

Sori, yritin etsiskellä, onko aiheesta jo keskustelua, mutta en löytänyt. Olisi varmaan pitänyt käyttää hakua.

Tökkivän palstamme ansiosta onnistuin laittamaan kolme keskustelua aiheesta, mutta ehdin poistaa niistä kaksi, tätä viimeistä valitettavasti en.

Noh, ei ole sinun keskustelusi kauheasti ottanut tulta, katsotaan, lähtiskö käyntiin nyt, kun näitä on kaksi.

Isomäki ei kyllä varsinaisesti kirjallisilla lahjoilla loista, se on vähän harmi. Aiheensa ja tietojensa puolesta tämä kirja, ja se edellinenkin, ansaitsisivat mahdollisimman laajan lukijakunnan. On ikävä sanoa, mutta Ilkka Remeskin kirjoittaa sujuvampaa tekstiä kuin Isomäki. Erona näissä on se, että Isomäki ei ole tyhjänpäiväinen.

Isomäkeä lukiessa tulee sellainen olo, että haluaisi seisoa olan takana neuvomassa, kun hän kirjoittaa. Ainakaan ei kannattaisi laittaa henkilöitä sanomaan 'hui kauhistus', kun jotain yllättävää tapahtuu (herääminen). Eikä aina välttämättä tarvitsisi olla sitä kohtausta, jossa maailman johtajat on koottu saman pöydän ääreen kuulemaan karmiva ja yllättävä totuus maailman lähitulevaisuudesta. Lisäksi olisi mukavaa, jos maailman hirveintä katastrofia ei aina olisi ratkomassa (käytännössä yksin) se sama kaunis ja kiiltokuvamainen sankaripari, joka kirjan alussa törmäsi siihen puolivahingossa ensimmäisenä. Syö vähän uskottavuutta niiltä asioilta, jotka Isomäki oikeasti hallitsee.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

EIKÖHÄN allaoleva kerro motiiveistaan ?

Risto Isomäki (s.8. kesäkuuta 1961 Turku) on suomalainen tieteis- ja tietokirjailija. Hänen romaaneissaan toistuvat ekologiset ja maailmanlopun teemat. Isomäen kirja Sarasvatin hiekkaa oli vuoden 2005 Finlandia-palkintoehdokas. Sarasvatin hiekkaa voitti vuoden 2006 Tähtivaeltaja-palkinnon. Hänen avopuolisonsa on kirjailija, kansalaisaktivisti Jaana Airaksinen.

Isomäen tietokirjat käsittelevät globalisaatioon ja kehitysmaihin liittyviä kysymyksiä. Hän on toiminut samojen teemojen parissa eri kansalaisjärjestöissä, mm. Maan ystävissä, Ympäristö ja kehitys ry.ssä ja Kehitysyhteistyön palvelukeskuksessa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat