Seuraa 
Viestejä8643

Tehdäänpä sitten oikea rengaskaivojen äitiketju tähän. Motiivina on se, että tunnetusti paskalaitoksilla on katastrofihana sen varalta että puhdasvesilaitoksella kenkkuillaan.

Eli millainen on rengaskaivo parhaimmillaan? Miten rakennetaan? Mitä kerroksia? Linkkejä.

Minulla on tontin korkeusasema niin, että lähimmän järven pinta on 5 m alempana. Valuma-alue on kuvitellussa kaivon paikassa maan pinnassa ehkä puoli hehtaaria. Jos mennään pari metriä alemmaksi on valuma-alue edelleen tuota luokkaa. Jos kolme metriä, alue laajenee useisiin hehtaareihin. En mielelläni menisi tuon syvemmälle, kun valuma-alueeseen sopii sen jälkeen kolme maasuodattamoa. Tosin välissä on 70...200 m savea.

Kuvittelemani kaivon paikka on aina kostea. Asustelemme ylävällä paikalla, mutta esimerkiksi rakentamisvuonna 1999 huippukuivana kesäna tuli vesi 2 m syvään vesijohdon kaivantoon. Siinä olisikin ollut valmis kaivon paikka, jos olisi tajunnut renkaita asetella.

Erikoisasetelma on se, että rakennuspaikkamme vanha pelto on salaojitettu tiiliputkilla. Noin 10 m päässä kuvitellusta kaivoni paikasta on vanha salaojien keräyskaivo. Se on noin 1 m korkea 400 mm betoniputki, johon tulee jostain noita tiiliputkisia salaojaputkia. Otin tuosta keräyskaivosta yhtenä kuivana kesänä kasteluvettä poistettuani ensin pyöreät kivet siitä. Eli lähelle kuviteltua kaivoa tulee vanhan peltoalueen salaojien tiiliputkia.

Mutta millainen on oikea kaivojen kaivo noin muuten?

Meikäläisellä on jatkokuvitelma tuon kaivon kanssa. Rakentelen siihen noin 80 senttiä maan pinnasta lukien luonnonkivisen altaan katoksella (sarjakuvista tuttu design), johon nostatan vettä uppopumpulla. Tuosta altaasta on sitten lysti nostella vettä sinkityllä ämpärillä. Ajastin huolehtii siitä, että allas tyhjenee yöksi. Noin ei leväkasvustolle tule sopivaa olosuhdetta ja muutenkin siinä on aina raikas vesi.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Sai sen käsityksen että maalaji on savea. Ja jos kaivantoihin nousee vesi kuivan aikaan, voisi kuvitella että alueella on paineellinen pohjavesi. Tai sitten se on savikerroksen päällä valuvaa orsivettä.

Putki savikerroksen läpi kallion päällä olevaan pohjasoraan, ja jos paine riittää on sinulla arteesinen kaivo eli putkesta virtaa pohjavesi omalla paineella.

Kaivo kannattaa sijoittaa mahdollisimman alas rantaan jolloin paine on todennäköisemmin riittävä.

Itsellä samanlainen lammen rannassa, eli maanpinnalla yksi eristetty pohjavalettu rengas ja päällä eristetty pumppukoppi. Ylivirtausta riittää ihan kuivimpaa syksyä lukuun ottamatta. Vapaa ylivirtaus muutama kuutio/vrk. Pumpaten vesipinnan 7m maanpinnan alle tuotto on yli 20000l /vrk.
Pintarenkaan pohjasta on 10.5m 16cm putkea pohjasoraan.

Kaivon vuosihuolto on helppo. Painepesurilla rengas puhtaaksi. Painotetulla pyöreällä harjalla putki puhtaaksi. Vetyperoksidit kaivoon ja pumppaus putkistoihin. Huuhtelupumppaus ja voi olla varma ettei Nokia efektejä löydy juomavedestä.

Täysin kirkas hyvä vesi, kuitenkin valkoisen täytetyn saavin pohjalle laskeutuu ajan kanssa ohut savikerros. Eli aavistus savea liikkuu veden mukana

Vesi tulee vettä pidättävän savikerroksen alta, eli veteen ei pintamaan sotkut pääse.

Ja ei muuten jäädy talvella, pitää pumpunkin sulana.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Saveen kaivamiseen olen joskus miettinyt keinoa jossa putken sisällä on pyörivä painepesusuutinrivistö ja lietteen poistopumppu. Betonirenkaan alareuna on viistetty ja sen päällä vaikuttaa riittävästi kuormaa painamaan sitä alemmaksi sitä mukaa kun savea liettyy pois.
Rajaa sille, miten syvälle sillä pääsee, ei juuri ole, jos välineet riittävät.

Matalaankin järviveteen saa hyvän kaivon, rakentamalla puken ympärille riittävän laajan hiekka/hiilisuodattimen, joka voi olla metrien laajuinen. Putken tilavuus määrää kuinka paljon vettä siitä saa vrk.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuota kaivamishommaa olen myös miettinyt noin. Renkaat saisi varmaan uppoamaan maaperään ottamalla maata renkaitten sisäpuolelta pois. Painepesuri-mammuttipumppu lienee aika tehokas yhdistelmä. Mutta alkaako maaperän paine kuitenkin ahdistamaan jossain syvyydessä?Tuskin kaivuhomma vaatisi renkaitten sisältä kovin teknisiä vehkeitä oikeasti. On ottimia, joita lyödään maahan ja nostetaan tavaraa pois. Tuollaisilla pystykaivamiseen tehdyillä vehkeillä nousee varmasti useampi kilo savea kerralla.

Ensin kannataisi varmaan tehdä kapoinen koereikä ettei tule heti kallio vastaan. Millaisia ovat maakairat?

Tosin kaivinkone ja kunnolliset soratäytöt lienevät oikeampi tapa. Kuvittelisin niin, että sinne 3 metrin monttuun tulisi ainakin kuorma hienoa hiekkaa renkaitten sivuille ja päälle savi takaisin ainakin yksi metri. Noin saisi suotautumispinta-alaa paljon. Ehkä hiekka tulisi erottaa savesta suodatinkankaalla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Tuo linkki on aika hyvä. Muuten, pintavesi ei saa joutua kaivoon. Se selviää kuvastakin. Pintavesikaivo-sanalla käsitetään kuoppamainen kaivo, johon maan päällä olevat sadevedet johdetaan. Ts. sadevesikaivo vaikkapa asfalttiparkkipaikan keskellä.

Maan alla oleva puhdas vesi on pohjavettä. Oli se sitten porakaivosta tai rengaskaivosta otettu.

Pienen vähempituottoisen "kaivon" voi tehdä ihan teräsputkesta. Putken alapää porataan reikiä täyteen vaikkapa metrin matkalta, ja putki painetaan koneella maahan. Putken ulkopintaan voi tehdä poramaiset siivekkeet, jolloin pyörittämällä saa kairattua putken maaperään. Kaivon tuotto riippuu maaperästä, ja jos se osuu sopivasti hiekkakerrokseen, tuotto saattaa olla rengaskaivon luokkaa. Putken alapää on tietenkin tehty kiilamaiseksi. Veden tulon alkua voi helpottaa painamalla vettä putkesta maan sisään, jolloin muodostuu "onteloita" pohjavedelle.

Pintavettäkin voi suodattaa juomakelpoiseksi ja vaikka antaa sille UV-käsittelykin. Suodinosa voi sijaita vaakasuuntaankin jos se on veden alla. Vaikka tavallinen kaivoputki vaakasuuntaisena, täynnä hiekkaa yms. Rakenne voisi olla sen täyttöä helpottava.

Kuten kaivojen kohdalla on havaittu pintaveden pääsevän niihin usein, ei niissä ole sen varmempaa kuin omatekoisella suodattimella. Lämpötilassa on tietenkin vaihtelua enemmän kuin pohjavedessä, mutta siitä ei ole suraa vaikutusta epäpuhtauksiin.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Jaa Aslakki son nähny ko kaivoja tehhän helpolla , ja helposti.

Otethan tuommonen 6- 8 tuuman kovamuovinen viemäräputki.
Nehän on alunperin vishin 9 metriä pitkiä ?
No harvassapaikassa se kaivon häätyy niin syvän olla.

Nii no joo ko putki kattottu ja hommattu vamhiksi , sen putken toinenpää tykithan tiivhisti puusta tai jostaki muusta tehyllä korkilla. Paitti että siihen jätethän sopeva vesiputki pumppausta varten.

Parashan olis ko ostas kaupasta tuuman vesijohtiputkea( rautasta )
30 cmm pätkän. Sitte ostas Blastik baddinkia muutaman kilon.
Baddibnkista vain tulppa pytken päähän , ja rautaputki tulpasta läpi.
Ko laitos valamis ,eli Battingit kuivanhet,niin siihen rautaputkhen
vesiletku , ja se kirrathan lemmarilla, tai jopa kahella.

Koko hökötys nostethan pysthyn , no jaa hyvä olis etukäthen jonkulainen häkötys pystyttää , että tuo 9 meetrinen putki suurinpiirthein pystyssä pysys. Sitte senku alkaa pumppaamhan pumpulla vettä letkua pitkin tuhon laitokshen. Uppoaako kusi lumhen hiesumaahan ja savimaahan.
Onhan se tuommosessa 6-8 tuumhaisessa ja 9 metriä korkeassa vesipilarissa senthän vähäsen painoa.
Tuommonen ihan normaali moottorikäyttönen pikku puutarhapumppuu on riittävä. Putki vain kannataa pittäää melko täýnne vettä, vesi liettää maata
putken alla, ja liikavesi tullee putken sivulta ulos tuuven tulleshans
maata , savea hiesua , jopa katkeampaakin hiekkaaki.
Putkea kannatee pyöritellä ja käännellä sekä kallistella ,että maa putken ympärillä pysyisi löysänä , ja vesi virtais ulos tasasesti joka puolelta putkea. Putkea ei kuitenkaan kannatte väkisin yrittää maahan painaa,
se voipi tarttua kiinni. Mutta jos kaikki asiat on kunnossa ja putkea
hiljaa kallistellaan , ja pyöritetään puoli kierrosta yhteen suuntaa ja sitte takasin, niin nuin 1,5 -2 metriä uppoaa tunnissa maaperästä riippuen.

Minkä enemmän pumpataan vettä sen parempi, mutta painetta ei putkeen kannatte pumpata koska paine nostaa putkea paremminki ylöspäin.

Jos omalle työlle ei laske hintaa , niin tuo on halvin "Porakaivo"
jos ei syvälle tartte mennä,eikä veenkulutus ole ihan mahotonta.

Ko sitte joskus törmätään kiveen tai kallioon, niin hommahan on tietenki siltäosin seis , mutta kannataa tutkia minkäverran putkessa on vettä ?
Tiukka ja tiivis muoviputki ei laske vettä sisäänsä kuin alkautta.
Jos vesikorkeus putkessa on 2metriä tai ylikkin, niin hyvin karkeaa
kivimursketta pohjalle sankollinen pari sankollista hienoa puhasta hiekkaa perään, ja taasen " sepeliä".
Satun tietämhän nuin tehtyn kaivon, sen syvvyys on 6,5 mertriä ja vettä kaivossa on kerralla noin 70 litraa. puhasta ja hyvää kristallinkirkasta kaivovettä. Jos kerralla pumpaa kaivon tyhjäksi on noin 15-20 minuutin päästä taas sama määrä vettä kaivossa.

Nii että tämmöstä.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuo Aslakin esittämä menetelmä toimisi kairana minullakin. Eli voisi tutkia kuinka syvälle pääsee ja kun putken tyhjentää vedestä, voi sitten tutkia miten ylös vesi siellä nousee. Eli aivan selvä mittausmetodi tuo.

Mutta eihän tulppaus ole noin työlästä? Onhan viemäriputkiin supistuksia ja sokeita tulppiakin. Putkestahan pitää myös saada ilma pois, jotta sen paino saadaan käytetyksi hyväksi. Eli siinä pitää olla myös takaiskuventtiili yläpäässä, josta purskahtelee ilmaa aina pois paineen vaihdellessa ja lopuksi putki on täynnä vettä .

Entäs sitten jatkokehittely. Jos kuvitellaan että on päästy 6 m syvyyteen, niin putkeen voi pudottaa ohuempaa kovaa salaojaputkea metrin ja vetää umpiputkea metrin verran ylös. Ensin salaojaputken ympärille tiukka kerros suodatinkangasta, jotta suodattava pinta pysyy isona. 6 metrissä taitaa veden paine olla sitä luokkaa, että kovastakin savesta tihkuu vettä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Aslakki se kertoi melkein saman millä minä tein tuon putkikaivon. Käytin 2 metrisiä 160mm muhvillisia viemäriputkia. Alkuun käytin kairaa kovemman maan läpäisyyn veden kanssa. Kovan kuorikerroksen läpäisyn jälkeen ajoin makopumpulla lammesta vettä huonekaluputken päässä olevaan suuttimeen.
Suutin oli putken sisällä ja itse tellingiltä painoin putkea. Vesi valui putken yläpäästä pois tuoden savilillua pois. Välillä putki painui maahan ihan mukavaa tahtia. Lopulta kävi niin ettei putki enää painunut ja ylivirtaus loppunut vaikka pumpun pysäytti. Eli taisi tulla kallio vastaan.

Osui vain hyvään kohtaan eli koe pumpatessa tulee yli 20 kuutiota vuorokaudessa pohjavettä. Pohjavesipainetta oli sen verran että jouduin tiivistämään putken ympärystä hiekka/saviseokselle joka pakkautui sen verran tiiviiksi ettei putki vuotanut ulkopuolelta. Letku putkeen ja pää tulpaten nousi vesipinta 1.5m maanpinnan yläpuolelle.

Putken ympärille tasaus ja sorakerros, 35mm viemäriputki mutkan kanssa pystyyn, betonia laataksi ja päälle 100cm kaivonrengas.
Viemäriputki on ylivuotoa varten eli sillä saa säädeltyä kuinka täyteen rengas nousee.

Päälle pumppukoppi ja imuletku maan sisään putkeen. Eristys ja ei ole pumppu talvella jäätynyt. Ylivirtaava vesi huolehtii sulana pysymisestä.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat