Islam: Rauhan uskonto?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko islam sittenkin väkivaltainen uskonto?

Olisi jotakuinkin suotavaa, jos aikoo puhua islamista, ottaa selvää mistä islamissa on oikeasti kyse. Jos aikoo vertailla islamia ja "kaikkia muita", on hyvä tehdä selväksi mihin väitteenä perustaa.

Koraanin lukemisesta pitää sanoa muutama sana: Toisin kuin monet luulevat, Koraani ei ole Raamatun taikka Tooran tapainen väljä kokoelma eri aikakausina eri kirjoittajien raapustamia kertomuksia. Koraani on Allahin puhetta ja islamissa se ymmärretään täten ehdottomaksi totuudeksi kaikkina aikoina ja kaikkialla. Koraania ei ole ladottu kronologiseen järjestykseen vaan suurat ovat yksinkertaisesti pituusjärjestyksessä. Entä sitten? No, tämä on hyvin merkittävä seikka, koska Koraani opettaa tarkasti, että jos Allah on suonut uuden (ts. jallisesti myöhemmin) ilmestyksen, niin se on validi ja aikaisemmat säkeet, jotka ovat ristiriidassa uuden kanssa, mitätöidään:

2:106. Jos me {Allah} pyyhimme pois jonkin jakeen tai annamme sen unohtua, annamme tilalle samanlaisen tai paremman. Etkö tiedä, että Allah on kaikkivaltias.

Tästäkin syystä Koraanista säkeiden pomiminen sattumanvaraisesti on vääräoppista.

Ymmärtääkseen Koraania on siis tukeuduttava tietoon Muhammadin elämästä, sunnaan. Muhammedin elämää on dokumentoitu suureen määrään haditheja joista luotettavimpana ja siten auktoritatiivisena kokoelmana pidetään Sahih al-Bukharia. Muhammadin elämään saa kosketuksen myös lukemalla Muhammadin Elämänkerran.

Nämä kertomukset eivät ole kiinnostavia ainosataan siksi, että ymmärtäisi mistä Koraanissa itse asiassa kulloinkin puhutaan, vaan myös siksi, että Muhammad on islamin mukaan täydellinen ja virheiltä suojattu ihminen.

”Sunna on sitova esikuva muslimeille, ja jokaisen hurskaan muslimin velvollisuus on noudattaa profeetta Muhammadin tarjoamaa esikuvaa. Sunnan ja Koraanin keskeinen ero on siinä, että Koraanin teksti on sanasta sanaan Jumalan puhetta, mutta sunna on kertomuksia Muhammadin sanoista ja te oista, ei jumalallista ilmoitusta. Profeetta Muhammad oli kuitenkin virheiltä suojattu (ma'súm), joten hän ei käytöksessään tehnyt mitään väärää tai mitään, mikä ei olisi ollut Jumalan tarkoitus.” (Hämeen-Anttila 2001: 28 )

Näillä eväillä, ja tutkimalla islamin historiaa, voi helposti sukeltaa islamin tarjoamaan väkivallan ja alistuksen maailmaan.

Muhammadin elämänkerran supistetussa käännöksessä (Hämeen-Anttila) sota alkaa täydellä teholla hieman ennen kirjan puoltaväliä. Teoksessa kuvataan hyvin selkeästi miten Mohammad esimerkiksi salamurhautti poliittisia vastustajiaan ja kuinka hän alisti ympäröiviä kansoja saavutettuaan vahvan sotaherran aseman. Tämä on esimerkki muslimeille myös nykyään.

Nyt kaikki varmasti arvaavat, mitkä käskyt Allah on antanut viimeisenä.

Tässä pari vastausta yleisiin vastaväitteisiin:

1) Koraania ei voi tulkita kovinkaan paljoa. Se on hyvin yksiselitteinen ja kautta aikain islamin oppi ja laki on ollut hyvin yksiselitteisiä. Esimerkiksi se, pyydetäänkö vihollista kääntymään islamiin, ennen hyökkäämistä, kuten Osama teki, vai ei, on meidän kannaltamme kovin samantekevää.

2) On varmasti rauhanomaisia muslimeita. Kaikissa uskonnoissa on tekopyhiä ja vääräoppisia. On myös kristittyjä, jotka ovat itsekkäitä ja ahneita. Tärkeää on kuitenkin huomata mihin islam itse käskee. Tarkastelemalla islamin opetuksia islamin opmistakin lähteistä huomaa, että maltilliset muslimit eivät joko tiedä, mitä islam opetta, tai he ovat yksinkertaisesti hylänneet islamin keskeiset opinkappaleet.

3) Ei Eurooppaan muuttava muslimi tietenkään kerro avoimesti kannattavansa sharian lakia ja haluavansa Allahin lain myös Eurooppaan. Sehän olisi täysin heidän tavoitteidensa vastaista strategiaa.

4) Toki jotkut suomalaismiehetkin antavat vaimolle ympäri korvia ja raiskaavat neljän seinän sisällä. On kuitenkin huomattava, että yhteilöydä oikeutusta rauhanomaisuudelleen islamistaskunta ja laki millään tavoin pidä tällaista käyttäytymistä hyväksyttävänä tai suotavana! Islam sen sijaan opettaa, että vaimoa saa lyödä (esim4:34) ja että vaimo on seksuaalisesti miehen omaisuutta. Kannattaa myös miettiä mitä koraani ei kiellä säkeessä 4:23.

5) Israeliin ja Yhdysvaltain sekoittaminen terrorismin syihin on silkkaa tietämättömyyttä. Islamin opit ovat ajalta ennen Israelia ja Yhdysvaltoja ja islamin oppeja on toteutettu näyttävästi aina Mohammadin ajoista asti.

6) Islamia ei todellakaan voi arvioida sellaisen uskontokäsityksen perusteella, joka yleensä länsimaisella ihmisellä on (pitkälti kristillisyyden ja juutalaisuuden perusteella). Se tosiasia, että islamista puhutan uskontona, ei todista, että kyseessä olisi pelkkä uskonto. Toisin sanoen kaikki uskonnot eivät ole samanlaisia ja niissä ei ole sama rakenne, sama käsitys oikeasta ja väärästä, sama vapaus käyttää maalaisjärkeä jne. On myös täysin perusteltua sanoa, että sellainen uskonto, joka ei käske väkivaltaan, on parempi kuin sellainen, joka näin tekee.

Tässä nyt muutama mieleen juolahtanut fakta.

( Lisään tähän kohdan:
6) Koraanista on luotettavia käännöksiä tarjolla. Kyllä arabiaa osataan kääntää siinä missä muitakin kieliä. Jotkut käännökset ovat tosin poliittisesti korrektimpia kuin toiset.)

Sivut

Kommentit (276)

Vierailija

Islam kielletyksi uskonnoksi.

Syyksi riittää pelkästään se, että se on tekijä joka lisää eniten väkivaltaa maailmassa.

Ainiin. se joka jää kiinni islamin harjoittamisesta tapetaan, saavat maistaa omia konstejaan.

Vierailija

Saahan sitä jaaritella mitä vain runokirjasta. Nurkan takana silti äärihemmo odottaa kivenmurikan kanssa ja saat sen päähäsi kun lähdet ulos.

Vierailija

-----------------------------------
Poistin. Keskustelu mahdotonta.
Olisi kiinnostavaa keskustella Koraanista ja sen sisällöstä ja haditheistä. Mutta hyvin harva haluaa keskustella siitä tällä palstalla. Ei edes ketjun aloittajaa kiinnosta keskustella aiheestaan.

Vierailija
Kyllä, kyllä tunnen Islamin opin aika hyvin.

Aion vain reagoida tällä kertaa/hetkellä, vain tähän kohtaan. Muslimit tulkitsee Koraania aivan samoin kuin kristityt tulkitsee Raamattua.

Jos kerran tunnet islamin opin, tiedät, että Koraani on Allahin puhetta enkeli Gabrielin välityksellä profeetta Mohammadille. Koraani on siis sanasta sanaan totta ja ehdotonta lakitekstiä hurskaalle muslimille.

Tiedät myös, että Koraanissa opetetaan opista 'naskh' eli kumoaminen edellä mainitsemani säkeen perusteella. Tätäkään ei Allahin olisi erityisesti ja tarkasti tarvinnut määrätä, ellei Koraani olisi ehdoton lähde islamissa.

Varmasti tunnet myös islamin historian. Muhammad antoi seuraajilleen esimerkkiä ryöstelemällä ja sotimalla. Tästä voi lukea esimerkiksi kirjasta "Profeetta Muhammadin Elämänkerta" (käännös: Hämeen-Anttila)

Miksi et reagoi myös muuhun osaan aloittamaani avausta? Onko käsityksesi asiasta liian hankalia perustella siihen tukeutuen, jota on pidetty aitona islamina jo 1400 vuotta?

Islamissa Koraani ja sunna ovat ensisijaiset lähteet uskonnon harjoittajalle ja Allahin laki on ehdoton.

Hurskaiden muslimien tulkintatavasta kertoo ihmisoikeusliiton tekemä tutkimus siitä seuraako Suomen muslimit shariaa vai suomen lakia jos perheoikeudelliset lait ovat ristiriidassa. Ei ollut kovin yllättävää että ne, jotka profiloituivat ukontoa harjoittaviksi olivat tiukimmin sharian takana, kun taas ne jotka eivät harjoittaneet puolsivat useimmin Suomen lakia.

Pelottavinta on se että 500:sta kyselyn saaneesta jätti 425 vastaamatta! Mitähän he olisivat vastanneet?

Toki on rauhanomaisia muslimeja. Tekopyhiä on kaikissa uskonnoissa.

He kysyivät kuolemaisillaan olevalta Usairimilta: "Mikä toi sinut tänne (Uhudin taisteluun), Amr? Huoli kansastasi vai kiintymys islamiin?" Hän vastasi: "Mieltymys islamiin. Minä aloin uskoa Jumalaan (Allahiin) ja Hänen lähettilääseensä ja käännyin islamiin, otin miekkani ja tulin Jumalan lähettilään luokse. Sitten taistelin, kunnes minun kävi kuten näette."
Tämän sanottuaan hän kuoli heidän käsiinsä. Kun tästä kerrottiin Jumalan lähettiläälle, hän sanoi: "Hän pääsi Paratiisiin."
Ibn Hisham, Profeetta Muhammadin Elämänkerta, Basam Books, 1999, käännös Jaakko Hämeen-Anttila

Tuo kohta sattui vain olemaan seuraava kohta kirjanmerkkini jälkeen.

Vierailija

Muutama Koraanin lainaus:

8:39. Taistelkaa heitä vastaan, kunnes epäjumalia ei enää palvota, vaan yksin Allahia {koko maailmassa}, mutta jos he herkeävät (palvomasta muita Allahin lisäksi), tietää Allah, mitä he tekevät.

8:67. Profeetan ei sovi ottaa sotavankeja lunnaiden toivossa ennen kuin hän on alistanut koko maan. Te tavoittelette tämän maailman omaisuutta, mutta Allah haluaa teidän tavoittelevan tuonpuoleista. Allah on Mahtava, Viisas.

9:29. Taistelkaa niitä Kirjan ihmisiä (juutalaisia ja kristittyjä) vastaan, jotka eivät usko Allahiin ja viimeiseen päivään, eivät pidä kiellettynä sitä, mitä Allah ja Hänen profeettansa ovat kieltäneet, eivätkä ota uskonnokseen totuuden uskontoa (ts. islamia). Taistelkaa heitä vastaan, kunnes he maksavat nöyrinä veronsa.

9:33. Hän {Allah} on lähettänyt lähettiläänsä {Muhammadin} tuomaan johdatuksen ja totuuden uskonnon (islamin) saattaakseen voittamaan kaikki muut uskonnot, vaikka se on vastoin vääräuskoisten (monijumalaisten, pakanoiden, epäjumalanpalvojien ja ateistien) tahtoa.

Jääkö tästä jotain epäselväksi?

On yksinkertaisesti epärehellistä väittää, että islamissa voisi Koraania tulkita, kuten kristityt tulkitsevat raamattua. Se ei ole islamin oppien mukaista. Ja vaikka Koraania voisikin ikäänkuin tulkita, niin pelkästään Muhammadin elämän tarkastelu riittää ymmärtämään minkä esimerkin pohjalta tulkintaa tulisi tehdä.

Sahih al-Bukhari 5:59:377; Jabir bin Abdullah on kertonut: Uhudin taistelun päivänä eräs mies tuli profeetan luo ja sanoi: ”Voitko kertoa minulle, minne päädyn, jos kuolen marttyyrina?” Profeetta vastasi: ”Paratiisiin.” Mies heitti kantamansa taatelit käsistään ja taisteli kunnes kärsi marttyyrikuoleman.

Sahih al-Bukhari 8:82:795; Anas on kertonut: Profeetta katkaisi Uraina-heimoon kuuluneiden miesten kädet ja jätti polttamatta umpeen (heidän verta vuotaneet raajansa), kunnes nämä kuolivat.

Tässä esimerkkiä kaikille muslimeille sillä: "... Profeetta Muhammad oli kuitenkin virheiltä suojattu (ma'súm), joten hän ei käytöksessään tehnyt mitään väärää tai mitään, mikä ei olisi ollut Jumalan tarkoitus.”

Sahih al-Bukhari 7:62:88; Ursa on kertonut: (53-vuotias) Profeetta kirjoitti (aviosopimuksen) Aishan kanssa tämän ollessa 6-vuotias ja pani avioliiton täytäntöön [ts. oli ensi kerran sukupuoliyhteydessä Aishan kanssa] tämän ollessa 9-vuotias, ja Aisha oli hänen kanssaan yhdeksän vuotta (ts. hänen kuolemaansa asti).

Vierailija

En tunne Islamia kuin median kautta.

Ihmisen historia on täynnä sotia. Ihmiset osasivat sotia jo paljon ennen islamia tai kristinuskoa.

Uskontoa käytetään sodassa henkisenä tukena sotilaille, joille vakuutetaan, että he taistelevat uskonnon ja isänmaan puolesta. Sitä teroitettiin viimeisissä sodissakin. Kenttäpapit oli valjastettu sotainnon ylläpitäjiksi.

Näin kertoi isäni, joka säilyi hengissä, vaikka oli sodassa alusta loppuun. Muuten minuakaan ei olisi, joten kovin sattumanvaraista on tänne syntyminen.

Vierailija

-.....................................
Poistin. Keskusyelu mahdotonta. Ei kannata haaskata aikaansa tällaiseen.
Olisi kiinnostavaa keskustella Koraanista ja sen sisällöstä ja haditheistä. Mutta hyvin harva haluaa keskustella siitä tällä palstalla. Ei edes ketjun aloittajaa kiinnosta keskustella aiheestaan.

Vierailija
pointless
Mikäs hihhuli tämä nyt taas on?

Muutamista sanavalinnoista päätellen Teijoster.

Esim "Olisi jotakuinkin suotavaa". Ja tuntee ihmisoikeusliiton, kuten varmaan aseista kieltäytyvä Jehovan todistaja.

Mutta mikä on ihmisoikeusliitto ? Rahankeruuautomaatti, joka saa rahaa EU:lta, RAY:lta ja työ- ja opetusministeriöiltä jne.

Mutta jotta he tekisivät jotain, niin haetaan projektiraha erikseen, esim Suomen kulttuurirahastolta.

Liiton idea on edistää tasavertaisuutta, mutta lähes koko tiedotus- yms toiminta palvelee vain pk-seutua. Jokainen johtokunnan jäsen lienee helsinkiläinen.

Käytännön työ on tätä:
Liiton varsinainen kokous pidettiin 27. päivä huhtikuuta 2006 liiton toimistolla Helsingissä. Paikalla oli 16 liiton jäsentä.

Eli 16 ihmistä, joilla on iso palkka ennestään, esim Arajärvi ja Heidi Hautala, panee pari miljoonaa haisemaan joka vuosi. Samat nimet näkyy Rauhankasvatusinstituutin, Pakolaisneuvonta ry:n, Suomen Helsinki-komitean, Smash Asem, Rasismin ja muukalaispelon vastaisen Rasmus-verkoston, Vähemmistöasiain neuvottelukunnan, Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuoden 2007 kansallisen johtoryhmän ja yli 40 muussa reissu-organisaatiossa.

RAY:n rahat menee matkoihin maailman ympäri eri konferensseihin. Nämä 30-40 aktiivia ovat jäseninä ja johtajina 30-40 vastaavassa päällekkäisessä järjestössä !

Vierailija

aah... Kenttäpapit ja -piispat, nuo rauhan, veljeyden ja rakkauden miehet, jotka Jeesuksen lailla käänsivät kaikki poskensa viholliselle, myös persposkensa.

Vierailija

Itse olen huomannut, että raamattua yms. "pyhää kirjaa" luetaan eräänlailla kaksitasoisesti eli jos lukee; alistakaa kaikki allenne yms, tämä tarkoittaakin hengellisessä mielessä alistakaa eikä konkreettista alistamista.

Vierailija
Terrieri
aah... Kenttäpapit ja -piispat, nuo rauhan, veljeyden ja rakkauden miehet, jotka Jeesuksen lailla käänsivät kaikki poskensa viholliselle, myös persposkensa.

Hoitivat kahta asiaa hyvin. Kuolevat ei kuolleet yksin, ja kaatunetkin vietiin kotimultiin. Tiedätkö kuinka tärkeää se on omaisille ? Viimeinen näkeminen on tärkeämpää kuin mikään, sitä ei voi rahalla edes mitata, vaikka tyyppi on pelkkä hiilivetykasa. Mene kysymään tsunamin uhrien suvulta.

Tekisi mieleni tutkia, että miksi ihminen haluaa saada ruumiita lähelleen. Onko joku sielu vielä olemassa ? Ennen viimeistä näkemistä ihmisestä puhutaan preesensissä, sen jälkeen imperfektissä, vaikka olisi jo tieto kuolemasta.

Vierailija
Terrieri
aah... Kenttäpapit ja -piispat, nuo rauhan, veljeyden ja rakkauden miehet, jotka Jeesuksen lailla käänsivät kaikki poskensa viholliselle, myös persposkensa.

Heh , samaa mieltä.

Vierailija

Tafsir tarkoittaa Koraanisia oppeja selittäviä teoksia.

Korkein Tafsir on Koraani itse. Se mitä Koraani sanoo on korkein oppi ja ensisijainen käsky muslimeille, koska Koraania pidetään Allahin puheena sanasta sanaan.

Toiseksi korkein Tafsir ovat hadithit ts. profeetta Mohammadin omat sanat ja teot, perimätieto hänen käyttäytymisestään. Jos Koraanista ei siis saa selvää jossain kohdassa, on ensisijainen sekundäärilähde hadithit.

Koraani käskee taistelemaan vääräuskoisia vastaan JA Muhammad antoi esimerkkiä toteuttamalla tätä käskyä. Tafsir on siis hyvin yksiselitteinen tämän väkivallan suhteen.

Koraania ei siis tulkita tuosta vaan maalaisjärjen pohjalta.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä13828
Liittynyt27.11.2006

Pieni huomautus:

J.Reunamo

Tiedät myös, että Koraanissa opetetaan opista 'naskh' eli kumoaminen edellä mainitsemani säkeen perusteella.

Naskh ei varsinaisesti liity mainitsemaasi säkeeseen (2:106. Jos me {Allah} pyyhimme pois jonkin jakeen tai annamme sen unohtua, annamme tilalle samanlaisen tai paremman. Etkö tiedä, että Allah on kaikkivaltias. ). Tämä säe nimittäin viittaa siihen, että kaikki mitä Muhammedille ilmestyksenä kerrottiin, ei ole päätynyt Koraaniin, ts. Allah on antanut joidenkin ilmestysten osien tarkoituksella unohtua tai vaihtanut ne toisiin.

Naskh on on vaikeampi käsite ja liittyy Koraanin ristiriitaisuuksiin (erityisesti lakeihin liittyen). Esim. perintösäädöksissä on kohtia jotka ovat ristiriidassa keskenään. Tällöin katsotaan, että on tapahtunut ns. aborgaatio (naskh), koraanin jakeen kumoaminen toisella. Itse jaetta ei kumota, vain ainoastaan sen lainvoimaisuus. Naskhin soveltamisoppi oli voimissaan erityisesti keskiajalla, kun islamilainen laki muotoutui (sharia perustuu enemmänkin sunnaan kun itse Koraaniin).

Naskh on jossakin määrin hämärä ja ristiriitainen. Mutta niinpä uskonnot yleensäkin ovat täynnä hämäryyksiä ja ristiriitaisuuksia.

Mitä tulee Koraanin tulkintaan yleisesti, kaikista jakeista ja suurista on olemassa useita kanonisoituja tulkintoja joita sovelletaan tarpeen mukaan. Opillisesti täysin uusia, yleisesti hyväksyttyjä tulkintoja ei ole tehty enää satoihin vuosiin. Uudet tulkinnat liittyvät lähinnä uuden ajan ilmiöihin (esim. suosittu luonnontieteellinen tulkinta etsii Koraanista nykytiedettä tukevia osoituksia Allahin mahdista. Ymmärrettävistä syistä tämä maallikoiden keskuudessa levinnyt ja populistinen tulkinta ei ole uskonoppineiden suosiossa.)

Koraani on hyvin sekava opus ja myös tyylillisesti hyvin vaihteleva tiiviistä aforistiikasta laveaan jaaritteluun ja kauniista runollisuudesta ankaraan asiaproosaan. Joskus Koraani on peräti hauska, Allahilla lienee myös huumorintajua.

J.Reunamo
Kuten sanoin, islamia ei sovi tulkita sen uskontokäsityksen pohjalta, joka meillä on kristillisyydestä.

Tämä pitää paikkansa. Aivan jokaisessa täälläkin islamissa käytävässä keskustelussa sorrutaan säännönmukaisesti tähän virheeseen. Koraani on ollut lähes 1400 vuotta keskeinen osa jokaisen muslimin elämää kohdusta hautaan. Kristinuskossa ei ole oikein mitään vastaavaa.

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat