Seuraa 
Viestejä45973

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... /12/595125

EU-velvoite nostaa sähkön hintaa Netti-tv
Julkaistu 28.12.2007 18:30 (päivitetty 21:49)

Syynä on uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen EU:ssa. Suomi on saamassa suuremman velvoitteen kuin haluaa. Ongelmia on luvassa kaikille muillekin EU-maille.

(MTV3-Vesa Kallionpää)

Suomi on saamassa EU:lta suuremman velvoitteen uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen kuin mitä olisi halunnut. Velvoite tulee nostamaan sähkön hintaa, koska muun muassa tuulivoiman massiivinen lisääminen ei onnistu ilman miljardiluokan tukea. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) varoittaa, että ilmastonmuutoksen nimissä tehtävä energiauudistus tulee myös hidastamaan Suomen talouskasvua.

EU-maat ovat päättäneet, että vuonna 2020 Euroopan loppukäyttöenergiasta 20 prosenttia tuotetaan mm. tuulella ja puulla eli uusiutuvilla energiavaroilla. Keskimääräinen lisäys maata kohden olisi 11,5 prosenttia. Erot nykytilanteessa ovat kuitenkin suuria. Suomen energiasta jo nyt lähes 29 prosenttia on uusiutuvaa, kun esimerkiksi Britanniassa sen osuus on vain pari-kolme prosenttia.

Silti Suomen tavoite vain 7 prosenttiyksikön lisäyksestä ei riitä EU:n komissiolle. MTV:n uutisten tietojen mukaan komissio aikoo esittää Suomelle 10-11,5 prosenttiyksikön lisäystä.

Velvoite aiotaan täyttää lisäämällä puu- ja tuulienergian käyttöä. Kumpikaan ei kannata ilman tukiaisia.

Toinen vaihtoehto on kohottaa sähkön hintaa. Sähkön hinta voi nousta jopa kymmeniä prosentteja, lopulta ehkä jopa tuplaantua. Velvoitteiden arvioidaan vaikuttavan myös Suomen työllisyyteen ja talouskasvuun.

- Se merkitsee lähes prosenttiyksikön suuruista miinusmerkkiä kansantuotteen vuositasolle 2010-luvulla, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen pelkää.

Ongelmia on luvassa kaikille EU-maille. Armoton jälkipeli alkaakin varmasti heti, kun komissio tammikuun lopulla julkistaa uusiutuvan energian maakohtaiset velvoitekiintiöt.

Tässä on herkullinen asetelma tuleville vuosille. Suomi on aina hanannut vastaan EU:n velvoitteita ja nyt on tiedossa suuri korotus uusiutuvien energioiden osuuteen.
Mikäli tämä velvoite menee läpi, niin 6. ydinvoimalaa ei tähän maahan tule 15 vuoteen. Yksinkertaisesti tällaisen voimalan rakentaminen veisi EU-velvoitteita väärään suuntaan niin paljon, että vanhoista ydinvoimaloista pitäisi luopua ensin.
Maamme 29 %:n bio-osuus on lähinnä naurettava koska se koostuu puoliksi mustalipeän poltosta.
Suomi ei ole rakentanut tuulivoimaa vaikka maallamme on rannikko ja avomerituntumassa erinomaiset tuuliolot ympäri vuoden. Nykyinen tuulivoimakapasiteetti on moninkymmenkertaistettava.
Kyse on nyt siitä, haluammeko tällä mittavalla tuulivoiman lisällä työllistää kotimaista osaamista vai jätämmekö ydintyyliin hommat ulkomaisiin käsiin.
Heikoimmassa tapauksessa ulkomaalaiset yhtiöt tulevat rakentamaan tulevan tuulivoimakapasiteetin niin, että he myyvät sähkön meille ja vievät investointirahat muualle. Merkkejä tästä on jo nyt ilmassa.
Mitä tulee biovoimaan, niin paperiteollisuus on Suomessa lakkoillut kannattavuuteensa ohi. Puu on liian arvokasta myydä halvalla selluksi. EU:n biovelvoitteet voivat jatkossa viedä puuta poltettavaksi Keski-Eurooppaan, jossa ollaan valmiita maksamaan kunnon hintaa puusta, jota on nyt pilkkahintaan kartellisopimuksin viety paperimiehille. Tämä sikailu loppuu, lähes joka toinen kuukausi suljetaan joku tehdas Suomessa.
Sähkön hinta tulee nousemaan jokatapauksessa, syy ei ole pelkästään mittavissa EU-velvoitteissa.
Suomessa on pitkään ollut vallalla sähkön alihinta, jota on ylläpidetty ydinvoiman halpuusharhalla.
Sähkö on ollut niin halpaa, että sillä on kannattanut tuhlata sähkölämmityksen muodossa ja myydä teollisuudelle lähes ilmaiseksi. Tälläinen vääristynyt tapa on johtanut siihen, että nykyinen energiateollisuutemme on paisunut halvan sähkön myötä erittäin energiatuhlailevaksi. Ei ole ollut kannattavaa investoida taajuusmuuttajiin tai muihin energiatehokkaisiin prosesseihin.
Mikäli teollisuuden sähkön hinta noussee merkittävästi, niin tämä karsii näitä paperiyhtiöitä toivottavasti isolla kädellä. Sähkö on yksinkertaisesti liian arvokasta tuhlattavaksi.
Parikymmentä vuotta sitten Suomi oli rakentamisen suhteen Euroopan tiukimpia maita mitä tulee energiatehokkuuteen, nyt olemme EU:n pohjalla. Rakennusmääräykset ovat aivan liian löysiä ja ovat johtaneet siihen, että lämmitysenergiaa vaaditaan suuria määriä. Tämä vaatii kaukolämpöverkoilta turhia kilowatteja. Esim. Helsinki lämpiää nykyisin lähes täysin fossiilisilla polttoaineilla. Vastaavasti 200 000 kotitaloutta luottaa öljylämmitykseen.
Suomi on näissä energia-asioissa EU:n takapajula, oikeastaan taka-Venäjää. EU:n velvoitteissa Suomi joutuisi investoimaan puhtaaseen, uusiutuvaan energiatalouteen, joka toisi maahamme työpaikkoja ja vähentäisi riippuvuutta rättipäiden öljystä ja Venäjän luonnonvaroista. Tästä olisi luvassa peräti prosentin heikennys talouskasvuun. Kummalista, että tähän ei olla valmiita vaan purnataan vastaan.
Amerikkalainen törsäilevä elämäntapa, jossa jokainen unelmoi katumaasturista ja 200-neliön omakotitalosta ei ole tälle tuulipukukansalle oikea suunta. Täällä pohjolassa luotetaan liikaa siihen, että joku tuo meille kaiken eteen.

Sivut

Kommentit (103)

jep, ja samalla tuo velvoite aiheuttaa sähkönhinnan nousua. Hyvä EU, niin sitä pitää. Köyhät kyykkyyn. Lisäksi taas rampautetaan teollisuuden kilpailukykyä kalliimmalla sähköllä, ikäänkuin ei olisi jo tarpeeksi vaikeaa selviytyä globaaleilla markkinoilla.

ja ai niin, fortumhan käärii tästäkin taas hyvät hillot.

Naurattaa jo etukäteen, kun ajattelee mikä poru nousee tulevien "itsensä työttömiksi lakkoilleiden" paperityöntekijöiden työttömyyskorvauksista. Onhan se toki parempi olla yhteiskunnan elätettävänä kuin maksaa huomattavia veroja.
Ensin nuristaan toisten palkoista ja kun ei enää palkkaa makseta, niin haukutaan työttömiä.
Suomalainen kateus se on vaan niin mahtavaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

EU:n omat päästörajoitukset tulevat palvelemaan vain esimerkkeinä muille ja tämä siinä toivossa, että jotkin pahimmat saastuttajamaat tulevat leikkiin mukaan. EU:n päästörajoitukset eivät tule yksin toimimaan ilmastonmuutoksen ehkäisijänä.

tietää: Tulet olemaan vielä myrtyneempi, kun EU:n uudistussopimus ratifioidaan.

On törkeää että eri maille asetetaan tavoitteet erilaisiksi, ottamatta huomioon miten ne ovat aikaisemmin päästöjen vähentämisessä toimineet. Koska suomalaiset ovat olleet aikaisemmin edellä päästöjen ehkäisyssä ja energiatehokkuudessa, meiltä vaaditaan enemmän kuin muilta Euroopan mailta. Jos suomalaiset nyt jo saastuttavat todellisuudessa vähemmän kuin saksalaiset, meiltä ei voi vaatia enempää.

Suomen kuudes ydinvoimala on suomalaisten kannalta vihrein ratkaisu mitä voi tehdä, vaikka en mikään ydinvoima fani olekaan. Tuulivoimalat ovat Saksassa lisänneet hiilivoimaloiden käytön tarvetta, koska tuulivoimalla ei ole saatu tarvittavaa energiamäärää. Tuuli ja -puuenergia eivät todellakaan ole vihreitä vaihtoehtoja. Tuulivoiman suurin ongelma on se, ettei se tuota tarpeeksi. Kysymys ei ole siitä, voiko kaikki "tuhlailla vapaasti energiaa" vaan ihan perusasioista. Asunnot on pakko lämmittää ja valaista talvella.. Puuenergian lisääminen tarkoittaa laajempia hakkuita, Suomen metsien harventamista. Tosi vihreää! Yksi asia mitä olen pitänyt ydinvoimassa hyvänä on metsien säästyminen. Onhan ydinvoimassakin omat ongelmansa, kuten uraanin louhinta ja jätteet, mutta kyllä nämä esitetyt vaihtoehdot ovat ekologisesti kestämättömiä.

Tuulivoima
Heikoimmassa tapauksessa ulkomaalaiset yhtiöt tulevat rakentamaan tulevan tuulivoimakapasiteetin niin, että he myyvät sähkön meille ja vievät investointirahat muualle. Merkkejä tästä on jo nyt ilmassa.

tätä just pelkään.. sit on asiat huonosti jos näin käy...

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Mitenkäs se tuulivoima nyt sitten tukiaisia tarvitsee, kun aiemmin se on esitetty lähes ilmaiseksi energiaksi? Ei tästä ole kauaakaan, kun kuluttaja pystyi tuulivoimaa ostamaan halvemmalla, kuin muita energiamuotoja.

Alkaa tympimään koko keskusjohtoinen demokratia.

Ne, jotka ei itse maksa energialaskuaan, saa siis ikuisesti käyttää niin paljon kuin ehtivät.

Eli 50% rakennustilavuudesta. Koulut, sairaalat, kaupat, tehtaat, virastot jne.

Samana päivänä nostettiin myös korkoa, jotta ei olisi varaa investoida eristeisiin, uusiin ikkunoihin ja oviin, tai tehokkaampaan lämmitykseen.

Tehtaita, eli suuria energiatuhlareita ajetaan alas. Kokonaiskulutus pitäisi siis laskea? Ei ei, vaan aina pitää kuluttaa enemmän ja enemmän.

Miksi? Jokainen voisi vähentää sähkönkulutustaan omilla valinnoillaan. Varsinkin jos sähkön hinta ärsyttää.

NallePuh
Seuraa 
Viestejä1151

Voi helvettii..ja vielä kun me ollaan menty valitsemaan ne nysvääjät puollustamaan suomen politiikkaa, niin se on varma ettei me saada kuin parhaimmillaan prosentin verran laskettua tota eu-vaatimusta ja sitten vanhaset sun muut kumppanit naamoissaan kehuu, että ovat tyytyväisiä lopputulokseen. PASKAT SANON MINÄ! Vittu minä rupea tommoseen maksamaan yhtään ekstra rahaa johonkin tuulipylly energiaan..suomessa tosi nerokasta..saadaan rakentaa turusta ruotsin ja suomen maarajalle asti niitä että päästäisiin tohon tavoitteeseen.
No ehkäpä siitä tulisi suomen uusi turisti nähtävyys: "Finlands great tuulipylly wall"

Olen fiksu ja älykäs!

NallePuh
Seuraa 
Viestejä1151
Olli V
Tehtaita, eli suuria energiatuhlareita ajetaan alas. Kokonaiskulutus pitäisi siis laskea? Ei ei, vaan aina pitää kuluttaa enemmän ja enemmän.

Miksi? Jokainen voisi vähentää sähkönkulutustaan omilla valinnoillaan. Varsinkin jos sähkön hinta ärsyttää.

Niin, ja sitten kun ajetaan tehtaat, niin ajetaan työpaikat, verotulot ja samantien myöskin koko suomen infrastruktuuri alas.

MÄÄ KEKSIN!!! RÄJÄYTETÄÄN JOKA IKINEN VOIMALAITOS SUOMESTA, niin me päästään tavoitteeseen rakentamalla yksi tuulivoimala.
Sitten rakennetaan amerikan tyyliin hiilivoimaloita halvalla.

Olen fiksu ja älykäs!

Eikö olisi jo korkea aika lopettaa tai ainakin vähentää luonnon omaa kiertokulkua?
Uusiutuvat ovat uusiutuvia, mutta ihmisen sekaantuminen häiritsee koko pallon tasapainoa. Sen sijaan täytyy suunnata voimat uusiutumattomien käyttöön ennenkuin on liian myöhäistä.
Uraania ei tälle pallolle tule lisää, muutoin kuin fuusion kautta ja uusiutuvaa uraania ei ihminen onnistu saamaan.
Säästetään tuuli ja muu hömppä siihen asti, kun ja jos uraani loppuu.

Edit: Uuutisen luettuani ymmärsin, että EU haluaa Suomeen samanlaisia nummia kuin briteissä ja Saksassa on.

Miksi Suomen pitäisi polttaa metsät uusiutuvan energian nimessä?

180°

Miksi Suomen pitäisi polttaa metsät uusiutuvan energian nimessä?

Eiköhän EU ole myymässä Suomea Venäjälle. Tasaiselle maalle saa paremmin tehtyä golfkenttiä..

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat