Seuraa 
Viestejä45973

Useimmat jotka ovat tutkineet sukujuuriaan, niin päätyvät aina noin 1660 vuoden kieppeille. (kuten myös minulla)

Mutta mennäänpäs vielä paljon taaksepäin eli alle 1000-luvulle.

Onko jotain luotettavia tietoja, että mitä silloin tapahtui suomessa ja ketkä henkilöt silloin vaikuttivat täällä? (vaikkapa 900-luku)

Kuka on vanhin suomalainen, jonka nimi löytyy jostain kirkon/historian kirjoista? (luotettava lähde)

Kommentit (4)

Oli viikinki-aikaa ja heillä oli kirjoitettu kielikin ja saagat, joihin on voinut täälläkin olleita merkitä ja niitä riimukiviä on pohjoismaissa löydetty.

Jotuni
Seuraa 
Viestejä9534
tietää
Oli viikinki-aikaa ja heillä oli kirjoitettu kielikin ja saagat, joihin on voinut täälläkin olleita merkitä ja niitä riimukiviä on pohjoismaissa löydetty.

Tuolta ajalta ei ole kirjoitettuja saagoja. Saagat ovat vasta 1200-luvulta ja Islannissa pääosin muistiin kirjoitettuja.

En tunne yhtään viikinkien kirjoitusta 900-luvulta. Saksalaisia kirkollisia kirjoituksia saattaa olla tuolta ajalta.

.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjallisia lähteitä on hyvin vähän, nekin on aika kaukana täältä, muutama maininta hämärästi löytyy Roomalaisilta ja ehkä muualtakin.

Henkilöistä löytyy vielä vähempi dokumentteja, mutta argeologia voi valaista asutushistoriaa.

Lyhyesti voisi todeta, että alueella eli aika vauras ja itsetietoinen kansa, joka oli sotilaallisesti hyvin järjestäytynyt, kristinuskosta löytyy myös ensimmäiset viitteet, mutta pääasiassa väki oli pakanallista.
Esineissä on hyvin paljon tuontitavaraa, eli kauppaa on käyty ja kansan on täytynyt olla varsin vaurasta, koska ne on voineet ostaa niin paljon tuontitavaraa.
Aseita löytyy paljon haudoista, joten sotilaallisesti homma on ollut hanskassa, koska aseita on voitu haudata niin paljon, eikä niitä ole tarvittu taisteluissa.
Ilmeisesti maata on hallinnut sotilasrälssi, joka on käynyt kauppaa turkiksilla ja näin luonut varallisuutensa.

Suomen vanhin tunnettu historiallinen dokumentti on Kuningas Birger Maunonpojan (Magnusson) suojelukirje Karjalan naisille vuodelta 1316. Siinä mainitaan muutamia henkilöitä, jotka ei kuitenkaan voitane suomalaisiksi laskea paitsi ehkä Thor Kettilinpoikaa, jolla lienee kytkentöjä Mörbyn kartanoon Pohjassa.

Tätäkin vanhempi on latinankielinen (kuten em. kirjekin) ensimmäinen suomalainen "kirja", eli Pyhän Hendrikin legenda 1200-luvun alkupuolelta tai 1100 luvun lopusta. Tämän ensimmäisen suomalaisen "romaanin" on pari vuotta sitten rekonstruoinut Tuomas Heikkilä eri puolilla euroopan kirjastoissa säilytettävien teoksen alkuperäisosien avulla.

Näiden ainutkertaisten dokumenttien lisäksi, yhtenäistä kirjanpitoa löytyy sitten vasta 1530-luvulta eteenpäin voudinkirjojen muodossa. Näihin ja moniin muihin historiallisiin asiakirjoihin voi tutustua Kansallisarkistossa mikrofilmien kautta. Myös se alkuperäinen Karjalan naisten suojelukirje löytyy Kansallisarkistosta, siis Helsingin yliopiston kirjastosta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat