Seuraa 
Viestejä45973

Siis jossain oikeudenkäynneissä viitataan, että "yleisen elämänkokemuksen mukaan sitä ja sitä." Kenen elämänkokemusta tarkoittaa? Onko tämä yleinen elämänkokemus siis jonkun tuomarin tai valamiesten yleinen elämänkokemus vai mitä? Löytyisikö jostain netistä tai lakikirjasta määritelmä kyseiselle asialle?

Kommentit (6)

Yleisen pitkäaikaisen parhaan kokemuksen antamaa tietoa.

Se on vastakohta suppealle ja kapealle, esim. jonkun lahkon tarjoamalle "ainoalle oikealle" elämänkatsomukselle.

Lukaisepas vaikka körttiläisyydestä tai USA:n raamattuvyöhykkeestä.
Wikipedia tai yleinen elämänkatsomus

Tarkoittaisikohan tuo sitä mitä ihmiset yleensä johonkin ikään tullessaan ovat oppineet? Esimerkiksi lapsia ja nuoria ei rangaista yhtä ankarasti kuin vanhempia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se tarkoittaa sitä, että kun ihminen saavuttaa jonkun tietyn iän, niin katsotaan että sen täytyy jo ymmärtää tiettyjä asioita, vastuita ja niiden seurauksia.

Esim. täällä oli aikanaan rahanväärennöksestä pieni kopla tuomiolla, nuorin oli 16 vuotias, vaikka tämä nuorin oli se, joka osasi itseasiassa nämä rahat väärentää, niin se sai pienimmän tuomion.
Muuta pojat siitä ylöspäin sai kovemia tuomioita ja vanhimmat itseasiassa joutui linnaan.
Niiden olisi pitänyt jo yleisen elämänkokemuksensa perusteella ymmärtää se, että ovat vastuussa enempi kuin nuoremmat näistä rikoksista.

Kokemusten määrä vaihtelee paljonkin, mutta keskimäärin ikä tuo kokemuksiin perustuvaa näkemystä asioiden suhteista ja odotuksista. Mitä laajempi, sen parempi, mutta velvoittavampi kun joutuu ottamaan vastuuta tai tekemisistään vastaamaan.

Jos joku ihminen tuomitaan oikeudessa "yleisen elämänkokemuksen perusteella", se tarkoittaa sitä, että vaikka ehdotonta näyttöä syytetyn teolle ei olisikaan, jos muuta vaihtoehtoa ei ole olemassa, tuomio annetaan.
Esimerkki: Autiolla saarella on kaksi miestä. Toinen löydetään saarelta surmattuna, toinen elossa. Vaikka surmatapaa, sormenjälkiä tms. absoluuttista todistetta ei löytyisikään, elossa löydetty saa tuomionsa "yleisen elämänkokemuksen perusteella", koska kukaan muukaan ei ole voinut surmaa tehdä.

Puolikuu
Seuraa 
Viestejä328

Tarkoitetaan syytetyn yleistä elämänkokemusta.
Jos syytetty on vaikka ottanut kaupan nurkalle sidotun koiran ja väittää, että oli luullut sitä hylätyksi, voidaan olettaa yleisen elämänkokemuksen perusteella, että hän tiesi omistajan olevan käymässä kaupassa ja näin ollen tietoisesti varasti koiran.
Jos syytetty taas voi näyttää toteen vaikka, että "heilläpäin" on tapana hyljätä koirat sitomalla ne kaupan nurkalle, niin silloin ei ole perustetta tuomita varkaudesta.

Hohhoijakkaa

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat