Seuraa 
Viestejä29006

Mitä suomalaiset tekivät silloin?

Kommentit (7)

CE-hyväksytty
Mitä suomalaiset tekivät silloin?

Tuolloin pienellä jääkaudella oli muutama erityisen kylmää jaksoa jolloin koko Euroopassa sato pieneni dramaattisesti. Suomessa pahimmat nälkävuodet pienentyneen sadon johdosta koettiin 1600- ja 1800-luvuilla. Kato oli tuolloin niin suuri, ettei sitä kalastuksellakaan pystytty kompensoimaan.

Pienellä jääkaudella ei kuitenkaan hirveän dramaattisia vaikutuksia Suomen väestöön ollut kuten sillä oli esim. Islannissa ja Grönlannissa. Grönlannista skandiväestö hävisi tyystiin ja Islannissakin väestö pieneni rajusti ja he lopettivat myös maanviljelyksen ja siirtyivät täysin kalastuselinkeinoon. Tämä tilanehan siellä jatkuu edelleenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eränkäynnistä elävälle yhteisölle tai Lapin kylälle ei pienestä jääkaudesta sinänsä ollut paljoakaan haittaa, kylähän pyysi turkiksia, joilla käytiin kauppaa ja ostettiin mitä tarvittiin, ruokahuolto hoitui kalastuksella.

Kylminä jaksoina turkisten laatu itseasiassa parani, koska eläimet kasvatti paksumman turkin, samaanaikaan kysyntä kasvoi, koska ihmiset tarvitsi turkiksia enempi...

Maataloudessa se johti maatalouden nopeaan taantumiseen, maatalous perustui pääosin viljanviljelyyn, joka on luonnostaankin Suomessa elinkeinon raja-alueela aina riskialtista, niimpä silloin siirryttiin muihin elinkeinoihin, mikäli se oli mahdollista.

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399
Talvi 1695 - 96 oli Pohjanmaalla erittäin kylmä ja luminen. Syksyllä kylvetty ruis mätäni paksujen kinosten alla.
Kevät alkoi myöhään ja toi tullessaan valtavat tulvat, jotka jatkuivat pitkälle kesään. Tulvien takia särvintä ei tänä vuonna saatu edes joesta. Ennen niin tuottoisa lohenkalastus kuihtui, kun jokiin ei voitu rakentaa lohipatoja.

Lähde: Tiede 2000, 4/1988, s. 39.

Edit: typo.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat