Seuraa 
Viestejä45973
Lukoil haluaisi ostaa Neste Oilin

Teboilin uusi pääjohtaja Alexander Malanin tuntee Suomen markkinat hyvin, sillä hän on tehnyt töitä Teboilissa ja asunut Helsingissä jo pari vuotta.

Suomen kieltäkin hän kertoo yrittävänsä opiskella, mutta valittaa sen vaikeutta. 'Siinä ei muiden vieraiden kielten taidosta, kuten saksan ja englannin, ole apua'

Öljyalan kuumin kysymys on öljyn huippukorkea hinta. Malaninin mielestä kehityksen pääasiallisia tekijöitä ovat dollarin heikentyminen ja kysynnän maailmanlaajuinen kasvu erityisesti Kaakkois-Aasiassa.

[Kuva: Talentum Median kuva-arkisto]

'Jos vertaamme öljytynnyrin hintaa ja dollarin arvoa kahden vuoden takaiseen, muutos ei ole kovinkaan suuri.' Malanin sanoo, että Opec-maiden päätöksillä ei ole enää sataprosenttista vaikutusta öljyn hintaan.

Hän ei lähde arvioimaan tulevaa hintakehitystä. 'Peli on vaikeampaa kuin ennen. Tämä vuosi ei ole ollut lainkaan tyypillinen. Laskeeko hinta vuoden alussa jää nähtäväksi."

Yhdysvalloista peräisin oleva talouslama voi vähentää öljyn kulutusta ja näkyä pian myös sen hinnassa.
Lukoil jalostamo-ostoksilla

Kysymykseen Teboilin omistajan, venäläisen öljy- ja kaasuyhtiö Lukoilin aikeista Malanin viittaa pääjohtaja Vagit Alekperovin lausuntoihin. Niiden mukaan Lukoil aikoo kasvattaa öljynjalostustaan lähivuosina ja yrittää ostaa jalostamoja Euroopasta. Lisäksi firma modernisoi jalostamojaan Venäjällä ja entisissä Itä-Euroopan maissa.

EU-alueella jalostamojaan ovat viime aikoina myyneet BP, Shell ja Exxon Mobil. "Neste Oil on yksi Euroopan ja jopa maailman parhaista jalostamoyhtiöistä biopolttoainetuotannollaan. Neste Oilin osto olisi hyvä kauppa Lukoilille, mutta myymisestä päättää Suomen valtio", Malanin arvioi investointi-intoa Suomeen.

[Kuva: Talentum Median kuva-arkisto]

Malaninin mukaan venäläisjalostamot kykenevät tuottamaan yhä kiristyvien länsistandardien mukaista polttoainetta vuoden 2010 jälkeen. Asian etenemiseen ja polttoaineviennin määrään vaikuttavat kysynnän kasvuvauhti Venäjällä ja Venäjän valtion laatustandardit.

"Kun katsoo, mitä vauhtia autojen määrä kasvaa Venäjällä, vientiin ei välttämättä jää niin paljon venäläispolttoainetta kuin nyt kuvitellaan."
Koko ketju haltuun

Lukoil haluaa haltuunsa öljyn tuotannon, jalostuksen ja myynnin. Yhtiö aikoo sijoittaa 100 miljardia dollaria vuoteen 2017 mennessä. Summasta 75 prosenttia se käyttää öljyn ja kaasun etsinnän ja tuotannon kehittämiseen, loput vähittäismyyntiin ja jalostustoimintaan.

Viime vuonna investoitu kymmenen miljardia dollaria oli alku ohjelmalle. ”Uusien öljylähteiden hyödyntäminen on yhä vaikeampaa". Venäjän lisäksi Lukoil toimii jo muissakin maissa, esimerkiksi Kazakstanissa,Venezuelassa ja Egyptissä.

Malanin puntaroi, että EU-maiden tavoite kattaa kymmenen prosenttia biopolttoaineilla liikenteessä ei ole Lukoilille ja Teboilille ongelma. "Biokomponentteja voi ostaa maailman markkinoilta. Tutkimme, mikä on paras ratkaisu. Meillä on omaa polttoaineen sekoituskapasiteettia esimerkiksi Haminassa."

"Korkea öljyn hinta nostaa ympäristöä säästävien biopolttoaineiden mahdollisuuksia. Me teemme, mitä päättäjät ja asiakkaat haluavat, koska yritämme tietenkin pitää asiakkaamme."

Jet-ketjun osto Suomessa ja muissa Euroopan maissa toi Teboilille Malaninin mielestä uusia liikepaikkoja, ideoita ja järjestelmiä. Koko Jetin Suomen henkilökunta siirtyi Teboilin palvelukseen.

Teboil-huoltamoketjuun kuului vuoden 2007 alussa 190 huoltoasemaa ja 117 automaattiasemaa. Verkosto kasvoi merkittävästi vuoden 2007 aikana, kun Jet-kaupan myötä saadut 49 automaattiasemaa sulautettiin Teboiliin.

Malaninin mukaan Teboil-nimi säilyy Suomessa. "Kokonaismarkkinaosuutemme on hiukan alle neljännes. Kilpailu on kovaa. Uskon, että hinnan ja sijainnin lisäksi ratkaisee palvelutaso."

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa Jet asemat ovat päätymässä Statoilin haltuun. "Olemme edelleen kiinnostuneita jalostuskapasiteetin ostamisesta näistä maista."

Enää ei tulla raudalla rajan yli, vaan valutaan hitaasti nestemäisenä. Ja kaiken takana häärii herra puuttini

Kommentit (12)

Eikös mieluummin kaveerata veli-vladimirin kanssa kuin uho-sheikki-pyyhepään kanssa? Rennompaa väkeä nuo idän veljet..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Leuka
Enää ei tulla raudalla rajan yli, vaan valutaan hitaasti nestemäisenä. Ja kaiken takana häärii herra puuttini

Tulee ne ihmistenkin muodossa. Ja valtaaavat rantatontit. Rahaa ne ei tuo, kun ne kärrää kaiken tarvitsemansa mukanaan. Palvelustytöt mukaan lukien.

CE-hyväksytty
---
Rahaa ne ei tuo, kun ne kärrää kaiken tarvitsemansa mukanaan. Palvelustytöt mukaan lukien.

Täytyy alkaa rahastamaan. Hiukka veroja ja maksuja, lisämaksuja ja lisäveroja.

CE-hyväksytty
Rahaa ne ei tuo, kun ne kärrää kaiken tarvitsemansa mukanaan.

Mjaa, Tokmannia(suomen suurin lallaan) ei taitaisi nykylaajuudessaan olla ilman Venakkoja. Eikä ainakaan Vuokattia. Ja tuo ne jo muuallekkin rahaa kuin Lappeenrannan Prismaan(jossa muuten pitkään katsottiin pahalla silmällä rahaa tuovia asiakkaita).

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/62030.shtml

Ensin valtion siis tavallaan kansan omistamat yritykset yksityistetään ja sitten myydään venäläisille? Milloinkohan koittaa se päivä, kun Yhdysvallat myy öljy-yhtiönsä venäläisille?

hyrrä
Seuraa 
Viestejä834
CE-hyväksytty
Rahaa ne ei tuo, kun ne kärrää kaiken tarvitsemansa mukanaan. Palvelustytöt mukaan lukien.

Suomalaiset eivät osaa tarjota sitä mitä venäläiset haluavat. Ja kerran pätäkkää riittää rahdata tarvitsemansa ja haluamansa, miksi eivät toisi?

Suomalaisilla palveluntarjoajilla on tässä peiliin katsomisen paikka.

Kuka ajoi [size=150:3esel1v1]Jet-ketjun[/size:3esel1v1] pois Suomesta?

Miettikääpä tätä ihan vakavasti...

t.
Meyer Amschel Sobelsohn

-

USA:n valtiolla ei ole öljyyhtiötä, alla Wikin linkitys.

Ja siinä ja tässä se Maailmanrauhan niksi ja juju juuri onkin: ei valtioiden (kuten Iran, Irak, Venaja) tulekaan omistaa tuotantolaitoksia (=sosialismia), vaan yksityisten yritysten.

Naapurissa, nuo putinistit ja kotimaassa ns. tuomiojalaiset ei sitten millään tajua miten taloussysteemi pelaa ja miten taloussysteemin tulisi pelata. Nokkelimmat ryssät ostavat sitten tuotoilla länsiyrityksiä.

Venäläiset kansallistavat eli nationalisoivat energiayritykset, vaikka tulisi toimia toisin, eli yksityistää. Toisaalta, mikäs varastellessa yksityisiltä (esim. Ollilan Shell) kun energian hinta on kuusinkertaistunut Putinin vallan aikana.

Uusin The Economist alenpana ottaa kantaa aiheeseen, valtionyritykset:

http://en.wikipedia.org/wiki/State-owne ... ted_States

http://www.economist.com/opinion/displa ... id=7276986

hyrrä
Ja kerran pätäkkää riittää rahdata tarvitsemansa ja haluamansa, miksi eivät toisi?

Miten iso osa pätäkästä on tehty työllä ja miten iso osa on mafian hommista? Löytyykö keltään tutkimustietoa?

Nagarjuna
USA:n valtiolla ei ole öljyyhtiötä, alla Wikin linkitys. - -

Juuh ei valtiolla, mutta yhdysvaltalaisilla. Ja nehän ovat kovia lobbareita ja yhdysvaltalaisten suosiollisten puolueiden tukijoita.

Dredex
Nagarjuna
USA:n valtiolla ei ole öljyyhtiötä, alla Wikin linkitys. - -Juuh ei valtiolla, mutta yhdysvaltalaisilla. Ja nehän ovat kovia lobbareita ja yhdysvaltalaisten suosiollisten puolueiden tukijoita.

Öljy-yhtiöt taitavat pikemminkin olla valtio yhdysvalloissa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat