Seuraa 
Viestejä45973

Onko Herbalife yhtään sen kummempi vaarallisuudessaan kuin lääkkeet?
Onko tämä jo unohtunut?

3.10. Otatko riskin, kun otat lääkettä?
http://www.mtv3.fi/ohjelmat/45min_2003/ ... html?83467

Kesällä nousi kohu kolesterolilääke Lipobaysta, jonka uskotaan olleen ainakin osasyynä yli 50 ihmisen kuolemaan. Lääke on vedetty pois markkinoilta.

Euroopan Unionin lääkelakia uudistetaan. Jos komission ehdotus toteutuu, seuraako siitä että apteekin hyllyiltä voi löytyä entistä enemmän lääkkeitä, joiden vaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa?

Toimittajamme Päivi Anttikoski havaitsi, että lääketeollisuus ja alaa valvova Lääkelaitos ovat asiasta eri mieltä.

Suomessa on myynnissä noin neljä tuhatta erilaista lääkettä. Yksikään niistä ei ole täysin turvallinen.

Lääkelaitoksen ylijohtajan Hannes Wahlroosin mukaan nykyään luodaan mielikuvaa, jonka mukaan lääkkeet ovat kuin mitä hyvänsä päivittäistavaroita, ja niitä myös markkinoidaan sillä tavalla. Kuitenkin jokaisella lääkkeellä on haittansa. Osa niistä on yleisempiä ja tunnetumpia, osa taas vähemmän tunnettuja.

Jotkut haitoista tulevat ilmi vasta kun lääkettä on myyty apteekeissa jo pitkään.

Farmakologian professori Pertti Neuvonen Helsingin yliopistosta kertoo, että tavallisimpia ovat särkylääkkeiden aiheuttamat haitat, jotka kohdistuvat ruoansulatuskanavaan, esimerkiksi mahaan. Mutta myös sydämeen, maksaan, munuaisiin tai vereen voi kohdistua vakavia haittoja. Esimerkiksi jokin verenohennuslääke, jota käytetään veritulppien ehkäisyyn, voi aiheuttaa myös vakavia verenvuotoja ja jopa kuolemantapauksia.

Kyse ei ole pelkästään reseptilääkkeistä. Suomalaiset nimittäin syövät myös tavallisia särkylääkkeitä reippaasti yli annostusohjeiden.

"Kyllä ihan tavalliset käsikauppalääkkeet voivat aiheuttaa vakavia vaurioita, jos henkilö on herkistynyt niille. Jos joku reagoi astmantyyppisellä tavalla vaikka särkylääkkeisiin, niin ne voivat aiheuttaa hengenvaarallisen reaktion", kertoo professori Neuvonen.

Tavalliset särkylääkkeet saattavat olla vuosittain osallisina jopa parin sadan suomalaisen kuolemaan.

Lääkelaitos pitää yllä rekisteriä lääkkeiden haittavaikutuksista. Lääkärit voivat raportoida rekisteriin havaintojaan haitoista. Raportointi on vapaaehtoista, mutta varsinkin uusia lääkkeitä seurataan tarkasti.

Viime vuonna ilmoituksia tuli runsaat seitsemän sataa. Yli puolet kertoi vakavista haitoista.

Ylijohtaja Wahlroosin mukaan Lääkelaitosta kiinnostavat erityisesti odottomattomat uudet ja vakavat haittavaikutukset. Haitta on selkeästi vakava, jos lääkettä ottanut joutuu sen vuoksi sairaalaan.
Vaarallinen tulehduskipulääke

Kymmeniä haittavaikutusraportteja on aiheuttanut tulehduskipulääke, joka on ollut markkinoilla vasta reilut kaksi vuotta Suomessa. Lääkkeen käytöstä on seurannut vakavia maksavaurioita. Professori Neuvosen mukaan ne ovat vaatineet maksansiirtoja ja johtaneet jopa kuolemaan.

Lääke on Suomen eniten myyty tulehduskipulääle, ja sitä saa edelleen apteekin hyllyltä.

Euroopan markkinoilla lääke on ollut vuodesta 1985.

Kallis kehitystyö

Uuden lääkkeen tie markkinoille on pitkä ja kivinen. Lääkkeen kehittely ja kansainväliset kliiniset tutkimukset kestävät jopa yli kymmenen vuotta ja nielevät satoja miljoonia dollareita.

Ei ihme, että eurooppalainen lääketeollisuus haluaa saada lääkkeet nopeammin myyntiin ja tuottamaan rahaa.

"Euroopassa on trendi, että normiviidakkoa vähennetään. Toivomme, että myös kansallinen viranomainen noudattaa samaa linjaa kuin EU:ssa tehdään, ettei enää kansallisilla säännöksillä vaikeuteta meidän toimintaamme", linjaa liiketoiminnan kehitysjohtaja Sirpa Ahtila AstraZenecasta.

Lääketeollisuuden lobbaus on tuottamassa tulosta. Heinäkuussa EU:n komissio teki ehdotuksen uudeksi lääkelaiksi. Ehdotuksen mukaan uusi lääkeaine voitaisiin päästää markkinoille, vaikka sen vaikutuksista ei olisi vielä aivan ehdotonta ja lopullista tieteellistä näyttöä.

Kehitysjohtaja Ahtila hahmottelee mahdollista uutta käytäntöä: "Tulisi ehdollinen myyntilupa, joka tarkoittaa sitä, että lääketeollisuus voisi jättää hakemusdokumentaation osittain keskeneräisenä. Mutta teollisuudelle asetettaisiin tiukat ehdot, ja tutkimusohjelma sovittaisiin myyntiluvan myöntämisen yhteydessä. Kyse olisi vuoden ehdollisesta määräajasta, jolloin viranomainen koko ajan valvoo lääkkeen käyttöä"

Muistutukseen siitä, että lääke on kuitenkin hieman keskeneräisenä myynnissä Ahtila vastaa: "Kyllä se on, mutta jos se on terapeuttisesti tärkeä, kuten esimerkiksi syöppotilailla, niin näkisin että siinä on kuitenkin enemmän hyviä kuin huonoja puolia."
Myyntilupien käsittelyaika lyhenemässä

Lääkelaitos suhtautuu periaatteessa myönteisesti lääkelain uudistukseen. Uudet lääkekeksinnöt arvioitaisiin keskitetysti Euroopan lääkearviointivirastossa, minkä uskotaan parantavan potilasturvallisuutta. Kuitenkin Lääkelaitoksessa pelätään, että riskilääkkeitä voi päästä markkinoille entistä enemmän, jos myyntilupien käsittelyajat lyhenevät.

Voimassa olevan lain mukaan tiettyjen lääkkeiden myyntiluvan käsittelyyn on viranomaisella aikaa 210 vuorokautta. Uusi laki lyhentäisi ajan 150:een vuorokauteen.

Ylijohtaja Wahlroosin mielestä käsittelyaikaa ei saa lyhentää liikaa, mikäli turvallisuudesta halutaan pitää kiinni. Aikaa tarvitaan esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutuksen testaamiseen. Raakilelääkkeiden pääsy markkinoille ei voi olla teollisuudenkaan etu.

Haittavaikutusten takia markkinoilta poistetaan Suomessa yhdestä kahteen lääkettä vuodessa. Joukossa on ollut muun muassa allergialääkkeitä, sydän- ja verisuonilääkkeitä ja psyykelääkkeitä. Usein kyseessä ovat olleet eri lääkkeiden yhteisvaikutusten aiheuttamat ongelmat.

Apteekeissa farmaseuteille on järjestetty lisäkoulutusta. Myös asiakkaat ovat heränneet. Yliopiston apteekin pääproviisorin Eeva-Kaisa Mäki-Moijalan mukaan ihmiset ottavat entistä enemmän selvää omasta lääkityksestään. Tietoa on tarjolla ja sitä osataan kysyä.

Kommentit (8)

Asiahan on hyvin tiedossa:

Duodecim
2003;119(6):495-501
Markku Pasanen ja Olavi Pelkonen

"Toisaalta on hyvin tiedossa, että kaikki tulehduskipulääkkeet aiheuttavat maksan toiminnan muutoksia tai suoranaisia maksavaurioita. "

"Kaikki kliiniset haittavaikutusseurannat perustuvat spontaaniin raportointiin, ja siihen liittyvät juuri niiden heikkoudet: kulttuurisidonnaisuus, vaihteleva raportointiherkkyys ja vaihtelevat valmiudet ongelman tunnistamiseen."

-Eli läheskään kaikkia ei raportoida!!!

"Rodriguesin ym. (1994) toisessa tutkimuksessa tulehduskipulääkkeille määritettiin lääkkeiden määräämistä koskevien tietojen ja maksahaittojen mukaan eräänlainen turvallisuusprofiili. Tällöin todettiin 23 akuuttia maksavauriota ja ilmaantuvuudeksi saatiin 3,7/100 000 tulehduskipulääkkeen käyttäjää, ja reumapotilailla oli kymmenkertainen maksavaurioriski verrattuna esimerkiksi nivelrikkopotilaisiin."
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyspo ... D93477.htm

Lääkkeet ja maksavauriot
Useimmissa tapauksissa ei selvää annosvasteisuutta (poikkeuksena parasetamoli) eivätkä siten ennustettavissa
Useimmissa tapauksissa havaitaan normaaliannostuksen aikana.
http://www.uku.fi/farmasia/fato/Laakehaitat.pdf

-Helppo syyttää muita...

Onhan se sanomattakin selvää että kaikkien lääkkeiden käyttöön voi liittyä jonkin asteinen riski. Tuntuu vain typerältä kun ihmiset riehuvat suupielet vaahdossa jos jostain lääkkeestä löytyy haittoja, samalla sitten juodaan onnellisena viinaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yle Teema
Keskiviikko 9.1. klo 17:00 - 17:54
Tiededokumentti: Sairauden kauppiaat
"Joka pillerille löytyy sairaus, sillä aggressiivinen lääkkeiden markkinointi tuottaa uusia sairauksia. Mm. ujous ja vilkkaus vaativat hoitoa, jos uskoo lääkekauppiaisiin. Pelissä ovat suuret rahat ja ihmisten terveys. "

Lehti kertoo lisää:
"Dokumentin asiantuntijoiden mukaan lääkeyhtiöt ovat lääkäreiden sijasta nousseet johtoon sairauden määrittelyssä, ja lääkkeiden aggressiivinen markkinointi hämärtää sairauden ja terveyden rajaa."

"SSRI-lääkkeitä on Yhdysvalloissa määrätty teini-ikäisille tavallisiin puberteettiongelmiin. Niiden epäillään aiheuttaneen lasten itsemurhia. Tässä yhteydessä lääketehdas joutui syytteeseen petoksesta, koska se oli pimittänyt tutkimustuloksia."

Ja mitähän mahtaa 45min sanoa illalla Herbasta. Haukkuuko tuotetta vaiko ihmettelee median hyökkäävää suhtautumista epäselvään aiheeseen?

"Joka pillerille löytyy sairaus, sillä aggressiivinen lääkkeiden markkinointi tuottaa uusia sairauksia. Mm. ujous ja vilkkaus vaativat hoitoa, jos uskoo lääkekauppiaisiin. Pelissä ovat suuret rahat ja ihmisten terveys. "

niin...

tähän ollaan tultu...
onkin parempi puhua vaan "vilkkaista"
mitä lääkitään "pillerillä" ja tietysti "turhaan"

miksiköhän tossa tekstissä ei
puhuttu oikeilla nimillä...
eihän vilkkauteen syötetä muuta
kuin luontaistuotteita...

ylivilkkaus taa onkin sitten jo toinen juttu...

omena
eihän vilkkauteen syötetä muuta
kuin luontaistuotteita...

Tuo on oletuksesi, ei siis faktaa. Saatat olettaa taas väärin. Katso se ohjelma illalla niin saat faktaampaa tietoa. Ei sekään välttämättä täyttä faktaa ole, mutta avaa hiukan silmiäsi.

Tokihan moni yrittää vilkkautta luontaistuotteillakin hoitaa. Ne ei sentään ole tappavia, ainakaan ehkä yhtä usein.

Ainaha lääkkeessä on huonot puolensa, mutt yleensä niiden hyvät puolet on suuremmat ko huonot, joskus taas ei ole, jolloin ihmisiä kuolee ^^

Tutullaki oli eturauhassyöpä, laitettii sitte jotain säteilyä aiheuttavia tikkuja, vai mitä lie olivatkin jotka sitte tuhosi sen syövän, ja ei tarvittu leikkausta.
Mutta ongelmana taas tuli tuolla hoidolla että kusi vähän valskasi joten vessassa sai laukkoa tiheään, ja vielä ite kuseminenki kävi kipeää...
Tällä palstalla on otettu toi *kuseminen käy kipeää* esimerkki muttei sitä että se pelasti syövältä. (tai vaikka tossa kyseessä oli enemmänkin hoito eikä lääkkeet, samaa paskaa ne jauhaa sielläkin)

Käyttäkää lääkkeitä kohtuudella ja kun niihin on tarvetta, ei, nuhaan ei tarvitse lääkettä (%
Ja noi sun särkylääketapaukset, eiköhä neki johdu ihan omasta käytöstä, ei tajuta että se puolikaskin burana riittää pieneen päänsärkyyn... noh sitä lääkkenkäyttöä opetellaan sitten haudassa, hmh.

Mandix
ei tajuta että se puolikaskin burana riittää pieneen päänsärkyyn... noh sitä lääkkenkäyttöä opetellaan sitten haudassa, hmh.

Hehheh. Ei auttanu edes puoli paketillista aikoinaan...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat