Seuraa 
Viestejä10646

[size=150:fk4s4qx3]Oodi Karjalan kunnaille - ihmisille ihmetteleville[/size:fk4s4qx3]
(Televisio esittää pitkästä aikaa kotimaista televisiosarjaa mullasta, rannoilta, veikistelystä ja yksinkertaisista asioista, joista me kaikkinensa olemme muodostuneet - YLE TV2/ Karjalan kunnailla)

[ ... muodikkaasti huulilla pyörii kasvu- ja näyttötalous - kiire on alituiseen vieraanamme. Ehdi ei huomaamaan, että aika arvokkain meni jo. Kierroksien puolitus herättäisi herkistyen näkemään elämänvirran kiihkeytyneeltä juoksuradaltamme ... ]

Pielisellä Pohjois-Karjalassa on purkitettu kotimainen tavallisen ihmisen ajassansa kiireetön elämänsarja, jossa aikaa riittää pohdintaan, miksi elämänvirta joskus niin hitaasti perille ui. Rohkeutta on myös nähdä silmän iskulla vaihtuvat suhdanteet, jossa hidas saikin parhaimman saaliin.

On ilo seurata yksinkertaisen elämän hiljaista naapureiden kaikkitietävää kerrontaa arjesta, jossa ihmisen mitta on toistaan suurempi. Kylä on rakennettu ihmiselle, ja se versoaa kuin puu, kunhan sitä muistetaan yhdessä kastella ja ravita.

Kiireettömässä, liikennevalottomalla kylänraitilla kohtaavat pohdinta ja mietiskely tästä päivästä sopivan kokoisina huolina, jotka kuitenkin täyttävät koko mielen. Kesävieraat rikastuttavat kaupunkilaismaisella tyylin tavoittelulla imeä ja kerätä tunteen ylemmyyttä. On halu olla jotain muuta kuin ne lähtökohdat, joista kaikki ponnistelivat - niin kiireelliset ruuhkalaiset kuin tavallansa hitaasti kiiruhtajat.

Maalla on mukavaa, ja kassallakin on aikaa vaihtaa juttu jos pari ja viimeinen juorukin. Kierrokset ovat ikäänkuin säästöllä pahojen päivien varalta. Kylän henkistä maisemaa halutaan vaalia. Ulkopuolelta tulija on epäluulojen alaisena outo vieras, joka vielä uhaksi muuttuu, tai ainakin siltä se aluksi tuntuu. Vieras tuoksuu uhalle, kunnes tuntemus ja uteliaisuus tuoksun tutuksi saa.

Maalaismaiseman hiljaiselosta siementyy huomisen taloudellisesti vaatimattomampi, mutta henkisesti rikkaampi huominen. Luonto asettuu sen omaan elementtiin ja ihminen sen yhdeksi osaksi; rannoille, Juhannuksena kokoille ja pulloille väkeville - saaden puheenaiheet pohdinnoille, väitteille - ikuisille.

Ihminen on inhimillinen, ja juorukin tuntuu mukavalta, kun on kuitenkin osallisena, ikäänkuin keskipisteessä - joko hyvällä tai sitten pienellä pahalla. Anteeksianto on herkemmässä ja välittäminen kuin sisäänrakennettuna, kun niitä ihmisiäkin on niin vähän ja toisiaan tarvitsevina.

Huoli on huomisesta Karjalan kunnaillakin - rauhattomia mieliä kuten muuallakin, mutta mittakaavat suhteellisesti omallensa viritetyt. Elo on arkea kylässä, jos kaupungissakin. Ylpeys on kussakin ja puolensa pito tavallisessakin. Arvokkuus yhtäläinen, erona vain kuulo herkkä, hiljaisuus väkevä kuin puheen tulva harvanlainen - kiirettä ei selittää miksi huomenna tulee pouta.

Televisio on huomannut tapahtumat ajassa, kaipuun maalle, mummolaan, mökille ja jopa anoppilaan. Humiseva metsä ja kirkas vedenääri ovat aina rauhoittaneet kiireestä kipeää mieltä. Paluu juurille esiintyy mainiosti TV2:n Karjalan kunnailla -sarjassa, jossa pienet isoistensa perässä suhdanteilla lauleskellen purkavat ajatuksia ja elämän arkea, suvaiten naurun niin yleisesti vahingoniloisenkin.

Työtä pitäisi saada, läheltä ostaa ja huomioida oman kylän yhtenäisyys. Riita ja eripura - palaten kuitenkin yhteen ymmärtäen, että koko kylän hyöty on myös yksilön etu ja toimeentulo. Miksi mennä merta edemmäs kalaan, kun pyydykseen käy lähempääkin. Sitä paitsi pienemmällä saalilla saa kateudenkin katkeamaan - ennen sen vahingolliseksi pureutumista.

Oodi Karjalan kunnaille, arkiromanttiselle ja sokeroidulle hassutukselle puoliksi totuudella - hauskalla, mutta niin kirpeän inhimillisellä tavalla. Sarjassa paljastuvat mukavasti ihmisen oma tarve, itsekkyys, kuin myös herääminen huomioimiseen, missä kaivattu vastakaiku paremmalta tuntuu, kun on jaksanut toistakin kuunnella.

YLE jatkaa TV2:lla lähimmäisen linjaansa "Kenen Joulu tämä on" slouganin jälkeen - suuren piirun verran likemmäksi ihmistä inhimillistä - koettaen ainakin toviksi unohtaen näyttötalouden markkinaglobalistiset neljäsosavuosikertomuksien taseluvut ja tuottokäyrät.

Ihmisen mitta on osallistuminen, työ, välittäminen ja toisen huomioiminen - tätä viestiä osin ilkikurisen romanttishunajoidusti tehty ja näytelty Markku Pölösen ohjaama Karjalan kunnailla on.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com

--------------------------------------------------------------------------------

[size=150:fk4s4qx3]Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-[/size:fk4s4qx3]
(vapaasti käytettävissä ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2006-2007)

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/6886151 ---

Teksti
Maalla elämä on luonnollista - lisääntyminen ja sen järjesteleminen mukaan lukien. Useasti kaupunkilainen on etääntynyt "mullasta, ruohosta ja paineettomuudesta". Kuvan lammaskatras on liki Pohjois-Karjalaa, mutta kuitenkin Savosta - Vehmersalmi.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/6886179 ---

Teksti
Maalla elettiin, siis myös Pohjois-karjalassa - jo rauta-aikaan. Maalaismaisemaan sijoitettu "Karjalan kunnailla" - kertoo hauskasti ja osuvasti elämästä pienessä kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Kaupungeissa ei aina välttämättä tunneta edes ovinaapuria 5 metrin päästä.

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/6886200 ---

Teksti
Tavallisen suomalaisen haave - oma mökki, petuniat ja perunamaa. Kaupunkilainen haaveilemassa maalla miltä tuntuisi olla tälläisessä, ainakin kesäisin, kun on lämmintä... "Karjalan kunnailla" nämä ovat miltei itsestään selvyys, ihminenhän on luonnosta kotoisin.

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/6886204 ---

Teksti
Maalla elämä jatkuu talvellakin - täältä taas turisti on kaikonnut, palatakseen kesällä ikuisille nuotiotulille makkaroineen ja oluineen. Puruvesi ja Pohjois-Karjala - TV2 esittää tavallisten suomalaisten tosi-on -sarjaa tv:ssä "karjalan kunnailla", jossa talvellakin on elettävä.

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/6886209 ---

Teksti
Vesi on Puruvedessä laskenut. "Karjalan kunnailla" tv-sarjassa on taas suosio noussut, koska katsojia kiinnostaa aivan tavallinen elämä iloineen ja suruineen. Pohjois-Karjala saa ansaittua huomiota maakuntana kauniina kuin ystävällisinä ihmisinä - unohtamatta erinomaista karjalanpaistia kuin -piirakoitakaan.

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/6886239 ---

Teksti
Niin maalla kuin kaupungeissa juhlitaan. Ainoan suurkaupunkimme Vappu-juhla Ullanlinnanmäeltä - ihmisiä riittää rasittavaksi ruuhkaksi saakka. Maalla sen sijaan on tilaa, niin kulkea kuin ajatuksen juoksullekkin. Karjalan kunnailla juhlitaan tavallisen ihmisen arkea, ja landringit ovat samat kuin kuvankin juhlissa.

Kuva 7
--- http://www.panoramio.com/photo/6886259 ---

Teksti
Maaseudun maitotyttö - viattomuutta, hymyä ja asioita tavallisen ihmisen järjestyksessä. TV2:n Karjalan kunnailla esittää elämän mentaliteettia, joka kiinnostaa juuri sitä kansanosaa, joka maksaa koko tämän yhteiskunnan "viulut". Uuudevuoden aaton juhlat kuitenkin Helsingin Puistola/Suutarila.

Kuva 8
--- http://www.panoramio.com/photo/6886502 ---

Teksti
Ottamatta mitään kantaa itse liikemerkin kirjaimeen, on todettava, että vain maalla aika on positiivisesti "pysähtynyt" meneeisyyteen, jolloin ihmisellä oli muukin arvo kuin ostovoiman siirto taskusta toiseen. Pohjois-Karjalastakin löytyy vielä näin vanhoja liikemerkkejä - tämä on tosin Vantaalta!

Kuva 9
--- http://www.panoramio.com/photo/6886519 ---

Teksti
Täydellinen mökki, joka kuvaa hyvin sitä idylliä, jota tarjoillaan TV2:n "Karjalan kunnailla" -sarjassa - Pohjois-Karjalasta Puruveden Levonsaaresta löytyi "kalastajamökki saunalla" - ilman muita kaupunkilaisen mukavuuksia -luonnonrauha sen sijaan on itsestään selvyys.

Kuva 10
--- http://www.panoramio.com/photo/6886526 ---

Teksti
Maalla on mukavaa -idylliä parhaimmillaam. Countryside - mitään muuta selostusta tämä kuva ei kaipaa! YLE - TV2 Karjalan kunnailla -sarjassa tarjoilee katsojilleen maaseutua parhaimmillaan.

Kuva 11
--- http://www.panoramio.com/photo/6886544 ---

Teksti
Karjalan kunnailla lehtipuu, joka tuuhentuu - kuvan jalostelehmät eivät edusta sitä maaseudun kulta-ajan aitosuomalaisia "tasaisen ruskeita" peruslehmiä. Nämäkin lypsävät, ja enemmän...

Kuva 12
--- http://www.panoramio.com/photo/6886549 ---

Teksti
Aito kyläkauppa maalta - sieltä löytyi kaikki tarpeellinen, muu olisikin ollut turhaketta. Aito asia - kaupunkilaiset löysivät tällä kertaa jäätelöt, kun päiväkin oli niin kuuma. Kuuma on myös sarjan Karjalan kunnailla (Markku Pölönen) suosio, siksi tavallista arkielämää kameroiden edessä vietetään.

Kuva 13
--- http://www.panoramio.com/photo/6886580 ---

Teksti
Ennen maalla osattiin tehdä talokin miltei kokonaan itse - kuvan hirsitalon hirret on omasta metsästä sotaveteraani aikoinaan itse veistänyt. Televsiosarjat maalaismaisemasta on suosittuja - TV2 Karjalan kunnailla.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (8)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10646

Pölösen sarjasta tuli kansan suosikki, kuten jo Me Tammelat 1960-luvulla, ... Heikki ja Kaija jne... Metsolat - tavallista elämää tavallisille ihmisille.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Joo, joo... Mutta minullapa on kaksi pulloa aitoja sota-aikaisia Äänisen aaltoja. Edesmennyt isäni kävi ne koukkaamassa jossain välissä Äänislinnassa (nykyinen "Petroskoi"). Pakkohan niin olin tehdä, kun naapurin Tiltu kehotti Suomen poikia pullottamaan Äänisen aaltoja matkamuistoiksi.

Ihan piruuttani otin itsekin talteen pari pullollista Äänisen aaltoja, kun viimeksi kävin "Petroskoissa".

Ja tässä Äänisen aallot:

Lyö aallot Äänisen aavan,
ne keinuu näin kertoen:
on uuden huomenen saava
maa Vienan ja Aunuksen.
Ne kuuli sorean soiton
min' taiston temmellys toi.
Nyt joukko horjumaton
sen rantoja taas vartioi.
Hiljaa tuutii Ääninen aaltojaan,
uupuu rantaan
satujen saarelmaan.
Sua kaukaa, armain,
täällä muistelen -
kerran noudan
onnemme venheeseen.

Lyö aallot Äänisen aavan,
ne keinuu näin kertoen:
toi heimo Karjalan maahan
nyt uuden jo kanteleen.
He kulki voitosta voittoon
ja löivät vihuripäin,
siks' kunnes koskematon
ja ihana maa tänne jäi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
IsoJussi
Seuraa 
Viestejä987
Ilkka Luoma
On ilo seurata yksinkertaisen elämän hiljaista naapureiden kaikkitietävää kerrontaa arjesta, jossa ihmisen mitta on toistaan suurempi. Kylä on rakennettu ihmiselle, ja se versoaa kuin puu, kunhan sitä muistetaan yhdessä kastella ja ravita.

Kiireettömässä, liikennevalottomalla kylänraitilla kohtaavat pohdinta ja mietiskely tästä päivästä sopivan kokoisina huolina, jotka kuitenkin täyttävät koko mielen. Kesävieraat rikastuttavat kaupunkilaismaisella tyylin tavoittelulla imeä ja kerätä tunteen ylemmyyttä. On halu olla jotain muuta kuin ne lähtökohdat, joista kaikki ponnistelivat - niin kiireelliset ruuhkalaiset kuin tavallansa hitaasti kiiruhtajat.

Voi herran pieksut sentään mitä sontaa. Onko julkaistu joku koottujen latteuksien sanakirja, josta Ilkka Luoma näitä juttujaan suoltaa? Eikä vain tänne, vaan jokaiseen tiedotusvälineeseen maassamme.

Hyi saakeli, sanon ma...

Same shit, different day...

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10646
IsoJussi
Ilkka Luoma
On ilo seurata yksinkertaisen elämän hiljaista naapureiden kaikkitietävää kerrontaa arjesta, jossa ihmisen mitta on toistaan suurempi. Kylä on rakennettu ihmiselle, ja se versoaa kuin puu, kunhan sitä muistetaan yhdessä kastella ja ravita.

Kiireettömässä, liikennevalottomalla kylänraitilla kohtaavat pohdinta ja mietiskely tästä päivästä sopivan kokoisina huolina, jotka kuitenkin täyttävät koko mielen. Kesävieraat rikastuttavat kaupunkilaismaisella tyylin tavoittelulla imeä ja kerätä tunteen ylemmyyttä. On halu olla jotain muuta kuin ne lähtökohdat, joista kaikki ponnistelivat - niin kiireelliset ruuhkalaiset kuin tavallansa hitaasti kiiruhtajat.
Voi herran pieksut sentään mitä sontaa. Onko julkaistu joku koottujen latteuksien sanakirja, josta Ilkka Luoma näitä juttujaan suoltaa? Eikä vain tänne, vaan jokaiseen tiedotusvälineeseen maassamme.

Hyi saakeli, sanon ma...

....

sisälukutaito ei liene noussut pitkästä jälki-istunnosta huolimatta --- Karjalan kunnailla -sarja sai huomattavan kiinnostavuuden aivan tavallisissa suomalaisissa.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10646

TV2:lla menevä Karjalan kunnailla on tosiaan väkevää tavallisen ihmisen arkielämää hyväntahtoisella perisuomalaisuudella suoraan jurojen, mutta kuitenkin hyväsydämisten ihmisten mieliin

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10646

TV2:lla menevä Karjalan kunnailla on tosiaan väkevää tavallisen ihmisen arkielämää hyväntahtoisella perisuomalaisuudella suoraan jurojen, mutta kuitenkin hyväsydämisten ihmisten mieliin

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10646

TV2:lla menevä Karjalan kunnailla on tosiaan väkevää tavallisen ihmisen arkielämää hyväntahtoisella perisuomalaisuudella suoraan jurojen, mutta kuitenkin hyväsydämisten ihmisten mieliin

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10646

Nyky nettisoitunut osakansa on jo hiukan vieraantunut rehevästä maalaiskulttuurista, vaikka perusluonteemme ei ole ruohonjuuresta juurikaan muuttunut - Karjalan kunnailla saa koko ajan lisää katsojia - sehän on niin liki meidän inhimillistä "heikkoutta ja vajavaisuutta" - heh, heh ---

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat