Seuraa 
Viestejä45973

Olen tämän vuoden ylioppilas ja haaveissa siintää ura tähtitieteen parissa. Kannattaako hakea suoraan yliopistoon (Oulu, Helsinki..?) opiskelemaan vai lukemaan tekniikkaa esim TKK:hon? Haaveilen pääsystä ESA:lle tai vastaaville töihin ja tietysti haaveammattini on aina ollut astronautti.
En tiedä vielä mikä tähtitieteen ala kiinnostaa ja myös tekninen homma esim. rakettien ja vastaavien suunnittelu kiinnostaa.
Onko jollain täällä kokemusta kuinka saisi mahdollisimman monipuolisen koulutuksen alalta? En haluaisi vahingossa sulkea ovia itseltäni. Myös se kiinnostaa onko Helsingin ja Oulun tähtitieteellisissä suurta eroa esim. opetuksen laadun suhteen?

Kiitos jo etukäteen kaikille tämän lukeneille

  • ylös 9
  • alas 3

Kommentit (11)

Teekkareista en itse tiedä mutta voinen kuitenkin Helsingin tähtitieteen laitoksella tokaa vuotta opiskelevan syvällä kokemuksen rintaäänellä jotain yrittää selittää.
Ensinnäkin, yleisestä laiskuudesta johtuen, heitän heti ensimmäiseksi linkin Helsingin yliopiston tähtitieteen opiskelijoiden ainejärjestön saitilta löytyvään pikku infopläjäykseen tähtitiedettä koskien. Tuo on vähän vanhentunut joten ainakin lienee syytä mainitta että myös ESOn(ei typo) putket ovat nyt myös todennäköisemmin käytettävissämme kun Suomi liittyi tuon järjestön jäseneksi hiljattain.
Tuohon lisättävää en oikein itse mitään kummempaa keksi. Ihan hauskaahan tämä on vaikka työskennellä saa kuten varmaan missä tahansa matemaattis-luonnontieteellisessä aineessa. Meitä ei ole myöskään kovinkaan suurta määrää(muihin laitoksiin verrattuna) joten yhteishenki on aika kivaa kun melkein kaikki tuntevat toisensa vähintään nimeltä.
Meillä on myös periaatteessa mahdollisuus päästä aina silloin tällöin leikkimään Suomen toiseksi suurimmalla(taitaa muistaakseni jäädä toiseksi parin sentin erolla Tuorlan laitteisiin verrattuna) kaukoputkella tuolla linkissäkin mainitulla Metsähovin asemalla. Uskaltanen myös väittää että tämän alan opiskelussa pitää olla enemmän "esseemäistä"(kun en parempaakaan sanaa keksi) tietoa hallussa kuin esimerkiksi perusfysiikan puolella.
Siitä en tiedä mitä pitää tehdä että pääsee astronautiksi mutta täällä opiskelemalla on ainakin pieni mahdollisuus päästä mukaan semmoiselle hetkittäisiä nollapainovoiman pyrähdyksiä antavalle paraabelilennolle. Yhden tyypin tunnen täällä joka on moisella ollut.
Jos raketteja ja muuta vastaavaa teknistä juttua haluat suunnitella niin uskonpa että teekkarit saavat enemmän tuontapaista koulutusta, teknillisen alan opiskelijoita kun ovat.
Joskus muistaisin kuulleeni että Oulun yliopiston tähtitieteen laitos on maailman parhaimpia mitä Aurinkotutkimukseen tulee mutta en mene tästä takuuseen. Meillä tutkitaan asteroideja, pölypilviä sun muuta vastaavaa mitä nyt muistan esitelmissä kiinnittäneeni huomiota.

Tällä hetkellä suomalaisilla ei taida kyllä olla kovin hyviä mahdollisuuksia päästä astronautiksi, sillä Suomi ei osallistu ESAn avaruuslento-ohjelmiin, kuten Kansainvälisen avaruusaseman toimintaan.

Tähtitieteilystä sen verran, että kannattaa varautua muuttamaan ulkomaille, sillä Suomessa ei kovin häävisti tähtitieteilijälle löydy töitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itsekin olin samanlaisen valinnan edessä kuin n00b viime vuonna. Pitkään ajattelin mennä lukemaan tähtitiedettä Helsinkiin tai Turkuun (olen kuullut, että se olisi paras paikka Suomessa opiskella tähtitiedettä, Valtaojat ja kaikki...) Sitten tulin toisiin aatoksiin, kun kävin miettimään tähtitieteilijöiden palkkoja, jotka eivät päätä huimaa. Päädyin hakemaan TKK:n tietoliikennetekniikan osastolle lukemaan avaruustekniikkaa. Di:n papereilla päässee töihin muuallekin kuin avaruusalalle, jos esim. työtä ei siltä alalta löydy. Palkatkin ovat teknisellä puolella ehkä parempia kuin perustutkimuksessa. Syksyllä alkavat opsikelut Otaniemessä, saa nähdä miten pojan käy.

Itse voisin puolestani hieman edustaa TKK:ta.

Jos sinua kiinnostaa tähtitiede itsessään (avaruuden tutkiminen, kosmologia jne) niin kannattaa varmaankin lukea tähtitiedettä yliopistolla.

Jos kuitenkin haluat osallistua erilaisien avaruusteknologioiden kehittämiseen ja tukimiseen, on TKK oikea paikka.

TKK:lta pääsee peräti opiskelijoita ESA:lle harjoittelemaan...

Tähän liittyviä opintosuuntia ovat esim:

Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osastolla oleva avaruustekniikan laboratorio:
http://www.space.hut.fi/

Siellä keskitytään enemmänkin satelliittien tutkimiseen.

Konetekniikan osastolla voi lukea esim. aerodynamiikkaa:
http://www.aero.hut.fi/index1.html

Teknillisen fysiikan ja matematiikan osastolla voi lukea mekaniikkaa (virtausmekaniikkaa jne):
http://www.hut.fi/Yksikot/TeknillinenFy ... ot/tfk.pdf

Tietysti myös radiolaboratoriossa on paljon avaruustutkimukseen liittyviä aloja:
http://www.hut.fi/Units/Radio/

Lisäksi löytyy monia muita aiheeseen liittyviä oppialoja. En ole läheskään kaikista itse perillä.

Ainahan on myös mahdollista lukea sivuaineita muissa laitoksissa (JOO-sopimus). Eli esim. pääaineena vaikka avaruustekniikka TKK:lla ja sivuaineena tähtitiede yliopistolta.

Jos astronautiksi aikoo (ei mikään mahdottomuus) niin uskoisin, että diplomi-insinöörin taidot ovat arvokkaat. Joskus (muistaakseni) ainakin NASA vaati ylemmän korkeakoulututkinnon mieluiten nimenomaan joltakin "insinöörialalta". Voin tässä tosin olla väärässä.

Oppiaineena "rakettisuunnittelua" (vast) ei Suomessa ole. Sitä varten on mentävä opiskelemaan ulkomaille. Hyvät valmiudet tällaisiinkin hommiin TKK:lta kuitenkin saa ja esim. työpaikka ESA:lla (tai jopa NASA:lla) on hyvin mahdollinen.

n00b
Olen tämän vuoden ylioppilas ja haaveissa siintää ura tähtitieteen parissa. Kannattaako hakea suoraan yliopistoon (Oulu, Helsinki..?) opiskelemaan vai lukemaan tekniikkaa esim TKK:hon? Haaveilen pääsystä ESA:lle tai vastaaville töihin ja tietysti haaveammattini on aina ollut astronautti.
En tiedä vielä mikä tähtitieteen ala kiinnostaa ja myös tekninen homma esim. rakettien ja vastaavien suunnittelu kiinnostaa.
Onko jollain täällä kokemusta kuinka saisi mahdollisimman monipuolisen koulutuksen alalta? En haluaisi vahingossa sulkea ovia itseltäni. Myös se kiinnostaa onko Helsingin ja Oulun tähtitieteellisissä suurta eroa esim. opetuksen laadun suhteen?

Kiitos jo etukäteen kaikille tämän lukeneille :)

Ensiksi pari varoituksen sanaa, kuten jo aikeisemmin jo todettiinkin. Eli kun nykypäivänä lähtee opiskelemaan tähtitiedettä yliopistossa täytyy suoriutua todella hyvin, jos aikomuksena on hankkia jatkossa elantonsa aihepiiristä, kuten tutkijana tai opettajana. Lisättäköön vielä, että Helsingissä astronomian opinnot ovat tavallaan jakaantuneet kahtia - perinteellisen tähtiteeteen opinnot tapahtuvat Tähtitieteen laitoksella mutta kosmologiaa luetaankin sitten Enqvistin johdolla Fyysikan laitoksella. Toki, voihan näitä yhdistellä.

Itselleni on jäänyt hieman ikävä kuva yleensäkin Helsingin yliopiston tähtitieteestä ja etenkin sen opiskelijoista. Tämä johtuu siitä, että itse opiskelin siellä vierasoppilaana sen hetken kuin suomalaiset stalinistiopiskelijat valloittivat observatorion vuonna 1969 ja tällä tempullaan he ajoivat maailmankuulun tieteilijän Paul Kustaanheimon maanpakoon, missä hän sittemmin varsin pian menehtyikin. Vaikka itse tuohon maailmanaikaan opiskelin alaa NeuvostoEestin Tartu Ülikoolin Täheteaduskonnas sekä Leningradin Pulkovon Observatoriossa, niin vastaavaa syrjintää ja julmuutta ei siellä systeemistä huolimatta näkynyt. No, nämä nyt olivat sellaista hiostorian havinaa - mutta kyllä Kustaanheimon haamu edelleenkin Helsingin Observatorion yllä leijuu.

Luin juuri hiljattain NASA:n sivuilta astronauttioppilaiden vaatimuksista. Tosiaankin jotakin yliopistotutkintoa edellytettiin ja olikohan se väh. kolmen vuoden työskentelyä liittyen koulutukseen. Sitten siitä sakista, joka pyrkii astronauteiksi seulotaan sen sadalla siivilällä porukkaa pienemmäksi ja pienemmäksi mukaan lukien vaativat psykologiset testit ja muut kriteerit.

Jos aikoi avaruuslentäjäksi tarvitsi olla periaatteessa taistelulentäjän ominaisuudet eli piilolinsseillä tai rilleillä ei ole toivoakaan. Sen sijaan jonkin sortin tutkijaksi avaruuteen pääse toki, vaikkei olisikaan rambo. Jälkimmäisellä ryhmällä kuntovaateetkaan eivät liene yhtään ylitsepääsemättömät.

Mieleeni jäi jostain syystä myös pituusrajat. Avaruuslentäjien tuli olla väliltä 162-193cm ja tutkijaksi pääsi vaikka vartta ei olisi kuin 148cm!

Kieltämättä astronautti on omalla tavalla kiehtova ammatti, mutta jokainen miettikööt riittääkö rahkeet tai haluaako juuri tätä. Mahdottomuushan avaruuteen pääseminen ei ole.

Ursan vuoden 2001 avaruusnäyttelyssä esiintyivät ESAn eurooppalaset astronautit; ruotsalainen Christer Fuglesang ja saksalainen Ulf Merbold. Mikäli muistan oikein niin Merbold on koulutukseltaan fyysikko. Minä olen sitä mieltä, että luja tahto vie läpi vaikka harmaan kiven. Tulevaisuus on avoin, mitä tahansa voi tapahtua ja ESAan voidaan palkata suomalainen astronautti.

Lisättäköön nyt vielä kielien opiskelun tärkeys. Tieteen kieli ei ikävä kyllä ole suomi, joten lontoon murretta joudut hiemaan varmasti melko tavalla.

Myöskään toisen yleisesti tieteen parissa käytettävän kielen, matematiikan taitoja ei tule vähätellä.

geena
Ursan vuoden 2001 avaruusnäyttelyssä esiintyivät ESAn eurooppalaset astronautit; ruotsalainen Christer Fuglesang ja saksalainen Ulf Merbold. Mikäli muistan oikein niin Merbold on koulutukseltaan fyysikko.

Nykyäänhän astronautit suorittavat avaruuslentojen aikana ties minkälaisia tieteellisiä kokeita, joten tiedemiehen koulutus on tarpeen.

mskomu
Seuraa 
Viestejä672

Avaruusfysiikan puoleltakin on mahdollista päästä töihin kansainvälisiin avaruusjärjestöihin. En (laiskuuttani) jaksanut ottaa selville, missä kaikkialla tuota voi lukea, mutta ainakin Oulun Yliopistossa on mahdollista http://spaceweb.oulu.fi/fin/

Oulussa ala keskittyy lähinnä tutkimaan aurinkotuulta ja sen vaikutuksia satelliitteihin ja muihin avaruudessa liikkuviin vempaimiin.

Tähtitiedettä opiskelemaan aikovien kannattaa pitää mielessä, että Suomessa se tähtää miltei poikkeuksetta tutkijain uraan ja tällöin ei maisterintutkinnolla vielä "tee oikeastaan mitään" ja tohtorintutkinto väitöskirjoineen toimii vasta alan perustutkintona!

Ja tähtitiedettähän voi Suomessa opiskella Oulussa, Tuorlan Vispassa (Turun yliopiston Väisälän avaruusfysiikan ja astronomian instituutissa) sekä Helsingin yliopistossa ja HUT:issa. Tämän lisäksi niin itä-, etelä- kuin länsinaapureiltammekin löytyvät oivalliset mahdollisuudet syvälliseen tähtitieteen opsiskeluun.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat