Seuraa 
Viestejä45973

Kuuntelin äsken Juice Leskisen kappaletta "Norjalainen villapaita". Kohdassa, missä sanottiin "Puhuimme Junnusta, sanoin en tunnusta jatketta perinteen. Kaikki se kyllä on päittemme yllä, ja sen vähin erin teen" aloin miettimään, että Junnu Vainio ja Juice ovat nyt molemmat kuolleet, onko siis elossa olevissa suomalaissanoittajissa ketään, jota voisi kutsua Junnun ja Juicen manttelinperijäksi. En keksinyt ketään. Olenko jo niin vanha, etten tunne nykymusiikkia tarpeeksi, vai onko suomalaiset sanoitukset todellakin huonoissa kantimissa?

Kommentit (10)

hyrrä
Seuraa 
Viestejä834

No en tiedä manttelinperijästä, riittäisiköhän villapaita?
Pauli Hanhiniemi osaa tehdä miehen sielunmaisemasta kaunista kuvausta, toisaalta pitäähän sen elääkseen tehdä muutakin.
Aki Yrjänä liikkuu omissa sfääreissään, mutta ei hänelle silti minusta palttoota toina antaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pauli Hanhiniemi ja Jope tosiaan tulivat minunkin mieleeni. Kumpikaan ei kuitenkaan mielestäni ollut tarpeeksi monitahoinen yltääkseen Juicen tasolle. Hyviä riimejä kuitenkin molemmilla, ja toivottavasti vielä aikaa tehdä lisää.

Kun kaksi ihailemaani sana-akrobaattia karsittu on palloltamme pois,
jäljellä ois:

Martti Syrjä

Heikki Salo
Vexi Salmi
Pauli Hanhiniemi
Jukka Karjalainen
Ilkka Vainio

ja joitain muita, esimerkiksi käännöstoimisto Heikki Harma.

Martin nostin esiin, koska hänen sanankäyttönsä on niin kauniin runollista.

Juice ja Junnu ovat legendoja. Toivottavasti elävinä sellaisina pysyvät pitkään Vexi Salmi, Martti ja muut.

Vexin tuotanto on muuten uskomaton.

Leuka

Martin nostin esiin, koska hänen sanankäyttönsä on niin kauniin runollista.

On niitä tietysti hyviä sanankäyttäjiä, itse peräisin sanankäytön lisäksi myös sanomaa ja monipuolisuutta.

Jos asiaa vertaisi Tiede-foorumilla kirjoitteluun, niin esimerkiksi Pauli Hanhiniemen ja Martti Syrjän tekstit sijoittuisivat enimmäkseen osioon "Psykologia, aivot ja aistit" ja Jope osioon "Vapaa sana". Juicen tekstit sijoittuisivat molempiin, ja vielä osioon "Historia, kulttuurit ja yhteiskunta". Monipuolisuudessa ehkä Hector pärjää edellä mainittuja paremmin Juicelle.

Valitettavasti on niin että ei ole Junnu Vainion tasoista sanoittajaa enää suomessa. Junnun lauluissa oli usein jokin todellinen tapatuma takana, todella taitava sanan käyttäjä. Myöskin Juice oli mestari käyttämään sanoja. Nykyisistä elossa olevista siihen pystyvät enää työpari Alatalo ja Rinne.
Muistan kun 60 luvulla Junnu ryyppäsi enoni kanssa meidan rannassa ja seuraavana vuonna Junnu sanoitti laulun Salakuljettaja Laitinen niin naapurin poika oli tosi vihainen enolleni siitä että menee kertomaan oikeat nimet Vainiolle, vaikka laulu kertoo toisesta Laitisesta.

Reino Helismaa oli myös sanoittajana erinomainen, häntä ihailivat sekä Junnu että Juice. Juicen laulu norjalainen villapaita on kunnianosoitus Junnu Vainolle.

Etsiskelin youtubesta junnun lauluja niin törmäsin tälläiseen, näitä lauluja Junnu teki henkensä pitimeksi, sanan käyttö on todella taitavaa. Sitä en tiedä onko tämän tarinan takana jokin todellinen tapahtuma, luultavasti.
http://www.youtube.com/watch?v=mS8yflu7su4

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat