Seuraa 
Viestejä45973

Paitsi että lentokoneet saastuttavat, ovat ne myös vaaraksi ihmisille muullakin, varsin odottamattomalla tavalla. Tämä liittyy tähän myyttiin, jossa todetaan lentokoneesta tippuneen jäätyneen virtsapuikon tappaneen jonkun onnekkaan. Maallikkonakin osaan jo sanoa, että tuohon johtanut (mikäli tarina ylipäätänsä on totta) tapahtumaketju on äärimmäisen epätodennäköinen, mutta nyt onkin tarkoistus pohtia sitä, voiko tullainen tapahtua joissain olosuhteissa. Eihän tämä tiedettä ole, mutta tämä ongelma vaivaa mieltä ja on mukava rikkoa arkirutiineja tyhjänpäiväisillä pohdinnoilla.

Ensimmäinen ongelmakohta on kuinka virtsa voi jäätyä puikoksi. Tämähän ei todennäköisesti tapahdu koneen ulkopuolella, sillä nestesuihku luonnollisesti pirstousuisi saman tien osuessaan kovaan ilmavirtaan. En kylläkään tiedä, millaiseen säiliöön tarpeet koneessa menee, mutta mikäli neste pääsisisi jonkinlaiseen putkeen, jonka toinen pää johta ilmatilaan, voisi virtsa jäätyä jo koneen sisäpuolella.

Sitten on toinen ongelma mikä saisi tämän jäätyneen puikon liikkeelle. Paino- ja ilmanpainevoima tähän tuskin riittää nesteen jäädyttyä kiinni putken seinämiin. Kenties putken lämpeäminen tai joku ulkoinen voima?

Ja mikäli tämä äärimmäisen epätodennäköisten tapahtumien ketju jatkaa vain kulkuaan, kestääkö puikko sitten kovan ilmavirran koneesta pudottuaan?

Ja sitten vielä viimeinen mysteeri, onko mahdollista että puikko kestäisi iskun ruumiiseen?

Kommentit (13)

Vierailija

Tämä on varmaan nykymuunnos muinaisten gallialaisten ainoasta pelosta, joka oli taivaan putoaminen niskaan

Mutta asian. Onhan mahdollista, että neste jäätyy johonkin ilmavirralta suojassa olevaan kanavaan koneessa ja sitten irtoaa pudoten maahan.

Noh, kuhan joku hullu tiäreukko löytää tämän aiheen, niin eiköhän seuraavilla lennoillaan testaa asiaa. Pakastaa kusipuikkoja ja heittää sitten jonkin kaupungin yllä keltaista lentopostia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mythbustersit koittivat ampua jääluodeilla eikä siitä mitään tullut, muistaakseni. Ei lentokone mikään vanha juna ole jossa tuotokset menivät suoraaan radalle. Olin kerran lapsena Saksassa sellaisessa ja isävainaaltani tippui kuulemma joskus muinoin lompsa pönttöön mutta onneksi ei vetänyt vaan sai ongittua massinsa talteen.

Meteoriitti voisi tappaa tai jos koko kone tippuu alas ja voihan siitä irrota jotain rojua kun huollot ovat tätä tasoa. Jos saa ison pyörän tukivarsineen otsaansa niin ei varmaan kauaa ole ihmisten kiusana. Lentojen määrä senkuin kasvaa, en ymmärrä miksi kun teletekniikka kehittyy koko ajan huimaa vauhtia joten tuommoisen riskin määrä kasvaa.

Tuo kolmoskohta eli nestepuikon kestäminen on tässä nyt se suurin ongelma. Kaksi ensimmäistä liittää aika kiinteästi lentokooneen wc-järjestelmän rakenteeseen ja valitseviin poikkeuksellisiin olosuhteisiin, mutta keltaisen keihään kestävyys ilmavirrassa on selkeästi fysikaalinen ongelma.

Tuostahan voi laskea suurin piirtein, kuinka suuri voima kohdistuu puikkoon juuri kun se irtoaa koneesta. Senkin vertaaminen esim. jään kantavuuspaksuustaulukkoihin on vähän hankalaa, koska tilanne ei ihan samanlainen ole vaan muina tekijöinä ovat mm. erilainen asento, mihin ilmavirta ottaa, missä asennossa puikko tulee ulos jne.

Lisäksi se voi pudota koneen ollessa laskeutumassa jolloin nopeus ei ole niin kova.

Kerrostalon räystäältä pudonnut jääpuikko on Suomessa tappanut ainakin yhden ihmisen, joten siihen ei lentokonetta tarvita.

Käytännössä vapaasti putoava luoti, joka on ammuttu ylöspäin, voi tappaa, vaikka se painaa 20 grammaa.

sigfrid
Tämä on varmaan nykymuunnos muinaisten gallialaisten ainoasta pelosta, joka oli taivaan putoaminen niskaan

Mutta asian. Onhan mahdollista, että neste jäätyy johonkin ilmavirralta suojassa olevaan kanavaan koneessa ja sitten irtoaa pudoten maahan.

Eipä tässä välttämättä ole myytistä kysymys. Muutama aika sitten oli lehdissä väite möykystä, joka tuli talon katosta läpi (Englannissa). Kuseksi se taittiin todeta. Ruotsissa oli myös jotain ongelmia taivaallisista möykyistä, oisko n. 10 vuotta sitten. Liekö mahdollista, että huussin tyhjäysputkeen jää sopiva mälli, joka jäätyy ynnä tippuu.

Kuuluisin on se Japanilaisen troolarin upottanut lehmä, joka putosi Venäläisen rahtikoneen kyydistä jossain tyynellämerellä.

Kalasateita on ollut sillointällöin.

Palaten tuohon myytinmurtajien testaamaan jääluotiin. Asia ei liity tähän mitenkään, koska myytinmurtajathan totesivat luodin sulaneen, koska ruuti palaa korkealla lämöllä.

Asiaan palaten. Sattumaa saa olla mukana, että se kestää tuota ilmanvastusta yms. voimatekijöitä. Mutta voihan se olla mahdollistakin.

Spin

Sitten on toinen ongelma mikä saisi tämän jäätyneen puikon liikkeelle. Paino- ja ilmanpainevoima tähän tuskin riittää nesteen jäädyttyä kiinni putken seinämiin. Kenties putken lämpeäminen tai joku ulkoinen voima?

Kyllähän lentokone tärisee ja turbulenssiakin esiintyy, kai se voisi jäänpalat putkesta irroittaa? En tosin tiedä minäkään miten lentokoneen vessa toimii, en ole edes moisessa koskaan käynyt. Jotenkin kuulostaisi oudolta idealta että tuotteet vaan viskattaisiin putkea pitkin pihalle... Onhan asuntoautoissakin säiliöt sitä varten, ei kai lentokoneen rakentamisen kustannuksissa moinen lisäys mitään tee.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517

Ei niitä jätöksiä mihinkään ulos viskata. Koko myytti on väärinkäsitystä. Aikaisemmin lentokoneiden jäänpoistossa kentällä ennen lähtöä käytettiin hyvinkin ureapitoisia aineita. Sitä on sopivissa olosuhteissa kerääntynyt johonkin siivekkeiden väliin ja tarpeeksi korkealla jäätynyt ja sitten tippunut jonkun niskaan.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat