Seuraa 
Viestejä45973

Helsingin Sanomien sivuilla julkaistu mielenkiintoinen tutkimus.

Valtaosa suomalaisista pitää köyhyyden syynä sitä, että ihminen on työtön tai hänellä on liian pieni palkka.

Vain kolmannes katsoo, että köyhyydestä saa syyttää itseään.

Hieman yli puolet jakaa väitteen, että köyhyys johtuu ihmisen huonosta onnesta.

Asiaa on selvittänyt Kelan erikoistutkija Mikko Niemelä vuonna 2005 kerätyn väestökyselyn pohjalta. Kyselyn otos oli 4 000.

Lähes 64 prosenttia vastaajista oli samaa mieltä sen väitteen kanssa, että ihminen on köyhä, koska hänellä ei ole ollut samoja mahdollisuuksia kuin muilla.

Tuoreet tulokset ovat linjassa köyhyystilastojen kanssa, joiden mukaan köyhyys liittyy erityisesti työttömyyteen ja työmarkkinoiden epävarmuuksiin.

Väestöryhmittäin käsitykset köyhyyden syistä eroavat vain vähän.

Pohjoismaisiin naapureihin verrattuna suomalaiset korostavat hieman enemmän ihmisen omaa syytä köyhyyteensä.

Moni on varmaan lukenut jutun mutta ainakin itse yllätyin tuloksista. Jos tutkimus olisi tehty 2007-2008 olisivatko tulokset erilaisia?

Itse uskon ympäristön vaikutukseen, olen kasvanut "huonommissa piireissä" ja nähnyt kuinka köyhyys, työttömyys ja alkoholismi periytyvät. Ja tietenkin "kunnon väki" tahtoo myös lapsilleen "kunnolliset" koulutukset ja työt. En silti kuitenkaan missään nimessä poistaisi ihmisen omaa vastuuta, suurimmalla osalla meistä on mahdollisuudet kouluttautua korkealle ja vaikka alkaa sijoittajaksi jos huvittaa.

Mitä mieltä palstalaiset?

Sivut

Kommentit (43)

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447

Käsittämättömiä prosenttilukuja, kun ottaa huomioon, kuinka suuri osa kansasta on korkeasti koulutettuja. Ja vieläpä kenellä tahansa on siihen yhtäläiset mahdollisuudet.

Kateellinen valittajakansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Eipä se koulutustaan mitään ratkaise jos ei osaa hyödyntää. Voit kouluttautua korkeasti, mutta ei se takaa että köyhyys poistuu.

Kuitenkin joku aina häviää kaikille ei riitä mahdollisuuksia. Oma vastuu on ihmisillä, mutta se ei poista yhteiskunnan asetelmia vallasta. Voit itse muutaa jos pystyt tai sitten et pysty. Jos pystyisi muuttamaan helposti ei oli tietenkään köyhiä vaan kaikki olisi paljon rikkaampia.

Kaikki alkaa yhteiskunnasta siitä miten sosialisaatio onnistuu, eli lähinä siitä kohtaan mistä ekan kerran hymyilet vanhemmille. Siitä lähtien menee omalla painoarvolla.

Suomenkaltaisessa maassa jossa ei opiskelusta tarvitse juurikaan maksaa saa henkilö syyttää itseään jos ei elämässä pärjää. Olen nähnyt ihmisiä lähtevän nollista ja päätyvän kohtuullisen varakkaiksi. Harmi vain tiedän myös päinvastaisen tapauksen. Jossain kehitysmaissa joissa slummeista ei ole mahdollista nousta, on asianlaita varmasti toinen.

Asiaan liittyen uudenvuodenpuhe eräältä fiksunkuuloiselta mieheltä.
http://www.youtube.com/watch?v=-vq0lBK0py8

Jenkkielokuvissa yleensä aina köyhistä oloista lähtevät ihmiset muuttavat ämerikkaan ja lopulta he ovat miljönäärejä.
Päinvastaisesti harvemmin suomalaisissa elokuvissa muusta maasta tuleva köyhä ihminen lopulta päätyy miljönääriksi, missä on siis vika?

Kyllähän se tietty on paljon helpompaa maahan tulla kun annetaan asunto,rahaa ja kesämökki 'tuosta noin vain.' Jenkeissä taas ainakin niissä elokuvissa tuntuu sakki vähän yrittelieemmältä kun he päätyvät rikkaiksi porhoiksi.

Juh jossaki amerikassa, jossa koulut pitää ite maksaa niih sielä on jo aika paljo kiinni minkälaisesta perheestä on, ja yliopistot kalliita = joutuu kovasti tappelee stipendeistä.
Tääll sulla on kaikki tarjottimella, eiku töitä tekemään... veikkaan että kaikki noi jotka vastas kyllä, koti-olosuhteet vaikuttivat työttömyyteeni, ruukasivat sillo yläasteiässä hokea kuinka paskaa koulu on ja kirjojen lukemisella ei tee mitään.. hoh kato teki sittenki, surpize?

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28217
Mandix
Juh ^^ syyttely ja *valtio on paska maa* -puheet on aina tehokasta ko muut kortit on käytetty

Ikävä tosiasia kuitenkin.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Jeah, jos on liikuntarajotteisia.. en usko että kaikki nuo työttömät sitä on olleet.. hmm ei tuu mielee muuta, nih no jotku ei voi tehdä tiettyä työtä, muistako ko liikunnallisista syistä

Ite varmaan tuun olemaan köyhä ihminen. Koulu ei oikein kulje. Ei mitään tekosyitä, olen vaan laiska eikä oikein mikään siellä laitoksessa kiinnosta. Teoriatiedon sisäistäminen on vaikeaa, muisti aivan kamala, tajuan asioita mutten pieniä yksityiskohtia. Kunhan ei suoraan kortistoon joutuisi vielä tämän ikäisenä.

Monet jotka ovat kateellisia niille lääkäreille ja juristeille eivät voisi kuvitellakkaan käyvänsä niitä koulutuksia läpi. Voi olla laiskuutta tai vain sitä, ettei kiinnosta ks. ala. Suomessa koulussa yritetään jakaa ihmiset kahteen osaan, käytännön työtä tekeviin (amis) ja teoriapainotteista työtä tekeviin (lukio). Suurinosa varmaan menee jompaan kumpaan, kaikki eivät kuitenkaan.

Uskoisin että köyhyyden periytyvyydessä on paljolti kiinni vanhempien odotuksista, itsetunnon kehityksestä (köyhä ajattelee olevansa huonompi) ja myös suhteista. Jo harjoitteluvaiheessa parhaat paikat jaetaan omille muksuille tai tuttaville. Köyhällä ei ole tuttuja ylhäällä... Toisaalta suhteita saa myös harrastuksien ym. kautta.

Olisihan se kivaa olla rikas. Ehkäpä voitan lotossa. Pitäisi tosin aloittaa esin lottoaminen.

Niinkö 100 kertaa todettu, köyhyys johtuu pelkästä asenteesta... ehkä sillon koti-olosuhteet voivat vaikuttaa, vanhempien asenteista työhön.
Mutta asenteitakin voi muutta, ei välttämättä ole edes niin hankalaa... ihmiset vaan kuvittelevat niiden olevan ikuisia.. *opiskelu on paskaa nyt = paskaa myöhemminki*. Kannattaa uskoa sitä kaveria / randomia joka sanoo että kyll siusta jotaki tulee ^^
Harmi että itsesäälillä ei oo korvia, yleensä.

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
jm
Jo harjoitteluvaiheessa parhaat paikat jaetaan omille muksuille tai tuttaville.

Vaikka takaoven kautta silloin tällöin joku sattuisikin työpaikan löytämään, niin tuo ei ole millään muotoa vallitseva käytäntö. Kuvitteletko todellasi, että firma, joka pyrkii tekemään voittoa, ei haluaisi töihin pätevintä hakijaa kummipojan sijaan, ja täten mahdollista hyvää, tulevaa rekrytointia?

Tämä pätee siis ainakin ammatilliseen, korkeakoulututkintoon kuuluvaan harjoitteluun. 300 €/kk kesätyöpaikka voi olla eri asia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat