Miksei tärkkelys maistu miltään?

Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Ajattelin asiaa ihan evolutiiviselta kannalta. Jos tärkkelys on kerran ihmisravinnoksi kelpaava ja laajassa käytössä, ja syljessämme on entsyymi joka pilkkoo sitä pienemmiksi sokereiksi, niin miksi tärkkelys on ihmisille mautonta? Luulisi että evoluution myötä meille olisi kehittynyt persous sitä kohtaan?

Kommentit (8)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Tärkkelys on kuitenkin oleellinen ruan rakenteessa. Ruan rakenne vaikuttaa paljon siihen, miltä ruoka loppujen lopuksi maistuu. Tämän vuoksi tärkkelystä käytetäänkin laajalti elintarviketeollisuudessa saostusaineina.

Vierailija

Ehkä syljen entsyymit eivät kerkeä pilkkomaan tätä polysakkaridia riittävästi, jolloin yksittäisiä glukoosimolekyylejä ei pääse tarpeeksi kosketuksiin makunystyjen kanssa. En sitten tiedä miksei ole erikseen tärkkelykseen reagoivia makureseptoreita .

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26870
Liittynyt16.3.2005

No yleensähän siellä missä on tärkkelystä, on sokereita tai muita makuaineita. Tiedä sitten kuinka kauan ihminen on kaivanut juuria ravinnokseen, ne usein ovat aika mauttomia (verrattuna vaikka hedelmiin).

Vierailija

Olipa kerran alkuöttiäinen. Se laittoi lautaselle ruokaa. Sitten se rupesi miettimään että pitäisköhän sen ruuan maistua jollekin. Ei se tiennyt mitä maku ja maistaminen tarkoittaa mutta jostain tyhjästä ajatus kirposi. Niinpä se päätti ruveta kehittämään makuaistia. Samassa sen suuhun alkoi kasvaa makusilmuja ym. maistamiseen tarpeellista. Näin tieteellisesti on todistettu evo jälleen ainoaksi oikeaksi uskonnoksi.

Vierailija
PeterH
Ajattelin asiaa ihan evolutiiviselta kannalta. Jos tärkkelys on kerran ihmisravinnoksi kelpaava ja laajassa käytössä, ja syljessämme on entsyymi joka pilkkoo sitä pienemmiksi sokereiksi, niin miksi tärkkelys on ihmisille mautonta? Luulisi että evoluution myötä meille olisi kehittynyt persous sitä kohtaan?

Syljen amylaasientsyymi ei pilko tärkkelystä kovin nopeasti, mutustele minuutti pari niin alkaa maistumaan makealta.

Vierailija
teijoster
Olipa kerran alkuöttiäinen. Se laittoi lautaselle ruokaa. Sitten se rupesi miettimään että pitäisköhän sen ruuan maistua jollekin. Ei se tiennyt mitä maku ja maistaminen tarkoittaa mutta jostain tyhjästä ajatus kirposi. Niinpä se päätti ruveta kehittämään makuaistia. Samassa sen suuhun alkoi kasvaa makusilmuja ym. maistamiseen tarpeellista. Näin tieteellisesti on todistettu evo jälleen ainoaksi oikeaksi uskonnoksi.

Tejo is bäk

Vierailija
teijoster
Olipa kerran alkuöttiäinen. Se laittoi lautaselle ruokaa. Sitten se rupesi miettimään että pitäisköhän sen ruuan maistua jollekin. Ei se tiennyt mitä maku ja maistaminen tarkoittaa mutta jostain tyhjästä ajatus kirposi. Niinpä se päätti ruveta kehittämään makuaistia. Samassa sen suuhun alkoi kasvaa makusilmuja ym. maistamiseen tarpeellista. Näin tieteellisesti on todistettu evo jälleen ainoaksi oikeaksi uskonnoksi.

Voi voi. Nyt olet ymmärtänyt väärin. Todellisuudessahan se alkuöttiäinen sai tuhat kakaraa, joista yhdelle oli mutaation seurauksena syntynyt kyky aistia sokeri ruuasta. Muut öttiäiset maistoivat vain pahvia. Sokeriöttiäinen sai tuhat lapsosta, ja yhdelle lapsosista oli mutaation seurauksena kehittynyt kyky saada mielihyvää sokerin mausta. Niinpä tämä öttiäinen söi mieluummin sokeria kuin esim. kakkaa, toisin kuin muut öttiäiset, ja energiapitoisen ravinnon ansiosta se lisääntyi hieman tehokkaamin kuin sisaruksensa. Lopulta sokerista nauttimisen kyky oli yleistynyt popuolaatiossa. Sen pituinen se.

Uusimmat

Suosituimmat