Seuraa 
Viestejä45973

Pohdin läksyjä tehdessäni, etä mistä alkuaineiden sulamispisteet johtuvat. Onko ne sidoksissa jotenkin atomin kokoon, elektroniverhoon taikka johonkin muuhun roskaan?

Kommentit (7)

Johtuu molekyylien (tai atomien) välisistä erilaisista sidoksista (esim. vetysidos, jonkinlainen hilarakenne). Eli ovat sidoksissa paljonkin elektroniverhon rakenteeseen ja myös molekyylien (tai atomien) kokoon.

Jep, eli atomin koko ja sidostyyppi. Kovalenttiset sidokset (atomihila) ja metallisidokset (metallihila) ovat erityisen korkean sulamispisteen omaavia.

Myös rakenne (hilatyyppi) merkitsee paljon, verrataan esim timanttien rakennetta muihin hiilen (kide-)rakenteisiin kuten grafiittiin tai fullereeniin.

Molekyylihilat omaavat matalan sulamispisteen, paitsi vetysidokset ovat huomattavasti muita molekyylihilojen sidoksia voimakkaampia. Vesi H O H sisältää vetysidoksia joten sillä on suuri lämpökapasiteetti ja sulamispiste verrattuna tovereihinsa.

Hila on siis rakenne jolla atomit tai molekyylit liittyvät toisiinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Metalliseoksilla ei ole sulamispistettä, vaan alue.

Onko jotkut sidokset siis vahvempia kuin toiset ?

Joillakin aineilla taas ei ole sulamispistettä ollenkaan, esim He.

Siis karvalakkiversiona (yksinkertaistettu):
Sulamispiste riippuu molekyylien välisestä vetovoimasta. Mitä suurempi vetovoima, sitä enemmän molekyylien on lämpövärähdeltävä, jotta ne pääsevät liikkumaan "isenäisesti".
Kiinteässä lämpövärähtely on pinempi ja molekyylit ovat toisissaan "kiinni". Nesteessä molekyylit pysyy lähekkäin, mutta pystyvät liikkumaan itsenäisesti, joten lämpövärähtely ja vetovoima on likimain sama. Kaasussa vetovoimat ovat pieniä verrattuna lämpövärähtelyyn ja molekyylit pääset liikkumaan täysin "itsenäisesti".

Boysen
Metalliseoksilla ei ole sulamispistettä, vaan alue.

Onko jotkut sidokset siis vahvempia kuin toiset ?

Joillakin aineilla taas ei ole sulamispistettä ollenkaan, esim He.

Heliumin sulamispiste on 0,95 K, kerroin pari viikkoa sitten metalliseoksista ja niiden ominaisuuksista, katso em. tarina.

On hyvä muistaa että kutakuinkin kaikki aineiden ominaisuudet redusoituvat sähkömagnetismiin - sehän se on kemiallisten sidostenkin liima. Olomuodon muutokset liittyvät molekyylien järjestäytymisasteeseen, lämpö on liikettä ja mitä enemmän liikettä, sitä huonommin järjestäytyneisyys (hilarakenne) säilyy.

Atomitasoa pienempien hiukkasten välillä on sitten vahvemmat voimat vaikuttamassa mutta se onkin jo toinen tarina se.

Tietäisikö joku jotain hyvää nettisivua jossa olisi yhdisteiden sulamispisteisiin vaikuttavia tekijöitä. Tarvitsisin lähinnä tietoa siitä miten hiiliketjun haarautuminen ja kaksois- ja kolmoissidokset hiiliketjussa vaikuttavat sulamispisteeseen. En itse äkkiä googlettamalla löytänyt suomeksi mitään hyödyllistä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat