Seuraa 
Viestejä45973

Kun kangas kastuu, se näyttää märältä kohdalta yleensä tummemmalta kuin kuivana. Johtuuko värin muuttuminen siitä, että valo heijastuu esim. veden vuoksi eri aallonpituudella?

Ja miksi sitten esim siniselle paidalle läikähtänyt vesi näkyy huomattavasti selkeämmin kuin vaikkapa valkoiselle? Pelkkä tummuus ei ole selitys, koska mustalla kankaalla taas märkä kohta näkyy vähemmän kuin vaaleammalla.

Kommentit (3)

Luulisin sen johtuvan taitekertoimen muutoksesta, Veden taitekerroin on eri kuin ilman:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Taitekerroin


Taitekerroin kuvaa, miten aine vaikuttaa sähkömagneettiseen säteilyyn. Taitekerroin rippuu materiaalista ja hieman myös sähkömagneettisen säteilyn aallonpituudesta. Useimmiten taitekertoimella tarkoitetaan aineen käyttäytymistä näkyvän valon aallonpituusalueella. Ei-magneettisella aineella taitekerroin on suhteellisen permittiivisyyden neliöjuuri. Permittiivisyys on mitta aineen sähköiselle polarisoituvuudelle sähkökentässä. Tyhjiön taitekerroin on yksi.

Valon etenemisnopeus väliaineessa on kääntäen verrannollinen taitekertoimen reaaliosaan. Taitekertoimen imaginääriosa kertoo miten valo absorboituu eli muuttuu lämmöksi aineessa. Häviöttömän aineen taitekerroin on reaalinen. Kahden aineen rajapinnalla valon nopeus muuttuu ja tämä aiheuttaa sen, että osa valosta heijastuu takaisin. Heijastuminen on sitä voimakkaampaa mitä suurempi taitekerroinmuutos rajapinnassa on. Eräillä metalleilla (kuten alumiini ja hopea) on suuri kompleksinen taitekerroin, ja ne heijastavat valoa voimakkaasti.

Tavallisen ikkunalasin taitekerroin on 1,5, veden noin 1,3 ja eräiden raskaiden metallioksidien 2. Jalokivien taitekerroin on suuri ja se juuri saa ne välkehtimään voimakkaasti.

luulisin että vesi saa valosäteilyn heijastumaan takaisin kankaaseen ja harvemmat siten kimpoaa takaisin jotta kohde voitaisiin nähdä eihän siinä tavallaan itse esineen väri muutukaan miksikään, vaan se miten me sen koemme

sinänsä hieman sama homma kuin hiilidiosidin vaikutus lämpösäteilyn pitämiseksi "maailmassa"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säteilyn osittainen absorboituminen veteen lienee pääsyy, joskin aineen heijastumiset edellisen viestin mukaan myös vähentävät läpipääsevän säteilyn intensiteettiä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat