Seuraa 
Viestejä45973

Joo siis UV-laser
voisko tollast edes tehdä?

Kommentit (4)

En äkkiä näe mitään teoreettista syytä miksei. Onhan laserin (light amplification by stimulated emission of radiation) lisäksi olemassa ainakin mikroaaltoalueella oleva laser, eli maser (microwave amplification by stimulated emission of radiation). Ultrvioletilla alueella toimiva laser olisi varmaankin siis uaser (ultraviolet amplification by stimulated emission of radiation). Kysehän on periaatteessa vain tahdistamisesta, kun tuotetaan koherenttia säteilyä, joten kai se nyt ainakin teoriassa voi olla. En tosin tiedä, onko sellaista koskaan tehty. Joku muu saa ottaa kantaa siihen.

hmk
Seuraa 
Viestejä1038

On niitä joitain lähi-UV-alueella toimivia lasereita. Ongelmaksi muodostuu se, että mitä suuritaajuisempaa säteilyä halutaan, sitä suurienergisempiä viritystiloja tarvitaan. Ja mitä suurienergisempi viritystila, sitä nopeammin se tavallisesti purkautuu SPONTAANIN emission kautta. Tämä heikentää säteilyn tuottamista STIMULOIDULLA emissiolla (mikä on laserin perusedellytys), kunnes lopulta laseria ei enää saada aikaan.

In so far as quantum mechanics is correct, chemical questions are problems in applied mathematics. -- H. Eyring

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskaammilla alkuaineilla tuon uaserin tuottaminen voisi siis olla mahdollista, koska niissä on olemassa suurempia energiatiloja. Tosin ne aineet tuppaavat olemaan vähän epästabiilimpia näin keskimäärin, että toki se vaikeutuu.

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572

Onhan uv-lasereita jo varsin runsaasti käytössä etenkin elektroniikkateollisuudessa. Tyyppeinä on joko Excimer-laserit, joden tyypillinen aallonpituusalue on 157–354 nm tai sitten taajuuskerrotut YAG-laserit, jolloin aallonpituudet ovat uv-alueella 354 tai 266 nm.

Lisäksi röntgenlasereitakin on jo laboratorioasteella, joskin niiden tuominen arkipäivän koneiksi voi viedä vielä jonkin aikaa.

Vanha jäärä

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat