Seuraa 
Viestejä45973

Lapsellahan aivojen muovautuvuus on aivan huippuluokkaa, mutta entä aikuisella? Missä määrin aikuisen aivot enää muovautuvat?

Onko esim. kognitiivinen kehitys sidoksissa pelkästään tiettyihin herkkyyskausiin lapsena? Eli onko ihminen tavallaan sen vanki, miten esim. kognitiivinen kehitys on lapsena edennyt.

Geeneillä tietysti on suuri rooli esim. kognitiivisessa kehityksessä mutta niin on myös ympäristövirikkeillä. Jos lapsella on ollut todella vähävirikkeinen ja vähän aivoille stimulaatiota antava ympäristö, onko "peli menetetty"?

Ja sitten, jos ajatellaan esim. muistitoimintojen kehittymistä ja aivojen tiedonkäsittelyn tehokkuutta, ovatko ne enemmänkin geeneistä riippuvaisia? Vai vaikuttaako siinäkin kriittisissä kehitysvaiheissa ympäristön antama stimulaatio ja virikkeet? Tietty varmaan jotain vaikuttaa, mutta missä määrin.

Esim. lyhytkestoisen muistin kapasiteetti ja kyky siirtää nopeasti tietoa pitkäkestoiseen muistiin, jolloin se ei enää rasita lyhytkestoista muistia. Voiko näille asioille "tehdä" jotain aikuisena?

Voiko siis aikuisena vaikuttaa vielä omiin aivoihinsa niin, että tapahtuisi jopa jotain kognitiivista kehitystä (esim. joillakin monipuolisilla harjoitteilla) vai onko asia "määrätty" jo lapsena?

Kommentit (5)

all in all
Synaptisia yhteyksiä voi sekä vahvistaa (ja "luoda") että heikentää harrasteiden mukaan kaikkina ikäkausina.

Tietenkin, mutta kysymys kuuluu: kuinka helposti/ kuinka kauan uuden "yhteyden" luomisessa kestää.?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239
peippo
all in all
Synaptisia yhteyksiä voi sekä vahvistaa (ja "luoda") että heikentää harrasteiden mukaan kaikkina ikäkausina.Tietenkin, mutta kysymys kuuluu: kuinka helposti/ kuinka kauan uuden "yhteyden" luomisessa kestää.?

Olikos se n. 14 vuorokautta? Kuka tietää?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Tämä teoria on saanut laajaa suosiota asiaa tutkivien keskuudessa:

Laajinta suosiota on saanut ajatus, että ihmiset muokkaavat omaa elinympäristöään geneettisen profiilinsa mukaiseksi. Pienet erot älykkyydessä siis kasvavat ikääntymisen myötä, kun nuori etsii itselleen ammatin, harrastuksia ja toveripiirin, jotka vastaavat hänen taipumuksiaan.

http://www.ebm-guidelines.com/terveyspo ... o94741.htm

Enempää en jaksa lisätä, kun väsyttää...

Lisää löytyy mm. täältä:
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... sc&start=0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat