Seuraa 
Viestejä1447

Kerrankin Suomi on jossain positiivisessa mielessä naapurimaatamme edellä! Eipä silti, sen jälkeen kun Ruotsi päätti olla rakentamatta lisäydinvoimaa, on ydinvoimalla tuotetun sähkön määrä vain kasvanut. Tämä uutinen on luonnollinen jatke kestävälle energiapolitiikalle, jota mm. Britannia päätti myös tällä viikolla noudattaa:

http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id79692.html

YLE Uutiset


Ruotsin hallituspuolue haluaa ydinvoimaa

Julkaistu 11.01.2008, klo 16.30

Ruotsissa keskustelu ydinvoiman lisärakentamisesta on räjähtänyt käyntiin. Pinnan alla koko ajan kupliva keskustelu vaihtui julkiseksi perjantaina, kun porvarihallituksessa istuva Kansanpuolue esitteli omat energiateesinsä. Kansanpuolue haluaisi maahan neljä uutta ydinreaktoria.
- Ydinvoima on paras tapa vähentää kasvihuonepäästöjä, jos haluamme samaan aikaan säilyttää työpaikat, hyvinvoinnin ja teollisuuden Ruotsissa, sanoo kansanpuolueen puheenjohtaja, opetusministeri Jan Björklund.

Liki kolmenkymmenen vuoden takainen kansanäänestys ydinvoimasta luopumisesta ei ministerin mielestä enää sido hallitusta. Hän kutsuu myös oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit mukaan laajan sopimukseen, jolla ydinvoima päästetään pannasta.

Kansanpuolueen pelinavaus on kiusallinen hallitukselle, joka on sopinut, ettei ydinvoimaa nosteta vaalikauden aikana esiin.

Kansanpuolue haluaisi lopettaa myös panostuksen bioetanoliin. Se on ollut tähän asti toinen ruotsalaisen energiapolitiikan kulmakivistä. Puolueen mielestä bioetanolin tuotanto Ruotsin ulkopuolella tuhoaa ympäristöä ja Ruotsissa se puolestaan vaarantaa puunjalostuksen tulevaisuuden.

Ruotsin energiaratkaisut vaikuttavat Suomeenkin, koska olemme samassa sähköverkossa ja pohjoismaiset sähkömarkkinat ovat yhteiset. Ruotsissa tuotetun sähkön hinta siis vaikuttaa Suomessakin myytävään sähköön.

Kommentit (1)

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

En ole ihan varma tehdäänkö Ruotsissakin ydinvoima-asioista energiapolitiikkaa vai vain politiikkaa.

Muistaakseni - voin olla väärässäkin - kansanäänestyksen aikaan Ruotsissa vallitsi viher-vasen-meininki. Sen tuulissa päätös tehtiin, mutta käytännössä sitä ei noudatettu. Ylipäänsä jännää, että öljykriisin aikaan saivat tuollaisen "päätöksen" tehtyä.

Ruotsin hallitukset ovat pitkittäneet, nopeuttaneet, soutaneet ja huovanneet 2000-luvullakin ydinvoima-asiaansa aivan riippuen siitä, millä hallituspohjalla ollaan menty. Asiantuntijoista viis - tai sitten pikemminkin on aina haettu tilanteeseen sopivia asiantuntijoita ;-)

Ottamatta kantaa Ruotsin päätökseen tai ydinvoimaan puolesta tai vastaan, on kyseessä tainnut kuitenkin olla pseudoratkaisu: Ruotsin suunnitelmissahan oli tuottaa energiaa ulkomailta - sama se vaikka olisi ollut ydinvoimallakin tuotettua. Kyseessä siis oman pesän siivoaminen; ydinvoiman ulkoistaminen valtion rajojen ulkopuolelle. Kestävää kehitystä?

Gravity sucks.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat