Seuraa 
Viestejä45973

Kymmenen vuoden sisällä osakkeiden ja kiinteistöjen hinnat ovat tuplaantuneet. Kysyttäessä kiinteistönvälittäjiltä hintaennustetta loppuvuodelle, he vastaavat odotettavissa olevan nousun olevan pääkaupunkiseudulla 1-2 % ja kehyskunnissa ja kasvukeskuksissa 3-5 %. Hinnat ovat todellakin pilvissä ja asuntomenot ovat nuorille perheellisille kohtuuttomat ellei pohjalla ole jo varhain aloitettua asuntosäästämistä tai edellisestä asunnonmyynnistä saatua myyntivoittoa.

Kiinteistönvälittäjät vaikenevat oman ammattietunsa vuoksi hintojen ylikuumentuneesta tilanteesta, sillä hintakuplan myöntäminen seisauttaisi asuntomarkkinat.

Mikä olisi lääke asuntojen hintatason laskemiseksi? Julkisuudessa on ehdotettu jopa kuntien ja kaupunkien oikeutta pakkokaavoitukselle, joka toisi lisää tonttimaata. Tässä mennään jo pahasti sosialisoinnin puolelle... Asuntotarjontaa olisi kuitenkin saatava lisää.

Pankkien tarjoamien pitkien laina-aikojen (jopa 30 v.) vuoksi nuoret perheet uskaltautuvat ottamaan yhä suurempia asuntolainoja. Olemme sulautuneet lähelle Ruotsin ensiasunnonosto mallia eli ostetaan kerralla niin paljon neliöitä, ettei muutto perheen suurentuessa ole välttämätön. Pitkät laina-ajat luonnollisesti kallistavat asuntoa entisestään ja ovat melkoinen taloudellinen riski ottajalleen ellei ole vähintään sovittu tasaerälyhennyksistä lainanmaksussa.

Mikä on hallituksen ja poliitikkojen vastuu tilanteesta? Nykyisen hallituksen aikana tuloerot ovat ennestään kasvaneet, joten heitä ei ilmeisesti kiinosta absurdi tilanne. Sitäpaisti kiinteistöihin sijoittaneet ainakin hykertelevät tyytyväisenä.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (30)

Miksi ihmeessä valtion pitäisi puuttua kysynnän suuruudesta aiheutuneeseen hintojen nousuun... Valtio muuttaa paskaksi kaiken mihin koskee ja niin tulee 100 % varmuudella käymään tässäkin.

Vuokrasäännöstelun purkaminen aikoinaan nosti vuokratason niin huippuunsa, että potentiaaliset vuokralaiset olivat pakotettuja uudelleenpunnitsemaan taloutensa järkevät ratkaisut; maksaako vuokraa vieraalle, vai sitoutuako samalla summalla omaan asuntoon. Nykyisin alhainen korkotaso panee ihmiset ottamaan luottoriskejä, ja kun sitten perheen palkkatulo menee velanmaksuun se ei voi olla vaikuttamatta kulutushyödykkeitten ja palveluiden ostamiseen ja sitä kautta koko maan kansantalouteen - ja työllisyyteen. Tässä valossa luulisi hallitustakin enemmän kiinnostavan kuinka monta prosenttia asuntojen nykyhinnoissa on ilmaa!

Itseasiassa tämä on aika ajankohtainen aihe muutenkin, sillä asuntojen hintakehitys on kulkenut kymmenen vuoden sykleissä. 80-luvun alussa hinnat olivat pohjassa ja lopussa huipussaan. 90- luvun alussa koettiin taas hintaromahdus ja kaikki tiedämme mitä siitä noin kymmenen vuoden päästä tapahtui... Ne jotka sattuivat ostamaan neliönsä oikeaan aikaan eli pohjahintaan saivat omana asuntonaan käytettävälle asunnolle loistavan tuoton verovapaan myyntivoiton muodossa. Nykyiset ensiasunnon ostajat ovat taasen kurjaakin kurjemmassa tilanteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
s&s&s
Vuokrasäännöstelun ...
...män kiinnostavan kuinka monta prosenttia asuntojen nykyhinnoissa on ilmaa!Luottoriskejä ei ole pakko ottaa. Asunto on ylellisyyshyödyke. Jos haluaa rahojansa siihen laittaa niin mikäs siinä. On toki totta, että nykyinen tilanne ei ole aivan terve ainakaan Helsingin/Espoon suunnalla, mutta tyhmä ei ole se joka pyytää, vaan se...

s&s&s

Itseasiassa tämä on ...
... ensiasunnon ostajat ovat taasen kurjaakin kurjemmassa tilanteessa.

Tämä sykli on aika yleinen. Miksihän soluasuntoja (esim. yhteinen keittiö) ei rakenneta esim. valtion toimesta muuhunkin kuin opiskelijoiden käyttöön? Aina ei ole niin kivaa, mutta hinnat ei päätä huimaa. Luulisi, että ihmiset kykenisivät sopimaan yhteiskäytännöistä.

Ehkäpä esim. pääkaupunkiseudulle voisi perustaa kurjaakin kurjemmassa tilanteessa olevien nuorten ja miksei vanhempienkin työkykyisten ja -haluisten henkilöiden yhteisön, jossa näihin ongelmiin voisi pohtia ratkaisua. Tällaisen yhteisö voisi kokoontua esim. Helsingissä, mutta uuden teknologian (netti) hyväksikäyttöäkään ei kannata unohtaa.

JW:

Olen aika huvittunut kommentistasi. Eikö sinua huoleta nykyisten parikymppisten, vasta perhettä perustavien ja ensiasunnon ostoa suunnittelevien tilanne yhtään? Oma napa on tietysti aina lähinnä, mutta... Itseäni ainakin suuresti kiinostaa, mitä omat lapseni ehkä reilun kymmenen vuoden päästä maksavat asunnostaan opintolainojensa ohella.

s&s&s
JW:
Olen aika huvittunut kommentistasi.Sehän on mukava kuulla.

s&s&s

Eikö sinua huoleta nykyisten parikymppisten, vasta perhettä perustavien ja ensiasunnon ostoa suunnittelevien tilanne yhtään? Oma napa on tietysti aina lähinnä, mutta... Itseäni ainakin suuresti kiinostaa, mitä omat lapseni ehkä reilun kymmenen vuoden päästä maksavat asunnostaan opintolainojensa ohella.

Nuoriahan tässä ollaan itse kukin ja ko. ongelma on akuutti kohdallani varsin pian, joten kuvittelisin hieman ymmärtävän tilannetta. Ehkäpä voisit itse harjoittaa rakentavaa kritiikkiä ja tarjota omia ratkaisuvaihtoehtoja.

Aika typerää ostaa tällä hetkellä stadin keskustasta asuntoa, kannattaa odottaa siihen asti että hinnat romahtavat.
Katselin tänään asuntojen hintoja, kaksioista pyydettiin 150-250 tuhatta, hinnoissa on ilmaa n. 60%.

JW
Ehkäpä voisit itse harjoittaa rakentavaa kritiikkiä ja tarjota omia ratkaisuvaihtoehtoja.
Mitä jos sosialisoitaisiin maa ja kaikki asunnot? SDP jakaisi sitä sitten oman harkintavaltansa mukaan?

nm
Aika typerää ostaa tällä hetkellä stadin keskustasta asuntoa, kannattaa odottaa siihen asti että hinnat romahtavat.
Katselin tänään asuntojen hintoja, kaksioista pyydettiin 150-250 tuhatta, hinnoissa on ilmaa n. 60%.

Innokkaimmat talousihmiset ovat povanneet hintakuplan puhkeamista jo viimeiset viisi vuotta.

Samaan aikaan kuitenkin pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat nousseet melkein 30 prosenttia.

Jos kysyntä pysyy samalla tasolla edelleenkin, voi asuntojen hinnat hyvinkin nousta vielä seuraavatkin viisi vuotta.

Jossain on kuitenkin pakko asua.

Omasta mielestäni vuokrasäännöstelyn purkaminen aikoinaan oli vikatikki. Säännöstelyn purkaminen lihotti tietysti vuokraisäntien tilejä, mutta vuokrien suhteellisen nopea ja hallitsematon nousu lisäsi volyymiä asunnonostomarkkinoilla ja aiheutti osaltaan hintojen ylikuumentumista joita nykyinen alhainen korkotaso vain tukee. Tällä hetkellä taasen olisi varmaan mahdotonta uudelleen läpiviedä minkäänlaista vuokrasäännöstelylainsäädäntöä, koska mukaviin pääomatuloihin ollaan jo totuttu...

Suomalaiset ovat tottuneet ajatukseen omistusasunnosta, ja huippuunsa kivunneitten vuokrien vuoksi tuskin olisi pitkällätähtäimellä järkevääkään perheellisen maksaa vuokraa omistusasunnon sijasta. Jari osui naulan kantaa lauseessaan "jossain on kuitenkin pakko asua". Ja se jossain yleensä valitaan perheen ja lasten etua silmällä pitäen rauhallisesta ja palveluja lähellä olevasta asuinalueesta, missä hinnatkin ovat sen mukaiset. Ei perheellinen suomalainen sovellu Neuvostoliiton aikaiseen kolhoosi- asumiseen!

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19813
nm
Aika typerää ostaa tällä hetkellä stadin keskustasta asuntoa, kannattaa odottaa siihen asti että hinnat romahtavat.
Katselin tänään asuntojen hintoja, kaksioista pyydettiin 150-250 tuhatta, hinnoissa on ilmaa n. 60%.

Ei ainakaan omakotitaloissa. Myös rakennuskustannukset ovat nousseet huimasti. Ja se taas on seurausta osittain teräksen- ja öljynhinnan noususta ja kohonneesta tonttimaan hinnasta. Ja tonttien hinnat taas nousevat kysynnän takia, kun jostain syystä hyvin monet haluavat asua kaupungissa, palvelujen lähellä, hyvien kulkuyhteyksien päässä kaikesta, rauhallisella alueella, omakotitalossa. Metka yhtälö.

Indekseillä mitattuna esim. pääkaupunkiseudulla rakennuskustannusindeksi kerrostalojen osalta on noussut vuodessa (7/04-7/05) 3,5 % ja kerrostaloasuntojen hinnat (2/04-2/05) 3,9 %.

DM

http://www.stat.fi/til/rki/index.html

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

s&s&s
Kiinteistönvälittäjät vaikenevat oman ammattietunsa vuoksi hintojen ylikuumentuneesta tilanteesta, sillä hintakuplan myöntäminen seisauttaisi asuntomarkkinat.

Mikä olisi lääke asuntojen hintatason laskemiseksi? Julkisuudessa on ehdotettu jopa kuntien ja kaupunkien oikeutta pakkokaavoitukselle, joka toisi lisää tonttimaata. Tässä mennään jo pahasti sosialisoinnin puolelle... Asuntotarjontaa olisi kuitenkin saatava lisää.
Kysynnän vähentäminen korkojen nostolla vähentäisi lainaottoa ja siten hillitsisi asuntojen hinnannousua. Korkojen nostolla on taas muita huonoja vaikutuksia, kuten kierrossa olevan rahamäärän lasku. Euroopan ohjauskorkoja pidetään matalina Keski-Euroopan heikkojen talousnäkymien vuoksi, joten aivan heti muutosta tähänkään ei ole luvassa. Eri asia on jos pankit nostavat marginaalejaan.

Jotenkin tuntuu, että tuo pakkolunastuskin on vain väliaikainen ratkaisu siihen asti, kunnes nekin tontit on käytetty. Koska niin kauan kuin ihmiset muuttavat työpaikkojen perässä pääkaupunkiseudulle, ei asuntojen hinnat tule laskemaan. Kysyntää on vain yksinkertaisesti liikaa. Pakkolunastus tuntuu varsin ikävältä ratkaisulta, mutta taas toisaalta suljetaanhan kai pitkään käyttämättä olleita pankkitilejäkin. Vaikea määritellä mikä on pakkolunastetun tontin hinta, ostajalla ja myyjällä on varmaan aikalailla erilaiset näkemykset. Ehkä maat pitäisi vaihtaa johonkin valtion arvopapereihin jotka seuraisivat asuntomarkkinoiden hintoja. Olisiko reilu kauppa?

Pankkien tarjoamien pitkien laina-aikojen (jopa 30 v.) vuoksi nuoret perheet uskaltautuvat ottamaan yhä suurempia asuntolainoja.Pitkät laina-ajat ja todella alhainen korkotaso houkuttaa ottamaan suurempiakin lainoja. Olisi kuitenkin muistettava ettei talous ole jatkuvasti nousujohteista. Varsinkin suhdanneherkillä aloilla työskentelevien kannattaa tarkoin miettiä millaisista lainaeristä pystyy suoriutumaan vaikka joutuisi hetken olemaan työttömänä. Kädestä suuhun eläminen korkojen noustessa tai taantuman tullessa voi aiheuttaa unettomia öitä.

Mikä on hallituksen ja poliitikkojen vastuu tilanteesta? Nykyisen hallituksen aikana tuloerot ovat ennestään kasvaneet, joten heitä ei ilmeisesti kiinosta absurdi tilanne. Sitäpaisti kiinteistöihin sijoittaneet ainakin hykertelevät tyytyväisenä.

Jotta muuttopaine pääkaupunkiseudulle vähenisi olisi luotava samantasoinen kilpaileva talousalue jonnekkin muualle Etelä-Suomeen (Turku tai Tampere). Tällä hetkellä kysyntää pääkaupunkiseudulle on yksinkertaisesti liikaa. Palkkaerojen tasoittuminen eri alueiden välillä vähentäisi muuttopainetta Helsinkiin. Mutta koska Helsinki on Suomen ylivoimaisesti kansaisvälisin kaupunki, niin varsinkin ulkomaiset yritykset mielellään aloittavat tältä seudulta ja se taas lisää ympärilleen suomalaisia alihankkijoita ja näiden perässä muitakin suomalaisia yrityksiä.

Koska tälläinen hanke on kuitenkin niin kaukana niin toinen vaihtoehto on kehittää pääkaupunkiseudun liikenneyhteyksiä siten että entistä suurempi määrä ihmisiä voisi pelkästään työskennellä siellä, mutta voisivat asua jossain alueen lähikunnissa. Tämä tarkoittaa lisää moottoriteitä ja entistä monipuolisempaa junaliikennettä kolmannen kehätien alueelle. Nykyhallituksen suuntakin taitaa olla tuon lähiöelämisen kannalla.

Vierailija

No jos muistellaan mitä viimeksi tapahtui, kun pankit hövelisti myöntelivät lainoja, joita ihmiset laman tultua eivät kyenneet maksamaan takaisin, niin sitä taustaa vasten en pidä ollenkaan älyttömänä vaikka valtiovalta, joka sitten lopulta joutuu siivoamaan sotkut pesästä, puuttuisi touhuun jo etukäteen, ennaltaehkäisten.

Vai haluaako joku taas päästä maksamaan hirmuisia pankintukiaisia verorahoistaan? Halutaanko sosiaalimenojen tuplaantumista? Halutaanko syrjäytymisestä, työttömyydestä ja ylivelkaantumisesta aiheutuvien ongelmien massiivista lisääntymistä? Mehän sen kaiken maksamme.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Aweb
No jos muistellaan mitä viimeksi tapahtui, kun pankit hövelisti myöntelivät lainoja, joita ihmiset laman tultua eivät kyenneet maksamaan takaisin, niin sitä taustaa vasten en pidä ollenkaan älyttömänä vaikka valtiovalta, joka sitten lopulta joutuu siivoamaan sotkut pesästä, puuttuisi touhuun jo etukäteen, ennaltaehkäisten.

Puuttuisi miten? Tämä asunnonostokierros on jo niin pitkällä, että seuraavan laskusuhdanteen myötä nousevat korot laukaisevat väistämättä henkilökohtaisten konkurssien tulvan. Lukuisat asunnot siirtyvät jälleen pankkien omistukseen ja kierros alkaa uudestaan.
Aweb

Vai haluaako joku taas päästä maksamaan hirmuisia pankintukiaisia verorahoistaan? Halutaanko sosiaalimenojen tuplaantumista? Halutaanko syrjäytymisestä, työttömyydestä ja ylivelkaantumisesta aiheutuvien ongelmien massiivista lisääntymistä? Mehän sen kaiken maksamme.

Tuskin halutaan, vaan vaihtoehdot ovat vähissä.

Tämä on sitä paljonpuhuttua markkinataloutta.
Sillä eihän se ole tyhmä joka pyytää, vaan joka maksaa "liikaa"
Sama se on osakekursseissa ne nousevat, jos löytyy vielä joku "tyhmempi".
Jos kysyntä jostain syystä lakkaa niin hinnat romahtatavat vääjäämättä.
Kannattaisi joskus lukea USA:n suuresta pörssiromahduksesta Vuosi taisi olla 29. (Joku vosi tarkentaa ajankohtaa).
PS: Itse en ainakaan haluaisi nähdä oman asuntoni hinnan romahtavan.

Näin toimittiin Englannissa viime vuonna (artikkeli 30.7.2004)

Tutkimuslaitos varoitti Britannian asuntokuplasta

Britannian asuntojen hinnoissa on 30 prosentin hintakupla, jonka puhkeaminen saattaa aiheuttaa 1990-luvun alun tapaisen romahduksen kiinteistömarkkinoilla, arvostettu tutkimuslaitos varoittaa.

Riskin torjumiseksi The National Institute for Economic and Social Research -tutkimuslaitos patistaa Englannin keskuspankkia nostamaan ensi viikolla ohjauskorkoaan peräti puolella prosenttiyksiköllä, minkä pitäisi hillitä asuntomarkkinoiden ylikuumenemista.

Keskuspankki on marraskuun jälkeen nostanut korkoja jo neljä kertaa, mutta se ei juuri ole hidastanut asuntojen hintojen nousua. Tällä kertaa useimmat analyytikot odottavat pankilta vain neljännesprosentin korotusta.

s&s&s
Näin toimittiin Englannissa viime vuonna (artikkeli 30.7.2004)

Tutkimuslaitos varoitti Britannian asuntokuplasta

Britannian asuntojen hinnoissa on 30 prosentin hintakupla, jonka puhkeaminen saattaa aiheuttaa 1990-luvun alun tapaisen romahduksen kiinteistömarkkinoilla, arvostettu tutkimuslaitos varoittaa.

Riskin torjumiseksi The National Institute for Economic and Social Research -tutkimuslaitos patistaa Englannin keskuspankkia nostamaan ensi viikolla ohjauskorkoaan peräti puolella prosenttiyksiköllä, minkä pitäisi hillitä asuntomarkkinoiden ylikuumenemista.

Englannissa tuo ohjauskoron nosto onnistunee helpommin, koska siellä edelleen käytetään omaa valuutta. Suomalaiset pankit yksin eivät juurikaan pysty vaikuttamaan euriboriin, jonka halpaan korkoon voidaan edelleen sitoa lainoja. Pankkien omat viitekorot taas ovat käytännössä viivästettyjä euribor korkoja, eikä niitä voida nostaa merkittävästi korkeammalle, koska lainoja kuitenkin sidotaan mielummin pieniin korkoihin.

Jos pankit taas itse ottavat suuremman siivun lainasta, niin mikä estää etteivät pankit itse osta näillä suuremmilla osuuksillaan lisää kiinteistöjä? Hankala tilanne etten sanoisi.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47353

Nähdäkseni asuntojen hintaongelma johtuu pitkälti siitä, että asuntotuotantoa säätelevillä kuntien päättäjillä on valtava määrä henkilökohtaista omaisuutta sijoitettuna kiinteistöihin. Koska asunto on käytännössä pakollinen, hintataso asettuu siihen, minkä ihmiset juuri ja juuri pystyvät maksamaan. Halvat asunnot on tehty mahdottomiksi kalliita ja tarpeettoman ylellisiä ratkaisuja vaativalla rakennuslainsäädännöllä. Kun ei halpoja vaihtoehtoja ole, puheet tyhmistä maksajista ovat ylimielistä liberalismia. Kun "vaihtoehtona" on asuminen sillan alla tai riistohinnoitellussa kämpässä, tosiasiassa vaihtoehtoja on vain yksi.

Ei kai tuohon ole muuta ratkaisua, kun jonkinlainen kommunistihenkinen sääntely. Päättäjät ja virkamiehet eivät varmasti tee omaa talouttaan heikentäviä ratkaisuja, vaikka ne olisivat yhteiskunnan kannalta miten edullisia tahansa. Koska rakentaminen on ensisijaisesti kuntien hallinnassa, yksi ratkaisu olisi tosiaan valtion puuttuminen asiaan. Pakottamalla kunnat kaavoittamaan ja rakentamaan vuosittain tietty määrä edullisen hintatason asuntoja, ongelmasta päästäisiin pian eroon. Ainakin kaikki kunnassa kiinteistöjä omistavat valtuutetut ja virkamiehet pitäisi jäävätä kaikesta asuntoihin ja rakentamiseen liittyvästä päätöksenteosta. Myös jonkinlainen hinta- tai vuokrasääntely voisi olla paikallaan. Sitä en kyllä usko, että valtionkaan päättäjillä on ennen isompaa kapinaa kanttia toteuttaa tuota. Kyllä valtionkin eliittijengille hyvät voitot kelpaavat, menee kansalla sitten miten kehnosti tahansa. Ainoa tie halvempaan asumiseen taitaa olla raju lama, minkä seurauksena ihmisillä ei kerta kaikkiaan ole varaa maksaa nykyisiä hintoja.

Neutroni
Myös jonkinlainen hinta- tai vuokrasääntely voisi olla paikallaan.

En enää muista vuotta, milloin vuokrasäännöstely purettiin, mutta se oli vielä 80-luvulla voimissaan ja poiki tukun riitaisia oikeusjuttuja asunto-oikeudessa tyytymättömien vuokralaisten ja vuokranantajien välillä. Oikeuden päätöksellä vuokranantajat joutuivat maksamaan perimiään ylihinnaksi katsottuja vuokria takaisin vuokralaisille.

Tuon Britannian esimerkin laiton siksi, että muuallakin on vastaavia ongelmia ja niihin on koetettu/ koetetaan löytää lääkkeitä. Ei siis pidä laittaa päätä pensaaseen ja todeta: "Näin vain on."

Huvittavaa on, että eräs henkilö tekee yliopistossa tutkimusta asuntojen nykyhinnoista ja hän on tullut tutkimustensa tässä vaiheessa johtopäätökseen, etteivät asunnot ole Suomessa kalliita! Ihmettelen kovasti, jos tyyppi saa tekeleensä hyväksytyksi...

Kun "vaihtoehtona" on asuminen sillan alla tai riistohinnoitellussa kämpässä, tosiasiassa vaihtoehtoja on vain yksi.

Asuntopula on alueellinen. Todellinen vaihtoehto on vaihtaa maisemaa, jos ei ole varaa asua juuri siinä, missä haluaa asua. Työmatka tietty saattaa vähän pidentyä tai vaihtoehtoisesti asuinalue ei ole se kaikkein mukavin.

Imagosyistä ei ole suotavaa, että valtio sekaantuu vapaaseen kauppaan.

Ja järkisyistä se ei voi sitä tehdä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47353
Rollerball

Asuntopula on alueellinen. Todellinen vaihtoehto on vaihtaa maisemaa, jos ei ole varaa asua juuri siinä, missä haluaa asua. Työmatka tietty saattaa vähän pidentyä tai vaihtoehtoisesti asuinalue ei ole se kaikkein mukavin.

Itse taannoin olin tuon ongelman edessä, eikä se syrjäseutujen halvempi hintataso ole oikein todellinen vaihtoehto, ellei sitten satu olemaan alalla, jossa on työpaikkoja missä tahansa. Suurissa kaupungeissa on töitä, mutta hintataso törkeä. Kaupunkien ympäristössä on sitten jonkinlainen alue, jossa hintataso on hieman pienempi, mutta kyllä se selkeä hinnanlasku on siinä noin 70 km:n päässä, missä päivittäinen työmatka käy epäedulliseksi. Ja jos taas menet sinne missä asunnot ovat euromääräisesti halpoja, käytännön maksimituloiksi voit laskea työttömyyskorvauksen - mikä tekee halpuudesta hyvin näennäistä.

Kadehdin kyllä lääkäreitä siinä asiassa, että koulutusta vastaavia töitä saa mistä korpikunnasta tahansa. Mitä syrjemmäs menet, sen helpommin saat hommia ja sitä enemmän niistä maksetaan. No, muutenhan se homma olisi niin sopimaton kuin olla ja voi näin epäasiakaspalveluhenkiselle ihmiselle.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat