Seuraa 
Viestejä45973

Hei,

Lukiota käyvä tyttäreni kysyi minulta, että miten koiranjalostus todistaa evoluutiosta? Höh??? Täytyi ruveta muistelemaan menneitä, kun omasta biologian opiskelusta on vierähtänyt hieman aikaa. Biologiasta muistin aluksi vain yhden kirjantekijän nimen, joka oli jotenkin mielenjäävä: Anto Leikola. Evoluutiosta muistin, että sillä tarkoitetaan uusien eläinlajien tai uusien elimien syntyä. Mutta en osannut sanoa miten koiranjalostus todistaisi evoluutiosta. Sitten muistin nähneeni jonkun dokumenttiohjelman, jossa joku eläinprofessori oli arvostellut koiranjalostusta ja vaatinut joidenkin koirarotujen jalostuksen lopettamista koirien hyvinvointiin ja terveyteen vedoten. Joillain koiraroduilla oli hänen mukaansa useita perinnöllisiä sairauksia tai rakenteellisia epämuodostumia!?

Osaisiko joku tällä foorumilla vastata tyttäreni kysymykseen?

Kommentit (4)

No muuntelun se ainakin todistaa - että pienelläkin perimän filtteröinnillä saadaan lyhyessä ajassa suurta varianssia yksilön ilmiasussa. Tällöin kreationistin on vaikea selittää miten eliöt pysyisivät täysin samanlaisina vuosimiljoonasta toiseen olosuhteiden muuttuessa.

Chihuahua ja tanskandoggiakaan et saa keskenään risteytymään, keinohedelmöityksestä en tiedä mutta hukka perii jos isä on tanskis...

Kuitenkin muita rotuja niihin pääsee risteytymään, joten geenipooli ei täysin suljettu ole ja monessa tilanteessa hyvä niin. (koirien jalostus -ketju) Jos elinvoimainen kanta pidettäisiin täysin erossa muista niin lajiutuminen olisi paljon todennäköisempää.

Susi ja koira ovat sama laji, koira on vain alalaji. Mistä tulikin mieleeni, että eikös rodullakin voisi tarpeeksi pitkälle mentäessä tarkoittaa alalajia?

Susi ja koira saavat lisääntymiskykyisiä koirasusiksi kutsuttuja jälkeläisiä mutta edes villien koirien kanssa risteytyminen on käytännössä mahdotonta sillä niiden elekieli, ja monessa tapauksessa ulkonäkökin, käyttäytyminen jne. ovat niin erilaisia ettei pariutumista tapahdu. Ihmisen avustamana koirasusia on kyllä saatettu maailmaan. Sarloosin susikoira linee virallisista rosuista lähimpänä sutta.

Hybridien avulla on syntynytkin uusia lajeja, kasvimaailmassa. Kasveillahan lisääntymisen rajat eivät ole yhtä selväpiirteiset kuin eläinkkunnalla. Jalostuksesta tässä tosin ei ole kyse sillä ihminen ei itse niihin vaikuttanut, mutta eri lajien geenien risteytymisestä kuitenkin.

Nämä kasvit ovat siis Galeopsis pubescens (karvapillike) ja G.speciosa (kirjopillike) joiden hybrideistä syntyi G.bifida (peltopillike) sekä G.tetrahit (karheapillike).
Ulkonäöltään lajit muistuttavat toisiaan mutta kahden hybridilajin kromosomisto on kaksinkertaistunut joten ne voivat lisääntyä mutta eivät rakenteellisten erojen takia kuitenkaan voi risteytyä enää keskenään.

Koiraeläinten kohdalla laji saattaa eriytyä, jos esimerkiksi kyseinen ominaisuus olisi luonnossa hyödyllinen. Vertaa vaikkapa paratiisilintujen erikoisia höyhenpukuja; ne ovat luonnonvalinnan tulosta. Kun erot kasvavat, pariutumista ei tapahdu vaikka se geneettisesti olisikin mahdolista ja lajiutuminen jatkuu...

Koirien tapauksessa vain ihminen on muokannut niitä haluamaansa suuntaan, ei luonto. Tämä tosin on johtanut ongelmiin, merkki siitä etteivät yksilöt enää ole luonnossa selviytymiskykyisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Selvemmin esitettynä...

Jalostuksen voisi rinnastaa luonnonvalintaan tosin valintakriteerejä ei määrääkään ympäristö vaan ihmisen mieltymykset.

Darwinismin harhat - radiolähetyksessä kuvataiteilija-vähämieli Kimmo Pälikkö yritti todistella kreationismia koirajalostuksen avulla (offtopic: iänmäärityksessäkin käytettiin jotakin hevosten siitostaulukoita) - ei tainnut raukka tietää kaivavansa maata jalkojensa alta.

Aihepiiri vielä selvemmin esitettynä:

Perinnöllinen muuntelu (tyypit A/B/C) -> valinta A -> yksilö A

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat