Seuraa 
Viestejä45973
Hyssälä avaamassa sairaalat yksityisille
13.1.2008 15:30

Vesa Somppi

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) haluaa sairaaloiden, terveyskeskusten ja kunnallisen hammashoidon tilat ja laitteet nykyistä tehokkaampaan käyttöön antamalla ne iltaisin yksityislääkäreiden käyttöön.

- Julkisen terveydenhoidon tilat ovat iltapäivästä lähtien tyhjinä ja kalliit laitteet seisovat. Miten julkisella puolella on tähän varaa, hän kysyy.

Hyssälän mukaan aika vanhentaa laitteita käyttöä enemmän. Hän antaisi myös sairaaloiden leikkaussalit yksityiseen käyttöön.

- Siellä niitä kalliita laitteita ja investointeja on.

Tähän asti tilojen tehokkaamman käytön on estänyt laki, jonka mukaan potilaalle ei makseta sairausvakuutuskorvausta, jos hän on käynyt yksityislääkärin vastaanotolla julkisen terveydenhoidon tiloissa.

Säädöksen tarkoituksena oli estää kaksinkertainen maksu, koska valtion rahaa on käytetty jo rakennuskustannuksiin. Hyssälä lupaa, että sairausvakuutuslakia muutetaan niin, että korvaus tulee mahdolliseksi.

- Tilannehan on muuttunut jo senkin vuoksi, ettei valtionosuutta saa enää terveydenhuollon investointeihin. Se, ettei sairausvakuutuskorvausta saa julkisella puolella on muinaismuisto. Korvauksella on potilaalle iso merkitys.

Hyssälä asettaa työryhmän selvittämään tilannetta. Siihen tulevat edustajat ministeriön lisäksi Kelasta, Kuntaliitosta, yksityisiltä palveluntuottajilta sekä työntekijäjärjestöistä.

- Tällä tulee olemaan hyvin suuri merkitys. Esimerkiksi syrjäseutujen erikoislääkäripalvelut parantuvat, kun erikoislääkärit voivat tulla pitämään vastaanottoa kunnan tiloihin. Kunnat saavat samalla vuokratuloja.

Päätös työryhmän perustamisesta tehtiin vasta kuluneella viikolla, eikä sen yksityiskohdista ole vielä sovittu.

- Yritän saada toimeksiantoon napakan aikataulun.

Työryhmä joutuu selvittämään myös sen, kuinka vältetään intressiristiriitaa julkisen ja yksityissektorin välillä niin, ettei lääkäri voisi lähettää potilaita julkiselta puolelta omalle iltavastaanotolleen.

Päätösvallan tilojen avaamisesta yksityisille palveluntuottajille Hyssälä säilyttäisi kunnilla.

Valtiontilintarkastajat kiinnittivät huomiota julkisten tilojen vajaakäyttöön vuonna 2000.

Asiaan yritettiin puuttua jo viime hallituskaudella, mutta punamultahallituksessa asiasta ei päästy yksimielisyyteen. Asia on kirjattu Matti Vanhasen (kesk.) toisen hallituksen ohjelmaan.

Hyssälä korostaa sitä, ettei muutoksella ole tarkoitus heikentää julkista terveydenhoitoa.

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/hyss ... ille(55464).ece

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat