Seuraa 
Viestejä45973
Aula: Lapsiperheiden tuesta säästöjä
13.1.2008 15:15

Sini Ihanainen-Alanko / STT

- Lapsiperheiden kodinhoitoapu on pudonnut joitakin kuntia lukuunottamatta palvelurakenteestamme lähes kokonaan, harmittelee lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

- Perheen ongelmat alkavat monesti pienistä asioista. Jos silloin saisi ajoissa apua ja tukea, vältyttäisiin usein kalliilta, raskailta toimilta.

Vielä 1990-luvun alussa useimmissa kunnissa oli kodinhoitajia, jotka auttoivat lapsiperheitä, jos lapsi tai vanhempi sairastui tai perheeseen tuli lisäystä. Apu tuli heti kun sitä tarvittiin.

Nykyään konkreettista apua lastenhoitoon ja kodin askareisiin ei juurikaan ole saatavilla. Yksityisiä palveluita ei ole kaikissa kunnissa tarjolla, eikä lapsiperheen rahat tahtoisi niihin riittääkään.

- Ennaltaehkäisevä työ on hiljalleen rapautunut. Suomalainen perhepolitiikka on nykyään palokuntatoimintaa, lapsiasiavaltuutettu pohtii.

- Yksi keskeisimpiä tekijöitä lastensuojelun taustalla on vanhempien jaksamattomuus ja uupumus. Lastensuojelun raskaat toimet ja huostaanotot ovat hyvin kalliita toimenpiteitä.

Lapsiperheiden asema romahtanut

Suomalaisten lapsiperheiden asema on monien tutkimusten mukaan huonontunut. Erityisen hankalaa on yksinhuoltajilla ja monilapsisilla perheillä.

1990-luvulla poistettiin myös lapsiperheiden verovähennysoikeus. Tulonsiirtoja oli tarkoitus kehittää, mutta se on jäänyt toteutumatta. Tarkistukset tulonsiirtoihin ovat olleet lähinnä kosmeettisia. Esimerkiksi lapsilisien ostovoima on heikentynyt merkittävästi.

Lapsiasiavaltuutettu harmittelee suomalaisen perhepolitiikan heikkoa tilaa: neuvolapalveluita on karsittu, perhevalmennuksia on leikattu, kouluterveydenhuolto on puutteellista, koulujen ryhmäkokoja on kasvatettu.

- Ongelmana on, että asioita on ajateltu putkinäköisesti ja sektorikohtaisesti. Tarvitsisimme kokonaisvaltaista sitoutumista yhteiskunnan lapsiystävällisyyteen, valtakunnantason strategiamuutosta.

Tarvitaan konkreettisia tekoja

Lapsiasiavaltuutettu on huomannut valtioneuvoston tasolla pientä heräämistä lapsiperheiden hyväksi. Hallitusohjelmassakin on lasten ja perheiden politiikkaohjelma. Uusi lastensuojelulaki on myös pieni askel parempaan.

- Hallitus on sitoutunut painopisteenä näihin asioihin. Nyt pitäisi edetä kuitenkin politiikkatason uudelleensuuntaamiseen ja konkreettisiin tekoihin, Aula vaatii.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Aiemmin mainittujen lapsiperheiden palveluiden ja tulonsiirtojen lisäksi lapsiasiavaltuutettu perää kokonaisvaltaista perheen ja työn yhteensovittamista.

Myös päivähoitoon tarvittaisiin joustavampia ratkaisuja ja asuntopolitiikkaa pitäisi tarkastella uudelleen. Asuminen on Suomessa hyvin kallista.

- Muissa Pohjoismaissa esimerkiksi vanhempainvapaat ovat paljon pidempiä. Siellä tehdään enemmän osa-aikaista työviikkoa ja työelämässä ja päivähoidossa tehdään joustavampia ratkaisuja.

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/aula ... %B6j(55450).ece

Kommentit (10)

Risikko patistaa kuntia auttamaan lapsiperheitä
13.1.2008 10:22

Katri Nieminen

Peruspalveluministeri Paula Risikko ihmetteleekuntien nykykäytäntöä, joissa lapsiperheet on jätetty kotipalvelun ulkopuolelle.Hän painottaa ennaltaehkäisyn olevan parasta lastensuojelua.

- Miksi kunnilla ei ole muka varaa kotipalveluun ja on kuitenkin varaa maksaa miljoonia lasten kalliista psykiatrisesta hoidosta tai huostaanotoista, Risikko kysyy.

Hän muistuttaa, että kuntien valtionosuudet ovat nousseet ja sosiaalihuoltolaki velvoittaa kuntia tarjoamaan kotiapua myös lapsiperheille.

- Kunnilla pitäisi olla akuuttia käytännön apua lapsiperheelle, kun jokin ennalta arvaamaton kriisi iskee.

"Ennaltaehkäisy unohdettu"

Keskisuomalainen kertoi 6.1. lapsiperheiden erilaisista mahdollisuuksista saada kotipalvelua Jyväskylässä, Tampereella ja Kuopiossa.

- Jotkut paikkakunnat, kuten Tampere, ovat jo hoksanneet, että perheiden hyvinvointiin satsaaminen kannattaa, Risikko huomauttaa.

Hänen mukaansa kunnilla on riittävästi rahaa, mutta sitä syydetään väärään paikkaan.

- Lastensuojelun kustannukset paisuvat, koska ennaltaehkäisy on unohdettu.

Hän pitää outona myös nykykäytäntöä, jossa perheestä tulee automaattisesti lastensuojelun asiakas, jos se ilmoittaa tarvitsevansa kodinhoitoapua vaikeassa elämäntilanteessa.

Stakesin tutkimuksen mukaan suurin yksittäinen syy perheen lastensuojelun asiakkaaksi joutumisessa on vanhempien uupuminen.

Vanhukset söivät lapset

Lapset ja vanhukset ovat hallitusohjelman painopistealue. Hallitusohjelmassa on lause lapsiperheiden kotipalveluiden saamisen parantamisesta.

Kasvava vanhusväestö on käytännössä kuitenkin syönyt kaikki kuntien kotipalveluresurssit.

Risikko tietää tilanteen. Valtionosuuksien lisäämisen lisäksi muita toimia ei kuitenkaan ole luvassa villin kotipalvelutilanteen suitsemiseksi.

- Rahojen korvamerkintään emme tule palaamaan. Viisaus ja valta ovat nyt yksin kunnissa.

Hänen mukaansa osaparannus lapsiperheiden kotipalveluun on odotettavissa kuitenkin uuden lastensuojelulain kautta, jossa kuntia velvoitetaan joka vuosi listaamaan lastensuojelusuunnitelmassa kaikki ennalta ehkäisevän lastensuojelun toimet, joita kunnassa käytetään.

- Toivon, että kotipalvelun vähyys tulisi silloin edes päättäjien tietoisuuteen, hän vetoaa.

Paras-hanke voi myös helpottaa pienten kuntien ahdinkoa.

- Yhteistoiminta-alueiden kautta voimme pystyä puuttumaan kotipalveluiden niukkuuteen. Yksi kunta ei aina voi auttaa, mutta yhdessä toisten kanssa ehkä voisi, Risikko pohtii.

Hän tietää tapauksia, joissa viikon kahden auttamisella on saatu perhe ongelmatilanteen yli.

- Perheet tarvitsevat räätälöityä apua. Yksi tarvitsee puuronkeittoa ja uloskuljettajaa, toinen neuvoja kasvatuspulmissa. Tähän pitäisi olla kunnissa valmiuksia, Risikko sanoo.

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/risi ... heit(55291).ece

[size=150:3s5cvcwb]Vanhanen haluaisi naiset kotiin?[/size:3s5cvcwb]
14.1.2008 8:49

Pääministerin mukaan toinen vanhemmista voisi jäädä hoitamaan pieniä lapsia.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) näkemykset perheiden sisäisestä työnjaosta herättävät kummeksuntaa.

Lauantaina Hämeenlinnassa järjestetyillä kuntapäivillä Vanhanen otti kantaa tilaisuudessa luennoineen Jari Sarasvuon kommentteihin pienten lasten vanhemmuudesta. Sarasvuo säälitteli, että liian monessa perheessä molemmat vanhemmat tekevät pitkää työpäivää ja lapsille jää liian vähän aikaa.

Hän kannusti toista vanhemmista jättämään työntekoa vähemmälle ja viettämään enemmän aikaa kotona

- Periaatetasolla minusta ihan oikea näkemys. Vuosikymmenten aikana keskusta toi Suomeen kotihoidon tukijärjestelmän, joka etenkin alle kolmevuotiaiden lasten kohdalla tavoittelee tämän tavoitteen saavuttamista. On luotu vuorotteluvapaajärjestelmä, joka on osa tätä ratkaisua.

- Kotitalousvähennystä on kehitetty niin, että ne perheet, joilla on taloudellisia mahdollisuuksia, voisivat ostaa ulkopuolelta palveluja, jotka helpottavat perheen arkea. Voisi sanoa, että pieniä askelia on tehty tähän suuntaan, Vanhanen totesi Iltalehdelle.

Vaikka Vanhanen ei kohdistanut sanojaan suoraan naisiin, lukevat monet uraäidit hänen ajatuksensa niin, että juuri naisten pitäisi pääministerin mielestä jäädä kotiin.

- Sitähän hän käytännössä tarkoittaa. Perheissä mies tienaa useimmiten naista enemmän, joten äidit jäävät helpommin kotiin, kansanedustaja Leena Harkimo sanoo tämän päivän Ilta-Sanomissa.

Iltalehti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haluatko herättää näillä ainaisilla pasteilla keskustelua. Haluaisin vaikkapa kuulla omat alustuksesi noihin laittamiisi juttuihin. Jos täsä saisi vaikka hieman keskustelua aikaiseksi.

asdf
Seuraa 
Viestejä12095
Naltsukka
Vanhukset söivät lapset

Aika kylmää touhua tämä nykyajan sosiaalihuolto, mutta kovina aikoina vaaditaan kovia keinoja. Tässähän on nerokkaasti, tosin aika julmalla tavalla, ratkaistu kaksi ongelmaa; miten hoitaa vanhusten ruokinta taloudellisesti kestävällä tavalla ja mitä tehdä rasittaville kakaroille. Hyvä että keksitään uusia, ennakkoluulottomia tapoja ratkaista yhteiskunnan haasteita.

Höh! Ei normaalit perheet mitään erityisia "tukia" tarvitse Ja jos tarvitsee, niin perhe on SAIRAS ja lapsi pitää ottaa huostaan sieltä MÄTÄNEMÄSTÄ !

iisti
Haluatko herättää näillä ainaisilla pasteilla keskustelua. Haluaisin vaikkapa kuulla omat alustuksesi noihin laittamiisi juttuihin. Jos täsä saisi vaikka hieman keskustelua aikaiseksi.

Ethän ole tosissasi, ethän?

Tai tuossa ratkaisu:

asdf
Naltsukka
Vanhukset söivät lapset

Aika kylmää touhua tämä nykyajan sosiaalihuolto, mutta kovina aikoina vaaditaan kovia keinoja. Tässähän on nerokkaasti, tosin aika julmalla tavalla, ratkaistu kaksi ongelmaa; miten hoitaa vanhusten ruokinta taloudellisesti kestävällä tavalla ja mitä tehdä rasittaville kakaroille. Hyvä että keksitään uusia, ennakkoluulottomia tapoja ratkaista yhteiskunnan haasteita.

Voinhan minä kommentoidakkin:

vanhempien vuosia kestänyt huuto huonosta lapsipolitiikasta on vihdoin herättänyt valtakuntamme poliittisen eliitin!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat