Seuraa 
Viestejä45973

Kerrassaan ällistyttävää. Heräsin juuri ja muistan vielä mitä unta näin. Unessa olin tutkija ja tutkin kantasolujen yhteyttä syöpään. Herättyäni avasin googlen ja löysin tuoreen uutisen, joka vastaa uneni sisältöä hyvinkin tarkasti ja kuitenkaan en ole aikaisemmin tätä uutista tai muuta vastaavaa lukenut. Pitänee alkaa pitää unipäiväkirjaa jos vaikka joskus keksisi jotain mullistavaa?

YLEN TIEDEUUTISET:

MICRORNA, KANTASOLUT JA SYÖPÄ
15.6.2005 klo 00.01

Solujen perimästä muutama vuosi sitten löydetyt uudet palaset, microRNA-jaksot, näyttävät vaikuttavan solujen jakautumiseen ratkaisevalla tavalla. Niillä on uusien tutkimusten mukaan yhteyttä sekä hallitsemattomasti lisääntyviin syöpäsoluihin että uusien solujen muodostumisen kannalta keskeisiin kantasoluihin. Tuloksista uskotaan saatavan merkittävää apua sekä syöpädiagnoosien tekemiseen että kantasolututkimukseen.

Ihmisen perimässä arvioidaan olevan noin 200 erilaista microRNA-jaksoa. Luku perustuu toistaiseksi tietokonelaskuihin ja niitä voi olla enemmänkin. Vain muutaman harvan toiminta tunnetaan toistaiseksi. MicroRNA -jaksot muodostavat pienen osan RNA:sta ja ne ovat pituudeltaan vain 20 - 25 nukleotidia eli perimäaineksen, dna:n ja rna:n perusrakenneosia. Siksi niiden erottaminen perimästä on teknisesti hyvin vaikeaa, mikä lienee syynä siihen, että ne löydettiin vasta äskettäin.

Uudessa Nature-lehdessä julkaistiin kolme uutta tutkimusta, joissa on selvitetty syövän ja microRNAn yhteyksiä. Harvardin ja MIT:n yliopistojen tutkijat osoittivat, että syöpäsolujen microRNAn aktiivisuus oli hyvin erilainen eri syöpäsoluissa. Osoittautui, että tällä perusteella voidaan erottaa eri syöpälajeja ja myös terveitä soluja ja syöpäsoluja toisistaan. Havainnosta saadaan epäilemättä jatkossa apua syöpädiagnostiikkaan.

Toisessa tutkimuksessa Howard Hughesin lääketieteellisen instituutin tutkijat havaitsivat, että tiettyjen microRNA-jaksojen kasautuminen voi aiheuttaa hiirillä imusolmukesyöpää. Niillä oli yhteys todennäköisesti myös muihin syöpätyyppeihin. Kolmannessa tutkimuksessa osoitettiin, että eräät microRNA-jaksot ovat yhteistoiminnassa tietyn, syöpää aiheuttavan geenin kanssa.

USA:ssa Washingtonin yliopistossa toimivan suomalaissyntyisen professori Hannele Ruohola-Bakerin tutkimusryhmä on puolestaan tutkinut microRNA-jaksojen vaikutusta kantasoluihin. Kantasolut ovat elimistön soluja, jotka pystyvät jakautumaan ja tuottamaan uusia soluja loppumattomiin. Normaalisolut eivät siihen kykene, vaan joku pysäyttää niiden jakautumisen. Kantasoluista - kuten syöpäsoluistakin ? "seis-merkki" puuttuu.

Kokeen perusteella microRNA-jaksot tuottavat tämän seis-merkin soluille. Koe-eläiminä oli banaanikärpäsnaaraita, joista osa oli normaaleja, osa geenimuunneltuja. Jälkimmäisillä microRNA-geenit oli saatettu toimimattomiksi sukusoluja tuottavissa kantasoluissa. Munien tuotanto lakkasi 8-12 päivän kuluttua, mikä osoittaa microRNAn olevan välttämätön kantasolujen jatkuvalle toiminnalle. Kantasolut eivät muuttuneet miksikään, mutta ne vain lakkasivat jakautumasta, kertoo parikymmentä vuotta Yhdysvalloissa asunut Ruohola-Baker.

Banaanikärpäsellä on noin 80 microRNA-jaksoa eikä toistaiseksi tiedetä mitkä niistä vaikuttavat kantasolujen jakautumiseen. ?Opiskelijani ovat parhaillaan etsimässä näitä. Viisi microRNA-jaksoa näyttää tietokonesimulaation perusteella kiinnostavimmilta ja nämä tutkitaan ensin", sanoi Hannele Ruohola-Baker puhelimessa. "Pari seuraavaa vuotta ovat todella kiinnostavia miRNA-tutkimuksen kannalta,? Ruohola-Baker uskoo. "On mahdollista, että miRNA:n avulla voitaisiin tehdä tavallisista soluista kantasolumaisia. Kestää kuitenkin vielä pitkään ennen kuin kantasoluja pystytään käyttämään turvallisesti ihmisillä sairauksien parantamiseen ja tuhoutuneiden solujen korvaamiseen."

(Nature 9.6., 15.6.2005)


http://www.yle.fi/teema/tiedeuutiset/uutinen.shtml?id=1153

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat