Seuraa 
Viestejä45973

Holofonia(eng. holophonics) on Argentiinalaisen Hugo Zuccarellin kehittämä äänitystekniikan muoto, jolla pystytään tuottamaan hämmästyttävän todentuntuinen 3D-ääniympäristö kuulokkeiden kautta kuunneltuna. Holofonista ääntä on kuvailtu usein aitoa ääntä aidommaksi, ja sen sanotaan aiheuttavan monille jopa syntesiaan verrattavia aistimuksia. Esimerkiksi tulitikun sytyttäminen saa jotkut haistamaan rikin hajua.

Näytteitä holofonisesta äänestä löytyy ainakin täältä(kuunneltava siis ehdottomasti kuulokkeilla.):
http://www.savemtkids.org/

Holofonia perustuu vanhaan Dummy headiksi(keinopää) kutsuttuun binauraaliseen äänitys&mikrofonitekniikkaan, joka jo sinällään luo varsin todentuntuisen 3D-äänimaailman kuulokkeilla. Dummy head on oikeastaan ihmisen pään mallinen stereomikrofoni, jossa korvien paikalla on mikrofonit. Sen toiminta perustuu perinteiseen näkemykseen ihmisen suuntakuulosta, jonka mukaan ihminen aistii äänen suunnan lähinnä eri korviin saapuvan äänen eriaikaisuuden, ja siitä johtuvien vaihevirheiden takia sekä pään itsensä vaikutuksella äänen tajuusvasteeseen.

Dummy head:

Holofonian ero dummy headiin nähden juontuu Zuccarellin varsin "lennokkaasta"(ja kieltämättä hieman pseudotieteeltä haiskahtavalta) teoriasta, jossa korva ei pelkästään vastaanota ääntä, vaan myös lähetää sitä. Tämä korvan "lähettämä" ääni yhdistyessään korvaan tulevaan ääneen saa aikaan interferenssikuvion joka toimisi ikäänkuin akustisena hologrammina(siitä nimi holophonic vrt. holographic) korvan sisällä, ja jonka sisällään pitämän suuntainformaation simpukka pystyy havaitsemaan. Lisäämällä sitten sopivaa "interferenssiä" keinopäällä äänitettyyn ääneen, saadaan tilavaikutelmaa tehostettua.

En ole löytänyt tarkempaa tietoa siitä miten holofonia on käytännössä toteutettu ääniteknisesti(keksintö on patentoitu), mutta oletettavasti tavallisen keinopäämikin lisäksi on äänityksessä käytetty jonkinlaista referenssi mikrofonia tai mikrofoneja jotka sopivasti suodatettuna ja yhdistettynä keinopäämikin ääneen tarjoavat tuon "interferenssin"(jos joku palstalaisista tietää tarkemmin, niin älköön pitäkö kynttiläänsä vakan alla, tämä asia kiinnostaa minua kovin).

Holofoniasta Wikipediassa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Holophonics

Ja dummy headista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dummy_head_recording

Lisää ääninäytteitä:
http://tinyurl.com/yno6fu

[size=42:yw4zxraj]Lisäksi haluan kiittää naapuriani, joka ystävällisesti on huudattanut musiikkia koko helvetin yön.[/size:yw4zxraj]

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat