Seuraa 
Viestejä45973

Paljastuuko Savor lautailijaksi?

Just One Simple Principle ei riittänyt vaan tarvittiin "An Exceptionally Simple Theory of Everything"

Tiedeuutiset kirjoittaa:

Kaiken teorialla halutaan yhdistää kaikki fysikaaliset ilmiöt. Siinä missä fysiikan standardimalli yhdistää melko hyvin kolme perusvoimaa – sähkömagneettisen vuorovaikutuksen, vahvan vuorovaikutuksen (joka pitää atomiytimen kvarkit kiinni toisissaan) ja heikon vuorovaikutuksen (joka liittyy radioaktiiviseen hajoamiseen) – teoria kaikesta niputtaisi kasaan vielä neljännen perusvuorovaikutuksen eli gravitaation.
Kaiken teoriaksi on useita ehdokkaita, joista eniten puhuttu lienee säieteoria.
Viime vuoden lopulla julkaistu Poikkeuksellisen yksinkertainen teoria kaikesta on poikkeuksellinen myös tekijänsä osalta. Garret Lisi ei vastaa standardimielikuvaa fyysikosta: kesät hän lautailee vesillä, talvet lumilla. Lisi ei ole hionut teoriaansa yliopiston tuella, vaan yksityisen Foundational Questions Instituten (FQXi) rahoituksen avulla.
Lisin kaiken selittävän teorian ytimessä on symmetriaa kuvaava ns. lie-ryhmä E8, jonka matemaattinen rakenne ratkaistiin viime vuonna. E8 kuvaa moniulotteista kappaletta, jossa on 248 “pistettä”. Lisin mukaan kaikki tunnetut 40 alkeishiukkasta ja voimaa voidaan sijoittaa näihin pisteisiin, ja jäljelle jää vielä parikymmentä paikkaa esimerkiksi gravitaatioon mahdollisesti liittyville mutta toistaiseksi löytämättömille hiukkasille.
Toistaiseksi kaikki ne monimutkaiset vuorovaikutukset, jotka ”pisteiden” välille saadaan E8-mallia pyörittelemällä, vastaavat todellisuudessa tehtyjä havaintoja. Teorian matematiikkakin on perin yksinkertaista, ainakin säieteorian rinnalla.
New Scientist -lehden mukaan Lisi ei ole ensimmäinen, jolle on tullut mieleen sijoittaa alkeishiukkasia symmetriamallin “pisteisiin”. 1950-luvulla Murray Gell-Mann ryhmineen ennusti omega-miinus-hiukkasen olemassaolon vastaavanlaisella ajatuskuviolla.
Lisin teorialla on tiedemaailmassa niin puolustajia kuin vastustajiakin. Pahin kompastuskivi on tietenkin se, ettei teoria nimensä mukaisesti olekaan vielä valmis kaiken teoria. Brittiläisen Telegraph-verkkolehden mukaan Lisi itse myöntää, että uusi ja keskeneräinen voi kauneudestaan huolimatta tietenkin osoittautua vääräksi.
Hyvä testi teorialle saadaan näillä näkymin ensi vuonna, kun CERNin LHC- (Large Hadron Collider) hiukkaskiihdytin käynnistetään. Lisin E8-tornissa on paikat yli 20 hiukkaselle, joita standardimalli ei tunne, mutta joiden ominaisuuksia Lisi voi ennustaa mallinsa avulla. Osa hiukkasista saatetaan löytää CERNissä.
An Exceptionally Simple Theory of Everything on vapaasti luettavissa Cornellin yliopiston ylläpitämästä arXiv-julkaisupalvelusta (http://arxiv.org/abs/0711.0770).

Asiasta englanniksi toisaalla:
Is mathematical pattern the theory of everything? (New Scientist)
Is this the fabric of the universe? (Telegraph.co.uk)

Lähde: http://www.tiedeuutiset.fi/index.aspx#597

New Scientistin artikkeli:
http://www.newscientist.com/channel/fun ... ng.html%20

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat