Seuraa 
Viestejä45973

Huomautan heti, että en halua alkaa uutta palestiinalaiset vs. Israel-keskustelua, vaan keskustella lähinnä kansainvälisen oikeuden piiriin kuuluvista kysymyksistä.

Siis: Gazan kaistale piti alun perin liittää Palestiinan jaossa perustettavaan arabivaltioon. Sitä ei koskaan perustettu, vaan Israelin syntymän aiheuttamissa sodissa Egypti miehitti sen. Sen asukkaat eivät kuitenkaan saaneet Egyptin kansalaisuutta, eikä sitä virallisesti liitetty tai tunnustettu maan osaksi.

Sitten sen valtasi Israel, jonka hallintaan pätevät aika samat määreet kuin Egyptinkin kohdalla. Nyt Israel vetäytyy sieltä ja ilmeisesti palestiinalaisjohdon pitäisi (ainakin yrittää) ottaa hallinta siellä.

Palestiinalaisjohto on kansainvälisesti tunnustettu ja demoraattisilla vaaleilla valittu, mutta mitään palestiinalaisvaltiota ei ole.

Eli mikä Gazan asema oikein on? Mikä se on? Se ei kuulu mihinkään olemassaolevaan valtioon, eikä Israelin vetäytymisen jälkeen yksikään valtio hallitse sitä enää miehitysvaltanakaan. Onko se juridisesti YK:n protektoraatti vai onko kyseessä sen kaltainen tilanne, jolle ei ole määritelmää?

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat