Seuraa 
Viestejä7011

MD

Tänään Prismassa mielenkiintoinen kolesteroliohjelma.
Annapa komenttiasi ohjelman jälkeen.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (61)

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Ohjelman ennakkotiedoista:

Pienen italialaiskylän asukkailla ei ole juuri lainkaan kolesterolia. Tutkijat penkovat kuumeisesti kyläläisten perimää. Voitaisiinko täältä löytää ratkaisu miljoonia ihmisiä vaivaaviin sydänoireisiin?

Ei lainkaan kolesterolia? Raukat ovat ilmeisestikin kuolemankielissä. Kolesterolihan on ihmiselle elintärkeä rasva.

No, kun toimittajien tieto on tuolla tasolla, niin hyvä vain kun näitä valistusohjelmia tulee. Kolesterolihysteriaa on syytä vähän hillitä ennekuin meidät kaikki on laitettu kalliiseen lääkitykseen.

Tuon on pakko tarkoittaa sitä, että geneettisestä mutaatiosta ja sen rikastumisesta isoloituneessa populaatiossa johtuu alhainen LDL-kolestrolin määrä.

Muuten, voiko sepelvaltimotauti kehittyä, vaikka veren rasvaprofiili olisi "hyvä"?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mummo
Tuon on pakko tarkoittaa sitä, että geneettisestä mutaatiosta ja sen rikastumisesta isoloituneessa populaatiossa johtuu alhainen LDL-kolestrolin määrä.

Muuten, voiko sepelvaltimotauti kehittyä, vaikka veren rasvaprofiili olisi "hyvä"?

No kaipa se tietysti voi, mutta riski on huomattavasti pienempi.

Lentotaidoton, MD ja muut

Katsoitteko ohjelman? Mielipiteitä?

Minulle siinä tuli uutta tietoa. Mikähän mahtaa olla tämänhetkinen tilanne Apo A 1 Milano -lääkkeen kehittelyssä?

Onko antaa linkkejä?

Miten tuo hakusana kirjoitetaan oikein, jos lähden hakukoneilla tonkimaan?

Mummo

Suora linkki, hakusana APO A-1 Milano ilman hipsukoita tms. ja osuma tulee esim. APO sanoasta. "APO A-1 Milano" siis hipsukoiden kanssa antaa osumat, jotka ovat täysin tuohon fraasiin sopivat. Tässä suora linkki sille haulle.

Suomalaisia julkaisuja ei netistä löydy ainakaan kuukkelilla...

Wikipediaan saakka ei ole päässyt vielä.

Altavistasta löytyy vissiin samat asiat myöskin..

Kiitos jälleen kerran avusta! Tongiskelen linkkejä tuonnempana ja sitten varmasti sataa lisäkysymyksiä

Mummo
mitä statiinien jälkeen

Lentotaidoton

Olen opiskeluperiodilla Tampereella, en katsonut, enkä ole enntättänyt palstaakaan katsoa. Nyt on kiire luennoille.

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä7011

Niin tuo homma jäi tulevaisuuden osalta mielestäni vähän hämäräksi. Annetusta linkistä luin seuraavan ehkä tulevaisuuden hoitokeinon:

Another approach in the future could be the gene transfer or gene therapy approach in which the actual DNA (gene) that codes for apo A-1 Milano protein is transferred into the body, where it stimulates the production of apo A-1 Milano by the host without need for exogenous repeated supply. Dr. Shah's laboratory is currently using this approach in animals models with the support of a grant from the NIH and in collaboration with researchers from the City of Hope Medical Center. In this project, Dr. Shah and his colleagues have successfully used a virus called the adeno-associated virus (AAV) to ferry the apo A-1 Milano gene into the body of genetically altered mice and shown that such gene transfer is feasible and reduces atherosclerotic plaque buildup after a single injection of the gene carried by the viral vector. Dr. Shah and his colleagues hope to be able to test this approach in humans sometime in the future.

Kiitos, Lentotaidoton. Sinä ja minä tuskin ehdimme tuosta geenihoidosta hyötymään. Mielessäni oli lähinnä seuraava, kliinisen käyttöön tuleva hoitokeino. Kehittyykö statiiniryhmä edelleen vai onko jotain poikimassa tuon A Milano -hommelin tiimoilta.

Neonomide.

Ohjelmassa tarkasteltiin kahden eristyksissä eläneen ihmisjoukon kolesterolien ominaisuuksia. Tangierin saarella LDL - kolesteroli on perinnöllisistä syistä semmoista, että se aivan erityisesn ärhäkkäästi kertyy suoniin. Dokumentin perusteella kyse oli LDL:n laadusta, ei niinkään määrästä.

Vastakkainen geenimutaatio oli Italiassa, Limonen pikkukaupungissa, jossa mutaation kantajien HDL rakenteensa tms. (?) puolesta on poikkeavan kyvykäs kyyditsemään LDL.ää maksan kautta pois elimistöstä suonia tukkimasta.

Mummo

Viikonloppuloma ja kotona taasen. Yritän katsella artikkeleita tuosta APO-A1 Milan, mutta luulen, että se on tulevaisuuden medisiinaa.

Näinhän kardiologi vastasi, kun kysyin jo aiemmin geenisiirtoa adenovirusvektorin avulla. Toistaiseksi laihoja tuloksia ja tutkimusasteella vasta.

Jahas, kolmen viikon kuluttua on verenpaineyhdistyksen seminaari. Pitänee kysyä, onko tietoa missä vaiheessa lääkekehittely on.

Ilmeisesti yli 250 geeniä säätelee CAD:tä eli coronary artery disease, sepelvaltimotautia.

"Researchers have identified more than 250 genes that may play a role in CAD.

Apolipoprotein A1 is a protein that is packaged along with cholesterol in high density lipoprotein (HDL, the "good cholesterol"). Certain mutations in the apo A1 gene result in low apo A1 levels, low HDL levels, early heart attacks, and strokes. In general, overall HDL levels are a good indication of Apo A1 levels; Apo A1 is not usually measured separately.

Scientists are especially interested in one particular mutation in Apo A1 found in some residents of Milan, Italy. The "Milano" mutation results in very low levels of HDL; however, this mutant HDL is exceptionally efficient at removing plaque from arteries. Thus, although these people have very low levels of HDL, they also have a low incidence of CAD. Pharmaceutical companies are currently trying to develop a compound that will mimic this genetic effect."

http://www.genetichealth.com/HD_Genetic ... ease.shtml

Kiitos MD.

Olenkin ihmetellyt sitä, että vaikka rasvaprofiili on huippuhyvä, niin CAD rulettaa. Eli Asko Ehon aksiooma ei pidä paikkaansa. Jos on paksat geenit, niin vastaantaistelu ruokavaliolla sun muilla ei riitä estämään kolesterolin kertymistä...

Mummo

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14253

"Scientists are especially interested in one particular mutation in Apo A1 found in some residents of Milan, Italy. The "Milano" mutation results in very low levels of HDL; however, this mutant HDL is exceptionally efficient at removing plaque from arteries. Thus, although these people have very low levels of HDL, they also have a low incidence of CAD. Pharmaceutical companies are currently trying to develop a compound that will mimic this genetic effect." -MD

Kerro ihmeessä mitä saat irti seminaarista.

Neonomide

Kerro ihmeessä mitä saat irti seminaarista.

Yup, kerron. Suhtaudun kuitenkin hieman nihilistisesti, enkä usko tulevani hullua hurskaammaksi.

Älkää odottako vastausta ihan tuoreeltaan. Palaan seminaarista, Karolinska Institutista sunnuntaina ja maanantai-aamuna lähden viikoksi Reykjavikiin kongressiin ja sieltä suoraan Tampereelle opiskeluperiodille.

Ei ole yhtään kiire.
Työtkin unohtuvat, eivätkä suju tässä välissä ollenkaan, kun rutiini häippäsee.

Ja Mummolle
: jos on saanut p-geenit, ei auta muu kuin lääkkeet ja TERVEET-(pyh)-elintavat. Geenien (pahojen) aktivaatio riippuu elintavoista ja ympäristöstä. Sama kai pätee hyvissäkin geeneissä, mitä lienevätkään.

Tuollahan on muuten vastaus, jota kukaan ei ole vielä kertonut/tiennyt.

ACE-estäjät estävät CAD:ä muullakin tavoin kuin laskemalla verenpainetta. Selitys: geenimutaatio, selitys vielä aiheuttaa konfliktiä, mutta minulle se on päivänselvä asia, näin on. ACE-estäjät (tietty verenpainelääkeryhmä) estävät haitallisen/mutatoituneen geenin aktivoitumisen/aktivaation.

"Blood Pressure Regulation

An enzyme called angiotensin Converting Enzyme (ACE) helps the body regulate blood pressure by causing blood vessels to constrict. Even though ACE has been studied extensively, many of the investigators have reported conflicting results. Several studies have implicated a particular mutation (called the ACE (I/D) polymorphism) in CAD. However, these studies involved small numbers of people and have yet to be repeated with larger groups."

HDL-kolesterolin määrän ei ole todettu läheskään aina korreloituvan sydän-verisuonisairauksiin ja suomalaiset tutkijat ovat jo ainakin pari vuotta sitten esittäneet teoriansa HDL:n laadusta eli kyvystä napsia pahaa kolesterolia eli LDL:ä pois verenkierrosta ja verisuonten seinämästä.

Mummo
Olenkin ihmetellyt sitä, että vaikka rasvaprofiili on huippuhyvä, niin CAD rulettaa. Eli Asko Ehon aksiooma ei pidä paikkaansa. Jos on paksat geenit, niin vastaantaistelu ruokavaliolla sun muilla ei riitä estämään kolesterolin kertymistä...

Terveellisiin elämäntapoihinhan kuuluu myös säännöllinen liikunta. Muistaakseni keväällä julkaistiin tutkimus, jossa todettiin ihmisen liikunnanhalun olevan geeneistä kiinni.

Vaikka geenit määräävätkin ehkä vain puolet ihmisestä ja hänen käyttäytymisestään, on se mielestäni ihan riittävästi osoittamaan yliasiamies Ahon olevan väärässä.

Näin se on. Nykyisin taidetaan statiineja (kolesterolilääke) määrätä niillekin suuren sepelvaltimotautiriskin omaaville, joilla rasvaprofiili sinänsä on hyvä. Ne ilmeisesti jotenkin tehostavat HDL:n sieppausominaisuuksia.

Suomen ongelma on edelleen kardiologisten palvelujen vähyys. Vaikka sepelvltimotauti on meillä todellinen kansansairaus, varjoainekuvauksia ja pallolaajennuksia tehdään huomattavasti vähemmän kuin muissa kehittyneissä maissa.

Onneksi ohitusleikkaustekniikka on kehittynyt niin, että osa niistä suoritetaan tähystyksenä. Tällöin kroppaan tulee vain pari pientä reikää ja toipuminen on paljon nopeampaa, kuin perinteisessä leikkauksessa. Siinähän mm. rintalasta sahataan kahtia ja ihminen avataan leikkauspöydälle kuin ahvena.

Jonot näihin operaatioihin ovat aivan liian pitkät, vaikka välitön operointi tulee ajan mittaa paljon halvemmaksi kuin potilaiden jonotuttaminen.

Mummo
lämmin sydän, paksat geenit

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat