Seuraa 
Viestejä45973

Kauan on opetettu hermompulssien etenevät natrium ja kalium ionien siirtyessä solukalvon puolelta toiselle. 55 vuotta sitten nobelin ansainnut teoria hermojen viestikulusta ymmärrettiin alun alkaenkin väärin.

Uuden teorian mukaan hermoimpulssi on ääniaalto eikä johdukaan jännitteen muuttumisesta. Uudella selitysmallilla voidaan selittää myös lämpötilan muutos solussa impulssin etenemisen aikana. Lämpötila nimittäin nousi impulssin aikana mutta lämpötilan laskua ei malli selittänyt. Uusi teoria tarjoaa selityksen: impulssin edetessä syntyy aalto jossa solu puristuu kasaan ja sitten laajenee. Kokoonpuristuessa lämpötila nousee ja palautuessaan laskee lämpö jälleen normaalitasolle. Jännitteen muutos johtuisi vain solukalvon latautuneista hiukkasista.

Näitä ääniaaltoja kutsutaan solitoneiksi.

Vieläkin lukion ja yläasteen kirjat opettavat sulan synnyn (yhdellä sivuhuomautuksella) väärin.
Saa nähdä miten pitkään menee oppikirjojen muutoksessa ja opettajien uudelleenkoulutuksessa.

Kommentit (4)

Minä luin otsikon vahingossa 'heimoimpulssit uusiksi' ja käsitin tässäkin keskustelussa taas olevan kyseessä muslimien morkkaamisen

Kylläpä nyt naurattaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Dark Serenity
Mihin tutkimukseen pohjautuen?

Kööpenhaminan yliopistossa tutkijapari Heimburg ja Jackson jo pari vuotta takaperin julkistivat teoriansa.
Kiistanalainenhan se yhä on mutta moni asiantuntija biologian ja lääketieteen alalta pitävät sitä ihan varteenotettavana. Etenkin kun se selittää monet Hodgkin-Huxley teorian epäkohdista.

Käytännössä teorian todistaminen on kuitenkin huvin vaikeaa.

Lisäksi uusi ja vanha teoria eivät välttämättä ole edes toisiaan poissulkevia.

Eeli otan oikeastaan takaisin tuon "väärin" opettamisen. Huono sanavalinta. Korvataan se vaikka puutteellisella. Kouluissa ei kyllä ole mainittukaan vanhan teorian puutteista...

pizze
Seuraa 
Viestejä602

Mikäli hermopulssit todella käyttävät ääntä, niin mitenkähän tämä vaikuttaa ihmisen tajunnan muodostumiseen. Ovatko aivot ja tajunta sittenkään jonkinmoinen elektrokemiallinen prosessi. Tajuntaahan on yritetty selittää mm. kvanttimekaniikalla ja magneettikentillä ja vaikka millä.

Onko tajunta sittenkin jokin kohiseva ääni ihmisen pään sisällä?

Täältä voi lukea lisää noista äänihermopulsseista.
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/03/070307075703.htm

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat