Oikea suhde?

Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005

Huomasin, että jääkaapissa on kaksi keitettyä perunaa. Hiukoo hieman, joten teen niistä pyttipannua. Missä suhteessa minun pitäisi käyttää makkaraa perunoihin verrattuna? Onko oikea suhde 2:1 (kaksi perunaa, yksi makkara) vai 1:1 (kaksi perunaa, kaksi makkaraa) vai jotain siltä väliltä?

Jos ei käytetä mittana kokonaislukuja vaan massaa, 1:1 tarkoittaisi luultavasti kahta perunaa ja yhtä makkaraa. Makkarana on Kabanossi aito valkosipuli -grillimakkaraa.

Mitä minun pitäisi tehdä?

Bonusongelmana on myös sipulin määrä ja laji (kokonainen vai puolikas, perinteinen kelta-, puna- vai shalotti?). Kananmunien kanssa ei ole ongelmaa, niitä laitan yhden (1).

Sivut

Kommentit (16)

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
Liittynyt16.3.2005

Heitä perunat menemään, niitä ei tarvita lainkaan.

Turhia tärkkelyshiilihydraatteja ilman ravinteita, joka nostaa hetkellisesti verensokeria ja tuo nälän nopeasti takaisin.

Vedä pelkkää makkaraa, sillä nälkä pysyy poissa. Lisäksi saat elimistösi ketoosiin ja saat jenkkakahvat helposti pois.

Optimitilanteessa makkaran kylkiäisiksi tulisi vielä tuoreita vihanneksia. Ja kyseessä olisi A-luokan lihamakkara, eikä mikään jauhonakki.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Kultainen leikkaus toimii tässäkin, edellyttäen, että mukana on karamellisoitua sipulia. Perunaa enemmän, ja makkaraa vähemmän. Sipulia edelleen kultaisen leikkauksen mukaan makkaran määrästä.

Sekä perunoiden, että makkaroiden on ruskistuttava kauniisti.

Muhennetaan lopuksi kermalla. Valkopippuria, hieman chiliä ja suolaa. Päälle häränsilmä.

asdf
Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005
Volitans
Kultainen leikkaus toimii tässäkin, edellyttäen, että mukana on karamellisoitua sipulia. Perunaa enemmän, ja makkaraa vähemmän. Sipulia edelleen kultaisen leikkauksen mukaan makkaran määrästä.

Sekä perunoiden, että makkaroiden on ruskistuttava kauniisti.

Muhennetaan lopuksi kermalla. Valkopippuria, hieman chiliä ja suolaa. Päälle häränsilmä.


Pyttipannu kermalla on ihan eri ruoka. Hyvää sekin, mutta sitä ei ole tarkoitus tehdä. Tekee mieli nyt enemmän rapeita paistinperunoita ilman nesteitä. Karamellisoituja sipuleita on pussin pohjalla kourallinen, mutta pidän pyttipannussa enemmän tuoreesta, joka kuulotetaan ja jätetään rapeaksi. Nyt ei ole tarkoitus tehdä gourméta, vaan yöpikasafkaa. Häränsilmä kuuluu tietysti asiaan. Ja hyvä kun mainitsit chilin. Muistin, että thaichilejä pitäisi olla puolisen rasiaa jäljellä, täytyy heittää muutama pannuun mukaan.

Kultainen leikkaus kuulostaa muuten hyvältä, mutta jääkö makkaran määrä vähän turhan vähälle? Tämä vaatii empiiristä tutkimusta.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6541
Liittynyt8.11.2007
asdf
Huomasin, että jääkaapissa on kaksi keitettyä perunaa. Hiukoo hieman, joten teen niistä pyttipannua. Missä suhteessa minun pitäisi käyttää makkaraa perunoihin verrattuna? Onko oikea suhde 2:1 (kaksi perunaa, yksi makkara) vai 1:1 (kaksi perunaa, kaksi makkaraa) vai jotain siltä väliltä?

Jos ei käytetä mittana kokonaislukuja vaan massaa, 1:1 tarkoittaisi luultavasti kahta perunaa ja yhtä makkaraa. Makkarana on Kabanossi aito valkosipuli -grillimakkaraa.

Mitä minun pitäisi tehdä?


Minä taas teen pyttipannua siten, että 0,5 kg perunaa, saman verran makkaraa ja saman verran lihapullia. Siis massan mukaan 1/3 jokaista.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
asdf

Kultainen leikkaus kuulostaa muuten hyvältä, mutta jääkö makkaran määrä vähän turhan vähälle? Tämä vaatii empiiristä tutkimusta.

Mielestäni ei jää, kunhan perunat ovat rapeita. Vähän kuin röstiä, joka on maustettu sopivasti lihaisaksi.

asdf
Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005
Volitans
asdf

Kultainen leikkaus kuulostaa muuten hyvältä, mutta jääkö makkaran määrä vähän turhan vähälle? Tämä vaatii empiiristä tutkimusta.



Mielestäni ei jää, kunhan perunat ovat rapeita. Vähän kuin röstiä, joka on maustettu sopivasti lihaisaksi.

No nyt tuo on kokeiltu ja toimiihan se (sinun ohjeesi ovat tosin tähän asti toimineet aina). Tein annoksen jossa on makkaraa noin 0,6 kertaa perunan määrä. Se oli oikein sopiva suhde, ruoan valmistushan on silkkaa matematiikkaa! [size=75:1q328n06]No ei nyt sentään oikeasti.[/size:1q328n06]

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005

Pyttipannusta en tiedä, mutta minusta 1:1 massasuhde on aika hyvä. Puolen kilon ranskanperunapussin kanssa kun pilkkoo 400 tai 500 g:n A-luokan makkarapaketin, ollaan lähellä totuutta. Siihen tuhdisti sinappia, tabascoa (tässä se tavallinen on parasta) ja maustekurkkuja, niin oikeaoppinen terveysateria on valmis.

Vierailija

Tästähän voisi kehkeytyä suomalaisen ruoanlaiton gurujen palsta. Kun muistaa laittaa kaikkeen ruokaan n. nyrkillisen (300 g?) voita ja paljon suolaa niin kyllä tulee maukasta ! Kermakin menettelee hätätapauksissa.

Vierailija

Perunoita ja makkaroita suurinpiirtein sama määrä. Paras pyttipannu tulee raaoista perunoista mutta ne pitää leikata melko pieniksi ja paistaa melko pitkään. Sitten, kun perunat ovat melkein kypsiä niin makkarat ja sipulit sekään ja suolaa ja mustapippuria niin hyvää tulee. Lopuksi vielä kananmuna molemmilta puolilta nopeasti paistettuna. Hyvää tulee kyllä keitetyistäkin perunoista eikä niitä tarvitse paistaa niin pitkään.

Vierailija

Nuutti kirjoitti:

Paras pyttipannu tulee raaoista perunoista...

Jaahas. Olet selvästikin niitä miehiä (tai naisia) ...

Ja päälle kananmuna, jonka päälle yrttisuolaa niin hyvää tulee . Vielä kun maustaa ketsupilla, sinapilla ja kurkku- ja perunasalaatilla.

Kaupan valmiista haisulihapullistakin saa maukkaan pyttipannun.

Vierailija

"Sakarias kirjoitti:

Kaupan valmiista haisulihapullistakin saa maukkaan pyttipannun.

Yleensä ottaen pyttipannun voi tehdä melkein millaisesta lihasta tahansa. Itse teen yleensä paistin jämistä pyttipannua ja kirjolohestakin tulee hyvä. Se ei kyllä taida olla enää pyttipannua vaikka lieneekö asialle olevan tarkaa määrittelyä.

Vierailija

Tein äske korutonta safkaa, pääkallo-muhennosta!
Eli paljon jauhelihaa jota maustetaan reilusti maun mukaan, sipulia ja valkosipulia reilusti, ja sitten keittää makarooneja. Mustapippuria ja heinzin ketsuppia, toimii kyllä ja nälkä lähtee

Zlade
Seuraa 
Viestejä8
Liittynyt21.1.2008
Nuutti
Yleensä ottaen pyttipannun voi tehdä melkein millaisesta lihasta tahansa.

Pyttipannun voi tehdä oikeastaan mistä tahansa muusta lihasta kuin makkarasta (yök). Paras lopputulema tulee lampaanpaistin jämistä. Suhde: aluksi reilusti pannun pohja peittoon 1:1 perunaa ja lihaa ja sitten lisätään vielä kourallinen lihaa. Sitten mukaan mausteet eli suola ja sipuli. Juomaksi olutta, mieluiten jotain Tsekkiläistä. Toimii!

End of message.

Vierailija

Pyttipannu (ruåtsiksi pytt-i-panna) onkin aika herkullinen tähteistä valmistettu ruokalaji. Nimestäkin huomaa, että se on ruottalaista alkuperää ja tehdään pannussa. Virallista reseptiä ei tietenkään ole, vaan jokainen pytti on kokkinsa näköinen ja yhtä oikea kuin naapuripyttikin.

Jotain voidaan kuitenkin kohtuullisella varmuudella sanoa. Kunnolliseen pyttiin katsotaan kuuluvan näitä perustarvikkeita: lihoja tai makkaroita, perunia, sipuleita sekä saatavilla olevia vihanneksia ja/tai juureksia. Ainekset pilkotaan n. keskisormen pään kokoisiksi paloiksi (tässä asiassa on käyty kiistoja vuosisatoja, eikä lopullista päätöstä ole vielä tullut, että pitäisikö palojen olla pienehköjä vai isohkoja. Kukin käyttäköön omaa harkintaansa).

Joka tapauksessa emmeet paistetaan pannussa sopivan rapeiksi. Yrttejä ja mausteita voi lisätä maun mukaan, mutta huomattakoon että suola ei ole mauste vaan itsestäänselvyys.

Paistettu muna on oiva lisäke pyttipannuun; se ei toki ole välttämätöntä, mutta mielestäni varsin suositeltavaa. Keittiömestari tietysti paistaa munan erillisellä pannulla ulkonäkösyistä, mutta kotioloissa voidaan aivan hyvin rikkoa muna samaan pannuun pytin kanssa prosessin puolenvälin paikkeilla.

Pyttipannun kanssa sopii ruokajuomaksi pilsner-tyyppinen olut tai vastaava. Tässäkään ei ole ehdottomia sääntöjä - jokuhan saattaa nauttia ruuasta jopa kolajuoman kera, eikä se mikään synti ole.

Vierailija

* 3 osaa pottua, 2½ HK-blöö, ½ sipulia.
* Pottu ja blöö tarkasti kuutiotuna. (Saa suurtalouspakkauksissakin, jos laiskuuttaa.)
* Suolaa.
* Kananmuna erillisellä pannulla paistettuna.
* Reilu ruskistus. Rasva EI öljyä, vaikka flooraa sitten, mutta EI öljyä.
* Kotikalja tai kola sopii juomaksi. Ei mitään Viña Maipo Cabernet Sauvignon Reservaa

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat