Seuraa 
Viestejä45973

Onko kellään tällä palstalla kokemuksia tai näkemyksiä/selityksiä maasta lähtevälle valopurkaukselle/soihdulle. Viime syksynä syyskuun 7 päivän iltana 11 kieppeillä näin ilmiön sekä järvellä että mökin pihatien päässä.
Selitystä olen yrittänyt keksiä, kuten:
maaperässä kuparia tai muuta sähköä johtavaa metallia, hankautuu jostain syystä ja purkautuu ja reagoi typpiatomien kanssa. Paikan lähistöllä tehty kaksikin kuparilöytöä. Toisessa myös magneettipitoisuus suuri.
Alueella paljon suokaasua, joka sopivan edellämainitun ilmiön sytyttämänä leimahtaa. Ristiriita, en ole kenenkään kuullut vahingoittuneen ko. ilmiöstä ja metaanikaasu ei liene sinertävää...
Jokin muu , maavalo, maanjäristysvalo tai mikä lie.
Mökiltä n. 20 kilometriä itään havaitsin n. 10 vuotta sitten marraskuun lumisateessa koko tienoon valaisevan samanmoisen kirkkaan välähdyksen. Eli samaa harjujuonnetta. Velipoika nähnyt samanmoisen. Tapahtumapaikka on Yli-iin Tannilan kupeessa, missä löydetty lähimailtä Oijärven kultaesiintymä. Ja mökin lähistöltä nuo kupariin viittaavat löydöt. Sen tiedän, että Outokummun ympäristössä nähty samanmoisia valoilmiöitä kautta aikain.
JJ

Kommentit (6)

Tuossa vielä lisää mahdollisia selityksiä...
"
Kirjekuoren avaaminen saa aikaan pienikokoisen salaman
Miksi joskus, kun repäisen auki itseliimautuvan kirjekuoren, näkyy noin kymmenesosasekunnin kestävä sininen välähdys?
Kirjekuoren läppää avattaessa näkyvä valoilmiö voidaan toisinaan havaita myös silloin, kun katkaistaan sokeripala kahtia tai repäistään teipinpala irti lasisen pöytälevyn pinnasta. Valonvälähdys on tosin niin heikko, että sen voi havaita vain hämärässä. Itse ilmiö tunnettiin vuosisatoja ennen itseliimautuvien kirjekuorien keksimistä. Sitä kutsutaan triboluminesenssiksi eli hankausloistevaloksi. Triboluminesenssi syntyy kiteitä hangattaessa tai hajotettaessa. Nimityksen alkuosa johtuu kreikan kielen sanasta tribein, hangata tai hioa, ja loppuosa latinankielen muun muassa valoa tarkoittavasta lumen-sanasta. Triboluminesenssin välähdys on kuin pienikokoinen salama. Kun kirjekuoren liimareuna repäistään auki, syntyy positiivisia ja negatiivisia sähkövarauksia. Jos sähköinen kenttä on riittävän voimakas, elektronit siirtyvät paperista liimaan ja takaisin, törmäävät toisiinsa ja aiheuttavat epäjärjestystä ilman typpimolekyyleissä, joista vapautuu valoa. Osa tästä valosta on näkyvää ja näyttää ihmissilmälle yhtä siniseltä kuin ultraviolettivalolla valaistu valkoinen vaate. Ei tiedetä, miksi kaikki materiaalit eivät näytä pystyvän synnyttämään hankausloistevaloa. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että sitä voi syntyä kaikenlaisissa materiaaleissa, mutta valo on vain niin heikkoa, ettei sitä pystytä havaitsemaan. Syy siihen, että ilmiö voidaan havaita vain tietyntyyppisiä kirjekuoria avattaessa, on niissä käytetty liimalaatu. Itseliimautuvien kirjekuorien liima sisältää nimittäin luonnonkumia, joka ei johda sähköä vaan johon sähkö kerääntyy. Tavallisissa kirjekuorissa, joissa on kostutettava liimareunus, ei ole luonnonkumia."

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
jokikokko

Alueella paljon suokaasua, joka sopivan edellämainitun ilmiön sytyttämänä leimahtaa. Ristiriita, en ole kenenkään kuullut vahingoittuneen ko. ilmiöstä ja metaanikaasu ei liene sinertävää...Metaani palaa sinisellä liekillä.

Metaani palaa sinisellä, heikosti valaisevalla liekillä.

http://www.maakaasu.fi/8_turvallisuus/8.4.2_yleis.html

Mädäntyvistä luista peräisin oleva fosfori voi saada aikaan syttymisen.

Tuommoista on monet kummitustarinat saaneet alkunsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
jokikokko

Mökiltä n. 20 kilometriä itään havaitsin n. 10 vuotta sitten marraskuun lumisateessa koko tienoon valaisevan samanmoisen kirkkaan välähdyksen.

Voi olla valokaari. Sumuinen ilma tai lumisade, niin valon lähdettä voi olla mahdoton arvioida. Kerran keskellä yötä ihmettelin, todella kiraksta valoa, joka tuli suoraan kattoikkunasta sisälle - kesto oli alle sekunnin ja se toistui muutamien sekuntien epäsäännöllisissä jaksoissa. Kävin ulkona katsomassa ja ihmetys senkun jatkui.

Aamulla syy selvisi: Noin 30 m:n päässä 20 kV:n sähkölinja oli ottanut kontaktia kuusen oksien kanssa!

Se leimahduksen/välähdyksen koko oli lähes puiden korkuinen ja leveydeltään muutama metri. Ilmiö toistui n. puolen tunnin välein. Järveltä näkyvää ilmiön korkeutta vaikea avioida.

Voimajohto, lähin n. seitsemän kilometrin päässä, alueella ei ole sähkö/puhelinlinjoja eli täyttä erämaata...

Joka tapauksessa selitys lienee maaston metallipitoisuudessa/ Suokaasussa. Alueella ukkosen aikaan paljon salamointia, jos ei parempaa selitystä kuin uskonto tarjota.

Se lienee totta, että entis aikaan varmaan riittänyt legendan syntyyn tällaisetkin välkkeet...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat