Seuraa 
Viestejä45973

Miten on, onko se paras ja terveellisin rasva ihmiselle vaiko se haitallisin?

"Hyvin monet asiantuntijat pitävät kookosrasvaa terveellisenä, hyvänä ravinnon lähteenä. Se on ollut myös merkitsevä ravitsemustekijä trooppisilla alueilla (terveinä) eläville alkuperäiskansoille. Mutta he eivät sotkeneet kookosrasvaansa sokeriin ja vehnäjauhoihin. Se, että rasva on tyydyttynyttä, ei tehnyt ainakaan heille siitä epäterveellistä. "
http://koti.mbnet.fi/lowcarb/saks5.html

Mutta ilmeisesti (yllä oleva lähde) Kansanterveyslaitos kertoo:
"Kookosrasva kovinta rasvaa. Kohun vuoksi teollisuus pyrkii pääsemään eroon transrasvoista, mutta jos transrasvaa sisältänyt valmiste korvataan esimerkiksi kookosrasvalla, voidaan joutua ojasta allikkoon. Kookosrasva on kovin ravintorasva maailmassa. Siinä on yli 90 prosenttia tyydyttyneitä rasvahappoja."

Tietoa tieteellisistä tutkimuksista, jotka osoittavat kookosöljyn terveellisyyden ruokarasvana
Perjantaina 20. huhtikuuta 2007 kello 12 esitetään Turun yliopistossa Arcanumin luentosalissa 1 (Vatselankatu 2) julkisesti tarkastettavaksi fil. maist. Saska Sammeli Tuomasjukan väitöskirja "Strategies for reducing postprandial triacylglycerolemia" (Aterianjälkeisen lipemian alentaminen). Virallisena vastaväittäjänä toimii prof. Tom Sanders (Kings College London) ja kustoksena prof. Heikki Kallio.
Ohessa seloste väitösaiheesta.
Ravinnon kova rasva alentaa veren rasvapitoisuuksia
Myös kolesteroli pysyy kurissa

jne.

Turun Sanoma 2005
"Kookosrasva ja voi saattavat olla aiemmin luultua terveellisempiä kolesteroliarvojen kannalta, ilmenee tuoreesta
väitöskirjatutkimuksesta.
Proviisori Anna von Bonsdorff-Nikander on tutkinut menetelmää..."

Ja muita:
http://www.kookosravinto.com/_sgt/m4_1.htm

Miksi se sitten olisi huonoa?
"Kookosöljyä on käytetty ruokaöljynä tuhansia vuosia. Sen käyttö väheni, kun globaali elintarviketeollisuus 1900-luvulla lanseerasi valtavan tyydyttämättömien öljyjen ja margariinien mainoskampanjan, joka leimasi luonnolliset ja tyydyttyneet rasvat epäterveellisiksi. Tällöin voi ja kookosrasva joutuivat pannaan."
http://www.naturaid.net/ravinto.htm

Sivut

Kommentit (30)

Volitans
Margariini on pahasta.

Miksi margariini on pahasta, jos kymmenet tieteelliset tutkimukset puoltavat sen olevan hyvästä?

Onko meitä siis huijattu?
Ihan kuten aikoinaan tupakkatutkimuksissakin...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
parantunut
Miksi margariini on pahasta, jos kymmenet tieteelliset tutkimukset puoltavat sen olevan hyvästä?

Ilmeisesti kai sitten transrasvat on havaittu vahingollisemmiksi kuin tyydyttyneet rasvat?

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
parantunut
"Hyvin monet asiantuntijat pitävät kookosrasvaa terveellisenä, hyvänä ravinnon lähteenä. Se on ollut myös merkitsevä ravitsemustekijä trooppisilla alueilla (terveinä) eläville alkuperäiskansoille.

Tarkistapa noiden alkuperäiskansojen keskimääräinen elinikä ja vertaa sitä siihen milloin sydän- ja verisuonisairauksia alkaa suuremmassa määrin esiintyä kovarasvaisella ruokavaliolla mutta runsaalla liikunnalla.

Veikkaisin että mainituista alkuperäiskansoista suurimmaksi osaksi terveys elinajan aikana johtui siitä että liikkuivat hieman enemmän kuin nykään teollisuusmaiden ihmiset. Elinaika oli muiden syiden takia lyhempi, joten ruokavalion vaikutus verenkiertoelimistön kuntoon tuskin ehti vaikuttaa noiden ihmisten terveydentilaan, kun rosvo, sota, kulkutauti tai joku viidakon elukka vei hengen usein ennen nykyistä keski-ikää.

Voin tietenkin olla väärässäkin mutta en nyt välttämättä lähtisi suosittelemaan kookosrasvan runsasta käyttöä nykyajan ihmiselle vain koska alkuperäiskansat ovat käyttäneet sitä ja pysyneet terveinä... Sitten kun ihminen liikkuu samalla tavalla kuin alkuperäiskansalainen niin tilanne muuttuu erilaiseksi - silloin voidaan kookosrasvaruokavaliolla odottaa ainakin samaa elinikää kuin alkuperäiskansalainen yhteisössään!

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

o
Seuraa 
Viestejä1698

Terveysvaikutukset ovat aina subjektiivisia. Yleistäminen: kaikille hyväksi/pahaksi menee aina metsään. Matala kolesteroli esim. lisää itsemurhariskiä, joten ei sen laskeminenkaan aina ole hyve.

Tosin jos suurimmalla osalla suomalaisista on kohonnut kolesteroli, voidaan toki sanoa, jonkin silloin olevan hyväksi suomalaisille yleensä. Vastuu informaation hyödyllisyyden ymmärtämisestä jää silti yksilölle.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Satavuotiaita ihmisiä yhdistää yksi ainoa asia: Heillä kellään ei ole erikoisruokavaliota. Se oli erään Suomalaisen vanhuustutkijan kommentti ruuan vaikutuksesta elinikään. Geneettiset poikkeamat ovat uhka yksittäiselle ihmiselle.

Ruualla tehdään kovin ottein propakandaa ja kauppaa. Uusi trendi rikastuttaa monia nopeasti.

Vain ruuan yksipuolisuus tai niukkuus on selvä uhka, jos ei syö itseään hengiltä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
parantunut
Volitans
Margariini on pahasta.

Miksi margariini on pahasta, jos kymmenet tieteelliset tutkimukset puoltavat sen olevan hyvästä?

Onko meitä siis huijattu?
Ihan kuten aikoinaan tupakkatutkimuksissakin...

Margariineissa on transrasvoja, ne eivät kaikki sovi ruanlaittoon, ne maistuvat pahalta, ne ovat löysiä. Öljyjä, voita ja kookosrasvaa mielummin.

Margariini "luonnollista ja hyvää" ravintoa?! Lukekaa seuraava:

Margariinin valmistus

1. Siementen jauhaminen ja öljyn poistaminen
Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety).

2. Liuottimen poistaminen
Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150oC lämpötilassa.

3. Öljyn valkaisu
Öljy valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja beetakaroteeni) erilaisilla suodatusmenetelmillä tai 110oC lämpökäsittelyllä.

4. Hajunpoisto
Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270oC lämpötilaa.

5. Lesitiininpoisto sekä puhdistus lipeäkivellä
Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa lesitiini ja se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.

6. "Talvikäsittely"
Mahdollinen talvikäsittely käsittää öljyn jäähdyttämisen ja suodattamisen, jonka seurauksena öljy ei saostu jääkaappisäilytyksen aikana.

Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle. Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä lisäkäsittelyn:

7. Vetykäsittely (hydrogenointi)
Margariinin tai leivontarasvan valmistamiseksi öljy käsitellään vetykaasulla, joka muuttaa öljyn kovempaan muotoon (helppo levittää leivälle). Prosessissa öljy käsitellään paineen alla korkeassa lämpötilassa (120-210oC) 6-8 tunnin ajan. Apuna käytetään metallikatalysaattoria, joka on yleensä nikkeliä tai nikkeli/alumiiniseosta. Katalysaattoria saattaa jäädä vähän lopulliseen tuotteeseen. Öljyn vetykäsittely voi olla ns. osittainen tai kokonainen hydrogenointi.

8. Lisäaineet
Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö sekä "vitamiinirikas" koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja.

Onneksi kuolleille kasvisrasvoille on olemassa luonnollinen vaihtoehto: kylmäpuristetut kasvisöljyt (varsinkin kylmäpuristettu oliiviöljy) sekä raikas lisäaineeton meijerivoi!

Koonnut: Pekka Lahtinen/Suomen Happituote
Lähdekirjallisuus: Erasmus Udo: Fats that Heal Fats that Kill

Miksi 40-luvulla yhtäkkiä maitorasvoista ja muista luonnollisista rasvoista tuli ihmiskunnan vihollisia, kun koko ihmisen historian ajan niitä ollaan kuitenkin syöty kuolematta sydäninfarktien kautta sukupuuttoon? Miksei imeväisiltä kielletä äidinmaitoa (eläinrasvaahan sekin sisältää), jos kerran eläinrasvat ovat hengenvaarallisia? Miksei laihdutusta kielletä? Saahan siinäkin tapauksessa verenkiertoelimistöönsä eläinrasvaa läskin "sulaessa"?

Miksi länsimaisessa kulttuurissa elävät lihovat ja sairastuvat kiihtyvässä määrin, vaikka terveysvalistus on huipussaan ja kaupat täynnä vähärasvaista tavaraa? Syövätkö siis kaikki entistä enemmän kuin uhmasta suoraan voita rasiasta ja pelkkiä porsaankyljyksiä?

Kannattaa miettiä omallakin järjellä. Tutkimustuloksia on toisenlaisiakin kuin KTL:n. Sanansijaa vain ei helposti saa sellainen näkemys, joka ei noudata virallista kantaa.

Lukekaa kirja Uffe Ravnskov: Kolesterolimyytti. Sieltä selviää monta mielenkiintoista asiaa rasvahuijauksesta eli tyydyttyneiden rasvojen haitallisuudesta. Jokaista Ravnskovin väitetta tukee lähdeviittaus, joiden lista onkin vaikuttava. Kirjasta selviää myös se, että virallisen ravintosuosituksen julistettua eläinrasvat pannaan, Valio julkaisi ison etusivun ilmoituksen puolustaakseen voita. Samoin selviää se, että miten sitten kävi.

edit: tarkennus

Verisuonitautiin kuoleminen/sairastuminen on perinnöllistä ,ei ravinnosta johtuvaa,kuten täällä hehkutetaan.Katsokaa ihmisten hiuksia.,mitä kaljumpi sen varmemmin verisuonitauti.Vanhat ihmiset joilla on vahva tukka elää pisimpään.ja miksei nuoretkin.Olen seurannut nuita kaljupäitä.kyllä ne sairastuu yleensä sepelvaltimotautiin.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Itse en usko hetkeäkään minkään kolesterolin tai kovien rasvojen haitallisuuteen. Vaikuttaa niin hevonpaskalta että.. ihme bisnestä. Tiesikö kukaan täällä edes että useissa hyvin luotettavina pidetyissä tutkimuksissa meitä on aivan oikeasti suoraan kusetettu? Kyse on bisneksestä tai jostain. Minä en mitään margariinien tekokeinotranscismonilokalisoituneita myrkkyrasvakkeita elimistööni päästä. Syön voita, siinä on vitamiineja ja se on luonnollista, turvallista. Eikä se estä minkään tärkeiden aineiden imeytymistä suolessa. Ihmekös kaikilla nykyään diabetes kun saadaan kaikki energia jostain sokerista.. rasvat pois rasvat pois, rasva on tappaja.. iik. Kolesteroli kolesteroli, apua.

Sitä paitsi. Liikunta on aika hyvä yleislääke. Ei tarvitse kovin paljon välittää jostain rasvoista ja muista pikkujutuista kun liikkuu tarpeeksi. Kunhan saa tarvittavat ravinteet niin kaikki hyvin.

Tämä on minun mielipiteeni ja asenteeni asiaan, tehköön muut mitä haluaa. Olen saanut omat tietolähteeni mielipiteeni muodostamiseksi, ja olen melkoisen vakuuttunut kannastani.

くそっ!

askolavi
Verisuonitautiin kuoleminen/sairastuminen on perinnöllistä ,ei ravinnosta johtuvaa,kuten täällä hehkutetaan.Katsokaa ihmisten hiuksia.,mitä kaljumpi sen varmemmin verisuonitauti.Vanhat ihmiset joilla on vahva tukka elää pisimpään.ja miksei nuoretkin.Olen seurannut nuita kaljupäitä.kyllä ne sairastuu yleensä sepelvaltimotautiin.

Faktaa pliis?
Mun pappa eli puolikaljuna 90-vuotiaaksi! Aion jatkaa samaa tahtia!
Käypä vanhainkodissa. Kyllä siellä on lähes puolet papoista puolikaljuja.

Kahto sitä K70-ohjelmaa. Kaljuja löytyy... ei tosin montaa.

Ronron
Tiesikö kukaan täällä edes että useissa hyvin luotettavina pidetyissä tutkimuksissa meitä on aivan oikeasti suoraan kusetettu? Kyse on bisneksestä tai jostain.

Ja samaa kusetusta tapahtuu monilla muillakin tieteen aloilla ja tieteeksi sitä kutsuvat....

parantunut
Ronron
Tiesikö kukaan täällä edes että useissa hyvin luotettavina pidetyissä tutkimuksissa meitä on aivan oikeasti suoraan kusetettu? Kyse on bisneksestä tai jostain.

Ja samaa kusetusta tapahtuu monilla muillakin tieteen aloilla ja tieteeksi sitä kutsuvat....

...mutta ONNEKSI Raamattu on erehtymätön?

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
parantunut
Ronron
Tiesikö kukaan täällä edes että useissa hyvin luotettavina pidetyissä tutkimuksissa meitä on aivan oikeasti suoraan kusetettu? Kyse on bisneksestä tai jostain.

Ja samaa kusetusta tapahtuu monilla muillakin tieteen aloilla ja tieteeksi sitä kutsuvat....

En tiedä siitä, voi olla. Mutta ainakin tässä kolesterolihommassa on hyvä markkinarako kaikille kevytlevitteille ja kolesterolilääkkeille sun muille, siksi tuossa erityisen innokkaasti valehdellaan ja vääristellään totuutta.

くそっ!

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Nykyisen diabeteshoidon ideat ovat peräisin vähärasvaisuuden hypestä. Luonnon rasva koetaan haitaksi on sitten kysymys sydäntaudeista, syövästä, dementiasta tai diabeteksesta. Näiden sairauksien tutkimuksen taustalla rahoittajina toimivat samat lääke- ja ruokatehtaat.

Lainasin tuolta linkistä. Kannattaa huomioida.

くそっ!

Ronron
Nykyisen diabeteshoidon ideat ovat peräisin vähärasvaisuuden hypestä. Luonnon rasva koetaan haitaksi on sitten kysymys sydäntaudeista, syövästä, dementiasta tai diabeteksesta. Näiden sairauksien tutkimuksen taustalla rahoittajina toimivat samat lääke- ja ruokatehtaat.Lainasin tuolta linkistä. Kannattaa huomioida.

Aika monen asiantuntijan mielestä nykylääketiede on paljolti bisnestä, ei tiedettä.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Ruokavalioni nimi on "Vähän mutta hyvää", ja hengissä olen säilynyt tähän asti. Suosittelen muillekin. Liiasta syömisestähän läski kertyy, vaikka kaurapuuroa söisi. Jos kerran päivässä syö teelusikallisen kookosrasvaa ja nauttii siitä, en usko että siihen kuolee.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat