Seuraa 
Viestejä1447

EU julkisti 23. maaliskuuta jättimäiseksi luonnehditun energia- ja ilmastopaketin, joka sisältää direktiiviehdotukset päästökaupan uudistamiseksi sekä uusiutuvan energiantuotannon määrän lisäämiseksi.

Pääideoita ovat uusiutuvan energiantuotannon määrän nostaminen n. 7 prosentista 20 prosenttiin. Lisäksi hiilidioksidipäästöjä EU:n alueella vähennetään 20 % vuoden 1990 tasosta (tai 30 % maailmanlaajuisen sopimuksen tullesas voimaan). Lisäksi velvoitteita asetetaan myös biopolttoaineiden käytölle, energiatehokkuudelle sekä päästökaupan ulkopuolisille kasvihuonekaasulähteille.

Suomelle direktiivi tarkoittaa uusiutuvan energian määrän nostamista 28,5 %:sta 38 %:iin. Lisäksi päästökiintiötä tullaan supistamaan merkittävästi.

Osa ehdotetuista toimenpiteistä on varsin hyviä. Mm. rakennusten lämpöeristysmääräykset, energiatehokkuusvaade julkisille hankinnoille sekä vaatimukset vähäpäästöiselle teknologialle ovat hyvä tehdä pakollisiksi.

Osa taas tarkoittaa yksinkertaisesti lähtöpasseja raskaalle teollisuudelle ja täten työllisyydelle EU:sta, katsoi asiaa kuinka naiivisti tahansa.

Miksi ihmeessä mikään firma valmistaisi alhaisen jalostusasteen tuotteita EU:ssa, jossa hiilidioksiditonnista joutuu maksamaan yli 20 € (Deutsche Bankin arvion mukaan nousee 40 €:oon)? Samaan aikaan uusiutuvaa energiaa edistetään syöttötariffeilla, vihreillä sertifikaateilla ja investointituilla. Tuulisähkön takia verkkoja pitää vahvistaa, ja nämä toimenpiteet näkyvät sähkön hinnan varmana nausuna. Energiaintensiivinen teollisuus tulee hupenemaan EU:sta sellaisella tahdilla, mitä ei ole ilmastopakettia ennen nähty.

Pahinta koko asiassa on se, että ei ole mitään takeita, että direktiivit mitenkään vähentäisivät globaaleja hiilidioksidipäästöjä. Ilmastotavoitteet eivät vähennä tavaroiden kysyntää; tavarat tullaan vain valmistamaan maissa, jossa päästövelvoitteita ei ole. Eräiden energiaintensiivisten tuotteiden tapauksessa voidaan puhua jopa nelinkertaiseksi kasvavasta hiilivuodosta.

Direktiivit vahvistettaneen vasta kesällä 2008. Tähän mennessä olisi mielestäni pakollista saada kaikkiin teollisuutta uhkaaviin toimenpiteisiin pykälä, jonka mukaan suositukset muuttuvat pakollisiksi vain, jos muu maailma osallistuu talkoisiin ja sopimuksista saadaan globaaleja.

Kommentit (3)

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
Olbe
Direktiivit vahvistettaneen vasta kesällä 2008. Tähän mennessä olisi mielestäni pakollista saada kaikkiin teollisuutta uhkaaviin toimenpiteisiin pykälä, jonka mukaan suositukset muuttuvat pakollisiksi vain, jos muu maailma osallistuu talkoisiin ja sopimuksista saadaan globaaleja.

Äsken uutisoitua (HS): "EU:n komissio lupasi keskiviikkona, että energiaintensiivinen teollisuus saa päästöoikeuksia ilmaiseksi, ellei alan päästökaupasta ole olemassa kansainvälistä sopimusta. Muuten raskaan teollisuuden kansainvälinen kilpailukyky kärsii."

Kappas, toiveeni toteutui osittain, vaikka näin en olisi uskonut vielä tässä vaiheessa käyvän. Tosin itse teollisuuskomissaarihan otti asiaan kantaa juuri ennen paketin julkituloa.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, etteikö teollisuus kärsisi rajusti nousevasta sähkön hinnasta sekä päästökiintiöiden pienenemisestä.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875

Suomen kohdalle langennut paketti tulisi uutisten mukaan maksamaan jokaiselle suomalaiselle noin €150 vuodessa. Kyllä minä tuon pystyisin ihan hyvin maksamaan.

Pekkarinen hieman löysäili kun sanoi että jos muut laistavat tavoitteistaan niin kyllä Suomikin sitten. Höh. Olisi mieluummin sanonut että näytetääs me kuulkaa esimerkkiä.

Ihan sama toisaalta, se Suuri Katastrofi tullee kuitenkin joka tapauksessa. *piiloutuu pesusaavin alle*

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
JayD
Seuraa 
Viestejä830

Entäs se perisuomalainen tapa nuoleskella rysselin pilkunviilaajia täyttämällä pykälät viimeisen päälle ja vähän yli? Tuli vaan mieleen, jotta kun Italiaanot ja Epsanjalaiset täyttää pykälät "sinne päin", sekä fransmannit niin kuin oman maan etu on, niin onko tavoiteista jääville keksitty sanktioita vai taputetaanko vain päähän ja sanotaan voi voi.
Hirvittää ajatellakkin Suomen virkamieskoneiston uudenajan mielivallan puhkeamista kukkaansa. Taas rankaistaan kansaa ja pönkitetään samalla omaa ja muun virkamieskunnan egoa rysseliin päin, nääs jotta täällä saadaan kansa ottamaan kaikki ilolla vastaan mitä virkanilkit suinkin saa paperille muotoiltua. Kyllä siitä onkin syytä olla ylpeä.

No joo.
Entäs kun aika koittaa ja AGW hörhötys loppuu?
Ajatellaanko vain, että jopas oli reissu? Kallis reissu?
Kestääkö kaikkien pää? (siis pysyykö se siinä niskan jatkeena)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat